Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πώς να φτιάξετε το τέλειο cheesecake.....

Το cheesecake είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα επιδόρπια. Ψημένο ή παγωμένο, με φράουλες, μαρμελάδα ή σκέτο, αυτό το υπέροχο γλυκό με τις αρχαιοελληνικές ρίζες μας ξετρελαίνει. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε να το φτιάχνουμε και -γιατί όχι- να το απολαύσουμε στο πασχαλινό μας τραπέζι;

 
Λέγεται ότι η ιστορία του cheesecake ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα, με τις πρώτες μαρτυρίες να έχουν γραφεί από τον Αρχαίο Έλληνα φυσικό Αίγιμο. Η σύγχρονη τελειοποιημένη μορφή του φυσικά, δημιουργήθηκε στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα, στη Νέα Υόρκη, όπου η προσθήκη γιαουρτιού κάνει τη διαφορά στην υφή του. Επειδή όμως, η Αμερική μας πέφτει λίγο μακριά, ας κάνουμε αυτό το ταξίδι μέσα από την κουζίνα μας, ακολουθώντας τις συμβουλές της βρετανικής Guardian.
Οι διαφορετικοί τρόποι
Υπάρχουν κατά βάση, δύο διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξετε ένα cheesecake: ο ένας προϋποθέτει ψήσιμο κι ο άλλος ψυγείο. Επίσης, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει κανείς μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε, αλλά και από τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε. Θα χρειαστείτε σίγουρα τυρί κρέμα και ζάχαρη και σε μερικές περιπτώσεις αυγά, ζαχαρούχο γάλα, μπισκότα, ζύμη για τάρτα, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού ή φρέσκα φρούτα και φυσικά, καλή διάθεση και πολλή όρεξη.
Υπερβολικά αφράτο
Αν έχετε βαρεθεί τα συνηθισμένα κρεμώδη, απαλά και πυκνά cheesecake, μπορείτε δημιουργήσετε μια εκδοχή, που θα διαθέτει «αέρινη ελαφρότητα». Το μυστικό είναι να χτυπήσετε καλά τα ασπράδια των αυγών που θα χρησιμοποιήσετε, πριν τα ρίξετε σε ένα πλούσιο μίγμα από κρέμα τυριού, τους κρόκους των αυγών, λεμόνι, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού και κορν φλάουερ.
Ωστόσο πρέπει να γνωρίζετε πως η καλή γεύση στο κουτάλι καθώς το δοκιμάζετε, μόλις ψηθεί και φουσκώσει, θα πάρει σχήμα κάπως ανομοιόμορφο. Για αυτόν το λόγο προτιμάται η πιο κρεμώδης γέμιση που θα κρατήσει το σχήμα της και μετά το ψήσιμο.
Κολλώδες και βαρύ
Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο παραδοσιακό, τότε αρκεί να ετοιμάσετε μια πιο απλή γέμιση. Τυρί, αυγά, ζάχαρη και βανίλια είναι ό,τι θα χρειαστείτε για να τα ανακατέψετε και να ρίξετε το μίγμα στη βάση του για να ψηθεί. Βέβαια το τελικό αποτέλεσμα ίσως βγει προκλητικά βαρύ και λίγο κολλώδες, αλλά αν δε σκέφτεστε τις θερμίδες, σίγουρα θα το απολαύσετε.
Πέντε αστέρων
Αναφέραμε ήδη πως το καλύτερο cheesecake σερβίρεται στη Νέα Υόρκη, με την αντίστοιχη συνταγή να βρίσκεται κάπου μεταξύ των δύο που αναφέραμε παραπάνω. Προσθέτετε κορν φλάουερ και κρέμα στο μίγμα από τυρί κρέμα, αυγά και ζάχαρη και τίποτα περισσότερο από αυτά. Είναι απαλό, αφράτο, ωραίο στην όψη και αφάνταστα γευστικό. Πρόκειται ξεκάθαρα για την επίτευξη μιας γευστικής… επανάστασης.
Το ελαφρύ
Για να φτιάξετε την πιο ελαφριά εκδοχή του cheesecake, θα χρειαστείτε τυρί κρέμα, ζαχαρούχο γάλα και λίγο χυμό από λεμόνι. Αφού τα χτυπήσετε όλα μαζί, αφήστε τα στο ψυγείο να «δέσουν» και στη συνέχεια απλώστε τα πάνω στη βάση σας. Η συγκεκριμένη εκδοχή δε χρειάζεται ψήσιμο, αλλά τρώγεται υπέροχα παγωμένη.
Το αυθεντικό
Όταν μιλάμε για cheesecake, η αυθεντική συνταγή έρχεται από τη Νέα Υόρκη. Περιέχει 7 κρόκους αυγών, ζάχαρη και τυρί και είναι άψογα μαλακή. Η πυκνότητα της κρέμας είναι ένας από τους λόγους που αυτή η συνταγή έγινε διεθνούς φήμης, οπότε αν ζητάτε κάτι διαφορετικό από το πόσο γλυκό είναι αυτό το πιάτο ή από τις θερμίδες που περιέχει, μάλλον πρέπει να αναζητήσετε αλλού την τύχη σας…
Η βάση
Η αυθεντική συνταγή της Νέας Υόρκης έχει συνήθως ως βάση μια τάρτα με έντονη τη γεύση του λεμονιού, σε αντίθεση με τη βάση από μπισκότο που γνωρίζουμε οι περισσότεροι. Υπάρχουν πάντως αρκετοί τρόποι να φτιάξετε τη βάση σας. Μπορείτε να την ψύξετε πριν την ψήσετε, να την ψήσετε εν μέρει πριν σβήσετε το φούρνο και προσθέσετε τη γέμιση ή ακόμα και να μην την ψήσετε καθόλου, απλά να την παγώσετε.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι αρχάριοι είναι ότι η επιτυχία ή αποτυχία ενός cheesecake ορίζεται κυρίως από την κρεμώδη υφή της γέμισής του, αλλά και τη σταθερότητα της βάσης του. Για αυτό πρέπει να προσέξετε να μην το παρακάνετε με το μίγμα και να το μαγειρέψετε απαλά. Όσο πυκνή και αν μοιάζει η γέμιση ενός cheesecake, μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ένα γλυκό αρκετά εύθραυστο και για να κάνετε πιο εύκολη τη διαδικασία και να μη σας διαλυθεί, αναζητήστε την ιδανική φόρμα για να βγει το κομμάτι σας ενιαίο και όχι σε θρυμματισμένο.
Η γαρνιτούρα
Με τι θα στολίσετε το cheesecake σας είναι θέμα γούστου. Η πιο κλασική εκδοχή -εκτός από την σκέτη- γαρνίρει το cheesecake με μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού. Άλλοι προσθέτουν σιρόπι σοκολάτας ή φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα.
Το τέλειο cheesecake
120 γρ. μπισκότα τύπου digestive
50 γρ. βούτυρο
Μια πρέζα αλάτι
600 γρ. τυρί κρέμα πλήρες σε λιπαρά
200 γρ. γιαούρτι
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
150 γρ. ζάχαρη άχνη
Μισή τριμμένη φλούδα λεμονιού
Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά κι ένα ακόμα ασπράδι
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τρίψτε τα μπισκότα σας, κατά προτίμηση βάζοντάς τα σε μια σακούλα καταψύκτη και χτυπώντας τα με έναν πλάστη, προκειμένου να μείνουν και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια. Λιώστε το βούτυρο και έπειτα προσθέστε το τριμμένο μπισκότο μαζί με μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε τα καλά ώστε να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.
Απλώστε τα μπισκότα σε μια βάση για κέικ και πιέστε σταθερά προς τα κάτω με το πίσω μέρος ενός κουταλιού μέχρι να έχετε μια καλά συμπυκνωμένη και επίπεδη βάση. Τοποθετήστε τη φόρμα του κέικ στον φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση.
Τοποθετήστε το τυρί σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε το για να μαλακώσει. Προσθέστε την ξινή κρέμα, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε όλα τα αυγά μαζί και προσθέστε τα στο μίγμα, λίγο-λίγο και μετά χτυπήστε μέχρι το μίγμα να γίνει μαλακό και λείο.
Βγάλτε τη φόρμα από το φούρνο και βουρτσίστε απαλά την επιφάνεια με ένα ασπράδι αυγού. Γυρίστε το φούρνο στους 110 βαθμούς και αφήστε ανοιχτή την πόρτα για μερικά λεπτά ώστε να δροσιστεί ελαφρώς.
Αφήστε τη βάση για μερικά λεπτά και μετά ρίξτε το μίγμα μέσα στη φόρμα και ανακινήστε απλά ώστε να ομογενοποιηθεί. Βάλτε το ζεστό ταψί και ψήστε για περίπου 1,5 ώρα μέχρι να πήξει καλά η κρέμα, αλλά να εξακολουθεί να ταλαντεύεται στη μέση. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή σπάτουλα για να διαχωρίσετε το κέικ από τη φόρμα στα τοιχώματα και στη συνέχεια, σβήστε το φούρνο και αφήστε το cheesecake να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλετε. Στη συνέχεια είναι έτοιμο για να το σερβίρετε με ότι γαρνιτούρα σας αρέσει.


Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/geusi/pos-na-ftiaksete-to-teleio-cheesecake?id=2294936&utm_source=naftemporiki&utm_medium=slider&utm_content=clickatlife_articles&utm_campaign=clickatlife_slider

Οι ειδήσεις βλάπτουν και μειώνουν το επίπεδο της ευτυχίας....

Άρθρο του Rolf Dobelli 
 



Οι ειδήσεις κάνουν κακό στην υγεία. Οδηγούν σε φόβο και επιθετικότητα, μειώνουν τη δημιουργικότητα και την ικανότητα σας να σκεφτόμαστε. Η λύση; Σταματήστε να τις καταναλώνετε.


Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, κάποιοι τυχεροί ανάμεσά μας κατανόησαν τους κινδύνους που φέρνει στη ζωή μας η υπεραφθονία των τροφίμων (παχυσαρκία, διαβήτης) και ξεκίνησαν ν' αλλάζουν τη διατροφή τους. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι οι ειδήσεις ​​είναι για τον εγκέφαλο, ότι η ζάχαρη για το σώμα. Οι ειδήσεις είναι εύκολο να χωνευτούν. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας τροφοδοτούν με μικρές μπουκιές από ασήμαντα θέματα, μεζέδες που δεν αφορούν πραγματικά τη ζωή μας και δεν απαιτούν σκέψη. Αυτός είναι ο λόγος που δεν αισθανόμαστε σχεδόν καθόλου κορεσμό. Σε αντίθεση με τα βιβλία και τα μακροσκελή άρθρα (που απαιτούν σκέψη), μπορούμε να καταναλώνουμε απεριόριστες ποσότητες ευκολοχώνευτων ειδήσεων. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν πριν 20 χρόνια όσο αφορά με τις πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα. Αρχίζουμε πια να αναγνωρίζουμε πόσο τοξικές μπορεί να είναι οι ειδήσεις.



