γράφει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου
Ένα τηλέφωνο στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης για να δηλώσω συμμετοχή στις δωρεάν ξεναγήσεις που γίνονται και μου λύθηκαν οι απορίες.
Η ξενάγηση γίνεται στα πλαίσια της δράσης των 5 Μουσείων με έργα του Λούβρου. Στο Βυζαντινό φιλοξενείται η «Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού». Είναι το μόνο έργο από το Λούβρο, μία βυζαντινή κομψή θήκη επίχρυση με συρταρωτό καπάκι, μέσα στην οποία λέγεται ότι υπήρχε κομμάτι από τον πραγματικό Τίμιο Σταυρό. Η θήκη στηρίζεται σε μία επίχρυση βάση με δύο αγγέλους του 18ου αιώνα. Η λειψανοθήκη συνοδεύεται από εκθέματα με θέμα τον σταυρό, αιγυπτιακά, αρχαία ελληνικά, ασσυριακά, πρωτοχριστιανικά, βυζαντινά και σύγχρονα. Επίσης 3 υπέροχες βυζαντινές εικόνες και φωτογραφίες από δύο πολύ σημαντικούς ναούς αφιερωμένους στον Τίμιο Σταυρό. Ο ένας ναός είναι καθολικός από το Arezzo της Τοσκάνης, με τοιχογραφίες από το Πιέρο Ντε λα Φραντζέσκα και ο άλλος ορθόδοξος, από την Μόρφου στην Κύπρο. Τέλος μερικές λειψανοθήκες φορητές και εγκόλπιες ολοκληρώνουν την έκθεση.
Αυτό που αξίζει πραγματικά να ακούσετε είναι η εξαιρετική ξενάγηση του αρχαιολόγου που ανήκει στην ομάδα δημιουργίας της έκθεσης.
Με άρτιο λόγο, κατατοπιστικός, μιλούσε περίπου για 45 λεπτά, μαθαίνοντάς μας με αρκετές και ουσιαστικές αναφορές την ιστορία του σταυρού. Αρχικά ως σύμβολο, μετά ως πρακτικό σχήμα για τις εκτελέσεις, και τέλος, μετά την Σταύρωση του Κυρίου, ως θεμέλιο σύμβολο του Χριστιανισμού. Στην συνέχεια με την βοήθεια των εικόνων και των τοιχογραφιών μας έμαθε την ιστορία, τις εικασίες, τον μύθο και τα πρόσωπα που συνδέονται πλέον άρρηκτα με τον Τίμιο Σταυρό, τον Αληθή Σταυρό.
Δυστυχώς η έκθεση τελειώνει και δεν ξέρω αν προλαβαίνετε να την δείτε. Αν όμως σας βγάλει ο δρόμος σας προς το μουσείο μπείτε μέσα, τα εκθέματα και οι πληροφορίες είναι τόσο κατατοπιστικά που θα σας δώσουν μία καλή εικόνα.
Ξεναγήσεις γίνονται και για τις μόνιμες εκθέσεις και σχεδόν για όλες τις περιοδικές. Από εδώ και πέρα θα προσπαθώ να παρακολουθώ όσες μπορώ. Γιατί πραγματικά αξίζει να ακούς ανθρώπους με μεράκι, να προσπαθούν με παιδιάστικο ενθουσιασμό να σου μεταδώσουν όσες περισσότερες γνώσεις μπορούν.
Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης : http://www.mbp.gr/html/gr/mouseio.htm
Πηγή : http://cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=33&article_id=44793
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου