Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Τα παραμύθια και πώς διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας .......

 

ΟΚ, βλέπουμε τα παραμύθια στον κινηματογράφο από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας.
Γιατί όμως φέτος, εντελώς ξαφνικά, να γυρίζονται 2 Χιονάτες; Και μάλιστα η μία με την Julia Roberts και η άλλη με τη Charlize Theron (και την Kristen Stewart);
Φαίνεται πως υπάρχει μία υπόγεια σχέση ανάμεσα στα παραμύθια και τον ψυχισμό μας. Μία Ελληνίδα καθηγήτρια ψυχομετρίας, η Καρίνα Κουλάκογλου, σχεδίασε το Fairy Tale Test, ένα σύστημα ψυχομετρίας για παιδιά 6 έως 12 ετών. Το ανέπτυξε ως μέρος της διδακτορικής διατριβής της στο Πανεπιστήμιο του Exeter στη Μ. Βρετανία και το θεωρητικό του υπόβαθρο συνίσταται στη σχέση παραμυθιών και ασυνείδητων διαδικασιών.

Το τεστ αποτελείται από 21 κάρτες που παρουσιάζονται στο παιδί. Οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στις κάρτες ανήκουν σε ένα ή περισσότερα παραμύθια («Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Ο Τζακ και η φασολιά» κ. ά.). Καθώς στα παραμύθια, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των διαφόρων χαρακτήρων συνήθως δεν προσδιορίζονται ξεκάθαρα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, μέσω της ταύτισης, να προβάλλουν τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα ή συγκρούσεις.

Το υλικό που προκύπτει αξιολογείται βάσει 30 παραμέτρων προσωπικότητας αποκομίζοντας έτσι μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα της ψυχοσύνθεσης του παιδιού. Το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της επίδρασης ψυχοπιεστικών παραγόντων στον ψυχισμό του όπως η εμπειρία του σχολείου, το άγχος αποχωρισμού από τους γονείς, το διαζύγιο, τη γέννηση ενός αδελφού, την ασθένεια ή το θάνατο.

Το Fairy Tale Test έχει εκδίδεται και κυκλοφορεί ήδη στα γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, γερμανικά, ουγγρικά, σλοβένικα, πολωνικά, ρώσικα και φυσικά στα ελληνικά ενώ μεταφράζεται στα κινέζικα και τα τούρκικα.

Για περισσότερες πληροφορίες www.fairytaletest.com.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου