Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

7 αμφιλεγόμενες ιατρικές θεωρίες που είναι αληθινές....

Πολλές φορές στον τομέα των επιστημών ακούγονται πράγματα και αποδεικνύονται θεωρίες, που σοκάρουν και δημιουργούν «πόλεμο» μεταξύ των ειδικών. Αυτό είναι το μεγαλείο της εξέλιξης. Ωστόσο, αρκετές από τις αμφιλεγόμενες ιατρικές αποκαλύψεις, είναι πέρα για πέρα αληθινές.


 
Το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα
Οι πρώτες μελέτες που συνδέουν το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα υπήρχαν ήδη από το 1939, αλλά πολλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η «αμφίβολη» ιατρική θεωρία βέβαια αποδείχτηκε πραγματικότητα.
Τα βακτήρια παράγουν έλκη
Οι γιατροί από την Αυστραλία Robin Warren και Barry Marshall προσδιόρισαν τη σχέση μεταξύ του «Helicobacter pylori» και του έλκους το 1982, αλλά η ιατρική κοινότητα υποστήριξε ότι ήταν οι αιτίες της πάθησης ήταν το στρες σε συνδυασμό με συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές. Μια δεκαετία σχεδόν μετά, στα μέσα του 1990, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, επιβεβαίωσε την αποκάλυψή τους.
Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Ένας γιατρός από την Καλιφόρνια, ο Lawrence Craven δημοσίευσε την πρώτη του έρευνα, που έδειχνε ότι η επίδραση της ασπιρίνης εμποδίζει την δημιουργία θρομβώσεων, που προκαλούν καρδιακές παθήσεις, περίπου το 1950. Ωστόσο, η συνταγογράφηση μιας ασπιρίνης την ημέρα, σε ασθενείς με καρδιακά νοσήματα, υιοθετήθηκε ευρέως περίπου 40 χρόνια αργότερα.
Η ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής
Το 1911, μία έρευνα συνέδεσε τις ακτίνες Χ με τη λευχαιμία και άλλες μορφές καρκίνου, ωστόσο η ευρεία χρήση των ακτινών εκείνη την εποχή και η δυσπιστία της ιατρικής κοινότητας, δεν επέτρεψε την επιβεβαίωση της θεωρίας αυτής μέχρι το 1956, οπότε η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε μια έκθεση καταδικάζοντας την ευρεία χρήση των ακτινών Χ (συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σε έγκυες γυναίκες).
Το μαγγάνιο είναι επιβλαβές για τον εγκέφαλο
Το μαγγάνιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που ενσωματώνεται στο νερό μετά την επαφή με βράχους και μέταλλα στο έδαφος. Είναι μια φυσική ένωση και βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα σε τροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, το τσάι και τα σιτηρά. Έπειτα από εκτενείς έρευνες τα επίπεδα που βρέθηκαν στο πόσιμο νερό έχουν κριθεί ότι είναι πολύ μικρά για να έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μαγγανίου, μπορεί να οδηγήσει σε «μαγγανισμό», μια κατάσταση παρόμοια με τη νόσο του Πάρκινσον. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν λήθαργο, τρόμο, ψυχικές διαταραχές, ακόμα και θάνατο.
Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς, στις ευπαθείς ομάδες, για την πιο εύκολη απορρόφηση μαγγανίου από τον οργανισμό, ανήκουν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με ανεπάρκειες, όπως η αναιμία.
Η μυωπία είναι δείγμα ευφυΐας
Ερευνητές στο Queen Mary Hospital και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ διαπίστωσαν, ότι τα γονίδια που εμπλέκονται με την μυωπία επέζησαν επειδή έχουν σχέση με τη νοημοσύνη. Η θεωρία ισχυρίζεται, ότι η νοημοσύνη και η μυωπία «πάνε μαζί», επειδή η αύξηση τόσο του εγκεφάλου και όσο και των ματιών έχει μια κοινή γενετική βάση.
Οι ηλιόλουστες μέρες κάνουν τους άνδρες πιο βίαιους
Σε έρευνα, που διεξήγαγε, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ ανέλυσαν στοιχεία για τα βίαια και μη βίαια εγκλήματα και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Στο βόρειο ημισφαίριο, το βίαιο έγκλημα κορυφώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο, ίσχυε το ακριβώς αντίθετο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα βίαια εγκλήματα που συνέβησαν δύο έως τρεις φορές πιο συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα δύο ημισφαίρια. Αντίθετα, τα μη βίαια αδικήματα ήταν κατανεμημένα ομοιόμορφα σε όλο το χρόνο, χωρίς να παρουσιάσουν κάποιον συγκεκριμένο εποχικό ρυθμό.
Κύριος ύποπτος για αυτή την εξέλιξη είναι η σεροτονίνη. Οι επιθετικοί στρατιώτες, σύμφωνα με την έρευνα, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή, όπως συμβαίνει στους δολοφόνους και στους ανθρώπους που αυτοκτονούν.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/7-amfilegomenes-iatrikes-theories-pou-einai-alithines?id=2300339

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Γιατί οι Ιάπωνες δεν παχαίνουν; Έχουν 2 βασικές αρχές και υποκλίνονται σε αυτές......

Έχετε δει Ιάπωνα που να είναι παχύς; Ή έστω υπέρβαρος; Αν εξαιρέσουμε τους αθλητές του Σούμο, τότε παχύ Ιάπωνα, συναντάμε από σπάνια, μέχρι και πολύ σπάνια. Ίσως τα τελευταία χρόνια με την συστηματική υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής και διατροφής (πχ fast food) στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, να βλέπουμε αρκετά παιδιά παχύσαρκα, αλλά σε γενικές γραμμές παχύς και Ιάπωνας είναι δυο έννοιες που δεν ταυτίζονται στο μυαλό μας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο κεφάλαιο “παχυσαρκία”, έχει κατατάξει την Ιαπωνία στην τελευταία θέση του κόσμου. Σε αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή οι κάτοικοι της δεν είναι παχύσαρκοι, οφείλεται και το ότι οι Γιαπωνέζοι παρουσιάζουν αναλογικά τα υψηλότερα ποσοστά μακροζωίας στη γη. Είναι θέμα διατροφής, αλλά κυρίως είναι και θέμα φιλοσοφίας, όπως αναφέρει το iatropedia.gr.

Εντάξει δεν είναι το ίδιο να τρως το ζουμερό και λαχταριστό παϊδάκι, ή ένα μπιφτέκι στα κάρβουνα, με το να τρως άνοστο ρύζι, ωμό ψάρι και φύκια, αλλά όπως και να το κάνουμε οι Ιάπωνες στο θέμα της παχυσαρκίας παραμένουν σταθεροί. Και αυτό γιατί ακολουθούν από παλαιά, από την εποχή που το νησί ήταν υπό το καθεστώς φεουδαρχίας, τη φιλοσοφία διατροφής με το όνομα hara hachi bu. Που σε μια ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “κορόιδεψε το μυαλό σου”.

Η φτώχεια της εποχής και οι κακουχίες στη φεουδαρχική μεσαιωνική Ιαπωνία, έκαναν τον λαό που δεν είχε να φάει παρά μόνο ρύζι και ψάρι, να λατρεύει αυτό που τρώει, αλλά και να προσπαθεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλο του στο ότι χόρτασε. Χρόνια αργότερα οι επιστήμονες διαπίστωσαν πράγματι ότι ο εγκέφαλος όταν τρώμε χρειάζεται κάποια ώρα για να νιώσει το αίσθημα ότι χορτάσαμε. Αν λοιπόν με κάποιον τρόπο τον ξεγελάσουμε τότε νιώθουμε χορτάτοι.

Οι Ιάπωνες συνηθίζουν όταν τρώνε να μην... σκάνε. Φροντίζουν πάντα να ξεγελούν με μικρές αργές μπουκίτσες το μυαλό τους. Επιστήμονες του Τόκιο διαπίστωσαν ότι ο μέσος Ιάπωνας όταν τρώει “γεμίζει” το 70% του στομαχιού του. Τρώνε αργά και έτσι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται ότι τρώνε άρα δίνει εντολή στο σώμα ότι έχει χορτάσει.

Η μέθοδος του “ξεγέλασε το μυαλό σου” έχει 2 βασικούς πυλώνες. Πρώτον “όταν τρώτε να μασάτε την κάθε μπουκιά τουλάχιστον 20 (!) φορές πριν την καταπιείτε. Και δεύτερον όταν τρώτε να το κάνετε αργά και με ηρεμία. Αυτό διευκολύνει το μυαλό σας να καταλάβει πότε το στομάχι έχει αρχίσει να γεμίζει.

Οι Ιάπωνες φαίνεται ότι τηρούν ευλαβικά τις 2 αρχές αυτές και για το λόγο αυτό δεν παρουσιάζουν παχυσαρκία.

Πηγή: http://www.eirinika.gr/gr/blog/ygeia/diatrofh/iapwnes.asp

Βάλτε στην διατροφή σας ακόρεστα (καλά) λιπαρά και μειώστε την χοληστερίνη ..............


Eπιμέλεια: Aλέξανδρος Γιατζίδης, Μ.D., medlabnews.gr



Μία χρήσιμη συμβουλή, που έχει μόνιμη βάση σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο είναι η αντικατάσταση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών οξέων με ακόρεστα (καλά). Δεν είναι όλα τα λιπαρά κακα, και δεν είναι σωστό να απορρίψουμε τελείως την κατανάλωση λιπών από τη διατροφή μας, φοβούμενοι είτε την αύξηση βάρους, είτε την εμφάνιση κάποιας ασθένειας (π.χ., καρδιαγγειακής πάθησης). Το μυστικό είναι να γνωρίζουμε το είδος των λιπαρών που πρέπει να καταναλώνουμε και ποιά να αποφεύγουμε, καθώς και την ποσότητα των λιπαρών που πρέπει να περιλαμβάνεται στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα.


Τα λιπαρά αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής (30-35% του συνόλου των θερμίδων στη μεσογειακή διατροφή), παρέχουν ενέργεια (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), γεύση και περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε. Επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση μετάλλων, όπως το ασβέστιο και ο φωσφόρος. Ανάλογα με τη χημική τους δομή, τα λιπαρά διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: στα κορεσμένα, στα μονοακόρεστα και στα πολυακόρεστα.
Ανθυγιεινά λίπη και έλαια
Προσπαθήστε να τα μειώσετε γιατί μπορεί να ανεβάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

 H αυξημένη πρόσληψή τους σχετίζεται με τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου, και με την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

Κορεσμένα λιπαρά οξέα περιέχονται:
  • στο βούτυρο
  • στα λιπαρά μέρη των κρεάτων
  • στα λιπαρά παράγωγα του κρέατος
  • στα γλυκά
  • στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και 
  • στα έτοιμα γεύματα.



Από τα κορεσμένα λίπη δεν πρέπει να προέρχεται ποσότητα μεγαλύτερη του 1/3 του συνολικού λίπους της διατροφής.

Transfats Λιπαρά οξέα (Υδρογονωμένα φυτικά έλαια): φυτικά έλαια που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία για να είναι σκληρά (στερεά σε θερμοκρασία δωματίου), με αποτέλεσμα να γίνονται ανθυγιεινά, όπως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.
 Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γλυκά, κέικ και μπισκότα. Θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωσή τους.
Ενώ μέχρι πριν μια δεκαετία τα τρανς λιπαρά οξέα περιέχονταν και στις μαργαρίνες του εμπορίου, πλέον η διαδικασία παραγωγής τους έχει αλλάξει και δεν χρησιμοποιείται πια η υδρογόνωση των φυτικών ελαίων που περιέχουν προκειμένου να μην εμπεριέχουν πια τρανς λιπαρά οξέα.


Τα καλά λίπη και έλαια είναι αυτά που πρέπει να προτιμάτε, γιατί μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και την τάση του αίματος να πήζει. Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μονοακόρεστων λιπαρών (κυρίως από το ελαιόλαδο) έχει συσχετιστεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διότι το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινόλες και βιταμίνη Ε, οι οποίες προστατεύουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (η οξειδωμένη μορφή είναι αθηρογόνος). Μάλιστα, η κατανάλωση 25 ml ελαιόλαδου την ημέρα αυξάνει την αντίσταση της LDL στην οξείδωση. Επιπρόσθετα, τα λιπαρά αυτής της κατηγορίας, εκτός από την αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση τους, δρουν προστατευτικά και απέναντι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Το ελαιόλαδο έχει και αντιυπερτασικές ιδιότητες, ενώ δρα κατά των μικροβίων στο πεπτικό σύστημα.
Ακόρεστα Λίπη /Έλαια: είναι πιο υγιεινά λίπη και βρίσκονται γενικά στις φυτικές τροφές, δηλαδή 
   σε φρούτα, 
   σπόρους, 
   καρύδια και 
   λαχανικά. 

Μπορούν να διαιρεθούν σε πολυακόρεστα (PUFA) και μονοακόρεστα (MUFA) λιπαρά οξέα και καθένα από αυτά πρέπει να συνιστά περίπου το 1/3 της συνολικής μας πρόσληψης σε λιπαρά οξέα.
- Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: περιλαμβάνονται 
   στο ηλιέλαιο, 
   τη σόγια, 
   το σησαμέλαιο και 
   το καλαμποκέλαιο.
- Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: περιλαμβάνονται 
   στο ελαιόλαδο και 
   τα κραμβέλαιο.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα. Ο συνιστώμενος στόχος για την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών είναι έως 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας
Τα Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα απαντώνται στο αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρδαμέλαιο και σε μαργαρίνες πλούσιες σε πολυακόρεστα. Όλα αυτά τα έλαια δεν έχουν τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας όσο το αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Τα Ωμέγα 3 λιπαρά Οξέα είναι μια κατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων που αποκαλούνται απαραίτητα λιπαρά οξέα, αφού δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα σε επαρκείς ποσότητες.
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πολύ καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών. Σε μικρότερες ποσότητες βρίσκονται σε φυτά, όπως καρυδιά, σόγια, λιναρόσπορο και λινέλαιο. Οι γιατροί και οι διαιτολόγοι συνιστούν την πρόσληψη αυτών των υγιεινών λιπαρών οξέων, τα οποία διατηρούν την καρδιά σε καλή κατάσταση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι γενικά έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
 


Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ταχίνι το θαυματουργό......



Τρόφιμο το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών, με ικανοποιητική θερμιδική απόδοση αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετική δράση. Αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ιδιαιτέρα σε περιόδους νηστείας, αφού περιέχει σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών υψηλής όμως βιολογικής αξίας, που δρουν αναζωογονητικά και αντιγηραντικά για τον οργανισμό.

Ας δούμε όμως τι είναι το ταχίνι… Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από σπέρματα διαλεγμένων σπόρων του σησαμιού (Sesamun Indicum), περνώντας από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Εμφανίζεται ως πολτός, ως ελαιώδης κρέμα, αλεσμένου σησαμιού.

Η ρίζα της λέξης βρίσκεται στην τουρκική γλώσσα και σημαίνει σησαμόπολτος.
Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία
Το σουσάμι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, Ε, νιασίνη), ιδιαίτερα χρήσιμες για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Περιέχει 20% πρωτεΐνες, εύπεπτες, πλούσιες σε θειούχα αμινοξέα (μεθιονίνη, αργινίνη, λευκίνη, τρυπτοφάνη), τα οποία συνδυαζόμενα με τροφές που περιέχουν λυσίνη, αποκτούν μεγαλύτερη διατροφική αξία, και συνεισφέρουν στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Περιέχει επίσης υδατάνθρακες (20%) κυρίως με τη μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και καλής ποιότητας λίπος (50%), κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6), που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης (της ολικής και της ‘κακής’).

Σε σύγκριση με άλλα γλυκά, όπως η σοκολάτα και τα παράγωγά της, το ταχίνι υπερτερεί διότι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (κατά της οστεοπόρωσης), σίδηρο (σωματική και πνευματική ευεξία), κάλιο, ψευδάργυρο (αυξάνει την άμυνα του οργανισμού), φώσφορο, μαγνήσιο (δρα καταπραϋντικά, ηρεμιστικά, μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες), μαγγάνιο, σελήνιο (αντιοξειδωτική δράση), χαλκό (μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων), ενώ είναι καλή πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη) που δρουν αντιοξειδωτικά, αποτοξινωτικά και φαρμακευτικά (μειώνουν την χοληστερίνη και την υπέρταση) στον οργανισμό (Yale J Biol Med. 2006).

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται (σε μεγαλύτερο ποσοστό από το ελαιόλαδο), δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι παραγόμενες ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα μεταβολισμού. Διαθέτει επίσης αντικαρκινική δράση (Ca μαστού) και ανασταλτική σε χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, καταρράκτης, διαβήτης, νόσος Alzheimer, Parkinson). Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Αντιλαμβανόμαστε επομένως ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωση μας. Μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που μας θωρακίζουν και μας προστατεύουν από νοσήματα φθοράς, αυξάνοντας έτσι το προσδόκιμο επιβίωσης.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος
Έχει πολλές εφαρμογές τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Ιδανικό συμπλήρωμα για το πρωινό (ψωμί με ταχίνι και μέλι), τις σαλάτες και τις σάλτσες. Αποτελεί κύριο συστατικό του χαλβά, γίνεται επίσης ταχινόσουπα, ταχινόπιτα, ταχινοκουλουράκια, χούμους, ενώ μερικοί ρίχνουν ταχίνι στον καφέ τους.

Πηγή: http://www.bioathens.com/tachini-to-thavmatourgo/

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ποιος παιδικός ήρωας ταιριάζει στο ζώδιό σου;

Με βάση τα χαρακτηριστικά των ζωδίων, βρήκαμε ποιος ήρωας αντιπροσωπεύει κάθε ζώδιο και γιατί....

Κριός

http://1.bp.blogspot.com/_QMD3uDrxxgM/SX-edha9YtI/AAAAAAAACCQ/mYwhPQKtAdw/s400/%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B7.jpg

Γυναίκα Κριός: Η Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, πρέπει να είναι από τις αγαπημένες ηρωίδες της γυναίκας Κριού, αφού σε αυτήν μπορεί να διακρίνει πολλά από τα δικά της χαρακτηριστικά, όπως ενθουσιασμό, γενναιότητα, αισιοδοξία, και, ενίοτε, έντονη ανυπομονησία. Δες στο βίντεο το τραγούδι της Αvril Lavigne, με το σάουντρακ της ταινίας του Τιμ Μπάρτον “Alice in the Wonderland”.

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2009/01/popeye.jpg

Άντρας Κριός: Ο άντρας Κριός, μοιάζει πολύ με τον αγαπημένο ναύτη Ποπάϋ, αφού είναι ο Καπετάνιος του ζωδιακού κύκλου, χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, και έντονη επιθυμία να προστατέψει με κάθε κόστος την σύντροφό του, όχι μόνο επειδή την αγαπά, αλλά επειδή θέλει να αισθάνεται ότι μπορεί να ελέγχει τις καταστάσεις. Δες στο βίντεο τον Ποπάυ να τραγουδά, “I’m Popeye the Sailorman”!



Ταύρος

http://images.e-shop.gr/images/BKS/BIG/BKS.0732231.jpg

Γυναίκα Ταύρος: «Εσύ ξεκίνα από την σκεπή, που είναι γλυκιά και θα σου αρέσει», είπε στην αδελφή του ο Χάνσελ, κι εκείνη καταβρόχθισε το σπίτι στο δάσος, που ήταν κατασκευασμένο από ψωμί, γλυκά και άσπρη ζάχαρη. Η λιχούδα Γκρέτελ, λοιπόν, που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό ενός λουκούλλειου γεύματος, δεν μπορεί παρά να είναι η αγαπημένη ηρωίδα της Γυναίκας Ταύρου, αφού της θυμίζει αντίστοιχες κρεπάλες της! Δες το βίντεο και θυμήσου το αγαπημένο παραμύθι των αδελφών Γκριμ!

http://3.bp.blogspot.com/_JhVVCnc4_9U/R3uF6jSnYNI/AAAAAAAAAKo/uLN1L0Zzf7Q/s400/cook.jpg

Άντρας Ταύρος: Ο φαγανός Λιχούδης είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο Στρουμφάκι κάθε κλασσικού Ταύρου, αφού καταβροχθίζει με την ίδια όρεξη γλυκά και αλμυρά, κάνει επιδρομές στην κουζίνα και αφανίζει οποιαδήποτε λιχουδιά βρει εκεί, κάνοντας τον Μάγειρα έξαλλο! Δες στο βίντεο το τραγούδι των τίτλων της αγαπημένης σειράς και θυμήσου τα παιδικά σου χρόνια!


Δίδυμοι

http://www.varbak.com/bilder/niedlichen-fotos-von-heidi-nb13943.jpg

Γυναίκα Δίδυμος: Η Χάιντι είναι ένας ρόλος που ταιριάζει στην προσωπικότητα της γυναίκας Δίδυμου. Έξυπνη, επικοινωνιακή και πνευματώδης, προσαρμόζεται σε δύσκολες καταστάσεις, και καταφέρνει να ξεπερνά κάθε εμπόδιο με τον δυναμισμό της. Δες στο βίντεο την πολυαγαπημένη ηρωίδα!

http://1.bp.blogspot.com/_KMWqI3VH17U/TQ6Eu6nZrvI/AAAAAAAABvg/igJ_xgEYlnY/s400/lucky_luke_small.jpg

Άντρας Δίδυμος: Ο Λούκυ Λουκ, πιο γρήγορος και από την σκιά του, γεμάτος ενέργεια και με κοφτερό μυαλό, είναι ο ήρωας που ταιριάζει στον Δίδυμο, αφού είναι υπερβολικά ανεξάρτητος, δεν υπακούει σε κανόνες και νιώθει την ανάγκη να γνωρίσει τον κόσμο, αφήνοντας το σημάδι του από όπου περάσει! Δες το βίντεο με το τρέιλερ της ταινίας στα Ελληνικά!



Καρκίνος

Γυναίκα Καρκίνος: Η Στρουμφίτα θα της ταίριαζε γάντι, αφού είναι αισθησιακή, γλυκιά και λατρεύει το φλερτ! Επιζητά σαν κάθε γυναίκα που ανήκει στο ζώδιο του Καρκίνου την ασφάλεια και την άνεση, θέλει την προσοχή και τη στοργή των γύρω της, και είναι ευτυχισμένη όταν ανήκει σε μια μικρή, στενά δεμένη ομάδα. Δες στο βίντεο τα Στρουμφάκια να τραγουδούν, «Είσαι Παιδί μου Πειρασμός», αφιερωμένο, προφανώς, στην σέξι Στρουμφίτα!

http://3.bp.blogspot.com/_SJmgSgHyhZg/Sr9MwBgB63I/AAAAAAAAAb4/jSMeM-tBGf8/s320/tom_thumb.gif

Άντρας Καρκίνος: Ο Κοντορεβυθούλης, που θα έκανε τα πάντα προκειμένου να γυρίσει στην οικογένεια του, σίγουρα είναι ο αγαπημένος του Καρκίνου. Νιώθει κι εκείνος την ανάγκη να τον στηρίζουν οι γύρω του, χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ντροπαλότητα, όταν όμως ωριμάσει σαν χαρακτήρας, δεν τον σταματά κανένα εμπόδιο, προκειμένου να φτάσει στον στόχο του. Δες στο βίντεο το τραγούδι «Ωραία Κοιμωμένη», όπου ο Ν. Ξυδάκης τραγουδά για τον Κοντορεβυθούλη!



Λέων

http://4.bp.blogspot.com/_crnEsVCn9Bo/TOUIM_UIOiI/AAAAAAAAARI/I863YeFB80k/s1600/Beauty-And-The-Beast.jpg

Γυναίκα Λέων: Η κεντρική ηρωίδα από την «Πεντάμορφη και το Τέρας» είναι ένας ρόλος που θα ταίριαζε πολύ στην γυναίκα Λέων. Της αρέσει να την θαυμάζουν για την ομορφιά της, είναι καλή σύντροφος, ευγενική και υποστηρικτική, κι αισθάνεται την ανάγκη να έχει στο πλάι της έναν άντρα στοργικό, που την θεωρεί μοναδική και αναντικατάστατη. Απόλαυσε στο βίντεο ένα τραγούδι από την εξαιρετική ταινία της Ντίσνευ!

http://2.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/SQlWxrPE3jI/AAAAAAAAIYs/NH6soH-hLig/s400/smurf300.jpg

Άντρας Λέων: Ο Μπαμπαστρούμφ ταιριάζει κατάλληλα στον Λέων, αφού είναι κι αυτός γεννημένος ηγέτης, και νιώθει ευτυχισμένος όταν έχει οπαδούς να τον ακολουθούν. Όπως και ο αρχηγός του Στρουμφοχωριού, ο Λέων είναι φιλόδοξος και γενναίος. Κρύβει καλά την υπερβολική ευαισθησία του και στην προσπάθειά του να αποτρέψει την αποτυχία, γίνεται κατά καιρούς πεισματάρης και δεσποτικός! Δες στο βίντεο σκηνές από την καθημερινότητα του Μπαμπαστρούμφ και θαύμασε την ικανότητα του να βάζει τάξη!



Παρθένος

http://www.dvdizzy.com/images/m-p/pinocchio-16.jpg

Γυναίκα Παρθένος: Η καλή Μπλε Νεράιδα, που προστάτευε τον Πινόκιο, ταιριάζει πολύ στην Παρθένο, αφού η προστατευτική της φύση για τα παιδιά και όχι μόνο, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Προσπαθεί να βοηθήσει τους φίλους της να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους και να γίνουν ευτυχισμένοι, βάζοντας τάξη στη ζωή τους. Δες στο βίντεο τη Μπλε Νεράιδα να δίνει ζωή στον Πινόκιο!

http://4.bp.blogspot.com/-RuJ2WWIHtJs/TxROQTZAARI/AAAAAAAAH4E/cgF20Sfio7s/s1600/mermigkas.jpg

Άντρας Παρθένος: Αγαπημένος ήρωας του Παρθένου είναι σαφώς ο Μύρμηγκας, από τον Τζίτζικα και τον Μύρμηγκα του Αισώπου. Λειτουργεί με το μυαλό, αναλύοντας και εξετάζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, προκειμένου να μην αφήσει τίποτε στην τύχη του. Μαζεύει όλο το καλοκαίρι προκειμένου να μην πεινάσει τον χειμώνα, γεγονός που περιορίζει την δημιουργικότητα του και τον οδηγεί σε μια ασφαλή ρουτίνα. Δες στο βίντεο τον Τζίτζικα και τον Μέρμυγκα της Ντίσνευ σε μεγάλες στιγμές!


Ζυγός

http://4.bp.blogspot.com/_T-2jJmyofCk/SYhNiBmJiGI/AAAAAAAAAnc/aieAg8NCAZY/s400/1jsdgl4nhp5.jpg

Γυναίκα Ζυγός: Η γυναίκα Ζυγός έχει πολλά κοινά σημεία με την Candy- Candy. Γοητευτική και χαριτωμένη, αθεράπευτα ρομαντική, αρκεί ένα κομπλιμέντο για να την κάνει να λάμπει από ευτυχία και κυνηγά μόνιμα τον μεγάλο έρωτα. Διακρίνεται από την ανάγκη να την σέβονται οι γύρω της, κι αν νιώσει πως αδικείται, διεκδικεί με κάθε μέσο αυτό που της ανήκει. Δες στο βίντεο το τραγούδι της σειράς που αγαπήσαμε!

http://4.bp.blogspot.com/-f2Mdad9RQxk/Tj5hWTCyt9I/AAAAAAAAXWs/bHcxs_oD4MY/s320/tarzan.jpg

Άντρας Ζυγός: Ο ήρωας που ταιριάζει στον Ζυγό είναι ο Ταρζάν. Θέλει και τον έρωτα του με την Τζέην αλλά και να είναι ο αρχηγός της ζούγκλας. Λατρεύει την περιπέτεια, το ασυνήθιστο, ενθουσιάζεται με νέες καταστάσεις, εκφράζει την ευφυία του μέσα από τη δημιουργικότητα του και νιώθει την ανάγκη να τον θαυμάζουν και να τον κολακεύουν. Δες στο βίντεο τον Ταρζάν με την αγαπημένη του!


Σκορπιός

http://2.bp.blogspot.com/_Zy4cNbXCcfE/S94HeznG2XI/AAAAAAAAB5g/ZFQz4HNmkR8/s400/%CE%9D%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%91.jpg

Γυναίκα Σκορπιός: Η Σκορπίνα έχει πολλά κοινά με την άτακτη Ντόρα τη Μικρή Εξερευνήτρια, που είναι επίμονη και αποφασιστική. Δραστήρια, με διεισδυτικό μυαλό, θέλει πάντα να ξέρει το πώς και το γιατί, τραβάει τους άλλους σαν μαγνήτης και της αρέσει να έχει τον έλεγχο, όπως και η Γυναίκα Σκορπιός. Δες στο βίντεο το τραγούδι των τίτλων της αγαπημένης σειράς!

http://www.pestaola.gr/img/inspector_gadget.jpg

Άντρας Σκορπιός: Πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του βρίσκει ο άντρας Σκορπιός στον μυστηριώδη και μυστικοπαθή Αστυνόμο Σαΐνη, αφού τον χαρακτηρίζει κι αυτόν η επιθυμία να έχει τον έλεγχο, να εξιχνιάζει υποθέσεις και να ολοκληρώνει με επιτυχία την κάθε αποστολή του. Δες στο βίντεο τον διάσημο Αστυνόμο σε δράση!



Τοξότης

http://cdn.10dailythings.com/cacherethemnos/wp-content/uploads/2011/10/kokkinoskoufitsa.jpg

Γυναίκα Τοξότης: Η Κοκκινοσκουφίτσα με την αθωότητα αλλά και με την αγάπη που είχε στην γιαγιά της, θυμίζει την γυναίκα Τοξότη. Η ευγενική της φύση είναι ανιδιοτελής, σκορπίζει απλόχερα την αγάπη και την φροντίδα της, χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, ξεπερνά τα προβλήματα με αισιοδοξία και είναι περίεργη να ανακαλύψει το άγνωστο. Δες στο βίντεο τα Ζουζούνια να τραγουδούν την Κοκκινοσκουφίτσα!

http://hteleiakataskinwsi.files.wordpress.com/2010/05/peter-pan.jpg

Άντρας Τοξότης: Ο Πίτερ Παν είναι ο ήρωας που ταιριάζει πολύ στον χαρακτήρα του Τοξότη. Είναι αισιόδοξος, ελεύθερος σαν τον άνεμο, ανεξάρτητος και θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο κυνηγώντας την περιπέτεια, αφού δεν αντέχει την πεζή καθημερινότητα. Δες στο βίντεο τον Πήτερ Παν και την αγαπημένη Τίνκερμπελ!


Αιγόκερως

http://3.bp.blogspot.com/-IahLetgiSkQ/Tg3kQxD9TUI/AAAAAAAAAQ4/kkZBuSL4oFw/s1600/Catwoman73.jpg

Γυναίκα Αιγόκερως: Η Catwoman είναι ο μόνος αντισυμβατικός ρόλος που θα μπορούσε να είχε η γυναίκα Αιγόκερως, αφού είναι τόσο δυναμική και αποφασιστική. Εξίσου μυστηριώδης, φιλόδοξη, κι επίμονη, η Αιγόκερως κατανοεί απόλυτα την ανάγκη της Catwoman να επιβάλλεται και να ηγείται. Δες στο βίντεο το τρέιλερ της ταινίας με πρωταγωνίστρια τη Χάλι Μπέρι.

http://3.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/SSxHFifun9I/AAAAAAAAKAA/k5BCr-e1UEU/s400/scrooge.jpg

Άντρας Αιγόκερως: Ο Σκρούτζ Μακ Ντακ είναι σίγουρα ο αγαπημένος ήρωας του Αιγόκερου, που συμμερίζεται την ανάγκη του να επενδύσει σωστά τα χρήματα του και να αυξήσει τα κέρδη του. Πιστεύει κι ο Αιγόκερος, όπως και ο Σκρουτζ, ότι μπορεί και πρέπει να ελέγχει το περιβάλλον του και τα άτομα γύρω του. Είναι σίγουρος ότι υπάρχουν μόνο δυο τρόποι για να κάνει κάτι- ο σωστός και ο λάθος- κι επιλέγει πάντα αυτό που θεωρεί ότι του εξασφαλίζει την επιτυχία. Δες στο βίντεο τον πάμπλουτο θείο να κάνει βουτιές στο χρυσό του κι ονειρέψου!


