Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Αγιουρβέρδα : Το φάρμακο της φύσης

Από το "Riven from heaven" του Dr. David Frawley (Pandit Vamadeva Shastri)
 
Βέδα είναι η γνώση ή επιστήμη, αγιούρ είναι η ζωή ή η μακροβιότητα. Η Αγιουρβέδα είναι η ιατρική οπτική της βεδικής γνώσης, (θεωρώντας την σαν μια Upaveda ή δευτερεύον βεδικό σύστημα). Σήμερα είναι πιθανώς το πιο γνωστό από τις βεδικές γνώσεις. Στο βεδικό και γιογκικό σύστημα, η υγεία εξετάζεται σαν η βάση για δημιουργική και πνευματική ανάπτυξη κι όχι σαν ένα αυτοτελές κομμάτι.
Ο στόχος της ζωής δεν είναι μόνο να ζούμε αλλά να βρούμε το νόημα της ζωής. Γι αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε τον χρόνο και την ενέργεια που μας προσφέρει η υγεία του σώματός μας για να αναπτύξουμε την ανώτερη φύση μας. Συνεπώς η Αγιουρβέδα οδηγεί με φυσικό τρόπο στις άλλες βαθύτερες πλευρές της βεδικής σοφίας. Η Αγιουρβέδα είναι μια πλευρά της γιόγκα και κυρίως της Χάθα γιόγκα, της γιόγκα του φυσικού σώματος με την οποία μπορεί να συνδυαστεί.
Ενώ η Χάθα Γιόγκα μας παρέχει ασκήσεις για φυσική υγεία, ευλυγισία και χαλάρωση της έντασης, η Αγιουρβέδα μας δίνει τη γνώση του πώς να φροντίσουμε το σώμα μας στους τομείς της διατροφής και φαρμακολογίας. Και τα δυο βοηθούν στην εναρμόνιση του φυσικού σώματος ώστε οι δυνάμεις της εσωτερικής συνείδησης να δραστηριοποιηθούν μέσω του σώματος. Ενώ το σώμα καθεαυτό δεν είναι ο αυτοσκοπός παρόλα αυτά είναι ο θεμέλιος λίθος, γιατί χωρίς υγεία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στη ζωή. Γι αυτό η Αγιουρβέδα είναι σημαντική σε όλα.
Η Αγιουρβέδα είναι το φάρμακο της φύσης, το φάρμακο της ζωής. Δεν μας δίνει ένα σετ από θεωρητικές αρχές που πρέπει να επιβάλλουμε πάνω στις βιολογικές μας λειτουργίες. Αντιθέτως ψάχνει και παρουσιάζει στο ανθρώπινο μυαλό τις αρχές και τις δυνάμεις της ίδιας της φύσης. Χρησιμοποιεί τη γλώσσα της φύσης, δηλ. ένα ενεργητικό σύστημα βιολογικών στοιχείων και ορμονών, ένα σύστημα απλό κι όχι κάτι σύνθετο σε υλιστική και βιοχημική ορολογία.
Λαμβάνει υπόψη της ότι είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε ποια όψη της φύσης λειτουργεί μέσα μας, για παράδειγμα, αν υπάρχει πολλή ή λίγη θερμότητα μέσα μας από το να περιγράψει με λεπτομέρεια τη δυσλειτουργία όσον αφορά τα παθογόνα και τα βιοχημικά. Επομένως, οι βιολογικές ορμόνες , τα στοιχεία και οι ποιότητές τους δεν προέρχονται από επιστημονικά πειράματα, αλλά από την παρατήρηση της ίδιας της φύσης. Αντιπροσωπεύουν τις δυνάμεις της φύσης που εργάζονται μέσα μας, τους μεγάλους Θεούς ή τις κοσμικές δυνάμεις της ζωτικότητάς μας στους οποίους πρέπει να υποτασσόμαστε, δηλαδή να σεβόμαστε και να ακολουθούμε τους νόμους τους. Όπως ακριβώς υπάρχει η δύναμη του νερού, του αέρα και της φωτιάς που εργάζονται στο περιβάλλον γύρω μας έτσι εργάζονται και σε βιολογικό επίπεδο μέσα μας. Όπως αν αφήσουμε μια φωτιά να μας πλησιάσει πάρα πολύ θα μας κάψει, έτσι ακριβώς αν αφήσουμε την εσωτερική μας φωτιά να καίει σε υψηλά επίπεδα θα καταστρέψει τα εσωτερικά μας όργανα.
Η Αγιουρβέδα είναι φυσιοθεραπεία ή ένα είδος φυσιοθεραπευτικού φαρμάκου. Σύμφωνα με την φιλοσοφία της, είναι η ίδια η φύση που θεραπεύει. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τις διεργασίες της και να συντονίσουμε τον εαυτό μας στην κίνησή της. Γι αυτό η Αγιουρβέδα τονίζει την ισορροπία και την ψυχολογική σταθερότητα της δύναμης για ζωή μέσα μας ως την βάση για όλες τις θεραπείες.. Η Αγιουρβέδα βασίζεται σε διατροφή και βότανα για τη θεραπεία, αλλά χρησιμοποιεί πολλά ειδικά παρασκευασμένα ανόργανα και μεταλλικά υποκατάστατα. Μας παρέχει μια πλήρη δίαιτα - ζωής καθώς και μια συμβουλευτική του τρόπου ζωής που ασχολείται με το σώμα και το μυαλό, με το άτομο και το κοινωνικό σύνολο. Ο στόχος της είναι όχι να καταστείλουμε τα συμπτώματα μας αλλά να δώσουμε στον εαυτό μας τα εργαλεία να καταλάβει τη φύση μας και να ζήσει σε αρμονία με αυτήν.
ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Γι' αυτό το λόγο η Αγιουρβέδα είναι ένα σύστημα αυτό-θεραπείας. Μας λέει ο,τιδήποτε κάνουμε εμείς για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας είναι πιο σημαντικό από αυτό που οι άλλοι θα κάνουν για εμάς. Όπως έχουμε την ευθύνη για την τωρινή μας κατάσταση , έτσι έχουμε και την ευθύνη να την διορθώσουμε.