Οι ειδήσεις παραπλανούν

Σκεφτείτε το ακόλουθο συμβάν (δανεισμένο από τον Nassim Taleb). Μια γέφυρα καταρρέει ενώ διέρχεται ένα αυτοκίνητο. Σε τι θα εστιάσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Στο αυτοκίνητο. Στον οδηγό. Από πού ερχόταν. Πού πήγαινε. Πώς βίωσε την κατάρρευση (εάν επέζησε). Αλλά όλα αυτά είναι ασήμαντα. Ποιο είναι το σημαντικό; Η κατασκευαστική αναξιοπιστία της γέφυρας. Αυτός ήταν ο υποκρυπτόμενος κίνδυνος στη συγκεκριμένη περίπτωση και ενδεχομένως υφίσταται και σε άλλες γέφυρες. Όμως, το αυτοκίνητο δημιουργεί πιο εύκολα εντυπώσεις, είναι συγκεκριμένο και όχι αφηρημένο, και είναι μια είδηση πιο εύκολη να αναπαραχθεί.

Οι ειδήσεις μας οδηγούν στο να ζούμε με μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη κινδύνου στο μυαλό μας. Έτσι, η τρομοκρατία είναι υπερτιμημένη. Το χρόνιο στρες υποτιμημένο. Η κατάρρευση της Lehman Brothers υπερτιμημένη. Η δημοσιονομική επιπολαιότητα υποτιμημένη. Οι αστροναύτες υπερτιμημένοι. Οι νοσοκόμες υποτιμημένες.

 Το να εκτίθεσαι στον Τύπο είναι παραλογισμός. Βλέποντας στην τηλεόραση ένα αεροπορικό δυστύχημα μεταβάλλεται η αντίληψη σας ως προς αυτόν τον κίνδυνο, ανεξάρτητα από την πραγματική πιθανότητα που υπάρχει να συμβεί. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι μπορείτε αυτό να το αντισταθμίσετε με την προσωπική σας περισυλλογή. Οι τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι - οι οποίοι έχουν ισχυρά κίνητρα για να αντισταθμίζουν τους κινδύνους που μεταδίδονται από τις ειδήσεις - έδειξαν ότι δεν μπορούν. Η μόνη λύση: σταματήστε την κατανάλωση ειδήσεων.
 
Οι ειδήσεις είναι ασήμαντες

Από τις περίπου 10.000 ειδήσεις που έχετε διαβάσει τους τελευταίους 12 μήνες, μπορείτε να αναφέρετε μια που σας βοήθησε να πάρετε μια καλύτερη απόφαση για ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη ζωή σας, την καριέρα σας ή την επιχείρησή σας; Ουσιαστικά, η «κατανάλωση» ειδήσεων δεν είναι σημαντική για τη ζωή σας. Αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τι είναι σημαντικό, ενώ ευκολότερα αναγνωρίζουν τι είναι είδηση. Το σημαντικό εναντίον της είδησης είναι η βασική διαμάχη στην σύγχρονη εποχή. Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί θέλουν να πιστεύετε ότι οι ειδήσεις σας προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πολλοί όντως το πιστεύουν. Ανησυχούν όταν χάνουν τη ροή των ειδήσεων. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ειδήσεων αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα. Όσο λιγότερο καταναλώνετε ειδήσεις, τόσο μεγαλύτερο το πλεονέκτημα σας.


 
Οι ειδήσεις δεν έχουν ερμηνευτική αξία

Οι ειδήσεις είναι φυσαλίδες που αναδύονται στην επιφάνεια από έναν βαθύτερο κόσμο. Θα σας βοηθήσει η συσσώρευση γεγονότων να αντιληφθείτε τον κόσμο; Δυστυχώς, όχι. Η σχέση λειτουργεί αντίστροφα. Τα σημαντικά ζητήματα δεν αποτελούν ειδήσεις. Όσο περισσότερα δήθεν γεγονότα προσλαμβάνετε μέσω των ειδήσεων τόσο λιγότερο διακρίνετε την μεγάλη εικόνα. Εάν η πολύ πληροφόρηση οδηγούσε σε μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία, οι δημοσιογράφοι θα βρισκόντουσαν στην κορυφή της πυραμίδας των πλουσίων. Όμως δεν συμβαίνει.



Οι ειδήσεις είναι τοξικές για τον οργανισμό

Ενεργοποιούν συνεχώς το μεταιχμιακό σύστημα. Οι ιστορίες πανικού προκαλούν την απελευθέρωση γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόλη). Αυτό απορυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναστέλλει την απελευθέρωση των αυξητικών ορμονών. Με άλλα λόγια, το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση χρόνιου στρες. Υψηλή επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών προκαλούν διαταραχή της πέψης, έλλειψη ανάπτυξης (κυττάρων, μαλλιών, οστών), νευρικότητα και ευαισθησία στις λοιμώξεις. Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν το φόβο, την επιθετικότητα, απώλεια περιφερειακής όρασης και απευαισθητοποίηση.


 
Οι ειδήσεις αυξάνουν τα γνωστικά λάθη

Οι ειδήσεις τροφοδοτούν το μέγιστο από τα γνωστικά λάθη : προκατειλημμένη επιβεβαίωση. Όπως είπε ο Warren Buffett: «Ο άνθρωπος είναι πολύ καλός στο να ερμηνεύει όλες τις νέες πληροφορίες, έτσι ώστε να παραμένουν άθικτα τα συμπεράσματα που είχε εκ των προτέρων εξάγει». Οι ειδήσεις επιτείνουν αυτό το ελάττωμα. Γινόμαστε επιρρεπείς σε υπερβολική αυτοπεποίθηση, αναλαμβάνουμε ανόητα ρίσκα και υποτιμούμε πραγματικές ευκαιρίες. Οι ειδήσεις επιδεινώνουν επίσης άλλο ένα γνωστικό λάθος. Ο εγκέφαλος μας διψά για ιστορίες που «βγάζουν νόημα» – ακόμη και αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κάθε δημοσιογράφος που γράφει «Η αγορά κινήθηκε λόγω του X» ή «Η εταιρεία χρεοκόπησε λόγω του Ψ» είναι ηλίθιος. Έχω απηυδήσει με αυτό το φθηνό τρόπο «ερμηνείας» του κόσμου.


 
Οι ειδήσεις αναστέλλουν τη σκέψη

Η σκέψη απαιτεί συγκέντρωση. Η συγκέντρωση απαιτεί χρόνο χωρίς διακοπές. Οι σύντομες ειδήσεις είναι ειδικά σχεδιασμένες για να διακόπτουν. Σαν τους ιούς, παραπλανούν τον οργανισμό για να τον βλάψουν. Οι ειδήσεις μας κάνουν ρηχούς, επιπόλαιους στοχαστές. Αλλά το χειρότερο, επηρεάζουν σοβαρά τη μνήμη. Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης. Η «χωρητικότητα» της μακροπρόθεσμης μνήμης είναι σχεδόν άπειρη, αλλά η λειτουργική μνήμη είναι περιορισμένη και εξαντλείται όταν αποθηκεύει ποσότητες ευτελών δεδομένων. Η διαδρομή από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη λειτουργεί ως σημείο φραγής στον εγκέφαλο, όμως ο,τιδήποτε θέλετε να κατανοήσετε οφείλει να περάσει από εκεί. Εάν η δίοδος μπλοκαριστεί, δεν περνά τίποτα. Και επειδή οι ειδήσεις διασπούν τη συγκέντρωση, αποδυναμώνεται η κατανόηση. Οι ειδήσεις online έχουν ακόμα χειρότερη επίδραση. Μελέτη του 2001 στον Καναδά έδειξε πως η κατανόηση υποχωρεί όσο ο αριθμός των υπερσυνδέσμων (links) σε ένα έγγραφο αυξάνεται. Γιατί; Γιατί κάθε φορά που εμφανίζεται ένας υπερσύνδεσμος ο εγκέφαλος θα πρέπει να αποφασίσει αν θα θα τον επιλέξει, κάτι που αποσπά την προσοχή.


 
Οι ειδήσεις λειτουργούν σαν ναρκωτικό

Καθώς οι ιστορίες ξετυλίγονται θέλουμε να μάθουμε πώς συνεχίζονται. Με εκατοντάδες αφηγήσεις στο μυαλό μας, αυτή η λαχτάρα γίνεται όλο και πιο συναρπαστική και τελικά δύσκολο να αγνοηθεί. Παλιά οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πυκνές συνδέσεις που σχηματίζουν κάπου 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο μας παγιώνονται όταν ενηλικιωνόμαστε. Αυτό δεν ισχύει. Τα νευρικά κύτταρα διαρκώς «σπάνε» παλιές συνδέσεις και σχηματίζουν καινούριες. Όσο περισσότερες ειδήσεις καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο ασκούμε τα νευρωνικά κυκλώματα που διατίθενται για πρόχειρα διαβάσματα και πολλαπλά καθήκοντα, ατροφώντας εκείνα που χρησιμοποιούνται για εμβριθή ανάγνωση και επικεντρωμένη σκέψη. Οι περισσότεροι καταναλωτές ειδήσεων – ακόμη και αν υπήρξαν μανιώδεις αναγνώστες βιβλίων – έχουν απολέσει την ικανότητα να αφομοιώσουν μακροσκελή άρθρα ή βιβλία. Μετά από τέσσερις, πέντε σελίδες κουράζονται, η συγκέντρωσή τους εξαφανίζεται, γίνονται ανήσυχοι. Δεν οφείλεται στο ότι γέρασαν ή στο ότι το πρόγραμμά τους επιβαρύνθηκε. Είναι επειδή η φυσική δομή του εγκεφάλου τους άλλαξε.
 
Οι ειδήσεις είναι σπατάλη χρόνου

Αν διαβάζετε εφημερίδα για δεκαπέντε λεπτά κάθε πρωί, μετά ενημερώνεστε για δεκαπέντε επιπλέον λεπτά ενώ γευματίζετε και δεκαπέντε λεπτά πριν κοιμηθείτε, προσθέστε πέντε λεπτά εδώ και εκεί ενώ εργάζεστε, συνυπολογίζεστε τον χρόνο περισπασμού και συγκέντρωσης ξανά, θα διαπιστώστε ότι χάνετε τουλάχιστον μισή ημέρα κάθε εβδομάδα. Οι πληροφορίες δεν είναι πλέον σπάνιο αγαθό. Αλλά η προσοχή είναι. Συνήθως αποφεύγετε επιπολαιότητες με τα χρήματα, τη φήμη ή την υγεία σας. Γιατί το κάνετε με το μυαλό σας;


 
Οι ειδήσεις μάς κάνουν αδρανείς

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν πράγματα που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Η καθημερινή επανάληψη ειδήσεων για πράγματα που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε, μας κάνει παθητικούς. Μας συνθλίβει μέχρι που υιοθετούμε μια απαισιόδοξη κοσμοθεώρηση, απευαισθητοποιημένη, σαρκαστική και μοιρολατρική. Ο επιστημονικός όρος είναι «επίκτητη ανημπόρια». Είναι λίγο υπερβολικό, αλλά δεν θα με εξέπληττε εάν η κατανάλωση ειδήσεων, τουλάχιστον εν μέρει, συμβάλλει στην ευρέως σήμερα διαδεδομένη κατάθλιψη.