Υδροχόος

http://www.perizitito.gr/images/T/b127550.jpg

Γυναίκα Υδροχόος: Η Τοσοδούλα, αρκετά θαρραλέα, πεισματάρα και μαχήτρια, αν και τόσο μικροκαμωμένη, έχει πολλά κοινά με τη γυναίκα Υδροχόο. Λατρεύει την περιπέτεια, τα απρογραμμάτιστα ταξίδια, τις αλλαγές και για να κερδίσει κανείς την καρδιά της, πρέπει πρώτα να καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη της. Δες στο βίντεο την Τοσοδούλα και τον Κορνήλιο, σε μαγευτικές περιπέτειες!

http://4.bp.blogspot.com/_fy5lNXfBvm8/TO5Ob00Il1I/AAAAAAAASQs/Dzue0xl1cGc/s1600/Superman_300.jpg

Άντρας Υδροχόος: Ο αγαπημένος ήρωας του Υδροχόου είναι σίγουρα ο Σούπερμαν, αφού σε εκείνον διακρίνει πολλά από τα δικά του χαρακτηριστικά, όπως τον αλτρουισμό και τη διάθεση του να αλλάξει και να σώσει τον κόσμο. Είναι εξίσου παρατηρητικός και ικανός να βάλει στην άκρη τα συναισθήματά του για να μπορέσει να δει τα πράγματα αντικειμενικά και να συλλέξει πληροφορίες και γνώσεις που θα τον βοηθήσουν να υλοποιήσει τους στόχους του. Δες στο βίντεο σκηνές με τον ήρωα, που μπορούν να εμπνεύσουν κάθε Υδροχόο!


Ιχθείς

http://a.dolimg.com/en-US/disneyfans/media/history/movies/snowwhite/snowwhite_240.jpg

Γυναίκα Ιχθύς: Η Χιονάτη είναι σίγουρα εκείνη με την οποία μπορεί να ταυτιστεί η γυναίκα Ιχθύς, που από πολύ μικρή ονειρεύεται μια ζωή σαν παραμύθι και ανυπομονεί να καλοσωρίσει το όμορφο παλικάρι που θα αλλάξει την ζωή της. Σαν γνήσια Ιχθύς, η Χιονάτη είναι εξαιρετικά συναισθηματική και ευαίσθητη. Φροντίζει και βοηθά με κάθε τρόπο τους γύρω της, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη ανάγκη να είναι αγαπητή και αποδεκτή από αυτούς. Δες στο βίντεο μια νοσταλγική αναδρομή στο αγαπημένο παραμύθι!

http://1.bp.blogspot.com/-Fvt-kqUMCKI/TcKa_snaoZI/AAAAAAAABT4/_3FWOxDSrLU/s1600/Pinocchio.jpg

Άντρας Ιχθύς: Ο Πινόκιο πρέπει να είναι ο αγαπημένος ήρωας του Ιχθύ, όχι επειδή λέει ψέματα, αλλά επειδή τον διακρίνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά του ζωδίου. Έτσι, εκφράζει έντονα τα συναισθήματά του, είτε τη λύπη, είτε τη χαρά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητος και πιστός και χρειάζεται έναν ισχυρό φίλο για να νιώθει πιο δυνατός και να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Δες στο βίντεο το ελληνικό τραγούδι των τίτλων της αγαπημένης σειράς!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Aν κανένα από τα παραμύθια παραπάνω δεν σας εκφράζει, ίσως επειδή νομίζετε ότι είναι δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες και πριγκίπισσες, ακούστε το τραγούδι των Μπλε, «Μια φορά κι έναν καιρό».


Πηγή: http://www.kouinet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4712%3Apoios-paidikos-iroas-tairiazei-sto-zodio-sou&catid=34%3Ageneral&Itemid=27

«Μαμά, είμαι χοντρή»: Η απάντηση της μητέρας στην 7χρονη κόρη της.........

Δεν είσαι η μαμά μου, είσαι σωσίας!

Κάθομαι σταυροπόδι στο πάτωμα του μπάνιου μου, καθώς περιποιούμαι τα νυχάκια των ποδιών της κόρης μου. Ο εννιάχρονος γιος μου κάνει ντουζ ενώ εγώ γέρνω προς την μπανιέρα. Η τρίχρονη κόρη μου βάζει το νυχτικό της στο υπνοδωμάτιό της.Ετσι ξεκινάει το συγκλονιστικό κείμενο-μαρτυρία μιας μητέρας για το σώμα το δικό της και της 7χρονης κόρης της.

Ο εντεκάχρονος γιος μου κυριολεκτικά «εισβάλλει» στο σπίτι μετά την προπόνηση του ποδοσφαίρου και ανεβαίνει στον πάνω όροφο ενώ παραπονιέται για πονόλαιμο και ζητά να ξαναζεστάνουμε το φαγητό για να φάει. Ο σύζυγός μου είναι έξω. Πήγε το μίνι-βαν για σέρβις. Ο ήλιος έχει δύσει κι εμείς ετοιμαζόμαστε να ξεκουραστούμε ξανά. Μέσα στο μπέρδεμα αυτής της συνηθισμένης βραδιάς, βλέπω την εφτάχρονη κόρη μου εντελώς γυμνή, να πλένει τα δόντια της δίπλα μου. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέπτη... Ο τρόπος που πιάνει την κοιλίτσα της και κατσουφιάζει στην όψη του προφίλ της. Την κοιτάζω για λίγο και μετά πλησιάζω.

«Τι έγινε, αγάπη μου;» ρωτάω. «Είμαι χοντρή», μου απαντά χωρίς να διστάσει. Νιώθω αδύναμη για μια στιγμή. «Το στομάχι μου κινείται όταν τρέχω. Θέλω να είμαι αδύνατη. Θέλω επίπεδο στομάχι». Σώπασα. Έχω διαβάσει έρευνες, βιβλία, μπλογκ. Έχω αριστεύσει σε έρευνες σε σχέση με το φύλο, έχω ασχοληθεί με τα ΜΜΕ, έχω παρακολουθήσει μαθήματα σε σχέση με την κοινωνία και τον πολιτισμό. Έχω συμβουλεύσει άλλες μητέρες και, ακόμη, παραδίδω μαθήματα για έφηβες. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να ενθαρρύνω γυναίκες και παιδιά με οικονομικά προβλήματα. Έχω αρκετές, αν όχι παραπάνω απ' όσες γνώσεις χρειάζομαι, για να απαντήσω σε αυτό το σχόλιο. Αλλά στην πραγματικότητα είμαι πολύ αδύναμη. Δεν είναι δυνατόν. Όχι το δικό μου κορίτσι!

Ανακαλώ και επαναφέρω την αυτοκυριαρχία μου. «Είσαι φτιαγμένη τέλεια! Είσαι δυνατή και υγιής» Και είναι. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Πασχίζω να βρω κάτι να πω. Αυτό το παιδί, η πρώτη μου κόρη για την οποία γιόρτασα μεγάλωσε γεμάτη από γυναικεία δύναμη. Της διάβαζα παραμύθια με γυναίκες πρωταγωνίστριες, επέμενα στο να παλεύει δίπλα στους αδερφούς της και ζητούσα να την αποκαλούν γενναία και δυνατή, όσο όμορφη και αξιολάτρευτη. Της λέω, λοιπόν, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί: από ίσιοι και αδύνατοι ως στρογγυλοί και πλαδαροί και χιλιάδες άλλα μεταξύ αυτών. Της λέω ότι αυτό είναι που μας κάνει όμορφους.

Δεν πείστηκε.

Διώχνω όλα τα υπόλοιπα παιδιά. Κλείνω την πόρτα και καθόμαστε η μία απέναντι στην άλλη, στο πάτωμα. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάτι παραπάνω και χρειάζεται να δω μέσα από αυτό. Της εξηγώ ότι ήμουν ακριβώς όπως εκείνη όταν ήμουν κι εγώ επτά ετών. Της λέω ότι όταν μεγαλώσει θα γίνει σκληρή, ψηλή και δυνατή, όπως εγώ. Δεν είναι αρκετό γι' αυτήν. Της θυμίζω πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει και εκείνο το γκολ που είχε βάλει στο ποδόσφαιρο. Της λέω πόσο καλή είναι στο ποδήλατο, τι καλή ισορροπία έχει με το πατίνι και πόσες ξεχωριστές φιγούρες ξέρει να κάνει με αυτό. Αναφέρω πόσο ωραία διαβάζει και γράφει και πόσο εύκολα κάνει μαθηματικές πράξεις. «Είμαι χοντρή», ξαναλέει.

Απελπίζομαι. «Παιδί μου, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου λένε όλοι όταν σε βλέπουν;». Αναστενάζει και μου απαντά «Ότι είμαι όμορφη». Η ομορφιά δεν με βοηθάει αυτήν τη στιγμή. Αποτυγχάνω. Την ρωτάω γιατί θεωρεί τον εαυτό της «χοντρό». Τα γαλάζια της μάτια συναντούν τα δικά μου. Μου εξηγεί ότι οι φίλοι της την έχουν αποκαλέσει «λίγο χοντρούλα» δύο φορές, όταν μιλούσαν για τα σώματά τους, φορώντας τα μαγιό τους. Και στενοχωρήθηκε... αλλά την ίδια στιγμή ένιωσε καλά, αφού, όπως μου είπε, κατάλαβε ότι η άποψη που είχε ως τότε για το σώμα της ήταν «σχεδόν σωστή».

Σκέφτομαι κάποια άσχημα πράγματα για τους συνομήλικούς της και τις μητέρες τους και αναρωτιέμαι ποια είναι τα μηνύματα που στέλνονται. Δεν έχω πια κανένα όπλο και... 20 λεπτά αργότερα, δεν έχω και καθόλου υπομονή. Νιώθω ότι χάνω τις δυνάμεις μου μπροστά σε αυτό που η κόρη μου θεωρεί πλέον δεδομένο.

Δεν καταλαβαίνω το λόγο για τον οποίο δεν αντικρίζει την τελειότητα στο είδωλό της.

Την σηκώνω όρθια και την βάζω να πατήσει στο σκαλάκι μπροστά από τον καθρέπτη. Βγάζω όλα μου τα ρούχα, ακόμη και το εσώρουχο. Καθόμαστε δίπλα-δίπλα, εντελώς γυμνές κι εκείνη γελά. Εγώ ξεκινάω να τραγουδώ ένα τραγούδι αυτοσχεδιάζοντας. Είναι ένα παράξενο είδος τραγουδιού... ραπ σε συνδυασμό με κάτι άλλο, ενώ οι στίχου είναι του τύπου «είμαστε τέλειοι ακριβώς όπως είμαστε, χωρίς αλλαγές». Είναι γελοίο, καθώς αρχίζουμε να χορεύουμε και η κόρη μου γελάει με την ψυχή της. Την παίρνω στην αγκαλιά μου. Είμαστε ένα μεγαλοπρεπές, γελοίο ζευγάρι. Τα άλλα παιδιά μας ακούνε. Μπαίνουν μέσα στο μπάνιο, τρομαγμένα και μπερδεμένα. Πηγαίνω το κοριτσάκι μου στο δωμάτιο, εκφράζοντας με κάθε τρόπο ότι είμαστε ωραίες, γυμνές και δυνατές κοπέλες. Φοράμε και οι δύο τις πιτζάμες μας. Διαβάζουμε μαζί μια ιστορία. Η λέξη «χοντρός» δεν θα ακουστεί ξανά.

Δεν είχα ιδέα αν τα είχα καταφέρει εκείνη τη νύχτα. Δεν ήξερα αν αυτά που είπα είχαν επίδραση πάνω της, αν διόρθωσα κάτι, αν της άλλαξα γνώμη. Αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να συνεχίσω να εμπλουτίζω τόσο εμένα, όσο και τα παιδιά μου με αυτοπεποίθηση. Πρέπει να βρίσκομαι εκεί, να ρωτάω, να χτίζω αλλά και να γκρεμίζω. Να παίρνω χρόνο, να κάνω έξυπνες κινήσεις και να είμαι πάντοτε ανοιχτή. Πρέπει να έχω τη θέληση να χορέψω γυμνή μπροστά από τον καθρέπτη μου, να αντισταθώ στην όψη όσων άφησαν πέντε γέννες πάνω μου και να κοιτάζω το είδωλό μου με αγάπη.

Τότε, μαζί, με μια μικρή λάμψη στα μάτια μας, θα δούμε στον καθρέπτη το δικό μας φως, ένα φως που ακτινοβολεί.

Δημοσιεύτηκε στο blog Μικροί και Μεγάλοι

To πρωτότυπο κείμενο έγραψε η Janell Hofmann

Την μετάφραση επιμελήθηκε η L.B.


Πηγή: http://gr.news.yahoo.com/%C2%AB%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC--%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AE%C2%BB--%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-7%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CF%81%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-104358127.html

Διαβάστε 15 λόγους που η πατρότητα μπορεί να σας κάνει καλύτερο άνθρωπο.....

Ο συγγραφέας του βιβλίου The Daddy Guide : Real-Life Advice and Tips from over 250 Dads and Other Experts Kevin Nelson,  μας δίνει κάποιους από τους πολλούς λόγους που η πατρότητα κάνει ένα άντρα, καλύτερο άνθρωπο, όπως γράφει το imommy.gr.



1. Η πατρότητα μου έμαθε πως η ρουτίνα δεν είναι κακό πράγμα
Μέχρι να γίνει πατέρας, στην «εργένικη» ζωή του κάθε άντρας διαχειρίζεται το χρόνο του όπως νομίζει. Από την πρώτη στιγμή που γίνεται πατέρας ο χρόνος αυτός μοιράζεται σε κάποια ακόμη πρόσωπα. Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς χρειάζονται πρόγραμμα οπότε κι εσύ αναγκάζεσαι να το τηρήσεις. Εντάξει όχι πάντα, μια και κάθε μπαμπάς πάντα βρίσκει τρόπους και μικρές ευκαιρίες να λουφάρει από τα δύσκολα. Αλλά τις περισσότερες φορές η ρουτίνα είναι απαραίτητη. Και όπως συνειδητοποίησα με έκανε και πιο παραγωγικό.

2. Μου έμαθε την αξία της συζήτησης
Οι άντρες ως γνωστόν δε συζητούν ούτε για τα προβλήματα της σχέσης τους ούτε για τις ευτυχισμένες της στιγμές. Το θεωρούν απλώς περιττό. Προτιμούν να τα νιώθουν. Με τα παιδιά όμως δεν πρέπει απλώς να συζητάς επιβάλλεται. Άλλωστε κάθε αθώα απορία των παιδιών μπορεί να γίνει αφορμή για να μάθεις και ο ίδιος εκατοντάδες νέα πράγματα. Και να νιώσεις χιλιάδες νέα συναισθήματα.

3. Μου έμαθε την αξία της μεγάλης οικογένειας.
Ένα Αφρικανικό ρητό λέει πως «για να μεγαλώσεις ένα παιδί χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό». Και είναι αλήθεια. Κάποτε δεν καταλάβαινα πως η γυναίκα μου μπορούσε να περνάει ώρες με τις θείες και τις ξαδέρφες της, να γελάνε και να συζητούν για δεκάδες ασήμαντα πράγματα. Όταν κάναμε παιδιά συνειδητοποίησα πόσο βοηθητικά είναι αυτά τα οικογενειακά reunions. Τα παιδιά θέλουν πολύ να βρίσκονται μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα. Αν αυτά τα πράγματα τα μαθαίνουν από δικούς τους ανθρώπους ακόμη καλύτερα.

4. Μου έμαθε την αξία της διαίσθησης
Μπορεί να είναι το αρχέγονο ένστικτο του κυνηγού, αλλά με την πατρότητα συμβαίνει κάτι προφανώς μαγικό. Καταλαβαίνεις πως νιώθει το παιδί σου ακόμη κι αν βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά. Μπορώ να καταλάβω αν τα παιδιά μου νιώθουν άσχημα, όμορφα ή κινδυνεύουν και μόνο από ένστικτο.

5. Με έμαθε να διαχειρίζομαι το στρες, αλλά και τα απροσδόκητα γεγονότα
Αν το παιδί σου ανέβει στο δέντρο την στιγμή που δεν κοιτάζεις ή μπει στα βαθιά χωρίς να ξέρει κολύμπι, εσύ πρέπει να είσαι εκεί! 

6. Με έμαθε τι είναι προτεραιότητα
Πριν από αυτήν κολυμπούσες σε έναν ωκεανό από φιλοσοφικές αναζητήσεις…Τώρα ξέρεις πως πρώτα έρχονται τα παιδιά, μετά η δουλειά, μετά οι φίλοι…Η διαπίστωση αυτή κάποιες φορές σε τρομάζει, αλλά είναι αλήθεια.

7. Με έκανε πιο ταπεινό
Κάθε πατέρας έχει νιώσει ηλίθιος, μπροστά στο θαύμα της γέννησης αλλά και πολλές φορές καθώς εξελίσσεται το παιδί του. Πόσες ερωτήσεις του παιδιού σε βρίσκουν απροετοίμαστο, πόσα πράγματα έχασα επειδή ήμουν απών και πόσα δε μου είπε επειδή δεν το ρώτησα ποτέ! Και μόλις το συνειδητοποιείς αυτό λες: «όχι δεν είμαι ηλίθιος. Είμαι απλώς άνθρωπος»

8. Μου έμαθε να γελάω αληθινά
Μου έμαθε να γελάω με τα πιο χαζά, τα πιο έξυπνα, τα πιο απροσδόκητα και τα πιο σιχαμερά πράγματα. Και μάλιστα μέσα από την καρδιά μου

9. Μου έμαθε να εστιάζω στις μικρές χαρές και να αποφεύγω τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς
Γιατί μόνον όταν κάνεις παιδιά συνειδητοποιείς πόσο θνητός είσαι!

10. Μου έμαθε τι σημαίνει ολοκληρωμένη αγάπη
Δηλαδή ανυστερόβουλη. Τι σημαίνει να δίνεις σε κάποιον χωρίς να περιμένεις να πάρεις τίποτα πίσω. Αλλά τελικά παίρνεις. Τα πάντα!

11. Με έμαθε να συμφιλιώνομαι με το παρελθόν μου
Για να μην καταστρέφει το παρόν μου, που είναι πλέον το πιο σημαντικό.

12. Με έμαθε πώς να μην ντρέπομαι όταν γίνομαι συναισθηματικά ευάλωτος
Και ότι δεν πειράζει καθόλου να με δουν τα παιδιά μου να κλαίω

13. Με έμαθε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να έχω μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία
Αλλά αυτή την δεύτερη φορά που τη ζω μαζί με τα παιδιά μου η ευτυχία εξαρτάται από μένα και κανέναν άλλο.

14. Με έμαθε να ξεφορτώνομαι...
...Ότι δεν είναι χρήσιμο, όμορφο ή γεμάτο χαρά.

15. Τέλος με έμαθε να πληρώνω τις πιστωτικές μου κάθε μήνα


Πηγή: http://www.eirinika.gr/gr/blog/top-woman/goneis-paidi/patrotita.asp

Οι τοπικές «κουζίνες»... αλλιώς.......

Κάθε τόπος και η δική του γεύση και η δική του ξεχωριστή κουζίνα. Μπορεί να έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τη Γαλλία με τις κρέπες, την Κίνα με τα noodles και τη Γερμανία με τα λουκάνικα, αλλά υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά τοπικά εδέσματα, διάσημα σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ας τα γνωρίσουμε…

Ανάλογα με το κλίμα, ανάλογα με τις συνήθειες και τις παραδόσεις, οι ανά τον κόσμο κουζίνες είναι πολλές και διαφορετικές. Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε γεύματα για όλα τα γούστα, πικάντικα, γλυκά, αλμυρά, λιπαρά ή θρεπτικά. Το μενού περιλαμβάνει όλα τα είδη διατροφής και καλά κρυμμένες τοπικές λιχουδιές. Η τελική επιλογή είναι δική σας…

Χαβάη
Όλοι κάνουν… Loco Moco! Στην εξωτική χαβανέζικη κουζίνα το παραδοσιακό πιάτο τους είναι το Loco Moco. Τι ακριβώς, όμως είναι αυτό; Ένα «πλούσιο» σίγουρα, πιάτο που αποτελείται από ρύζι, μπιφτέκι, τηγανιτά αυγά και ζωμό. Χορταστικό και ιδιαίτερα παχυντικό, το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζεται και σε άλλες παραλλαγές, καθώς ορισμένοι προτιμούν να το συνοδεύουν με μπέικον, τσίλι ή άλλες ποικιλίες κρέατος, εκτός από το βοδινό.

Νέα Ορλεάνη
Στη Νέα Ορλεάνη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Beignets, είναι κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας ντόνατς. Παρασκευάζονται από τηγανισμένη ζύμη και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη, ενδέχεται όμως, να τα συναντήσετε και αλμυρά. Για αυτό να είστε προσεκτικοί πριν τη δοκιμή.