Δηλώνει ότι το πώς ζούμε καθημερινά είναι πιο καθοριστικό για την υγεία μας από αυτό που κάνουμε "μια στις τόσες" για να την αλλάξουμε. Μια περιστασιακή επίσκεψη στο γιατρό για να βελτιώσουμε την υγεία μας δεν μπορεί να διορθώσει τις επιπτώσεις μιας μακροχρόνιας κακής διατροφής ή ενός αγχώδους τρόπου ζωής. Το τι τρώμε κάθε μέρα είναι πιο σπουδαίο από το τι χάπι ή βιταμίνη θα πάρουμε για να αντισταθμίσουμε τη διατροφή μας.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα γίνουμε καλά από μια μέθοδο φυσικής θεραπείας αν η ζωή μας δεν εναρμονιστεί με τη φύση. Γι' αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα κατευναστικό μέτρο του τεχνητού και αγχώδους τρόπου ζωής. Ίσως να μην μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να ζούμε με τον ίδιο τρόπο αλλά να απαιτήσει μια πραγματική αλλαγή στη φιλοσοφία ζωής αν πραγματικά θέλουμε να γίνουμε καλά.
Καθώς είναι φάρμακο με πνευματική βάση μας λέει ότι τα ψυχολογικά και πνευματικά γεγονότα συχνά υπερέχουν των φυσικών γεγονότων στη δημιουργία προβλημάτων και ασθενειών. Γι αυτό ακόμα κι αν ακολουθήσουμε τις σωστές φυσικές αγωγές δεν θα βρούμε την αληθινή θεραπεία αν τα συναισθήματά μας είναι διαταραγμένα ή αν δεν έχουμε κάποιο πνευματικό σκοπό στη ζωή. Δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το σώμα ξεχωριστά από το νου ή το μυαλό ξεχωριστά από την ψυχή. Η θεραπεία ασθενειών σε φυσικό επίπεδο μόνο, ανταποκρίνεται στα συμπτώματα κι όχι στις αιτίες που δημιούργησαν την ασθένεια και δεν αφορούν το μεγάλο μέρος του προβλήματος.
Δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε τη Φύση ή την ζωή. Μικρές αλλαγές, γρήγορες θεραπείες, ευσεβείς πόθοι, μαγικά φίλτρα και πανάκεια δεν υπάρχουν στην Αγιουρβέδα. Η ζωή απαιτεί τεράστια ακεραιότητα, αυτοπειθαρχία και αυτογνωσία για να μας οδηγήσει πέρα από την ασθένεια και τη δυστυχία. Η Αγιουρβέδα δεν κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για μας βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα μας μαθαίνει να διοχετεύουμε την κοσμική ενέργεια μέσα μας και να αποδεχτούμε την ευθύνη της δικής μας ύπαρξης. Υπάρχει μια μαγεία στην Αγιουρβέδα που είναι η μαγεία της συνειδητοποίησης και της ορθής δράσης λεπτό προς λεπτό. Η μαγεία της δεν οφείλεται στο ότι μας βγάζει από τη δύσκολη θέση λύνοντάς μας τα προβλήματα για μας, αλλά ότι μας δίνει τα σωστά εργαλεία για να τα καταφέρουμε αποτελεσματικά.
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Υπάρχουν δυο είδη θεραπείας, αυτές που μπορούν να ονομαστούν "παθητικές" και αυτές που θα ονομάζαμε "ενεργητικές". Μια παθητική θεραπεία είναι αυτή που κάποιος άλλος κάνει κάτι για μας. Μια ενεργητική θεραπεία είναι όταν συμμετέχουμε σ' αυτήν ή την κάνουμε για τον εαυτό μας. Οι ενεργητικές θεραπείες είναι πάντα πιο δυνατές από τις παθητικές, οι οποίες μπορεί να είναι απαραίτητες σε εξαιρετικές συνθήκες αλλά από μόνες τους δεν μπορούν να επιφέρουν βαθιές αλλαγές.
Ο πολιτισμός μας από μόνος του είναι εξαιρετικά παθητικός. Βρισκόμαστε σε θέση παρατηρητή βλέποντας τους άλλους να δρουν. Αφήνουμε τους άλλους να ζουν τη δική μας ζωή κι εμείς σε αντάλλαγμα τους κοιτούμε από την οθόνη ή το περιθώριο. Οι ζωές μας πολύ λίγο περιέχουν απευθείας εμπειρία ή δημιουργική συμμετοχή, η οποία αναφορικά με την Γιόγκα είναι το μόνο γεγονός που φέρνει στη ζωή λύτρωση και εκπλήρωση του στόχου της. Αφήνουμε τους άλλους να μας πουν πώς να μιλάμε, τι να κάνουμε, πώς να σκεφτόμαστε, που να πάμε, τι να αγοράσουμε. Αφήνουμε τους άλλους να φτιάξουν την τροφή μας, να μας διασκεδάζουν, να μας πουν πώς να κάνουμε έρωτα, τι είναι ο Θεός και τι δεν είναι. Με τον ίδιον τρόπο αφήνουμε το ιατρικό κατεστημένο να ελέγχει την υγεία μας. Ακολουθούμε τον τρόπο του πώς να γίνουμε υγιείς που οι άλλοι μας δίνουν, όχι αυτό που οι ίδιοι μας αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε για τον εαυτό μας ότι είναι το σωστό και το αποτελεσματικό. Αν καταλήξουμε θύματα αυτής της διαδικασίας δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανένα εκτός από τον εαυτό μας. Όπως ακριβώς δεν μπορεί να αναπνεύσει κανείς για μας, έτσι κανείς δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους.
Η Αγιουρβέδα τονίζει ότι δεν υπάρχει κανείς πραγματικός θεραπευτής, κανένας μαγικός γιατρός ή μαγικό χάπι. Η μαγεία είναι μέσα μας, η μαγεία είναι όταν αφυπνίζουμε την δύναμη για ζωή και συνδέουμε την δική μας ψυχή με την πηγή της ζωής. Καμιά μηχανή δεν μπορεί να μας δώσει ζωή ούτε τα τεστ με τα μηχανήματα μπορούν να μετρήσουν την δύναμη ζωής μέσα μας η οποία είναι το πραγματικό μέτρο για την υγεία μας. Οι ιατρικές διαγνώσεις μπορεί να είναι περισσότερο επιζήμιες παρά βοηθητικές αν δεν αναγνωρίζουν την ικανότητα της δύναμης-ζωής να ξεπεράσει κάθε ασθένεια. Η διάγνωση του καρκίνου για παράδειγμα συχνά τείνει να καταστρέψει τη θέληση για ζωή στον ασθενή και γι' αυτό εμποδίζει οποιαδήποτε ίαση.