 
Οι ειδήσεις σκοτώνουν τη δημιουργικότητα

Τέλος, πράγματα που ήδη γνωρίζουμε περιορίζουν τη δημιουργικότητά μας. Είναι ένας λόγος που μαθηματικοί, λογοτέχνες, συνθέτες και επιχειρηματίες συνήθως παράγουν τα πλέον δημιουργικά τους έργα σε νεαρή ηλικία. Δεν γνωρίζω ούτε έναν πραγματικά δημιουργικό νου που να είναι εθισμένος στην κατανάλωση ειδήσεων – ούτε έναν συγγραφέα, συνθέτη, μαθηματικό, γιατρό, επιστήμονα, μουσικό, σχεδιαστή, αρχιτέκτονα ή ζωγράφο. Από την άλλη, γνωρίζω ένα σωρό άκρως μη δημιουργικά μυαλά που καταναλώνουν ειδήσεις όπως τα ναρκωτικά. Όσοι ψάχνουν για καινούριες λύσεις αγνοούν την ειδησεογραφία. Όσοι την παρακολουθούν, καταλήγουν ξανά στις παλιές.

Η κοινωνία χρειάζεται τη δημοσιογραφία – αλλά με διαφορετικό τρόπο. Η ερευνητική δημοσιογραφία είναι πάντοτε σημαντική. Χρειαζόμαστε ρεπορτάζ που ελέγχουν τους θεσμούς και αποκαλύπτουν την αλήθεια. Αλλά τα σημαντικά ευρήματα δεν πρέπει να αναδεικνύονται με τη μορφή ειδήσεων. Ουσία εμπεριέχουν τα μακροσκελή άρθρα σε περιοδικά και τα εμπεριστατωμένα βιβλία.

Έχοντας περάσει τέσσερα χρόνια χωρίς να παρακολουθώ ειδήσεις, μπορώ να δω και να αναφέρω τα αποτελέσματα αυτής της ελευθερίας: λιγότερη αποδιοργάνωση, λιγότερο άγχος, βαθύτερη σκέψη, περισσότερο χρόνο, περισσότερες γνώσεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει τον κόπο.

 
του Rolf Dobelli , συγγραφέα του βιβλίου «The Art of Thinking Clearly» («Η τέχνη της καθαρής σκέψης»)

dobelli.com

guardian.co.uk


Πηγή: http://alttherapy.blogspot.com/2013/04/blog-post_8442.html#ixzz2Rwj3kfuq

Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο- Ιπποκράτης 460-370 Π.Χ.

image-02-large

Ο Ιπποκράτης το έλεγε αυτό πρίν από  περισσότερα από 2.000 χρόνια, αλλά εμείς τώρα μόλις κατανοούμε  το πόσο δίκιο είχε.
Και όχι μόνο ο Ιπποκράτης, αλλά και ένα παλιό ρητό αιώνες πιο πρίν τόσο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM) αλλά και της Aγιουβερδικής ιατρικής της Ινδίας, έλεγε ότι
Η ρίζα της  καλής  και της  κακής υγείας κατοικεί στο έντερο.
Οι  έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, διαταραχή φάσματος, η κατάθλιψη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ερευνητές (συμπεριλαμβανομένου και εμού) πιστεύουν ότι η υποστήριξη της υγείας του εντέρου και η αποκατάσταση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της ιατρικής του 21ου αιώνα.
Υπάρχουν δύο στενά συνδεδεμένες μεταβλητές που καθορίζουν την υγεία του εντέρου μας: η εντερική μικροχλωρίδα, ή «εντερική χλωρίδα», και το φράγμα του εντέρου.
Ας συζητήσουμε για το κάθε ένα από αυτά με τη σειρά τους.
Η χλωρίδα του εντέρου: ένας υγιής κήπος χρειάζεται υγιές έδαφος.
Το έντερο μας είναι το σπίτι σε περίπου 100,000,000,000,000 (100,000,000,000,000) μικροοργανισμούς.
Αυτός είναι ένα τόσο μεγάλος αριθμός  για τον ανθρώπινο εγκέφαλο  μας, που  δεν μπορεί να τον κατανοήσει πραγματικά.
Ένα λογαριασμός τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν θέλαμε  να τον απλώσουμε από την μια άκρη έως την άλλη,  θα εκτεινόταν από τη γη στον ήλιο – και πάλι –πίσω στην γή.
Κάντε το αυτό επι  100 φορές και θα αρχίσετε να έχετε μια  τουλάχιστον  ασαφή ιδέα για το πόσο είναι τα 100 τρισεκατομμύρια.
Το ανθρώπινο έντερο περιέχει 10 φορές περισσότερα βακτήρια από όλα τα ανθρώπινα κύτταρα, που βρίσκονται  σε ολόκληρο το σώμα, με πάνω από 400 γνωστά ποικίλα είδη βακτηρίων.
Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είμαστε περισσότερο βακτήρια από ό, τι  άνθρωποι.
Σκεφτείτε το ένα για ένα λεπτό.
Da Vinci Digestive System
Da Vinci Digestive System
Έχουμε μόλις πρόσφατα αρχίσει  να κατανοούμε την έκταση του ρόλου της χλωρίδας του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και στην ασθένεια.
Μεταξύ άλλων, η χλωρίδα του εντέρου προωθεί την κανονική γαστρεντερική λειτουργία, παρέχει προστασία από τις μολύνσεις, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει σε  περισσότερο από 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η απορυθμισμένη χλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με ασθένειες που κυμαίνονται από αυτισμό και κατάθλιψη εως αυτοάνοσες παθήσεις όπως, η ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου, η  Hashimoto και ο διαβήτης τύπου 1.
Δυστυχώς, πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν άμεσα στην ανθυγιεινή χλωρίδα του εντέρου:
Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά και  τα ΜΣΑΦ. (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)
Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Δίαιτες χαμηλές σε τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση. Κεφίρ, γιαούρτι, τουρσιά.
Χρόνιο στρες
Χρόνιες λοιμώξεις
Τα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την χλωρίδα του εντέρου.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί μια βαθιά και ταχεία απώλεια της ποικιλομορφίας και μια αλλαγή στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου.
Εξού και οι μυκητιάσεις, μετά την λήψη αντιβιοτικών.
Η ποικιλομορφία αυτή δεν ανακτάται μετά από χρήση αντιβιοτικών χωρίς παρέμβαση.
Αυτός είναι και ο λόγος που σε άλλες χώρες τα αντιβιοτικά λαμβάνονται πάντα με προβιοτικά.
Γνωρίζουμε επίσης ότι τα βρέφη που δεν θηλάζουν και έχουν γεννηθεί από μητέρες με κακή εντερική χλωρίδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανθυγιεινά βακτήρια του εντέρου, και ότι από αυτές  τις διαφορές της εντερικής χλωρίδας,  μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα είναι υπέρβαρος, η πρόκειται να αποκτήσει διαβήτη, έκζεμα / ψωρίαση, ακόμα και  κατάθλιψη,όπωε και  άλλα προβλήματα υγείας στο μέλλον.
Το φράγμα του εντέρου: ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει  και τι μένει έξω.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα;
Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνα που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό.
Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται θα βγεί αμέσως  έξω από το άλλο άκρο.
Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.
Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος  εντέρου”), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια  ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.
ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ
ΔΙΑΡΡΕΟΝ ΕΝΤΕΡΟ
Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι επιθέσεις παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων, όπως του Hashimoto και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, μεταξύ άλλων.
Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες στην  βιολογία των βλεννογόνων, όπως Alessio Fasano τώρα πιστεύουν ότι, το διαρρέον έντερο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη οτιδήποτε  αυτοάνοσου:
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αυξημένη εντερική διαπερατότητα παίζει παθογόνο ρόλο σε διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιοκάκης και του διαβήτη τύπου 1.
Επομένως, υποθέτουμε ότι εκτός από τους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η απώλεια της λειτουργίας του ενρερικού φραγμού είναι αναγκαία να αναπτυχθεί κάποιο  αυτοάνοσο.
Η φράση “διαρρέον έντερο»  χρησιμοποιείται και  περιορίζεται στις εξωτερικές παρυφές της ιατρικής, που χρησιμοποιούνται από τους εναλλακτικούς επαγγελματίες με τίτλους όπως  DC, ND L.Ac μετά τα ονόματά τους.
Οι συμβατικοί  ερευνητές και οι γιατροί αρχικά χλεύαζαν  την ιδέα ότι ένα διαρρέον  εντέρου συμβάλλει στα αυτοάνοσα προβλήματα, αλλά τώρα μασάνε πλέον τα λόγια τους.
Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε αρκετές καλά σχεδιασμένες μελέτες ότι η ακεραιότητα του εντερικού φραγμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα  αυτοάνοσα νοσήματα.
Αυτή η νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο εντερικός φραγμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό εάν ανεχόμαστε ή εάν το σώμα μας θα  αντιδράσει σε τοξικές ουσίες που καταναλώνουμε από το περιβάλλον.
Η παραβίαση του εντερικού φραγμού (η οποία είναι δυνατή μόνο με ένα “διαρρέον έντερο”) από τις τοξίνες των τροφίμων, όπως την γλουτένη και τις χημικές ουσίες όπως το αρσενικό ή BPA προκαλεί ανοσολογική απόκριση η οποία επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το έντερο, αλλά και  άλλα όργανα και ιστούς.
Αυτά περιλαμβάνουν το σκελετικό σύστημα, το πάγκρεας, τα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για να καταλάβουμε: δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν συμπτώματα για να έχετε διαρρέον έντερο.
Το διρρέον έντερο  μπορεί να εκδηλωθεί ως δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, καρδιακή ανεπάρκεια, αυτοάνοσες καταστάσεις που επηρεάζουν το θυρεοειδή (Hashimoto) ή τις αρθρώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), ψυχική ασθένεια, διαταραχές όπως του αυτισμού,  κατάθλιψη και πολλά άλλα.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται zoνουλίνη που αυξάνει την εντερική διαπερατότητα σε ανθρώπους και άλλα ζώα.
Αυτό οδήγησε σε μια έρευνα της ιατρικής βιβλιογραφίας για ασθένειες που χαρακτηρίζονται από αυξημένη εντερική διαπερατότητα (διαρρέον έντερο).
Φανταστείτε την έκπληξή τους, όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές, αν όχι οι  περισσότερες, αυτοάνοσες ασθένειες – όπως κοιλιοκάκη, διαβήτης τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου – χαρακτηρίζονται από αφύσικα υψηλά επίπεδα της και  zονουλίνης και του διαρρέοντος εντέρου.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν βρει ότι μπορούν να προκαλέσουν  διαβήτη τύπου 1 σχεδόν αμέσως σε ζώα μετά την έκθεσή τους σε zoνουλίνη.
Προκαλούν διαρρέον  έντερο, και  αρχίζει η  παραγωγή αντισωμάτων στα κύτταρα των νησιδίων – τα οποία είναι υπεύθυνα  για την έκρριση της ινσουλίνης.
Βήμα # 1: Μην τρώτε τοξίνες, εξήγησα ότι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πρέπει  να τρώμε το σιτάρι και άλλα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη είναι ότι περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλιαδίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ζονουλίνης  και, επομένως, συμβάλλουν  άμεσα στο διαρρέον έντερο.
Περισσότερα για την ζονουλίνη και την γλιαδίνη εδω
Αλλά τι άλλο μπορεί να προκαλέσει διαρροή του εντέρου;
Εν ολίγοις, τα ίδια πράγματα που ανέφερα παραπάνω ότι καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου μας:
κακή διατροφή, φάρμακα (αντιβιοτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στεροειδή, τα αντιόξινα, κλπ.), οι λοιμώξεις, το στρες, ορμονικές διαταραχές, καθώς και νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικό τραύμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και νευροεκφυλισμός).
Διαρρέον έντερο = κουρασμένοι, φλεγμονή και κατάθλιψη
Εδώ είναι το πακέτο.
Διαρρέον έντερο και  κακή εντερική χλωρίδα είναι κοινά λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Εάν έχετε ένα διαρρέον έντερο, έχετε πιθανώς κακή εντερική χλωρίδα, και το αντίστροφο.
Και όταν είναι μειωμένη η εντερική χλωρίδα σας και το φράγμα του εντέρου, θα υπάρξει φλεγμονή. Περίοδος.
Αυτή η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση οδηγεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη της αυτοάνοσου.
Και ενώ το διαρρέον έντερο και η κακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, σε πολλούς ανθρώπους δεν γίνεται αυτό.
Αντ ‘αυτού εμφανίζεται ως προβλήματα τόσο διαφορετικά  όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάθλιψη, η ομίχλη εγκεφάλου, έκζεμα / ψωρίαση και άλλες δερματικές καταστάσεις, επίσης μπορεί να εμφανιστεί σαν μεταβολικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οι αλλεργίες, το άσθμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.
Σύμφωνα με την
Δρ Νατάσα Campbell-McBride
Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που υπεραναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων με νευροψυχιατρικές παθήσεις είναι ζυμομύκητες, ιδίως τα είδη Candida.Οι ζυμομύκητες διασπούν τους υδατάνθρακες, παράγοντας  αλκοόλη και σαν υποπροϊον ακεταλδεΰδη. Ας δούμε τι κάνει μια διαρκή έκθεση του σώματος στην αλκοόλη και την  ακεταλδεΰδη.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ GAP
ΣΥΝΔΡΟΜΟ GAP
  1. Ηπατική βλάβη με μειωμένη ικανότητα να αποτοξινώσει τα φάρμακα, ρύπους και άλλες τοξίνες.
  2. Εκφύλιση του παγκρέατος με μειωμένη ικανότητα παραγωγής  των παγκρεατικών ενζύμων, που θα επηρεάσει την πέψη.
  3. Μειωμένη ικανότητα του τοιχώματος του στομάχου να παράξει οξύ.
  4. Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  5. Εγκεφαλική βλάβη με  έλλειψη αυτοελέγχου, διαταραχή συντονισμού, διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου, επιθετικότητα, διανοητική καθυστέρηση, απώλεια μνήμης και λήθαργος.
  6. Περιφερική βλάβη των νεύρων με αλλοιωμένες αισθήσεις και μυϊκή αδυναμία.
  7. Άμεση βλάβη των ιστών των μυών με διαταραγμένη ικανότητα  συστολλοδιαστολής και μυϊκή αδυναμία.
  8. Διατροφικές ελλείψεις από τις βλαβερές συνέπειες στην πέψη και την απορρόφηση των περισσοτέρων βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Ελλείψεις σε βιταμίνες Β και Α είναι ιδιαίτερα συχνές.
Για να αντιμετωπίσουμε επαρκώς αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε υγιή χλωρίδα του εντέρου και να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού μας.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε οποιαδήποτε  αυτοάνοση νόσο, είτε έχετε πεπτικά προβλήματα είτε όχι.
Πώς να διατηρήσουμε και να αποκαταστήσουμε ενα υγιές έντερο.
Το πιο προφανές πρώτο βήμα για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου είναι να αποφύγετε όλα τα πράγματα που ανέφερα παραπάνω και τα οποία   καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου και προκαλούν  βλάβη του εντερικού φραγμού.
Αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ειδικά στην περίπτωση του χρόνιου στρες και των μολύνσεων.
Ούτε έχουμε κανένα έλεγχο για το αν μας είχαν θηλάσει ή αν οι μητέρες μας είχαν υγιή έντερα όταν μας γέννησαν.
Εάν έχετε εκτεθεί σε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες, εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποκατασταθεί η χλωρίδα του εντέρου σας:
ΤΟΥΣΡΣΙΑ
ΤΟΥΣΡΣΙΑ
Αφαιρέστε όλες τις τοξίνες τροφίμων από τη διατροφή σας
Τρώτε άφθονες ίνες.
Δύο ώρες μετά το τελευταίο γεύμα σας καθημερινά, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας βιολογικές σταφίδες αναμειγνύεται με μια κουταλιά της σούπας οργανικό  σουσάμι. Μασήστε το μίγμα καλά πριν από την κατάποση σε καθημερινή βάση.
Τρώτε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως κεφίρ, γιαούρτι, λάχανο τουρσί, ώστε να παίρνετε  υψηλής ποιότητας, πολλά είδη προβιοτικών.
Λαμβάνετε υψηλής ποιότητας θαλάσσιου φυτοπλαγκτού, χλωρέλα και σπιρουλίνα.
Εξαλείψετε  τυχόν εντερικά παθογόνα  (όπως παράσιτα) που μπορεί να υπάρχουν
Προσέχουμε πάντα να έχουμε επαρκή Ω3 ΒΑΣΙΚΑ λιπαρά οξέα, ( ονομάζονται βασικά γιατι χωρίς αυτά δεν μπορούμε  να ζήσουμε) στην διατροφή μας, γιατί δεν τα παράγει ο οργανισμός μας, αλλά τα παίρνουμε μόνο μεσω της διατροφής μας.
Να πάρετε μέτρα για να διαχειριστείτε το στρές σας.
Ευαγγέλου Μαριάννα
Bοχημικός   Μsc
 