Αλάσκα
Αν βρεθείτε στα ψυχρά κλίματα της Αλάσκας, δοκιμάστε… μπριζόλα ταράνδου. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ, αφού χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα hot dog σε μορφή καπνιστού λουκάνικου. Εδώ θα βρείτε επίσης το παγωτό των Εσκιμώων. Δε μοιάζει ιδιαίτερα με τη συνηθισμένη σ’ εμάς εικόνα του παγωτού. Μούρα, ζάχαρη και γύρω γύρω… χιόνι είναι το πραγματικό παγωτό της περιοχής.

Ιταλία
Στη γειτονική Ιταλία, με το μεσογειακό κλίμα, δεν θα πάτε μόνο για τα ζυμαρικά και την πίτσα της. Δοκιμάστε τα περίφημα gelato, κάτι ανάλογο με τo γνωστό μας παγωτό, με περισσότερο κρεμώδη υφή. Άλλοι συνηθίζουν να λένε ότι το gelato είναι πιο υγιεινό από το κοινό παγωτό, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος απ’ όσους πιστεύουν το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Νότια Αμερική
Αν βρεθείτε σε κάποια από τις νότιες Πολιτείες, εφοδιαστείτε με λίγα… βραστά φιστίκια. Βράζονται για περίπου τέσσερις ώρες και είναι κάτι ανάλογο με τα αλμυρά βραστά… φασόλια. Μπορείτε να φάτε τόσο τον εσωτερικό καρπό όσο και το κέλυφος τους.

Νέα Υόρκη
Εάν βρεθείτε στην πόλη που ποτέ δεν ησυχάζει, μπορείτε σίγουρα να ενδώσετε χωρίς ενοχές, στις πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως η πίτσα και τα hot dog. Αν θέλετε να είστε όμως, λίγο πιο εναλλακτικοί, στα βόρεια της μεγαλούπολης μπορείτε να δοκιμάσετε το «Garbage Plate». Ουσιαστικά, σημαίνει το πιάτο των σκουπιδιών, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα -από τηγανιτές πατάτες, μακαρόνια, φασόλια και ό,τι κρέας τραβάει η όρεξή σας.

Τέξας
Κροταλίας ψητός ή τηγανητός; Κι όμως, στο Τέξας μπορείτε να γευθείτε κάποια από τις ποικιλίες κροταλία. Είναι ιδιαίτερα γευστικός, όταν είναι καλοτηγανισμένος.

Πενσιλβάνια
Στην μακρινή Πενσιλάβανια, φημισμένο είναι το Scrapple. Παραδοσιακά, θεωρείται το γεύμα της εργατικής τάξης. Είναι ένα είδος μεγάλου μπιφτεκιού, που παρασκευάζεται με την μίξη πολλών ειδών κρέατος και την προσθήκη σιτηρών στο μίγμα τους.

Νιού Τζέρσεϊ
Ζαχαρωτά με αλάτι και νερό; Δεν είναι κακή ιδέα. Κατευθυνθείτε προς την πλησιέστερη παραλία και μπορείτε να σταθείτε τυχεροί και να εξασφαλίστε λίγα από τα αλμυρά αυτά… ζαχαρωτά.

Γαλλία
Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε, κρουασάν γαλλικής κατασκευής. Σίγουρα διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είναι περισσότερο αφράτα και πιο γευστικά, φτιαγμένα με αληθινό βούτυρο- και όχι με μαργαρίνη που αφαιρεί πολλή από τη γεύση τους.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/geusi/oi-topikes-kouzines-allios?id=2300461

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η σωστή «τιμωρία» για κάθε ηλικία!

Η σωστή «τιμωρία» για κάθε ηλικία!                 

Πριν θέσετε του κανόνες πειθαρχίας στο παιδί σας, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας και την ηλικία του. Εννοείται πως δεν φερόμαστε το ίδιο σε ένα μωρό με ένα νήπιο. Η Ruth Peters παιδαγωγός και συγγραφέας του βιβλίου It's Never Too Soon to Discipline μας δίνει τους σωστούς κανόνες πειθαρχία σε κάθε ηλικία              

1 έτους  
Στην ηλικία αυτή τα μωρά είναι περίεργα, δραστήρια κάποιες φορές υπερδραστήρια και βασική τους δουλειά είναι να εξερευνούν το περιβάλλον. 
Τι κάνουν
Αρχίζουν να μιλάνε και προσπαθούν να βάλουν σειρά στις λέξεις.
Ακόμη κι αν δεν ξέρουν τι σημαίνει «όχι» το χρησιμοποιούν συνεχώς.
Τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως λειτουργούν τα πράγματα γύρω τους.
Και ότι το βάζο θα σπάσει αν το κλοτσήσουν.

Οι καλύτερες στρατηγικές

Ένας σταθερός τόνος στη φωνή και μια σοβαρή έκφραση στο πρόσωπό σας αρκεί για να τα «συμμορφώσει» μια που στην ηλικία αυτήν δεν κατανοούν ακριβώς την έννοια της τιμωρίας.
Μην αντιδράτε υπερβολικά και με φωνές, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα τρομάξετε. Επειδή στην ηλικία αυτή δεν θυμούνται τι έκαναν πριν από δύο ώρες
θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να είστε έτοιμες για επανάληψη της σκανταλιάς τους.
Κάντε focus στην πρόβλεψη. Για να μην χρειαστεί να βγείτε εκτός εαυτού εξαφανίστε από το οπτικό τους πεδίο οποιοδήποτε εύθραυστο αντικείμενο.
Χρησιμοποιήστε την τακτική του αντιπερισπασμού. Αν δηλαδή το μωρό σας επιμένει να τραβάει το τραπεζομάντιλο, για να δει πως σπάνε τα πιάτα στρέψτε την προσοχή του σε κάτι άλλο λιγότερο επικίνδυνο.
2 ετών Η ζωή στην ηλικία αυτή θυμίζει συναισθηματικά τρενάκι του λούνα παρκ. Τώρα αρχίζει να κατανοεί τα συναισθήματά του και να πειραματίζεται με αυτά σε σχέση με τους άλλους.

Τι κάνουν
Τσεκάρουν αντιδράσεις. Τι θα συμβεί αν αρνηθώ να φορέσω τα παπούτσια μου; Είναι λίγο μπερδεμένα σε σχέση με τις δυνάμεις τους. Άλλοτε τις υπερεκτιμούν άλλοτε τις υποτιμούν και εκνευρίζονται.
Ανακαλύπτουν πως δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και πάλι εκνευρίζονται.

Οι καλύτερες στρατηγικές

Προσπαθήστε να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν είναι εκείνος ο αρχηγός.
Βάλτε όρια χωρίς πισωγυρίσματα.
Δώστε του απλές επιλογές και μην υπερεκτιμάτε αυτά που μπορεί να κάνει.
Το βασικό είναι να του δώσετε την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί σας.Επίσης πρέπει να κατανοήσετε πως ότι κάνει το κάνει για να σας τεστάρει.
Βοηθήστε το να αρχίσει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Αν αρχίσει να χτυπάει, μάθετέ το πώς η πράξη αυτή πονάει.

3 ετών
Είναι η ηλικία που αρχίζουν να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Τώρα πρόκληση γι’ αυτό είναι να προσπαθεί να ελέγχει τα συναισθήματα του

Τι κάνουν

Έχουν άποψη για πολλά. Αρνούνται να κάνουν μπάνιο, να φορέσουν παπούτσια, να ντυθούν ή να φάνε κάποιο φαγητό.
Αρχίζουν να κατανοούν τι είναι αιτία και τι αποτέλεσμα. Κάνουν μια ζημιά και περιμένουν την τιμωρία Τα νεύρα ακόμη είναι συχνά, αλλά πιο σύντομα.
Τώρα αρχίζουν να διαχειρίζονται κάπως τον θυμό τους. 
Οι καλύτερες στρατηγικές. Να τους δίνετε δικαιοδοσία και να τους βάζετε καθήκοντα. Εξηγήστε τους με απλά λόγια τι περιμένετε από αυτά.  
Αρχίστε το μάθημα της καλής συμπεριφοράς. Παίξτε μαζί τους κάποια παιχνίδια ρουτίνας. Για παράδειγμα βάλτε ένα τραγούδι και ζητήστε του να τελειώσει τη συγκεκριμένη δουλειά μόλις τελειώσει το τραγούδι. Και φυσικά επαναλάβετε την συγκεκριμένη διαδικασία
Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες. Ένα τρίχρονο δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς την έννοια του χρόνου

4 ετών 
Μαθαίνει να αποδέχεται κανόνες. Μιμείται τη συμπεριφορά των σημαντικών ενηλίκων. Μπορεί να αναλάβει απλές ευθύνες και μπορεί τις περισσότερες φορές να κάνει κάτι εκ περιτροπής. Λατρεύει να χρησιμοποιεί τη λέξη «όχι»

Τι κάνουν

Ενδιαφέρονται πολύ για τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες. Εξαιτίας αυτού σταματούν να σας προσέχουν και να σας ακούν.
Επιδεικνύουν μια τεράστια επιμονή, μια που τώρα είναι περισσότερο ικανά να σκεφτούν αυτό που θέλουν και να το υπερασπιστούν με σθένος.
Καμιά φορά λένε ψέματα, όχι από πρόθεση, αλλά επειδή έχουν μια περίεργη αίσθηση της αλήθειας. Και δεν καταλαβαίνουν ότι το να λες ψέματα είναι κακό.

Οι καλύτερες στρατηγικές
Αποφύγετε την επίδειξη δύναμης και υιοθετήστε μια στρατηγική ευγένειας
Δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται. Αν ας πούμε περνάει καλά με τους φίλους του μην τον παίρνετε βιαστικά. Αγνοήστε τις υστερίες του.
Παραμείνετε ψύχραιμες και με χαμηλή φωνή θέστε και πάλι τους κανόνες σας. Μην επικεντρώνεστε ποτέ στις στριγκλιές του γιατί τότε θα γίνουν πιο δυνατές.
Χειριστείτε ήρεμα τα ψέματα του.
Μην δείχνετε στους άλλους ότι ντρέπεστε γι’ αυτά. Και ποτέ μην του πείτε ότι ντρέπεστε για το ίδιο.  
5 ετών
Η κοινωνικότητα τους αρχίζει να αναπτύσσεται. Πρόκληση γι’ αυτά τώρα είναι να ισορροπήσουν τις δικές τους ανάγκες με αυτές των γύρω τους.

Τι κάνουν
Γενικά αρνούνται να κάνουν μπάνιο, να τηρήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα, 
χρησιμοποιούν απρεπές λεξιλόγιο, αρνούνται να έρθουν μαζί σας στα μαγαζιά και όταν έρθουν αρνούνται να μείνουν. 