Κανένα υποκατάστατο που παίρνουμε από έξω δεν μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα καταλύτη. Εμείς, κάθε ένας από εμάς ατομικά, έχει να μάθει τι είναι πραγματικά η φύση και μέσω αυτής πώς να ζούμε σε αρμονία με την κοσμική ζωή. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό για μας και για όσο είμαστε απρόθυμοι να το κάνουμε πρέπει να συμβιβαστούμε με την ασθένεια. Γι αυτό τον λόγο η Αγιουρβέδα είναι ένα ουσιώδη δομικό και ατομικά προσανατολισμένο φάρμακο. Δεν έχει κάποιο υπόδειγμα μαζικής θεραπείας ή μαζικής διάγνωσης. Αντιτάσσεται σε όλα τα τυποποιημένα φάρμακα. Πιστεύει ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό ακόμα κι αν οι ασθένειες είναι φαινομενικά ίδιες, δεν μπορούμε να τις θεραπεύσουμε με τον ίδιο τρόπο.
Όσοι ψάχνουν για απόλυτη ανακούφιση ή για κάποιον που να τους κάνει υγιείς χωρίς τη δική τους συμμετοχή και προσπάθεια μπορεί να βρουν την Αγιουρβέδα άχρηστη και χωρίς έμπνευση. Αλλά είναι ο πιο ειλικρινής τρόπος ιατρικής και ο μόνος που δεν γίνεται κυρίαρχος του εαυτού μας. Αν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία της στη ζωή μας θα έχουμε μεγάλα οφέλη αλλά μόνο αν το κάνουμε σε αρμονία με τη Φύση και μέσα στην πορεία του χρόνου, μόνο αν κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στους ρυθμούς της ζωής μας.

ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ
Η Αγιουρβέδα έχει τις δικές της σύνθετες μεθόδους που περιλαμβάνουν εγχειρήσεις και τη χρήση δυνατών φαρμάκων. Εντούτοις, αυτά είναι δευτερεύοντα μπροστά στην πρωτεύουσα αυτό-θεραπευτική προσέγγιση. Τα οκτώ είδη της είναι εσωτερικά φάρμακα (kayachikitsa), εγχείρηση (shalyatantra), ασθένειες του κεφαλιού (shalakya tantra), παιδιατρικά (kaumarabhritya), τοξικολογία (agadatantra), ψυχιατρική (bhutavidya), ανανέωση (rasayana) και αναζωογόνηση (vajikarana).
Η Αγιουρβέδα σαν μια τυπική επιστήμη των Βεδών, εφαρμόζεται διαφορετικά από τους διάφορους πρακτικούς της καθώς δίνει έμφαση την δημιουργική ευφυΐα κι όχι μια στάνταρ προσέγγιση. Δεν μας παρουσιάζει ένα μόνο τρόπο θεώρησης της υγείας ή της ασθένειας αλλά μας δίνει ένα ολόκληρο φάσμα σε αρμονία με την απεραντοσύνη της ζωής. Γι αυτό δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από μια απόλυτη επιστημονική, διανοητική ή υλιστική οπτική.
Η Αγιουρβέδα βασίζεται πάνω στο πνευματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο της Γιόγκα, της Samkya και της Vedanta. Από αυτές έρχονται οι μέθοδοι για θεραπεία του μυαλού. Θεωρεί ότι οι ασθένειες προκαλούνται από δυο αιτίες: είτε εξαιτίας ανισορροπίας των ενεργειών του σώματος αυτού κάθε αυτού είτε σε καρμικούς λόγους, που είναι ψυχολογικές αιτίες. Οι τελευταίες φαίνεται να επικρατούν πάνω στις πρώτες, αν και οι δυο αυτοί παράγοντες είναι παρόντες στις περισσότερες ασθένειες.
Τα τρία κύρια κλασσικά κείμενα για την Αγιουρβέδα είναι τα CHARAK, SUSHRUT και VAGBHAT. Ακόμη μελετούνται σήμερα και δίνουν τις θεμέλιες αρχές, αλλά πολύ από το υλικό τους δεν είναι πλέον κατάλληλο , γι αυτό πολλά μοντέρνα βιβλία έχουν γραφτεί για να τις προσαρμόσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ενώ η παρούσα φόρμα που βρίσκουμε σ' αυτά τα κείμενα, σήμερα, διαμορφώθηκε στους πρώτους αιώνες μ.Χ. παρόλα αυτά, τα κείμενα Charak και Sushrut χρονολογούνται από την εποχή του Κρίσνα (περίπου 1500-1000 π.Χ). Πολλές Αγιουρβεδικές πρακτικές επίσης αναφέρονται στις Βουδιστικές διδασκαλίες και σε ιστορίες του ίδιου του Βούδα.
Η Αγιουρβέδα υιοθετήθηκε από τους Βουδιστές και είναι η βάση της βουδιστικής ιατρικής. Ο ίδιος ο Vagbhat ήταν βουδιστής και τα κείμενά του και τα σχόλια του πάνω στην Αγιουρβέδα ακόμη μελετούνται στην βουδιστική ιατρική. O Nagarjuna που είναι o πιο γνωστος Βουδιστής siddhas και ίσως η πιο ξακουστή μορφή στην παράδοση του Μαχαγιάνα Βουδισμού μετά τον Βούδα, ήταν ένας μεγάλος Αγιουρβεδικός γιατρός. Από την γέννησή του, πολλά ορυκτά, ανόργανα και αλχημικά φαρμακευτικά παρασκευάσματα (rasas) ακόμη παρασκευάζονται και χρησιμοποιούνται στην Ινδία σήμερα. Η Θιβετανική ιατρική είναι κυρίως Αγιουρβεδική με μια μίξη από κινέζικες επιρροές.
Η αρχαία ελληνική ιατρική που χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη μέχρι τον 17ο αιώνα και ακόμη χρησιμοποιείται στις ισλαμικές χώρες και από τους μουσουλμάνους της Ινδίας (ονομάζεται Unnani ιατρική) είναι παρόμοια με την Αγιουρβέδα. Αναφέρεται σε ένα μοντέλο 4 ιδιοσυγκρασιών αντί για 3. Χρησιμοποιείται ακόμη στην Ινδία από τους ισλαμιστές γιατρούς και χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα κυρίως αγιουρβεδικά και ουνανικά φάρμακα. Γι αυτό η γνώση της Αγιουρβέδα έχει μια ευρεία εφαρμογή και παραμένει αρμόδια, πιστή στις κύριες παραδόσεις φυσικής αυτό-θεραπείας όλου του κόσμου.