Πρέπει τα παιδιά να νηστεύουν;

Το ερώτημα του τίτλου απασχολεί πολλούς γονείς οι οποίοι θέλουν να νηστέψουν αυτές τις ημέρες, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και πολύ περισσότερο, εάν μπορεί ένα μικρό παιδί να τους ακολουθήσει στη νηστεία. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε, από την παιδίατρο Χρυσάνθη Λαθήρα στο iatropedia.gr, θα ενημερωθείτε πλήρως για το εάν ένα παιδάκι μπορεί και πρέπει (από ιατρικής απόψεως) να νηστεύει, από ποια ηλικία και πάνω δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και τέλος θα διαβάσετε τα οφέλη μια νηστείας στον οργανισμό ενός παιδιού



Διανύουμε τις μέρες της σαρακοστής και πολλές ελληνικές οικογένειες νηστεύουν δηλαδή απέχουν από κρέας και οτιδήποτε προέρχεται από τα ζώα. Στην ερώτηση εάν τα παιδιά μπορούν να νηστεύουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας είναι πως ναι, μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους ιδιαίτερα κατά την σχολική ηλικία δηλαδή μετά τα5-6 χρόνια της ζωής τους.

Η νηστεία είναι μία άριστη ευκαιρία να υοθετήσουν έστω για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα ,οπότε θα εισάγουν στη διατροφή τους όσπρια(πλούσια πηγή φυτικών πρωτεινών υψηλής βιολογικής αξίας) χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου) ελαιόλαδο και όχι ζωικής προέλευσης λίπη, ωμοί ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα ,θαλασσινά (πλούσια σε πρωτείνες, ιχνοστοιχεία) και άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών).Εκτός από τα διατροφικά οφέλη με τη νηστεία ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στα θέλω του.

Πιθανότατα κάποιοι γονείς θα αναρωτηθούν για το αν το παιδί τους προσλαμβάνει αρκετή πρωτείνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας (κόκκινο ή λευκό) είναι η πιο πλούσια σε πρωτείνη τροφή όμως μπορεί να αντικατασταθεί την περίοδο της νηστείας με όσπρια (π.χ φακές) συνδιασμένα με δημητριακά (ρύζι ή κινόα) οπότε αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Πλουσιες σε πρωτείνη τροφές είναι και οι ξηροί καρποί ,δημητριακά όπως η βρώμη, η ζέα και τα προιόντα της σόγιας. Ασβέστιο προσλαμβάνεται με τα θαλασσινά, αμύγδαλα, σουσάμι ,ταχίνι και χαλβά.

Μετά το πέρας της νηστείας έρχεται ο εορτασμός του Πάσχα και τα παιδιά σύμφωνα με το πνεύμα των εορτών καταναλώνουν αυγά, άφθονο κρέας και πολλά γλυκά. Η απότομη αλλαγή του προγράμματος διατροφής από την νηστεία στην ανεξέλεκτη κατανάλωση των πασχαλινών εδεσμάτων μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις σεπαιδιάαλλά και σε μεγάλους. Η προσαρμογή της διατροφής από τη νηστεία πρέπει να γίνει με προσοχή .Ταπαιδιάαλλά και οι ενήλικες δεν χρειάζεται να φάνε σε μία ημέρα όλα όσα στερήθηκαν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα παιδιάπου πάσχουν από νεανικό διαβήτη και σε όσα είναι υπέρβαρα .



Η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης του Χριστού βοηθά στη προετοιμασία του πεπτικού συστήματος στο φαγοπότι της επόμενης ημέρας. Ανήμερα του Πάσχα στο γιορτινό τραπέζι πρέπει να υπερέχει η παρουσία φρέσκων λαχανικών που θα συνοδεύουν τον οβελία.. Τα μικρά παιδιά θα είναι προτιμότερο να καταναλώνουν το πιο άπαχο τμήμα του αρνιού (μπούτι).Το κρέας του αρνιού μπορεί να εμπλουτίζεται με άφθονη ρίγανη που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προστατεύει από τις επικίνδυνες νιτροζαμίνες που παράγονται στο κρέας.