Οι καλύτερες στρατηγικές
Τηρείτε ευλαβικά τις όποιες συνέπειες, παρά τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσετε. Αν υποχωρήσετε από τις θέσεις σας, το παιδί θα καταλάβει πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπορεί να σας ξεφύγει. Αν όμως γνωρίζουν ακριβώς τι περιμένετε από αυτά και τι συνέπειες θα έχουν αν δεν το κάνουν, μπορούν να προβλέψουν το αποτέλεσμα των επιλογών τους. Και αυτό τους δίνει ένα αίσθημα ελέγχου. Αποφύγετε λοιπόν τον πειρασμό να κάνετε τα στραβά μάτια έστω και για μία φορά.
Ίσως χρειαστεί να πείτε κάτι 50 φορές μέχρι να μάθει το παιδί σας να υπακούει. Αξίζει όμως τον κόπο αυτού του είδους η επανάληψη.
 
Πηγή: http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3115267788338236643&pli=1#editor/target=post;postID=6228122830178622639  

5 τρόποι να… καταστρέψετε το παιδί σας..............

5 τρόποι να… καταστρέψετε το παιδί σας
Ο τέλειος γονιός απλά δεν υπάρχει! Όσες συμβουλές κι αν ακούσετε, πάντα θα νιώθετε ότι μπορεί να κάνετε κάτι λάθος. Όμως, αυτές τις 5 παγίδες είναι βέβαιο ότι πρέπει να τις αποφύγετε. 1. Ενδίδετε συνεχώς στις απαιτήσεις τους Τι θέλει; Ένα καινούργιο παιχνίδι, ένα πακέτο τσίχλες, την καινούργια παιχνιδομηχανή; Επιτρέποντας στο παιδί να το αποκτήσει, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να καταλήξετε να μεγαλώνετε ένα κακομαθημένο. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι, εάν αρνηθούν να προσφέρουν στο παιδί τους ό,τι ζητάει, εκείνο δεν θα τους αγαπάει ή θα τους βλέπει περισσότερο σαν αντιπάλους. Όμως, ανάμεσα στις υποχρεώσεις σας σαν γονιός είναι να βοηθήσετε το παιδί να αντιληφθεί τι μπορεί να του ανήκει και τι όχι και ποια είναι η αξία των χρημάτων και της εργασίας. Αν απλά ανοίγετε το πορτοφόλι σας κάθε φορά που ζητάει κάτι, περνάτε το μήνυμα ότι τα υλικά αντικείμενα είναι σημαντικά αλλά και ότι μπορεί να έχει ό,τι θέλει χωρίς να δουλέψει ή να κοπιάσει γι’ αυτό. 
Τι να κάνετε: Βάλτε ένα όριο στα καινούργια αντικείμενα που μπορεί να έχει το παιδί (π.χ. 1 το μήνα) και ορίστε μέχρι πόσα χρήματα μπορεί αυτό να κοστίζει.
Εάν θέλει περισσότερα ή κάτι πιο ακριβό, θα πρέπει να «δουλέψει» (π.χ. να πάρει ένα συγκεκριμένο βαθμό στο σχολείο ή να απλώνει τα ρούχα για μερικές μέρες) ή να αποταμιεύσει χρήματα από το χαρτζιλίκι του.

2. Δεν το μαλώνετε ποτέ
Το παιδί σας χτυπάει ένα άλλο, βάζει τα κλάματα στη μέση του δρόμου επειδή δεν του παίρνετε παγωτό, χτυπιέται όταν του ζητάτε να φύγετε από την παιδική χαρά, κι εσείς απλώς το κοιτάτε χωρίς να κάνετε τίποτα.
Κάποιοι γονείς, προκειμένου να μη φανούν «κακοί» στα παιδιά τους, προτιμούν να μην αντιδρούν καθόλου όταν εκείνα κάνουν κάτι που δεν εγκρίνουν. Όμως, αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια, ακόμα κι όταν αντιδρούν στην επιβολή τους. Χωρίς κανόνες και χωρίς επιβολή κάποιων συνεπειών, όταν η συμπεριφορά τους εκτροχιάζεται, η γραμμή ανάμεσα στο καλό και το κακό γίνεται εξαιρετικά λεπτή ή και εξαφανίζεται. 
Τι να κάνετε: Βάλτε
σαφείς κανόνες και όρια στα παιδιά και εφαρμόστε τις συνέπειες που έχετε ορίσει σε κάθε περίπτωση. Εάν, για παράδειγμα, χτυπάει άλλα παιδάκια στο σχολείο, αφαιρέστε κάποιο από τα προνόμιά του, όπως να δει τηλεόραση ή να πάει στο σπίτι ενός φίλου για να παίξουν. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιείτε τα time-out (να το στέλνετε, δηλαδή, για λίγο στο δωμάτιό του ή σε κάποιο σημείο που θα έχετε ορίσει για το σκοπό αυτό). Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείπετε ποτέ να εξηγείτε στο παιδί για ποιο λόγο η συγκεκριμένη συμπεριφορά του είναι κάτι που δεν εγκρίνετε.

3. Τσακώνεστε μπροστά στα παιδιά
Όταν εκτοξεύετε χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον, φωνάζετε και απειλείτε ότι θα φύγετε από το σπίτι, πληγώνετε τα παιδιά σας και χαράζετε ανεξίτηλες πληγές στον ψυχισμό τους. Όταν τα παιδιά γίνονται μάρτυρες των έντονων καβγάδων των γονιών τους, συνήθως αντιδρούν με φόβο και ανάγκη φυγής, κάτι που σιγά-σιγά μπορεί να τα οδηγήσει σε αναζήτηση τρόπων διαφυγής από την πραγματικότητα, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Ή μπορεί απλώς να θεωρήσουν ότι έτσι πρέπει να φέρονται και τα ίδια στους άλλους.
Τι να κάνετε: Διαφωνήστε, αλλά κάντε το πολιτισμένα. Άλλωστε, είναι σημαντικό τα παιδιά να εκπαιδεύονται μέσα στην οικογένειά τους στο πώς γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με επιχειρήματα, ακόμα κι όταν υπάρχει διάσταση απόψεων. Εάν, όμως, δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, προτιμήστε να τσακώνεστε εκτός σπιτιού ή όταν τα παιδιά λείπουν. Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα στο γάμο σας ή
πρόκειται να πάρετε διαζύγιο, είναι χρήσιμο να ζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού Ψυχικής Υγείας για το πώς να ενημερώσετε τα παιδιά σας. Και μην επιτρέψετε ποτέ να θεωρήσουν ότι η σωματική αλλά και η ψυχολογική βία είναι ένας αποδεκτός τρόπος να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι τα μεταξύ τους προβλήματα.

4. Δίνετε το κακό παράδειγμα
Ακόμα κι αν τους λέτε ότι είναι απαράδεκτο να λένε ψέματα, να βρίζουν, να κλέβουν ή να χτυπάνε, στην πραγματικότητα περνάτε τα ακριβώς αντίθετα μηνύματα εάν εσείς κάνετε όλα όσα απαγορεύετε. Οι γονείς είμαστε οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών μας, και οι πράξεις μας είναι πιο δυνατές από τα λόγια μας. Επιπλέον, όταν εσείς κάνετε κάτι «κακό» μπροστά στο παιδί, το κάνετε να συγχέει τι είναι σωστό και τι λάθος. Και μην πιστέψετε ποτέ ότι δεν δίνουν σημασία στη συμπεριφορά σας. Θα διαπιστώσετε το λάθος σας όταν αρχίσουν να τη μιμούνται!
Τι να κάνετε: Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα είστε το σωστό πρότυπο για το παιδί σας - τουλάχιστον όταν είναι μπροστά. Ακόμα κι όταν κάνετε λάθη - κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε, μη διστάζετε να το ομολογείτε στο παιδί και να του εξηγείτε τι σκοπεύετε να κάνετε για να το διορθώσετε ή για να μην το επαναλάβετε.

5. Δεν είστε κοντά του
Υπάρχουν σίγουρα λόγοι που σας κάνουν να δουλεύετε μέχρι πολύ αργά και να επιστρέφετε στο σπίτι όταν τα παιδιά έχουν κοιμηθεί. Ή που προτιμάτε το Σαββατοκύριακο να κοιμηθείτε μία ώρα παραπάνω αντί να πάτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα της ομάδας μπάσκετ του γιου σας. Όμως, τα παιδιά έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν, τα προσέχουν, τα βάζουν σε προτεραιότητα και κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι δίπλα τους. Εάν αδιαφορείτε για το πόσο μπορεί να λείπετε στο παιδί σας, υπάρχει ο κίνδυνος κάποια στιγμή εκείνο να αναζητήσει την προσοχή που δεν του προσφέρετε σε ανθρώπους που ενδέχεται να το βλάψουν ή να το πληγώσουν ή να νιώθει απόρριψη και θλίψη.
Τι να κάνετε: Ακόμα και στο πιο φορτωμένο πρόγραμμα, μπορεί να χωρέσει μία ώρα την ημέρα αφιερωμένη αποκλειστικά στο παιδί σας. Εάν επιστρέφετε αργά το βράδυ, φροντίστε τουλάχιστον να ξυπνάτε μαζί το πρωί και να παίρνετε πρωινό. Εάν δεν μπορείτε να ασχολήστε σε καθημερινή βάση, αφιερώστε του μία μέρα ή ένα βράδυ την εβδομάδα, για να πάτε μαζί στην παιδική χαρά, να δείτε μια ταινία ή να μαγειρέψετε.

Με τη συνεργασία της Νέλλης Θεοδοσίου (ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος).
 

10 πράγματα που οι ευτυχισμένες μαμάδες κάνουν διαφορετικά................