Οι αρχές της Αγιουρβέδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πιο αρχαίας Ριγκ Βέδα. Οι τρεις κύριοι Βεδικοί Θεοί, ο Ιντρα, ο Άγκνι και ο Σομα συσχετίζονται με τις 3 doshas ή βιολογικές ιδιοσυγκρασίες της Αγιουρβέδα σαν Βάτα (αέρας), Πίτα ( φωτιά) και Καφα (νερό) αντίστοιχα. Ο Ιντρα έχει την ενέργεια του αέρα και την δύναμη για ζωή και συχνά εξισώνεται με αυτήν σαν Βάτα ή Βαγιού. Ο Άγκνι είναι φωτιά και ο Σόμα είναι ουσιώδης, βασική ενέργεια του νερού. Τα βεδικά άσματα παρέχουν κραδασμούς ήχων, οι οποίοι ισορροπούν τις 3 διαθέσεις / ιδιοσυγκρασίες στο σώμα και ανοίγουν τις λεπτές λανθάνουσες δυνάμεις του μυαλού. Από αυτές απορρέει μια πλήρης θεραπεία με μάντραμ.

ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΕΣ
Αναφορικά με την Αγιουρβέδα το ανθρώπινο σώμα διοικείται από τρεις βασικές ζωτικές δυνάμεις, την Βάτα, Πίττα και Κάφα. Αυτές συχνά μεταφράζονται σαν "αέρας", "χολή" και "φλέγμα". Η Βάτα επίσης συχνά αποκαλείται η βιολογική αέρινη ιδιοσυγκρασία, η Πίτα η βιολογική φωτιά και η Κάφα η βιολογική υδάτινη ιδιοσυγκρασία.
Αυτές οι ιδιοσυγκρασίες ονομάζονται "doshas" στα σανσκριτικά που σημαίνει αυτό που φθείρει ή προκαλεί αποσύνθεση, καθώς δεν υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις που παράγουν και διατηρούν το σώμα στην κανονική του κατάσταση αλλά κι εκείνες οι οποίες όταν είναι εκτός ισορροπίας εξυπηρετούν στο να το καταστρέφουν. Ο θάνατος ενυπάρχει στην ζωή. Ακόμη και με την κανονική διαδικασία μεταβολισμού δεν αναπτύσσονται μόνο νέα κύτταρα αλλά προκαλεί τα γερασμένα κύτταρα να πεθάνουν και να απορριφθούν. Ανάπτυξη και ζωή πρέπει σταδιακά να στρέφονται προς την αποσύνθεση και τον θάνατο. Η υγεία στο σώμα συνιστάται στην σωστή ισορροπία των δημιουργικών και καταστρεπτικών δυνάμεων των doshas.
Κάθε μία από τις βιολογικές ιδιοσυγκρασίες συγκροτείται από δυο στοιχεία, το πρώτο, παρέχει την πρωταρχική του δύναμη, το δεύτερο, δίνει ένα μέσο για την εκδήλωσή του. Η Βάτα αποτελείται από αέρα και αιθέρα, ο αέρας είναι η ενεργητική πλευρά και ο αιθέρας ή το κενό είναι το μέσο ή το πεδίο για την κίνησή του αέρα. Η Πίτα αποτελείται από φωτιά και νερό, η φωτιά είναι η ενεργητική πλευρά, το νερό ή το λάδι είναι το πεδίο της καύσης γιατί η φωτιά δεν μπορεί να υπάρχει απευθείας μέσα στο σώμα χωρίς να το καταστρέψει. Η Κάφα αποτελείται από νερό και γη, το νερό είναι η ενεργητική δύναμη και η γη είναι το περιεχόμενό της.
Ακόμη οι βιολογικές αυτές ιδιοσυγκρασίες δεν είναι το ίδιο με τα στοιχεία. Είναι μορφές της δύναμης-ζωής που μορφοποιούν και ζωογονούν τα στοιχεία αυτά. Είναι διαφορετικές οπτικές της ψυχής. Τα στοιχεία, αυτά καθαυτά, είναι ανενεργά, άψυχα. Δεν είναι ποτέ πραγματικά ζωντανά αλλά μπορούν να ενεργοποιηθούν από τις βιολογικές ιδιοσυγκρασίες όπως ένα σύρμα ενεργοποιείται από ένα ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η δύναμη-ζωής αντανακλάται από την ψυχή, από την αιώνια ύπαρξη μας πάνω στο φυσικό σώμα μέσα από τους φακούς του μυαλού. Γι αυτό η ζωή μέσα σε ένα σώμα είναι πάντα προσωρινή. Ό,τι έρχεται από τα ανενεργά στοιχεία και μορφοποιείται από αυτά πρέπει να επιστρέψει σε αυτά. Παρομοίως, η δύναμη-ζωής η οποία έρχεται από το αιώνιο πρέπει σταδιακά να επιστρέψει σε αυτό. Το ρεύμα της ζωής σιγά-σιγά θα εξαντλήσει το σύρμα του σώματος. Ωστόσο η ζωή μπορεί ακόμη να επιμηκυνθεί πέρα από τα συνηθισμένα όρια της και η Αγιουρβέδα μας δίνει πολλά κλειδιά γι αυτήν την διαδικασία.
Η Βάτα είναι στεγνή, ελαφριά, ψυχρή, σκληρή, αεράτη και μεταβάλλει τις ιδιότητές της. Είναι η αρχή / ρίζα της ιδιοσυγκρασίας, ιστοί και άχρηστα υλικά του σώματος. Στη φυσική της κατάσταση συντηρεί την προσπάθεια, την εισπνοή, την κίνηση, την αποφόρτιση των ενστίκτων, την εξισορρόπηση των ιστών και τον συντονισμό των αισθήσεων.
Η Πίττα είναι λιπαρή, διαπεραστική, οξεία, ζεστή, ελαφριά δυσάρεστη στην οσμή, κινητή και ρευστή. Επιδρά στην χώνεψη, στην θερμογένεση, στην οπτική αντίληψη, στην πείνα, στην δίψα, στην αίγλη, στην χροιά της επιδερμίδας, στην κατανόηση, στην ευφυΐα, στο κουράγιο και στην απαλότητα του σώματος.