Επίσης να μην ξεχνάμε το λεμόνι που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Ταπαιδιά είναι καλό να μην καταναλώνουν ζωικά εντοσθία αλλά φρέσκιες σαλάτες και μετρημένες ποσότητες ψητού κρέατος. Τα πασχαλινά αυγά πρέπει να περιορίζονται σε μόνο ένα την ημέρα αφού η υπερκατανάλωσή τους αυξάνει τα λιπίδια του αίματος Ένα παιδί μπορεί να καταναλώνει άφοβα τρία έως πέντε αυγά την εβδομάδα .Μέτρο χρειάζεται και στα γλυκά που κατακλύζουν τα περισσότερα σπίτια, με το παραδοσιακό τσουρέκι να έχει την τιμητική του τις ημέρες του Πάσχα.
Ας μη ξεχνάμε ότι τα περισσότερα από τα γλυκά αυτά προσφέρουν εκατοντάδες θερμίδες και προκαλούν αύξηση του βάρους γιατί είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Υπάρχει βέβαια και ο πειρασμός των σοκολατένιων αυγών που καταναλώνονται κυρίως από τα μικρά παιδιά και που είναι αιτία για αύξηση του βάρους τους και εκδήλωση τροφικών αλλεργιών.
Συνοψίζοντας, η μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό διαιτολόγιο πρέπει να γίνει με μέτρο και με μικρές ποσότητες .Στην αντίθετη περίπτωση θα προκληθούν πεπτικά ενοχλήματα όπως έμετοι και διάρροιες ή τροφικές αλλεργίες , αύξηση σωματικού βάρους και εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών όπως αύξηση του σακχάρου του αίματος και υπερχοληστεριναιμία, υπερλιπιδαιμία. Οι διατροφικές συνήθειες των γονιών αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά οπότε πρώτοι οι γονείς με το παράδειγμά τους διδάσκουν σταπαιδιάτους το μέτρο και την ποιότητα στη διατροφή ,ώστε να είναι υγιείς ενήλικες.


Πηγή: http://www.eirinika.gr/gr/blog/ygeia/diatrofh/paidia-nistia.asp

Πού βρίσκεται άραγε το Άγιο Δισκοπότηρο;

Οι πιθανολογούμενοι τόποι ανάπαυσης του περίφημου θρησκευτικού συμβόλου

Το ιερό αντικείμενο της χριστιανικής παράδοσης, το οποίο φέρεται να χρησιμοποίησε ο Ιησούς στον Μυστικό Δείπνο, έχει καθηλώσει το φαντασιακό της ανθρωπότητας με τις θαυματουργές δυνάμεις που υποτίθεται ότι διαθέτει.

Αμέτρητες αποστολές έχουν βαλθεί κατά καιρούς να το ανασύρουν από τη λήθη, από τους Ναΐτες Ιππότες και τους Ναζί μέχρι και τον... Ιντιάνα Τζόουνς!

Και βέβαια αναρίθμητες υποθέσεις, φανταστικά σενάρια και «σκοτεινές» θεωρίες συνωμοσίας για τη φύση του Άγιου Δισκοπότηρου και τον τόπο ανάπαυσής του έχουν δει το φως της μέρας στις δύο χιλιετίες της ζωής του θρύλου της χριστιανοσύνης.

Πού να είναι ωστόσο θαμμένο το Άγιο Δισκοπότηρο που τόσο λυσσαλέα έχουν αποπειραθεί άπαντες να ανακαλύψουν;

Μια σειρά από περιοχές της οικουμένης διεκδικούν την τιμή να φέρονται ότι φιλοξενούν το μυστηριώδες κύπελλο, με τα 10 αυτά μέρη να αποτελούν τα πλέον ξακουστά...

Oak Island - Νόβα Σκότια, Καναδάς




Τον ονόμασαν «Money Pit» και ήταν ο λάκκος που ανακάλυψαν συμπτωματικά τρία παιδιά στο νησί το 1795. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει έκτοτε τη ζωή τους προσπαθώντας να φέρουν στο φως τον θησαυρό που όλοι ξέρουν ότι κρύβεται εκεί. Όσο περισσότερο μάλιστα διαρκεί η ανασκαφή τόσο πιο αχαλίνωτα καλπάζει η φαντασία: θεωρείται σήμερα ότι ο λάκκος δεν περιλαμβάνει απλώς σεντούκια με χρυσά νομίσματα, αλλά και το ίδιο το Άγιο Δισκοπότηρο, το οποίο υποτίθεται ότι έθαψαν εκεί Ναΐτες Ιππότες από τις αρχές ως τα μέσα του 1300. Η υπόθεση δεν είναι ωστόσο εντελώς αβάσιμη, καθώς υπάρχει μια διάταξη ογκόλιθων στο νησί που σχηματίζει έναν τέλειο σταυρό (250 μέτρα μήκος και 100 μέτρα πλάτος), με την «κεφαλή» του να κοιτά προς την Ανατολή. Όσο για τον λάκκο, μοιάζει να έχει σχεδιαστεί με ιδιοφυή τρόπο, εγκατεστημένος καθώς είναι μέσα σε κανάλι νερού, που φουσκώνει και γίνεται παγίδα θανάτου. Ο θρύλος θέλει έναν ακόμα νεκρό πριν αποκαλυφθεί στη μεγαλοπρέπειά του το Άγιο Δισκοπότηρο...

Chapel of St. Matthew - Roslin, Σκοτία



Ένας από τους θρύλους που εμφανίστηκε και στον «Κώδικα Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν τοποθετεί το Άγιο Δισκοπότηρο στα μυστικά πέτρινα περάσματα και ερμητικά δωμάτια κάτω ακριβώς από το παρεκκλήσι Collegiate Chapel of St. Matthew στον λόφο Roslin. Αναρίθμητα και ιδιαίτερα περίεργα σκαλίσματα μέσα και γύρω από το παρεκκλήσι τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο την υπόθεση (το φιλοτέχνημά τους κράτησε περισσότερο από 40 χρόνια!), ενώ και η ίδια η ανέγερση της εκκλησίας «μυρίζει» Άγιο Δισκοπότηρο: χτίστηκε το 1456 με χρηματοδότηση του αριστοκρατικής καταγωγής ιππότη William Sinclair, που οι φήμες τον ήθελαν να κρατά από το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού. Μία μάλιστα από τις κολόνες του παρεκκλησιού φιλοξενεί εξόχως περίεργα σύμβολα (Apprentice Pillar), με τον μύθο να θέλει το Άγιο Δισκοποτήρο να εντοιχίζεται εκεί από τον Sinclair, ο οποίος πέθανε μάλιστα πριν δει τον ναό ολοκληρωμένο. Άλλες εικασίες κάνουν λόγο για τον οικογενειακό τάφο του ιππότη στο υπόγειο της εκκλησίας, με την κρύπτη να παραείναι επιμελώς σφραγισμένη. Το παρεκκλήσι ανήκει ακόμα και σήμερα στους Sinclair, οι οποίοι αρνούνται να δώσουν άδεια για οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα στον χώρο...

Glastonbury Tor - Glastonbury, Αγγλία



Η λέξη «Tor» σημαίνει στα κέλτικα «κωνικός λόφος» και αυτό ακριβώς είναι το Clastonbury Tor: το πολυθρύλητο Άβαλον, όπου υποτίθεται είναι θαμμένος ο βασιλιάς Αρθούρος! Στην παλιά μάλιστα ομιλουμένη αγγλική, το μέρος αποκαλούταν «Το Νησί του Άβαλον» (Ynys yr Afalon), με την παράδοση να θέλει τον εντοπισμό των τάφων του Αρθούρου και της Γκουινεβίρ το 1191. Δεν υπάρχουν βέβαια αποδείξεις γι' αυτό, ξέρουμε ωστόσο ότι ο λόφος αποτέλεσε οχυρό ήδη από τον 7ο αιώνα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι η απόλυτη σύμπτωση της αρθούρειας παράδοσης και των θρύλων των Ναϊτών στο θέμα που μας απασχολεί: σύμφωνα λοιπόν και με τους δύο μύθους, οι Ναΐτες επιστρέφουν από την Πρώτη Σταυροφορία φορτωμένοι με όλα τα βιβλικά κειμήλια, τα οποία και θάβουν διάσπαρτα στις Βρετανικές Νήσους, με το Άγιο Δισκοπότηρο να κρύβεται επιμελώς κάπου στο Glastonbury Tor...

Θόλος του Βράχου - Ιερουσαλήμ, Ισραήλ



Ο θρύλος θέλει το Άγιο Δισκοπότηρο να ενταφιάζεται με τον Ιησού κάπου κοντά στον τόπο της σταύρωσης. Το μέρος πιστεύεται ότι ήταν μια σχισμή ανάμεσα σε δύο βράχους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, με τον έναν να έχει διαβρωθεί πλέον εντελώς και τον άλλο να παραμένει, επισκέψιμο μάλιστα σήμερα, στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται πλέον ο Θόλος του Βράχου (Όρος του Ναού / Χαράμ αλ-Σαρίφ). Ο τόπος αποτελεί μάλιστα ιερό έδαφος και για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, δίνοντας περισσότερη τροφή στην εικασία. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση αυτή, το Άγιο Δισκοπότηρο -που φιλοξένησε το αίμα του Ιησού στον Σταυρό- θάφτηκε με το σώμα του Χριστού στον τάφο του. Η ακριβής τοποθεσία του τάφου δεν είναι βέβαια γνωστή, κατά τις Γραφές ωστόσο είναι κάπου κοντά στον τόπο του μαρτυρίου, με τα στοιχεία να συναινούν ότι το ιερό κειμήλιο βρίσκεται κάπου πάνω ή γύρω από τον λόφο...

Cattedrale di San Lorenzo - Γένοβα, Ιταλία



Κι αν το Άγιο Δισκοπότηρο κρύβεται σε κοινή θέα στον Καθεδρικό της Γένοβα, με όλους μας να μπορούν πλέον να το απολαύσουν δωρεάν; Το κειμήλιο είναι ένα μπολ (εικασίες υπάρχουν και για το σχήμα του Άγιου Δισκοπότηρου, αφού πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν ήταν κύπελλο αλλά μπολ ή πιάτο) καμωμένο από πράσινο γυαλί: πιστευόταν ότι ήταν σμαραγδένιο μέχρι που ράγισε κάποια στιγμή στα χρόνια του Ναπολέοντα.



Κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται το αντικείμενο, με τον William of Tyre να παρατηρεί ωστόσο το 1170 ότι πρωτοεντοπίστηκε σε τζαμί της Καισαρείας του Ισραήλ το 1101. Η εκκλησία αρνείται μάλιστα σθεναρά να δώσει άδεια για χρονολόγηση του μπολ με τη βοήθεια του άνθρακα...