10 πράγματα που οι ευτυχισμένες μαμάδες κάνουν διαφορετικά                    
Κάποιοι άνθρωποι απλά γεννιούνται αισιόδοξοι, κάποιοι άλλοι χρειάζεται να παλέψουν για την ευτυχία τους, κι ενώ ορισμένων οι προσπάθειες έχουν αντίκρισμα, άλλοι δυστυχώς αποτυγχάνουν παταγωδώς…
Μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι η μητρότητα θα τις κάνει αυτόματα ευτυχισμένες. Κι ενώ αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, το να μεγαλώνεις ένα παιδί, δεν είναι απαραίτητο ότι θα σε κάνει κάθε μέρα να ξυπνάς με ένα χαμόγελο στα χείλη. Μάλιστα, μπορεί να επιφορτίσει τη ζωή σου με περισσότερο άγχος. Για να καταφέρεις να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές οικογενειακές σου υποχρεώσεις και ταυτόχρονα να είσαι ευτυχισμένη, απαιτείται πολλή «δουλειά». Να, λοιπόν, 10 πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένες μαμάδες και μετατρέπουν τη διαδικασία της ανατροφής ενός παιδιού σε μια ευχάριστη υπόθεση - τουλάχιστον, στο μεγαλύτερο μέρος της. Ορισμένες μικρές προσαρμογές, μπορούν να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα…
1. Δεν καταφεύγουν σε δικαιολογίες
Το να είσαι γονιός είναι εξαντλητικό: το σπίτι είναι διαρκώς ακατάστατο, το φαγητό συχνά χθεσινό, τα παιδιά άλουστα για δυο μέρες… Το πιο κουραστικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι παραπονιέστε συνεχώς. Αν δεν προλαβαίνετε ή δεν θέλετε να κάνετε κάτι, απλά μην το κάνετε. Δεν χρωστάτε εξηγήσεις σε κανένας για αυτά που κάνετε ή δεν κάνετε. Κι αν κάποιος επιχειρήσει να σας επικρίνει, προφανώς θα λέει ψέματα αν ισχυρίζεται ότι ο ίδιος τα προλαβαίνει όλα. Και πάλι, όμως, δεν αφορά κανέναν τι θα κάνετε εσείς στο δικό σας σπίτι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το παραδεχτείτε εσείς στον… εαυτό σας, και εκεί τελειώνουν όλα. Τώρα, μπορείτε να χαλαρώσετε!
2. Γυμνάζονται
Δεν υπάρχει αμφιβολία πόσο καλό κάνει η άσκηση στο σώμα και το πνεύμα. Για τις μαμάδες, όμως, που τρέχουν ασταμάτητα, είναι κάτι ακόμα πιο βαθύ: σημαίνει ότι αφιερώνουν χρόνο και στον εαυτό τους. Ο προσωπικός χρόνος είναι κάτι που μπορεί να μην έχουν όλες οι μαμάδες, για εκείνες όμως που καταφέρνουν να τον εξασφαλίσουν, αποτελεί ένα κομμάτι της ευτυχίας τους. Το να μπορεί μια μαμά να μένει έστω και μισή ώρα ολομόναχη με τον εαυτό της είναι σπουδαίο – συν το γεγονός ότι θα είναι περήφανη για τη σιλουέτα της!
3. Βγαίνουν… ραντεβού με τα παιδιά τους
Πέρα από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις ως μαμά (να ετοιμάσετε πρωινό στα παιδιά, να τα πάτε στο σχολείο, να τα διαβάσετε κτλ.), καλό είναι να μοιράζεστε με τα παιδιά σας και ποιοτικό χρόνο, όπως είναι ένα δείπνο σε ένα όμορφο εστιατόριο, μια ταινία σε έναν κινηματογράφο, η δημιουργία μιας χειροτεχνίας, μια βόλτα χέρι-χέρι… Κάντε μαζί τους πράγματα που θα σας φέρουν πιο κοντά, ώστε να επικοινωνήσετε σε ένα άλλο, πιο ουσιαστικό επίπεδο, χωρίς το άγχος της ώρας ή την ευθύνη της διδαχής. Αφήστε τα συναισθήματά σας να κάνουν αυτό που πρέπει!
4. Δέχονται βοήθεια
Είναι αλήθεια ότι οι μαμάδες συχνά χαρακτηρίζονται ως υπερήρωες, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν επάξια σε όλους τους ρόλους που καλούνται να αναλάβουν. Όμως, δεν παύουν να είναι άνθρωποι και να έχουν όρια και αντοχές. Όταν, λοιπόν, βρεθεί κάποιος από το περιβάλλον σας που θα προθυμοποιηθεί να σας βοηθήσει σε οτιδήποτε, μη διστάσετε να δεχτείτε την προσφορά του. Είναι ανθρώπινο να νιώσετε κουρασμένη, αλλά και ξαλαφρωμένη με ένα… χεράκι βοηθείας!
5. Μαγειρεύουν από το Σαββατοκύριακο
Το μαγείρεμα, εκτός από μια πολύ χαλαρωτική δραστηριότητα, είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσετε τη σωστή διατροφή των παιδιών σας. Κι επειδή είναι δύσκολο να μαγειρεύετε κάθε απόγευμα, όταν γυρίζετε από τη δουλειά, ή κάθε πρωί προτού αρχίσετε το τρέξιμο, σκεφτείτε το διήμερο του Σαββατοκύριακου. Μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια φαγητά, όπως είναι π.χ. τα λαδερά, και να τα βάλετε στην κατάψυξη, ώστε με λίγο ζέσταμα να είναι έτοιμα για κατανάλωση. Έτσι, δεν θα είστε αναγκασμένες να τα βγάλετε πέρα με τη μαγειρική κάθε μέρα, που το πρόγραμμά σας είναι ήδη αρκετά φορτωμένο!
6. Διαλέγουν τις «μάχες» τους
Τα παιδιά μπορεί να εκνευρίζουν τους γονείς τους, αυτή είναι η δουλειά τους, και οι γονείς προσπαθούν να τα νουθετήσουν, αυτή είναι η δική τους δουλειά. Ωστόσο, το να εμπλέκεστε σε οτιδήποτε αφορά το παιδί σας, δεν είναι και τόσο ευχάριστο. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τα σημαντικά από τα ασήμαντα, και να μην εκνευρίζεστε με το παραμικρό. Δεν είναι ανάγκη να τρέχετε από πίσω τους με το δάχτυλο προτεταμένο. Τα παιδιά θέλουν συνεχώς να αποσπούν την προσοχή μας, και το κάνουν με οποιονδήποτε τρόπο. Μην «τσιμπάτε» πάντα. Άλλωστε, είναι πιο ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που σπάνε την αλυσίδα του φαύλου κύκλου!    
7. Φτιάχνουν λίστες
Μπορεί να ακούγεται ανούσιο, αλλά το να καταγράφετε όλα όσα έχετε να κάνετε, πραγματικά θα σας γλιτώσει από επιπλέον άγχος. Πολλοί άνθρωποι σπαταλάνε απίστευτο χρόνο προκειμένου να καταφέρουν να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα φτάσουν από το Α στο Ω, λαμβάνοντας υπόψη το Κ, χωρίς να τους διαφύγει το Ρ, ενώ παράλληλα πρέπει να μειώσουν τα έξοδα για να φτάσουν τα χρήματα, και να μην ξεχάσουν να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητο. Πολύπλοκο, ε; Φτιάχνοντας, λοιπόν, λίστες με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, θα επιτρέψετε στο… υπέροχο κεφαλάκι σας να μην «καεί»! Καθώς θα φεύγει μία-μία υποχρέωση από τη λίστα, θα παίρνετε ακόμη μία βαθιά ανάσα… κι αυτό είναι άκρως λυτρωτικό!
8. Αξιολογούν χωρίς να σπουδαιολογούν
Είναι αλήθεια ότι τα πάντα περνούν από τα χέρια σας και πολλές φορές τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα περιμένετε. Είναι στιγμές που, όση προσπάθεια κι αν καταβάλλετε, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Μάλιστα, κάποιες φορές έρχεστε αντιμέτωπες με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Όμως, έτσι είναι η ζωή, απρόβλεπτη: μέσα στη χαρά μπορεί να προκύψει η λύπη, και το αντίθετο. Κι αυτό ισχύει για όλους, ανεξαιρέτως. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα ενδέχεται να είναι πολύ πιο δύσκολα συγκριτικά με εμάς. Και, βέβαια, δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα προβλήματά σας δεν είναι υπαρκτά. Αλλά, πολλές φορές χρειάζεται να τα κοιτάξουμε βαθύτερα για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι ή ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη που δεν είναι!
9. Δεν κάνουν μόνες τους το καθάρισμα του σπιτιού
Ένας ψυχολόγος είπε κάποτε μια πολύ σοφή κουβέντα: «Μια καθαρίστρια κοστίζει πολύ λιγότερο από ένα σύμβουλο γάμου». Επειδή, όμως, δεν έχει κάθε νοικοκυριό τη δυνατότητα να πληρώνει κάποια γυναίκα για να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, μπορείτε να απευθυνθείτε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ξεκινήστε από το σύντροφό σας, για τον οποίο είναι πιο εύκολο να κάνει τις «βαριές» δουλειές, αφήνοντας σ’ εσάς τις αμιγώς γυναικείες, που είναι και λιγότερο απαιτητικές. Επιπλέον, αν τα παιδιά σας δεν είναι πολύ μικρά, μπορούν εξίσου να αναλάβουν τα ίδια να καθαρίζουν το δωμάτιό τους ή έστω να το συμμαζεύουν, ώστε να μη μένουν τα πάντα σ’ εσάς. Όταν το βάρος μοιράζεται, τότε ο καθένας μπορεί να αισθανθεί λίγο πιο ανάλαφρος, δεν συμφωνείτε;
10. Παρακολουθούν τα οικονομικά της οικογένειας
Είτε έχετε χωριστούς λογαριασμούς με το σύζυγό σας είτε έναν κοινό, έχετε κάθε δικαίωμα να γνωρίζετε τι μπαίνει και τι βγαίνει από τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μπορεί να μη χρειάζεται να ασχοληθείτε με λεπτομέρειες, αλλά η γενική εικόνα των οικονομικών του σπιτιού σας είναι απαραίτητη για κάθε γυναίκα σήμερα. Όσο στέρεος κι αν είναι ο γάμος σας, η γνώση είναι δύναμη, και καλά θα κάνετε να την έχετε αν θέλετε να νιώθετε ασφάλεια για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον. Άλλωστε, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, κι αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση! 
 

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τα προβιοτικά αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D......



Τα προβιοτικά αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% και ενισχύουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.


Πολλές είναι οι έρευνες που κάνουν λόγο για τη σχέση του ήλιου και της βιταμίνης D, τονίζοντας ότι η σύνθεσή της γίνεται με τη βοήθεια της έκθεσης στο ηλιακό φως. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, όσοι θέλουν να ενισχύσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους δεν χρειάζεται να εκτίθενται πολύ στον ήλιο, αλλά να αυξήσουν τα προβιοτικά που υπάρχουν στον οργανισμό τους!

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, τα συμπληρώματα προβιοτικών αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% και ενισχύουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Οι επιστήμονες κατέληξαν σ' αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας τις αλλαγές που σημειώθηκαν στον οργανισμό ενηλίκων που συμμετείχαν στη μελέτη, λαμβάνοντας προβιοτικά για διάστημα εννέα εβδομάδων.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στη έκθεσή τους, η μελέτη είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη χλωρίδα του εντέρου και την απορρόφηση της βιταμίνης.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι ένα συγκεκριμένο είδος προβιοτικών, ο Lactobacillus reuteri NCIMB 30242, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της χοληστερόλης, ωστόσο ο ρόλος του στην απορρόφηση της βιταμίνης D παρέμενε άγνωστος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτόν τον καιρό ερευνάται το αν ο συγκεκριμένος τύπος προβιοτικών προστατεύει από τον διαβήτη, τις καρδιολογικές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/667783