Η Κάφα είναι υγρή, κρύα, βαριά, αργή, κολλώδης, απαλή και σταθερή στις ιδιότητες της. Δίνει σταθερότητα, λίπανση, κρατάει ενωμένα τα επιμέρους μέρη και σαν ιδιότητες έχει την υπομονή την ηρεμία και την αφοσίωση.

ΣΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ
Οι βιολογικές ιδιοσυγκρασίες σαν επικρατέστερες δυνάμεις στο σώμα μας γίνονται οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχοσωματική μας σύσταση. Σχετικά με την Αγιουρβέδα δεν είμαστε όλοι ίδιοι φυσικά ούτε το σώμα μας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο. Κάθε ένας από μας είναι ένας μοναδικός συνδυασμός και αναλογία των βιολογικών ιδιοσυγκρασιών.
Γι' αυτό η Αγιουρβέδα γενικά χωρίζει τα άτομα σε τρεις τύπους ανάλογα με την επικρατέστερη ιδιοσυγκρασία από τις τρεις που υπάρχει στη φύση τους, δηλ. Βάτα, Πίττα ή Κάφα. Από αυτές, διακρίνονται επτά βασικοί τύποι , ο καθαρά Βάτα τύπος, ο καθαρά Πίττα, ο καθαρά Κάφα, ο τύπος Βάτα-Πίττα, Πίττα-Κάφα, Κάφα-Βάτα και ο τριπλός Κάφα-Βάτα-Πίττα τύπος.
Μερικοί Αγιουρβεδικοί γιατροί δίνουν νούμερα για να παραστήσουν τις αναλογίες της Βάτα, Πίττα, Κάφα στο σώμα ή σε περίπτωση ασθένειας, για παράδειγμα Βατα 4, Πίττα 2, Κάφα 1, δείχνοντας μια υψηλή Βάτα κατάσταση. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ τρόπος για να το κάνει κανείς έτσι ο κάθε πρακτικός το κάνει διαφορετικά.

ΒΑΤΑ
Οι Βάτα άνθρωποι, αυτοί στους οποίους η βιολογική ιδιοσυγκρασία αέρα επικρατεί, λέγεται ότι είναι ασυνήθιστα ψηλοί ή κοντοί, αδύνατοι, κοκαλιάρηδες με φλέβες που προεξέχουν και γενικά αδύναμη ανάπτυξη ιστών. Το χρώμα του δέρματός του μπορεί να είναι θαμπό χωρίς λάμψη με πιθανούς καστανούς ή σκούρους δυσχρωματισμούς, με ξηρό ή σκασμένο δέρμα. Τους καταλαμβάνει όρεξη για διάφορα πράγματα, τείνουν να έχουν δυσκοιλιότητα ή σκληρά κόπρανα, έχουν ανεπαρκή ιδρώτα ή διούρηση, είναι μη ανεκτικοί στο κρύο και τον αέρα και αν κι έχουν στιγμιαία ποσά ενέργειας είναι μικρής διάρκειας και αντοχής. Οι τύποι ΒΑΤΑ είναι νευρικοί, ανυπόμονοι, υπερδραστήριοι, ενθουσιώδεις και μπορεί να υποφέρουν από αϋπνίες ή δυσκολίες στον ύπνο. Είναι ευμετάβλητοι, περίεργοι και προσαρμοστικοί με ευαίσθητα και γρήγορα μυαλά και αντανακλαστικά, είναι συχνά ομιλητικοί και μπορούν να είναι αφηρημένοι. Τείνουν να είναι ανασφαλείς, φοβισμένοι και ανήσυχοι όταν συναισθηματικά βγαίνουν έξω από την ισορροπία τους, ενοχλούνται εύκολα και έχουν προδιάθεση να ανησυχούν και να στενοχωριούνται.

ΠΙΤΤΑ
Οι Πίττα άνθρωποι, αυτοί στους οποίους η βιολογική ιδιοσυγκρασία της φωτιάς είναι υψηλότερη, είναι μεσαίοι ή μετρημένοι στην κατασκευή και στο ύψος με καλούς μύες. Έχουν καλή κυκλοφορία αίματος, έχουν ζεστό και λιπαρό δέρμα, κόκκινο δέρμα με πιθανές κοκκινάδες στο πρόσωπο ή στα μάτια, με ντελικάτα μαλλιά και πιθανό γρήγορο γκριζάρισμα ή φαλάκρα. Έχουν οξεία όρεξη, διψούν πολύ και ιδρώνουν εύκολα. Έχουν υπερβολική διούρηση και συχνά κίτρινα χρωματισμένα κόπρανα ή ούρα. Δεν είναι ανεκτικοί στον ήλιο και τη ζέστη και τείνουν να αιμορραγούν εύκολα.
Οι τύποι Πίττα είναι επιθετικοί, κυριαρχικοί, με αρχηγικές ικανότητες, καλοί ομιλητές και εργατικοί. Είναι αποφασιστικοί, παρατηρητικοί, με αντίληψη, έξυπνοι και έχουν οξεία μνήμη. Τείνουν προς την ευερεθιστικότητα και τον θυμό όταν είναι εκτός συναισθηματικής ισορροπίας και έχουν προδιάθεση για διαφωνίες και συγκρούσεις.

ΚΑΦΑ
Οι άνθρωποι Κάφα, στους οποίους η βιολογική ιδιοσυγκρασία του νερού υπερτερεί, τείνουν προς την παχυσαρκία, έχουν συμπαγή και καλοαναπτυγμένο σκελετό με καλή ανάπτυξη ιστών. Έχουν άσπρο, χλωμό και υγρό δέρμα, πλούσια μαλλιά με χοντρή τρίχα και μεγάλα μάτια. Έχουν συνεχή όρεξη αλλά χαμηλό μεταβολισμό και είναι μη ανεκτικοί στο κρύο και την υγρασία. Έχουν πλούσιες σωματικές εκκρίσεις και συχνά υπερβολικές βλέννες . Είναι αργοί στην κίνηση και δυσκολεύονται σ' αυτήν αλλά έχουν μεγάλη αντοχή και γενικά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Οι τύποι Κάφα είναι ήρεμοι, σταθεροί, αφοσιωμένοι, πιστοί με αργό αλλά αποφασιστικό και σταθερό μυαλό και καλή μνήμη. Μπορεί να υποφέρουν από λήθαργο, έλλειψη κινήτρων ή υπερβολή στον ύπνο. Οι ψυχολογικές τους ανισορροπίες τους οδηγούν στην προσκόλληση, την πλεονεξία και την κατάθλιψη. Μπορούν να είναι κτητικοί ή συναισθηματικοί.
Πρέπει να θυμόμαστε στην σκιαγράφηση των τριών τύπων ότι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους μεγαλοποιούνται για λόγους διδακτικούς. Κανένας από αυτούς δεν είναι απαραίτητα καλύτερος ή χειρότερος από τον άλλο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ζούμε σε αρμονία με την φύση μας και τις δυνατότητες που αυτή έχει, όχι να προσπαθούμε να την αλλάξουμε.
Κάθε τύπος τείνει προς συγκεκριμένες ασθένειες. Οι τύποι Βάτα τείνουν σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, κρίσεις νεύρων, αϋπνίες, αρθριτικά, δυσκοιλιότητα. Οι περισσότερες εκφυλιστικές ασθένειες και ασθένειες των γηρατειών είναι φύσης Βάτα. Η Βάτα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενειών γιατί καθώς το θεμελιώδες από τα βιολογικά συστατικά ανισορροπεί, οδηγεί και σε σημαντικές επιπτώσεις.
Οι τύποι Πίττα τείνουν να παρουσιάζουν πυρετό, μολύνσεις, φλεγμονές, υπέρ-τοξικότητα, έλκη, ερεθισμοί δέρματος, αιμορραγίες προβλήματα στο συκώτι.
Οι τύποι Κάφα τείνουν να υποφέρουν από κρυώματα, γρίπη, βρογχίτιδα, πνευμονία και ασθένειες από οιδήματα και υπερβολικά υγρά. Αν και κάθε τύπος μπορεί να πάθει οποιαδήποτε ασθένεια, κάθε ένας τείνει περισσότερο προς ασθένειες της ίδιας ποιότητας με την βιολογική του σύσταση. Όταν μια από τις βιολογικές ιδιοσυγκρασίες είναι πολύ υψηλή μπορεί να καταστρέψει όλες τις άλλες. Για παράδειγμα, υψηλή Κάφα μπορεί να επιβαρύνει και να φράξει τα κανάλια και τα νεύρα και να προκαλέσει επιληψία ή εμφράγματα σαν αποτέλεσμα διαταραχής της Βάτα .
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την προσωπική μας σύσταση και να ξέρουμε πώς να λειτουργήσουμε με αυτήν. Η Αγιουρβέδα υπαγορεύει δίαιτα, βότανα και στυλ ζωής ανάλογα με την περίσταση. Γενικά όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε με ένα "σαττβικό" στυλ ζωής, με αγνή, φυσική χορτοφαγική διατροφή, ειρηνική, ευσπλαχνική και ανθρωπιστική διαβίωση. Όταν διαταράσσεται η ισορροπία μας, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την διατροφή μας και τα βότανα ανάλογα με την διαταραγμένη ιδιοσυγκρασία. Γι αυτό θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν Αγιουρβεδικό πρακτικό.

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
Η Αγιουρβέδα έχει το δικό της σύστημα ανατομίας και φυσιολογίας λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το σώμα αλλά επίσης και την κυκλοφορία της ενέργειας της ζωής και της ζωτικής δύναμης και τις συνδέσεις με το "λεπτό" σώμα. Αναγνωρίζει 5 διαφορετικούς τύπους της Βάτα, Πίττα και της Κάφα ανάλογα με τις διαφορετικές θέσεις και λειτουργίες τους στο σώμα.
ΟΙ ΕΠΤΑ ΙΣΤΟΙ (Sapta Dhatus)Η Αγιουρβέδα αντιλαμβάνεται το σώμα σαν το ανάπτυγμα των 7 ιστών. Αυτοί είναι το πλάσμα, το αίμα, οι μύες, το λίπος, τα κόκαλα, ο νωτιαίος μυελός και ο νευρικός ιστός και τέλος ο αναπαραγωγικός ιστός (στα σανσκριτικά είναι rasa, rakta, mamsa, meda, asthi, majja and shukra αντίστοιχα). Ακολουθούν ένα κύκλο από το πιο ογκώδες στο πιο σύνθετο. Εκείνοι που είναι περισσότερο τραχείς τρέφουν εκείνους που είναι περισσότερο λεπτεπίλεπτοι η οποίοι με την σειρά τους, υπηρετούν με την υποστήριξη εκείνων που είναι πιο τραχείς. Ασθένειες των βαθύτερων ιστών, όπως των νεύρων και των οστών είναι συχνά πολύ χειρότερες από αυτές των επιφανειακών όπως είναι το πλάσμα και το αίμα.
ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΝΑΛΙΩΝ (Srotas)
Δεκατέσσερα συστήματα καναλιών αναγνωρίζει η Αγιουρβέδα και 16 συστήματα στον γυναικείο οργανισμό. Είναι παρόμοια με τους μεσημβρινούς της κινέζικης ιατρικής αλλά περιλαμβάνουν επίσης πολλά από τα φυσιολογικά συστήματα. Τα τρία υπάρχουν για να παρέχουν τροφή στο σώμα. Αυτά είναι τα κανάλια της αναπνοής, της τροφής και του νερού. Επτά κανάλια υποστηρίζουν τους 7 ιστούς. Τρία κανάλια αποβάλλουν τα απόβλητα του σώματος, με το σύστημα των περιττωμάτων , των ούρων και του ιδρώτα.
Ο εγκέφαλος είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα από μόνο του που συνδέει το νευρικό με το αναπαραγωγικό σύστημα. Το γυναικείο σώμα περιέχει άλλα δύο συστήματα, της εμμηνορρυσίας και της γαλακτογονίας τα οποία λειτουργούν εναλλάξ.
ΟΙ 6 ΓΕΥΣΕΙΣ
Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει 6 γεύσεις στις τροφές και τα βότανα. Αυτές είναι το γλυκό, το αλμυρό, το πικρό, το στυφό, το πικάντικο, το ξινό. Κάθε μία από αυτές αποτελείται από δυο στοιχεία. Το γλυκό συντίθεται από γη και νερό, το αλμυρό από νερό και φωτιά, το ξινό από γη και φωτιά, το πικάντικο από φωτιά και αέρα, το πικρό από αέρα και αιθέρα και το στυφό από γη και αέρα.
Το γλυκό είναι ευχάριστο στη γεύση όπως η ζάχαρη, οι υδατάνθρακες, το άμυλο, τα γαλακτοκομικά, τα καρύδια, το κρέας. Είναι δυναμωτικό και θρεπτικό και έχει τονωτικό, καταπραϋντικό και καθαρτικό αποτέλεσμα. Το αλμυρό είναι όπως το επιτραπέζιο αλάτι. Έχει διεγερτικό, ηρεμιστικό, καταπραϋντικό και καθαρτικό αποτέλεσμα. Το ξινό όπως στα ξινά φρούτα, τις πίκλες, το ξύδι. Έχει τονωτικό, καθαρτικό και αποχρεμπτικό αποτέλεσμα. Το πικάντικο όπως στα μπαχαρικά σαν το πιπέρι, την μουστάρδα, το τζίντζερ ή την κανέλα. Οι ιδιότητές του είναι τονωτικές , αναλγητικές, προκαλούν διάρροια και διούρηση , υποβοηθούν την πέψη. Το πικρό όπως η γεντιανή, golden seal. Η δράση του είναι καθαριστική, από-τοξινωτική και διουρητική. Το στυφό όπως στη φλούδα της μπανάνας, ή τα βότανα με τανίνες alum root, witch hazel ή oak bark. Το αποτέλεσμα της είναι να σταματά τις υπερβολικές εκκενώσεις να είναι αιμοστατικό, να επουλώνει πληγές, αποχρεμπτικό και διουρητικό.
Τρεις γεύσεις αυξάνουν και τρεις μειώνουν κάθε μία από τις βιολογικές ιδιοσυγκρασίες. Οι ιδιοσυγκρασίες αυξάνονται από αυτές τις γεύσεις στις οποίες επικρατούν τα ίδια στοιχεία τα οποία τις συνθέτουν και ελαττώνονται από αυτές τις γεύσεις που έχουν αντίθετη ή διαφορετική φύση από τα στοιχεία που τις συνθέτουν.
Η Κάφα αυξάνεται από το γλυκό, το αλμυρό και το ξινό (στα οποία επικρατεί γη και νερό) και μειώνεται από το πικάντικο, το πικρό και το στυφό (στα οποία επικρατεί ο αέρας). Η Βάτα ελαττώνεται από το γλυκό, το αλμυρό και το ξινό και αυξάνεται από το πικρό, το στυφό και το πικάντικο. Η Πίττα αυξάνεται από το πικάντικο, το ξινό και το αλμυρό (στα οποία επικρατεί η φωτιά) και μειώνεται από το πικρό, το στυφό και το γλυκό (τα οποία δεν έχουν καθόλου φωτιά).

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι μέθοδοι Αγιουρβεδικής θεραπείας είναι δυο ειδών, δομικοί ή κλινικοί. Η δομική θεραπεία περιλαμβάνει δίαιτα, ήπια βότανα και κατάλληλο στυλ ζωής ανάλογα με την φύση του καθένα. Ο κλινικός τρόπος θεραπείας περιλαμβάνει δυνατά βότανα και φάρμακα και Πάντσα Κάρμα.
Γενικά όλες οι θεραπείες χωρίζονται σε δυο τύπους: τόνωση ή υποβάθμιση. Η θεραπεία τόνωσης που επίσης αποκαλείται και θεραπεία συμπλήρωσης ενδείκνυται για τους αδύναμους, εξασθενημένους, υπό ανάρρωση οργανισμούς, έγκυες, πολύ νέους ή πολύ γέρους ανθρώπους. Ξαναχτίζει την εσωτερική μας ενέργεια και επιδρά στους ιστούς που μπορεί να μην έχουν αποβάλλει όλες τις τοξίνες. Η θεραπεία της υποβάθμισης ενδείκνυται σε οξείες ασθένειες. Εξαλείφει τους παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια και μπορεί να έχει αποσυμφορητικό αποτέλεσμα πάνω στο σώμα. Και οι δυο μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά ή εναλλάξ. Γενικά η τόνωση ακολουθεί την υποβάθμιση καθώς ο καθαρισμός μας επιτρέπει να δομήσουμε το σώμα σε υψηλότερο στάδιο.
Η θεραπεία τόνωσης αποτελείται από πλούσια δίαιτα, τονωτικά και δυναμωτικά βότανα, επαρκή ξεκούραση και χαλάρωση, αποφυγή υπερβολικής δραστηριότητας ή διέγερσης. Η θεραπεία υποβάθμισης είναι διπλά προκαταρκτική ή ριζοσπαστική. Ήπιες θεραπείες υποβάθμισης (shamana) αποτελούνται από ελαφριά τροφή ή νηστεία, βότανα για την βελτίωση της χώνεψης , μασάζ, θεραπεία εφίδρωσης και ανάλογη γυμναστική. Η ριζοσπαστική υποβάθμιση (shodhana) αποτελείται από Pancha Karma, δυνατά βότανα, φάρμακα ή εγχείρηση.
PANCHA KARMAPancha Karma είναι οι 5 τρόποι κάθαρσης. Είναι η κύρια μέθοδος κάθαρσης της Αγιουρβέδα. Τα στάδιά της είναι : κάθαρση των εντέρων, εξαγνισμός, φαρμακευτικό κλύσμα, θεραπευτικός εμετός, ρινικά φάρμακα και θεραπευτική αποβολή τοξικού αίματος. Η κάθαρση των εντέρων είναι πιο χρήσιμη για την Πίττα, τα φαρμακευτικά κλύσματα για την Βάτα και ο θεραπευτικός εμετός για την Κάφα.
Για να βοηθήσουμε σε αυτήν την διαδικασία προκαταρκτικού καθαρμού ώστε να εξαλείψουμε τις επιβαρημένες ιδιοσυγκρασίες από το σώμα υπάρχουν άλλες δυο θεραπείες. Αυτές είναι: η θεραπεία με λάδια και η θεραπεία με ατμό. Η θεραπεία με λάδια αποτελείται από μασάζ με θεραπευτικά λάδια και η θεραπεία ατμού περιλαμβάνει τη χρήση σάουνας. Στην Pancha Karma τρεις εβδομάδες με τέτοιες μεθόδους συχνά συνιστώνται. Σε μια πιο μοντέρνα έκδοση της Pancha Karma αυτές οι μέθοδοι μπορούν να διαρκέσουν μόνο λίγες μέρες αλλά το αποτέλεσμα τους θα είναι μικρότερο.