Catedral de Santa Maria de Valencia - Βαλένθια, Ισπανία



Άλλος ένας πιθανός τόπος που θρυλείται ότι κρύβεται το Άγιο Δισκοπότηρο είναι ο Καθεδρικός της Βαλένθια, με τις υποθέσεις εδώ να διαθέτουν ισχυρό έρεισμα. Αν το ιερό αντικείμενο πράγματι υπήρξε, ενδέχεται να είναι αυτό...



Ήταν το 1960 λοιπόν όταν δόθηκε για χρονολόγηση, με την ακριβή μέθοδο του άνθρακα να τοποθετεί την κατασκευή του μεταξύ 300 π.Χ. και 100 μ.Χ., την ίδια ώρα που ξέρουμε ότι φιλοτεχνήθηκε στη Μέση Ανατολή. Ακόμα κι αν δεν είναι το περίφημο Δισκοπότηρο, η ηλικία του το κάνει εξαιρετικά πολύτιμο και σπάνιο. Καμωμένο από κόκκινο αχάτη, στέκεται πάνω σε χρυσή βάση, την ίδια στιγμή που αποτελεί το επίσημο Δισκοπότηρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας...

Santa Maria de Montserrat - Καταλονία, Ισπανία



Ο καταλανικός θρύλος συμπίπτει με τον αντίστοιχο γερμανικό του Munsalvaesche και τα πράγματα γίνονται εξόχως ενδιαφέροντα: το «Munsalvaesche» είναι η γερμανική μετάφραση του λατινικού «mons salvationis» (το όρος της σωτηρίας), την ίδια στιγμή που το καταλανικό «Montserrat» μεταφράζεται σε «οδοντωτό βουνό». Το συγκεκριμένο μοναστήρι και αβαείο είναι φωλιασμένο στο βουνό λοιπόν, με τον θρύλο να θέλει το Άγιο Δισκοπότηρο να είναι κρυμμένο στα θεμέλια της εκκλησίας ή κάπου αλλού στο δυσπρόσιτο και γιγαντιαίο σε διαστάσεις βουνό. Η κορυφή του μάλιστα ονομάζεται «Saint Jerome», με το όνομα του αγίου να εμφανίζεται σε πολυάριθμους θρύλους για την τύχη του ιερού κειμηλίου: η παράδοση θέλει τον άγιο να έχει επισκεφτεί την περιοχή στα τέλη του 4ου αιώνα και να έκρυψε εκεί το Άγιο Δισκοπότηρο...

Υπόνομοι της Ιερουσαλήμ - Ισραήλ



Δεν πρόκειται για τον ίδιο θρύλο που το τοποθετεί στον Θόλο του Βράχου. Ο συγκεκριμένος ισχυρίζεται ότι οι Ναΐτες επέστρεψαν με τα χέρια αδειανά κατά την Πρώτη Σταυροφορία, μην έχοντας βρει ούτε το Άγιο Δισκοπότηρο ούτε βέβαια την Κιβωτό της Διαθήκης, καθώς το αποχετευτικό σύστημα της πόλης παρείχε την καλύτερη δυνατή κρυψώνα για τα βιβλικά κειμήλια. Η Ιερουσαλήμ άλλωστε, μια πόλη που δεχόταν συχνά επιδρομές και κατακτήσεις, καλούσε σε κρύψιμο όλων των θησαυρών της, με το εκτεταμένο αποχετευτικό σύστημα να παρέχει ιδανική κάλυψη, γεγονός που αναμφίβολα γνώριζαν οι μαθητές του Ιησού και έθαψαν το Άγιο Δισκοπότηρο δίπλα στην Κιβωτό της Διαθήκης, η οποία μετρούσε ήδη την εποχή εκείνη 600 χρόνια πλήρους εξαφάνισης. Ο θρύλος έχει μια βάση, με το σκάψιμο ωστόσο στους υπονόμους της Ιερουσαλήμ να απαγορεύεται αυστηρά στους κυνηγούς κειμηλίων: μόνο σε αρχαιολόγους επιτρέπεται να φέρουν στο φως μνημεία της αρχαιότητας...

Accokeek - Μέριλαντ, ΗΠΑ


Οι ντόπιοι το έχουν καμάρι: ιησουίτης μοναχός επιβιβάστηκε λαθραία στο καράβι του καπετάνιου John Smith περί τα 1606-1607, με τον μοναχό να έλκει την καταγωγή του από τους περίφημους Ναΐτες Ιππότες. Ο θρύλος που θέλει το Άγιο Δισκοπότηρο να κρύβεται από τους Ναΐτες στην Αγγλία βρήκε λοιπόν τη συνέχειά του: σε μια περίεργη τροπή της μοίρας, το ιερό κειμήλιο πέφτει στα χέρια του άγνωστου ιερέα, ο οποίος εγκαταλείπει άρον-άρον την Ευρώπη για να το κρύψει σε μέρος που κανείς δεν θα αναζητούσε ποτέ. Η τοποθεσία που φέρεται να είναι θαμμένο στο Accokeek παραμένει -βολικά- άγνωστη...

Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ - Φορτ Νοξ, Κεντάκι


Ναι, σωστά διαβάζετε, ο θρύλος αυτός θέλει το Άγιο Δισκοπότηρο να αποθηκεύεται στο καλύτερα φυλασσόμενο μέρος του πλανήτη, που ούτε ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να εισέλθει! Πέρα από τα εξωφρενικά μέτρα ασφαλείας του Φορτ Νοξ, που αντέχει ακόμα και πυρηνική έκρηξη, υπάρχει και σημαντική στρατιωτική δύναμη 30.000 αντρών που του έχει τον νου της, υποβοηθούμενη από ελικόπτερα Απάτσι και άρματα μάχης. Το κεντρικό αποθετήριο χρυσού των ΗΠΑ έχει αποτελέσει κατά καιρούς χώρο φύλαξης πολύτιμων κειμηλίων: από αντίγραφο της Μάγκνα Κάρτα και μια σειρά από αμερικανικά έγγραφα (όπως το Σύνταγμα και η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας) μέχρι και το στέμμα της Ουγγαρίας και μια πλειάδα ακόμα βασιλικών θησαυρών. Ο θρύλος θέλει λοιπόν κρυφό δωμάτιο εντός του θεόρατου χρηματοκιβωτίου που φιλοξενεί από το Άγιο Δισκοπότηρο και την Κιβωτό της Διαθήκης μέχρι και άλλους βιβλικούς θησαυρούς, όπως την Κιβωτό του Νώε και τον Τίμιο Σταυρό...
 
 
 

Το λευκό ξύδι στην υπηρεσία μας (και εκτός κουζίνας)....

ka8arisma tzamia 







Το λευκό ξύδι είναι φυσικό προϊόν που δεν θαν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι καθώς είναι ένα πολυλειτουργικό καθαριστικό που μας λύνει τα χέρια γρήγορα, εύκολα και συγχρόνως οικονομικά! Εκτός από τις γνωστές αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες, χρησιμοποιήστε άφοβα το λευκό ξύδι στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Kαταπολεμά την κακοσμία που αναδύεται από τα σιφόνια.Ρίξτε ένα ποτήρι λευκό ξύδι και μετά αφήστε να τρέξει άφθονο νερό. Η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

2. Βούλωσε ο νεροχύτης ή ο νιπτήρας του μπάνιου; Ρίξτε ένα ποτήρι μαγειρική σόδα και από πάνω ένα ποτήρι λευκό ξύδι. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει και καθαρίζει το βουλωμένο σωλήνα. Αφήστε το να δράσει λίγα λεπτά και μετά ρίξτε μπόλικο νερό που έχετε βράσει, ή ανοίξτε την βρύση και αφήστε να τρέξει καυτό νερό ούτως ώστε να διαλύθουν μια και καλή τα λίπη που συσσωρεύονται στις σωληνώσεις.

3. Εάν θέλετε να απολυμάνετε τον ξύλινο ή πλαστικό δίσκο κοπής που χρησιμοποιείται στη μαγειρική βουτήξτε ένα σφουγγάρι σε λευκό ξύδι και καθαρίστε το δίσκο.

4. Για να ξεφορτωθείτε τους επίμονους λιπαρούς λεκέδες στα πιάτα, βάλτε στο πλυντήριο πιάτων αντί για γυαλιστικό, λευκό ξύδι. Η λάμψη και η γυαλάδα των πιάτων θα σας εντυπωσιάσει.

5. Εάν θέλετε να καθαρίσετε το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων από τα άλατα τότε θα πρέπει μια φορά το μήνα να θέτετε σε λειτουργία το πλυντήριο άδειο, βάζοντας λευκό ξύδι στην ειδική θήκη.

6. Για να αφαιρέσετε τα άλατα από την καφετιέρα ή τον βραστήρα.
Βάλτε στην καφετιέρα ή τον βραστήρα 1 ποτήρι ξύδι λευκό και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Βάλτε σε λειτουργία το μηχάνημα. Οταν τελειώσει, ξαναβάλτε σε λειτουργία, άλλες δύο φορές, μόνο με νερό. Αν θέλετε η καφετιέρα κι ο βραστήρας να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, κάντε το παραπάνω, μία φορά τον μήνα.

7. Το λευκό ξύδι ενδείκνυται και για το καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων. Βάλτε σ» ένα μπολ 2/3 νερό κι 1/3 ξύδι, στα μικροκύματα στην δυνατή συχνότητα, για 4 – 5 λεπτά. Θα σχηματιστούν υδρατμοί και μ» ένα σφουγγάρι θα καθαρίσετε το εσωτερικό του φούρνου.

8. Καθαρίστε στα τζάμια με 1 δόση λευκό ξύδι με 5 δόσεις νερού κι αντί για χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιείστε εφημερίδες.

9. Καθαρίστε το W.C βάζοντας στο ψεκαστήρι 1 κουταλιά σούπας λευκό ξύδι και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Ρίξτε στο wc και καθαρίστε.

10. Αφαιρέστε τη μούχλα στο μπάνιο. Με ένα σφουγγάρι που έχετε βουτήξει σε ξύδι, καθαρίστε την κουρτίνα ή το τζάμι του μπάνιου ή όπου αλλού έχει πιάσει μούχλα.

11. Βουτήξτε τα σκουριασμένα αντικείμενα μέσα στο ξύδι κι αυτό θα κάνει τη δουλειά του.

12. Για να αφαιρέσετε τα απομεινάρια παλιών αυτοκόλλητων.

13. Βρέξτε ένα πανάκι με ξύδι και με αυτό τρίψτε το δερμάτινο που θέλετε να καθαρίσετε. Μετά με καθαρό στεγνό πανί τρίψτε.

Πηγή: http://www.k-mag.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%ba%cf%8c-%ce%be%cf%8d%ce%b4%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%b7%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%cf%84/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

6 τροφές που μειώνουν την επιθυμία να φάμε γλυκά......


1. Η Μπανάνα


Πλούσια σε τρυπτοφάνη η μπανάνα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή αλλά επίσης αναγνωρίζεται και για άλλους λόγους όπως το να βελτιώνει τη διάθεση, να μειώνει την ψυχική κόπωση και να συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του πόνου. Είναι καλή πηγή ινών, καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Α, C και Β6.


2.Το Κρέας



το ψάρι καθώς και το άπαχο κρέας, αποτελούν καλές πηγές της τρυπτοφάνης και δρουν συμμαχικά για την αντίσταση στα γλυκά. Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, που είναι βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών,το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς επίσης και στην παραγωγή των ορμονών. Τα ψάρια, είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, μειώνοντας τις φλεγμονές και τις αλλεργίες.


3. Το γάλα













είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου στον οργανισμό και βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης (που προκύπτει από την τρυπτοφάνη), βελτιώνοντας την διάθεση. Αυτό καθιστά το γάλα ένα ισχυρό όπλο στην καταπολέμηση και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον το γάλα να είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπών, μέταλλων και βιταμινών όπως A και D.


4.Το τυρί

Φωτογραφία: 6 τροφές που μειώνουν την επιθυμία να φάμε γλυκά:

4.Το τυρί καθώς και τα  παράγωγα του είναι επίσης αποτελεσματικά ,στην καταπολέμηση του πειρασμού για τα γλυκά. Η υψηλότερη συγκέντρωση της τρυπτοφάνης βρίσκεται στην παρμεζάνα. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο τυρί είναι το ασβέστιο, το φωσφόρο, οι πρωτεΐνες και οι λιπαρές ουσίες καθώς επίσης και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες.
καθώς και τα παράγωγα του είναι επίσης αποτελεσματικά ,στην καταπολέμηση του πειρασμού για τα γλυκά. Η υψηλότερη συγκέντρωση της τρυπτοφάνης βρίσκεται στην παρμεζάνα. Άλλα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο τυρί είναι το ασβέστιο, το φωσφόρο, οι πρωτεΐνες και οι λιπαρές ουσίες καθώς επίσης και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες.΄

5.Η Tρυπτοφάνη

Φωτογραφία: 6 τροφές που μειώνουν την επιθυμία να φάμε γλυκά

5.Η Tρυπτοφάνη δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που ανευρίσκονται στο αυγό και το καθιστά μια καλή επιλογή για να το συμπεριλάβετε στη δίαιτα. Βοήθα στην υγεία των ματιών και το  φολικό οξύ που περιέχει είναι σημαντικό για την καταπολέμηση της αναιμίας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ
 δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που ανευρίσκονται στο αυγό και το καθιστά μια καλή επιλογή για να το συμπεριλάβετε στη δίαιτα. Βοήθα στην υγεία των ματιών και το φολικό οξύ που περιέχει είναι σημαντικό για την καταπολέμηση της αναιμίας και την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως επίσης και του Αλτσχάιμερ

6.Τα ρεβίθια

Φωτογραφία: 6 τροφές που μειώνουν την επιθυμία να φάμε γλυκά:

6.Τα ρεβίθια βοηθούν επίσης στο να δώσουν μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας (χωρίς ζάχαρη φυσικά). Αυτό το όσπριο, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, σύμπλεγμα βιταμινών Β και μαγνησίου τα οποία προσφέρουν χαλάρωση, μειώνουν το άγχος και το στρες. Ακόμη οι φυτικές ίνες που περιέχει παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του τα έντερου.

βοηθούν επίσης στο να δώσουν μια αίσθηση ευεξίας και ευτυχίας (χωρίς ζάχαρη φυσικά). Αυτό το όσπριο, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα, σύμπλεγμα βιταμινών Β και μαγνησίου τα οποία προσφέρουν χαλάρωση, μειώνουν το άγχος και το στρες. Ακόμη οι φυτικές ίνες που περιέχει παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του τα έντερου.


Πηγη: https://www.facebook.com/pages/%CE%99%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%A7%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82/452501881427460?fref=ts

Σημάδια που μαρτυρούν την κατάσταση της υγείας μας


H άσκηση βελτιώνει και την ψυχική υγεία

Τι μέγεθος σουτιέν φοράτε;  Πώς είναι η αίσθηση της όσφρησης σας; Ποιο είναι το μήκος των ποδιών σας;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις  μπορεί να αποτελέσουν ένα εκπληκτικό μέσο πρόβλεψης  πιθανών μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες φυσικές ιδιορρυθμίες και   ενδείξεις που μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια για διάφορα νοσήματα και νόσους όπως η νόσος  του  Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης  τα αρθριτικά κ.α.

1. Μήκος των δακτύλων

Οι γυναίκες των οποίων τα δάχτυλα του δείκτη είναι μικρότερα από παράμεσο τους μπορεί να είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς σε οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, όπως μας αποκαλύπτει μελέτη του 2008 στο περιοδικό «Arthritis & Rheumatism».

Χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εμποδίστε το:  Ενισχύστε τους  μύες  που περιβάλλουν τα γόνατά σας. Ενώ κάθεστε , ισιώστε (σε πλήρη έκταση) κάθε πόδι παράλληλο με το πάτωμα 10 φορές και  για πέντε έως 10 δευτερόλεπτα.

2. Ύψος

Σε πολύ ψηλές γυναίκες υπάρχει η πιθανότητα  να λείπει μια γονιδιακή μετάλλαξη που βοηθά στο να φτάσουν τα 100ά γενέθλιά τους, σύμφωνα με μια μελέτη του «Proceedings of the National Academy of Sciences»

Εμποδίστε το: Σύμφωνα με μελέτες οι ‘αιωνόβιοι’ στερούνται από τις ‘κακές’  συνήθειες όπως  το κάπνισμα, το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωσης κρέατος.

3. Μήκος ποδιών

Εάν τα πόδια σας είναι κοντά και χοντρά μπορεί να είναι σημάδι που σας προειδοποιεί για την καλύτερη φροντίδα του ήπατος σας. Σε μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Epidemiology and Community Health», Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με κοντά και χοντρά πόδια έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ενζύμων που υποδεικνύουν την ηπατική νόσο. Παράγοντες όπως η παιδική διατροφή δεν μπορεί να επηρεάσει μόνο τη σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού , αλλά και την ανάπτυξη του ήπατος και μετά την ενηλικίωση, λένε οι ερευνητές.

Εμποδίστε το: Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Το συκώτι σας θα μπει σε διαδικασία, η οποία θα το βοηθήσει να διατηρηθεί υγιές. Να φοράτε μάσκα και γάντια όταν καθαρίζετε ή δουλεύετε  με κάθε είδους σκληρή χημική ουσία. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

4. Αίσθηση της όσφρησης

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με μειωμένη όσφρηση είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Neurology». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την οσφρητική λειτουργία μπορεί να είναι μια από τις πρώτες περιοχές οι οποίες επηρεάζονται από την ασθένεια του Parkinson στο διάστημα μεταξύ 2 και 7 ετών πριν από τη διάγνωση της νόσου.

Εμποδίστε το: Πάρτε συμπληρώματα ιχθυελαίου. Τα  Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να ενισχύσουν την αντίσταση του εγκεφάλου σας ενάντια στην ουσία ΜΡΤΡ (1- Methyll-4-Phenyll-l,2,3,6-TetrahydroPyridine), μια τοξική ένωση που ευθύνεται για τη νόσο του Πάρκινσον.

5. Μήκος βραχίονα

Οι γυναίκες με τα μικρότερα ανοίγματα του βραχίονα είχαν 1 1/2 φορές  περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από εκείνες οι οποίες είχαν μεγαλύτερο  άνοιγμα βραχίονα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 στο περιοδικό Neurology. Διατροφικές ή άλλου είδους ελλείψεις σε απαραίτητες ορμόνες  οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωματική ανάπτυξη ενός ατόμου κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ετών , μπορεί να ευθύνονται για την σχετικά μειωμένη ανάπτυξη των άκρων και  μπορεί να προδιαθέτουν επίσης, ένα πρόσωπο με εξασθένηση των γνωστικών του λειτουργιών αργότερα στη ζωή του , λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts.

Εμποδίστε το: «Υιοθετήστε» ένα χόμπι, όπως τη ζωγραφική ή την αγγειοπλαστική.  Σε 5-ετή μελέτη από το Κέντρο της νόσου του Αλτσχάιμερ στο «Rush University Medical Center»  διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες που πέρασαν  τον  περισσότερο χρόνο τους με την ενασχόληση και την άσκηση δραστηριοτήτων αναψυχής είχαν  περισσότερες από 2,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ από εκείνους που ξόδευαν λιγότερο χρόνο στο να  ‘τσιγκλίζουν’ τον  εγκεφάλο  τους.

6. Μέγεθος σουτιέν

Το D μέγεθος μπορεί να σημάνει επίσης διαβήτη: Οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν μεγέθους D ή μεγαλύτερο σε ηλικία 20 ετών είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνες  που φορούσαν ένα Α ή μικρότερο, ακόμη και αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η  παχυσαρκία, η διατροφή, το κάπνισμα, και το οικογενειακό ιστορικό, σε μια 10-ετή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Canadian Medical Association Journal». Μπορεί να οφείλεται στο ότι ο  λιπώδης ιστός στο στήθος μιας γυναίκας είναι το καθιστά ορμονικά ευαίσθητο και επηρεάζει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, λένε οι ερευνητές.

Εμποδίστε το: Βάλτε την έντονη άσκηση στη ζωή σας. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έκαναν έξι  σπριντ 30-δεύτερολέπτων  σε ποδήλατο γυμναστικής (ανάπαυση τέσσερα λεπτά της ώρας ανάμεσα στα σετ) βελτίωσαν  την ικανότητα του σώματός τους  στο να μεταβολίσει τη ζάχαρη στο αίμα κατά σχεδόν 25 τοις εκατό μετά από έξι συνεδρίες-αρκετό ποσοστό  για να μειωθεί  ο κίνδυνος του διαβήτη.

Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82--093319972.html

Τα 12 πιο παράξενα -αλλά επιτυχημένα-«γιατροσόφια».......


Σύμφωνα με το prevention.com, ο καθένας στο σπίτι του έχει μία πληθώρα από υλικά, που αρκετές φορές αν γνωρίζει πώς και πότε να τα χρησιμοποιήσει, μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες. Βέβαια, σε καμία περίπτωση, οι «θεραπείες» που ακολουθούν δε μπορούν να αντικαταστήσουν τις φαρμακευτικές αγωγές και τις συμβουλές του γιατρού σας.
Γαρύφαλλο για τα κοψίματα
Ψεκάστε με σκόνη από γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) στην περιοχή που κοπήκατε για να περιορίσετε τη μόλυνση. Το λάδι από το γαρύφαλλο είναι πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό που είναι αντισηπτικό και έχει καταπραϋντική δράση.

Γλυκόριζα για την καούρα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Γιαούρτι για την κακή αναπνοή
Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ζωντανά βακτήρια στο γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορούν να καταστείλουν τα επίπεδα της κακής αναπνοής, που προκαλούν τα βακτηρίδια. Εναλλακτικά, για την κακή αναπνοή μπορείτε να μασήσετε και ένα κλωναράκι μαϊντανό.

Ελαιόλαδο για το έκζεμα
Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης E, γεγονός που το καθιστά φυσικό ενυδατικό για το δέρμα. Τοποθετήστε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο σώμα σας μετά από το ντους, ενώ το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό. Το ελαιόλαδο έχει την ικανότητα να «σφραγίζει» την υγρασία και να απαλύνει τον πόνο από τα επώδυνα εκζέματα.
Στοματικό διάλυμα για τους μύκητες των ποδιών
Ένα ποδόλουτρο με …στοματικό διάλυμα για περίπου 15 με 20 λεπτά, δύο φορές την ημέρα, μπορεί να σας απαλλάξει από τους μύκητες των ποδιών. Τα αντισηπτικά και απολυμαντικά του συστατικά είναι αρκετά ισχυρά, για να «επιτεθούν» στους μύκητες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς, ότι τα στοματικά διαλύματα έχουν χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες καταστάσεις, από τη θεραπεία της γονόρροιας μέχρι και τον …καθαρισμό δαπέδων. Το στοματικό διάλυμα είναι ιδανικό και για τις «φουσκάλες». Απλά, τοποθετήστε λίγη ποσότητα πάνω στη φουσκάλα 2 με 3 φορές την ημέρα και αφήστε το να στεγνώσει.

Ζάχαρη για το λόξυγκα
Ο λόξυγκας μπορεί να μην είναι …πάθηση, είναι όμως αρκετά ενοχλητικός. Για να τον σταματήσετε αρκεί ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η ξαφνική γλυκύτητα στη γλώσσα, «παραφορτώνει» τις νευρικές απολήξεις στο στόμα και σταματά το σπασμό του λόξυγκα.
Δαγκώστε ένα μολύβι για τον…πονοκέφαλο
Όσο παράδοξο και αν ακούγεται ένα απλό μολύβι μπορεί να σας θεραπεύσει από τον πονοκέφαλο. Αρκετές περιπτώσεις πονοκεφάλων οφείλονται στην ένταση που προκαλείται, όταν σφίγγετε ασυναίσθητα τα σαγόνια σας. Όταν όμως δαγκώσετε ένα μολύβι, στην ουσία, αναγκάζετε τους μυς των σαγονιών να χαλαρώσουν, απομακρύνοντας την ένταση από το κεφάλι.

Τσίχλα για την κούραση
Μελέτες, που έχουν γίνει, έχουν δείξει, ότι αν μασάτε τσίχλα μέντας ή κανέλας αυξάνετε την εγρήγορση του εγκεφάλου σας και μειώνετε την κούραση μέχρι και 20%. Μάλιστα, σε ειδικά τεστ που έγιναν, αναφέρθηκε, ότι όσοι συνήθιζαν να μασούν τσίχλα μέντας ή κανέλας παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα απογοήτευσης κατά 20% και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης κατά 30% .
Ελιές και λεμόνι για τη ναυτία
Η ναυτία συνήθως προκαλεί υπερβολική έκκριση σιέλου, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί ζάλη. Τρώγοντας ελιές ή πιπιλίζοντας ένα λεμόνι, όταν ακόμα η ναυτία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τη δυσάρεστη αίσθηση (της ναυτίας), λόγω των τανινών που περιέχουν τόσο οι ελιές όσο και τα λεμόνια.

Βότκα για τη μυρωδιά των ποδιών
Λίγα πράγματα υπάρχουν, τα οποία μάλλον …δε μπορεί να θεραπεύσει η βότκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, αυτή της δυσοσμίας των ποδιών, η βότκα είναι ιδανική λύση. Σκουπίστε τα πόδια σας με ένα πανί, το οποίο προηγουμένως έχετε υγράνει με βότκα. Η βότκα έχει αντισηπτική δράση και μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το οποίο καταστρέφει την οσμή, που προκαλούν τα βακτηρίδια και οι μύκητες και παράλληλα, στεγνώνει την υγρασία, που αφήνουν αυτοί οι οργανισμοί μεγαλώνοντας.
Παγωτό για το κάψιμο
Ο ιστός στον ουρανίσκο της στοματικής κοιλότητας έχει μόλις μερικά χιλιοστά πάχος, γι 'αυτό είναι πολύ ευαίσθητος στα ζεστά τρόφιμα. Στην περίπτωση, που καείτε από κάποιο ζεστό τρόφιμο, φάτε μία κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Η δροσιά αυτή μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Ένα κρύο ποτό ή ένα παγάκι στο στόμα θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά, αλλά προσοχή: αφαιρέστε το παγάκι γρήγορα, πριν επιδεινώσει την κατάσταση.

Ντομάτες για την ακμή
Οι ντομάτες είναι πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, αντιοξειδωτικών και όξινων στοιχείων, που συμβάλουν στην καταπολέμηση δερματολογικών παθήσεων ελαφριάς μορφής. Η θεραπεία της ντομάτας είναι μάλιστα ιδανική για λιπαρά δέρματα. Λιώστε μία μικρή ντομάτα σε πολτό και στη συνέχεια απλώστε τον στο πρόσωπό σας. Αφήστε τη για περίπου μία ώρα και έπειτα ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε (το πρόσωπό σας). Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα για μία εβδομάδα.
Μαγειρική σόδα για την ουρολοίμωξη
Στα πρώτα σημάδια των συμπτωμάτων, πιείτε ένα διάλυμα το οποίο θα περιέχει ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και 8 κουταλιές νερό. Επαναλάβετε μία φορά την ημέρα. Η μαγειρική σόδα καθιστά το περιβάλλον της ουροδόχου κύστης πιο αλκαλικό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/ta-12-pio-paraksena-alla-epituximena-giatrosofia?id=2290531

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Εμμηνόπαυση, κάντε μεσογειακή διατροφή και γλιτώστε από τις εξάψεις...


Νέα Υόρκη

Οι γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα, συγκεκριμένα λαχανικά, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ρώτησαν 6.040 γυναίκες, 50-55 ετών, για την διατροφή τους και πόσο συχνά κάπνιζαν, έπιναν ή γυμνάζονταν. Όλες οι συμμετέχουσες βρίσκονταν στη φάση της εμμηνόπαυσης, φυσιολογικά, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί υστερεκτομή.

Οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές φράουλες, ανανά και πεπόνι, και ακολουθούσαν πιστά το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής (πράσινες σαλάτες, σκόρδο, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί), ήταν 20% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση.

Αντιθέτως, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έκαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της μελέτης, το 58% των γυναικών είχε αναφέρει ότι υπέφερε από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις ή και τα δύο συμπτώματα ταυτόχρονα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα λαχανικά γενικώς, καθώς και το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Πάντως, μια διατροφή με λίγα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες είναι πιθανόν να μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και να ανακουφίσει από τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, εκτιμούν οι ειδικοί. Ενώ μια μεσογειακή διατροφή είναι ικανή να διατηρήσει τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά όρια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανίσει η γυναίκα τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

8 μυστικά ομορφιάς που αντέχουν στο χρόνο....

 

Πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από τις συμβουλές της γιαγιάς; Πώς καταφέρνει να ξεγελάει το χρόνο και να τον κάνει φίλο της; Ας μάθουμε τα «δοκιμασμένα» μυστικά της…

Η αγκαλιά της είναι ό,τι πιο θεραπευτικό υπάρχει, οι σούπες της θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στα ράφια όλων των φαρμακείων και οι πίτες της μπορούν να κάνουν και τους πιο καταξιωμένους σεφ να αναρωτιούνται! Και με τις συνταγές... ομορφιάς τι γίνεται; Τις ακούμε με προσοχή και τις τηρούμε κατά γράμμα!

1. «Τρίβοντας μισό γογγύλι μία φορά την εβδομάδα στο πρόσωπο, θα απαλλαγείς από τις ενοχλητικές πανάδες»
Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας (ραπανάκι, ρέβα) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της όψης του δέρματος, γιατί περιέχουν βιταμίνες Α, B, C και E. Επίσης, η παπάγια και ο ανανάς περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα.

2.  «Μη βγάζεις τα φρύδια σου επίμονα, γιατί κάποια στιγμή θα πάψουν οι τρίχες τους να αναπαράγονται και θα εξαφανιστούν»
Η μόδα που θέλει τα φρύδια να είναι μικροσκοπικά και πολύ λεπτά προκαλεί τελικά τραύμα στην ευαίσθητη περιοχή πάνω από τα μάτια, αφού η συνεχής απομάκρυνση των τριχών καταστρέφει τους θύλακες και αποτρέπει τη δημιουργία νέας τρίχας.

3. «Να πλένεις το πρόσωπό σου 2 φορές τη μέρα»
Ακόμα και μία φορά τη μέρα, αν είναι πιο εύκολο. Καλό είναι να χρησιμοποιείται σκέτο νερό, γιατί προϊόντα απολεπιστικά ή καθαριστικά μπορεί τελικά να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα στο δέρμα, αφού η παρατεταμένη χρήση τους συνήθως απορρυθμίζει το pH του, που αποτελεί τη φυσική του προστασία.

4. «Να βάζεις καθημερινά την αντιηλιακή σου»
Η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη, καθώς η ακτινοβολία του μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος και ορατά σημάδια γήρανσης. Όσο πιο νωρίς αποκτήσουμε αυτή τη συνήθεια, τόσο λιγότερη ζημιά θα γίνει στο δέρμα μας.

5. «Να ενυδατώνεις το δέρμα σου 2 φορές τη μέρα»
Το πρόσωπο πρέπει να ενυδατώνεται πρωί-βράδυ, με μια κρέμα ανάλογη με τις ανάγκες του δέρματος αλλά πάντα με προσοχή, χωρίς βίαιες και απότομες κινήσεις.

6. «Το μέικαπ πρέπει να απομακρύνεται από το πρόσωπο κάθε βράδυ, προτού πέσεις για ύπνο»
Είναι η πιο υγιεινή πρακτική για το δέρμα, αφού το μέικαπ περιέχει χημικά και συγκρατεί ρύπους από την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον, που είναι βλαβερά για την επιδερμίδα.

7. «Να πίνεις πολύ νερό»
Το να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένες είναι ό,τι καλύτερο. Η ισορροπία της υγρασίας του οργανισμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το δέρμα όσο και για τα μαλλιά μας.

8. «Να χαμογελάς»
Το χαμόγελο είναι το πιο όμορφο «μακιγιάζ» που μπορεί μια γυναίκα να… φορέσει. Είναι απόλυτα φυσικό και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα!

Πηγή: http://kids.in.gr/article/?aid=1231245337