Μερικά Κέντρα Pancha Karma ανοίγουν σ' αυτήν την χώρα (Αμερική). Η Pancha Karma παρέχει τις πιο αποτελεσματικές Αγιουρβεδικές κλινικές μεθόδους για θεραπεία και πρόληψη ασθενειών. Είναι σημαντικό εντούτοις, να γίνεται σε συνδυασμό με την ανάλογη δίαιτα και τις μεθόδους καθαρμών και να ακολουθείται το κατάλληλο στυλ ζωής και τα φάρμακα αναζωογόνησης . Διαφορετικά τα αποτελέσματα της δεν θα διαρκέσουν για πολύ.
ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΙΚΟ ΜΑΣΣΑΖ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΑΡΜΑ
Το Αγιουρβεδικό μασάζ βασίζεται πολύ σε λάδια και στις θεραπείες με ατμό που συνοδεύουν την Pancha Karma. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξέχωρα από την Pancha Karma για να κουράρει διάφορες λειτουργίες. Το Αγιουρβεδικό μασάζ τονίζει την χρήση θεραπευτικών λαδιών εξωτερικά, ειδικά παρασκευασμένων δυναμικών βοτάνων σε βάση λαδιού. Τέτοια λάδια παρέχουν τροφή στο δέρμα και δια μέσω αυτού στους μύες, στα κόκαλα, στα νεύρα.
Όπως τα σημεία βελονισμού της κινεζικής ιατρικής, η Αγιουρβέδα έχει τα δικά της ευαίσθητα σημεία. Αυτά τα σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μασάζ, βότανα, αρωματικά λάδια ή την χρήση ζέστης και έτσι να βοηθήσουμε στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας μέσα στο σώμα και να θεραπεύσουμε την ασθένεια.
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
Όλοι αναζητούμε την αθανασία. Αυτός είναι ο φυσικός μας πόθος να θέλουμε να ζήσουμε για πάντα. Σύμφωνα με τις Βέδες αυτή η επιθυμία είναι λανθασμένη. Η αθανασία είναι μια φυσική ποιότητα της ψυχής. Το φθαρτό σώμα έχει σαν ιδιότητα του την σταδιακή εξασθένηση και το θάνατο. Το φθαρτό σώμα δεν μπορεί ποτέ να γίνει αθάνατο ούτε το αθάνατο φθαρτό. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει την φύση του. Επειδή εμείς αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας με το φυσικό σώμα μας επιθυμούμε γι' αυτό, να ζήσει αιώνια και βλέπουμε στο θάνατό του το τέλος της δικής μας ύπαρξης. Η αθανασία πάντα ανήκει σε μας, στην αληθινή μας φύση σαν αιώνια συνειδητό ον.
Ενώ η Αγιουρβέδα δεν πιστεύει στην φυσική αθανασία πρεσβεύει ότι η ζωή μας είναι πολύ πιο σύντομη από ότι θα πρέπει να είναι εξαιτίας των δυσαρμονικών τρόπων ζωής. Ισχυρίζεται ότι τα πολλά χρόνια ζωής είναι ένας καλός στόχος καθώς όσο περισσότερο χρόνο έχουμε σε μια ενσάρκωση τόσο περισσότερο κάρμα μπορούμε να κάψουμε. Η αλαζονεία ενός νέου σώματος δεν είναι μόνο δύσκολη διαδικασία αλλά είναι μια πρόκληση να διατηρήσουμε τον πνευματικό σκοπό σε κάθε ενσάρκωση. Γι αυτό τον λόγο η Αγιουρβέδα μας διδάσκει αρκετούς λόγους για να μακρύνουμε τη ζωή μας.
Οι μέθοδοι της διατήρησης της ζωής εντούτοις, δεν είναι μέθοδοι αποφυγής του θανάτου. Η ζωή μπορεί να ανανεωθεί μόνο μέσα από τον θάνατο. Οι Αγιουρβεδικές μέθοδοι ανανέωσης μας επιτρέπουν να υποβληθούμε σε μια διαδικασία μίνι-θανάτου στο σώμα και το μυαλό για να επέλθει η ανανέωση. Αν δεν είμαστε πρόθυμοι να πεθάνουμε ψυχολογικά ως προς την προσκόλλησή μας στο παρελθόν και στην ταυτότητα του εγώ αυτές οι πρακτικές σπάνια θα λειτουργήσουν πάνω μας. Γι αυτό όλες οι τεχνικές αναφέρουν τον καθαρισμό και την κάθαρση.
Πιο σημαντικό από την αναζωογόνηση του σώματος είναι η αναζωογόνηση του μυαλού. Τα κύτταρα του εγκεφάλου μας γηράσκουν κάτω από την καταπόνηση της μνήμης. Για να φτάσουμε στην αληθινή γνώση σε μεγάλη ηλικία είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε τα κύτταρα από τη φθορά της μνήμης. Οι Αγιουρβεδικές πρακτικές ανανέωσης συχνά ακολουθούν την Pancha Karma ή μια περίοδο εσωτερικού καθαρισμού. Συνδυάζεται με γιόγκα και διαλογισμό γιατί αν ο νους δεν αναζωογονείται, τότε ούτε το σώμα μπορεί. Χρησιμοποιούν πολλά από τα ειδικά αναζωογονητικά βότανα που αναφέρονται παραπάνω. Συχνά απαιτούν μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών αναχώρησης στην φύση καθώς η κοινωνία είναι γεμάτη με δυνάμεις αποσύνθεσης. Ακόμη αν μπορούμε να ζούμε σύμφωνα με την ατομική μας φύση με ένα σωστό διαιτολόγιο το οποίο από μόνο του προάγει τη μακροβιότητα ακόμη κι αν δεν καταφεύγουμε σε ειδικές πρακτικές αναζωογόνησης.

Ο David Frawley είναι ένας έμπειρος ειδικός στην Αγιουρβέδα και σημαντικός διανοητής και πνευματικός άνθρωπος. Επισκεφτείτε το site του για περισσότερες λεπτομέρειες:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου