Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις......

»Ζήσε με πρόθεση. Περπάτησε μέχρι την άκρη. Άκουσε. Εξασκήσου στην πρακτική. Παίξε με την εγκατάλειψη. Γέλα. Επέλεξε χωρίς να μετανιώσεις. Εκτίμησε τους φίλους σου. Συνέχισε να μαθαίνεις. Κάνε αυτό που αγαπάς. Ζήσε σαν να αυτό να είναι τα πάντα.» – Mary Anne Radmacher

Πολλά φεγγάρια από τώρα, λίγο πριν πάρεις την τελευταία σου ανάσα, ελπίζω, για το καλό σου, να είσαι σε θέση να επαναλάβεις τα εξής δέκα πράγματα. Ειλικρινά.


1. Ακολούθησα την καρδιά και τη διαίσθηση μου.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Όπως είπε και ο Steve Jobs:
«Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Μην τον σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεσαι από δόγματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα της σκέψης άλλων ανθρώπων. Μην αφήνεις τον θόρυβο από την γνώμη των άλλων να πνίξει την εσωτερική σου φωνή, την καρδιά και την διαίσθηση σου. Αυτά, κατά κάποιο τρόπο, ήδη γνωρίζουν τι πραγματικά θέλεις να γίνεις. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.«


2. Είπα αυτά που είχα να πω.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Ο καθένας έχει ένα μικρό φύλακα μέσα στο κεφάλι του. Βρίσκεται πάντα εκεί για να σε προσέχει. Γεννήθηκε και μεγάλωσε με την οικογένεια σου, τους φίλους, τους συνάδελφους και την κοινωνία γενικότερα και ο μοναδικός τους σκοπός είναι να σε προσέχει και να βεβαιωθεί ότι είσαι στο σωστό δρόμο. Και όταν εξοικειωθείς με την παρουσία του φύλακα σου, αρχίζεις να σκέφτεσαι ότι η απόψεις του για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι είναι απόλυτες αλήθειες. Αλλά οι απόψεις του φύλακα δεν είναι αλήθειες, είναι απλά απόψεις – ισχυρές απόψεις που έχουν την δυνατότητα να κάνουν πλύση εγκεφάλου και να εξαφανίσουν τις δικές σου απόψεις αν δεν είσαι προσεκτικός.
Θυμήσου, ο φύλακας σου είναι απλά φύλακας, απλά παρακολουθεί. Δεν μπορεί να σε ελέγξει πραγματικά. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν αποφασίσεις να ξεσηκωθείς και να πάς ενάντια.
Όχι, δεν θα πρέπει να αρχίσεις να βρίζεις τυχαία και να συμπεριφέρεσαι σαν χαζός. Αλλά πρέπει να πεις αυτά που πρέπει να πεις, όταν πρέπει να τα πεις. Μπορεί να είναι η μόνη σου ευκαιρία για να το κάνεις.
Μην λογοκρίνεις τον εαυτό σου. Πες την αλήθεια. Την δικιά σου αλήθεια.


3. Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Κάθε πρωί έρχεσαι αντιμέτωπος με δυο επιλογές: Μπορείς απλά μα ακολουθήσεις την μέρα μη γνωρίζοντας τι πρόκειται να συμβεί και απλά να αντιδράς στα γεγονότα στιγμιαία ή μπορείς να περάσεις τη μέρα κατευθύνοντας τη ζωή σου και κάνοντας τις δικές σου αποφάσεις και το δικό σου πεπρωμένο.
Το σπουδαιότερο δώρο που έχουν οι εξαιρετικά επιτυχημένοι άνθρωποι έναντι των μέσων ανθρώπων, είναι η ικανότητα τους να αναλαμβάνουν δράση – να κάνουν κάτι ώστε να βρεθούν από εκεί που είναι τώρα εκεί που θέλουν να είναι. Και όχι, δεν πρόκειται να είναι εύκολο. Αλλά στο τέλος, το να πάσχεις από τον πόνο της πειθαρχίας ενώ κάνεις αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι πολύ ευκολότερο από το να υποφέρεις από λύπη και απογοήτευση που ποτέ δεν εκπλήρωσες κανένα από τα όνειρα σου.


4. Έκανα τη διαφορά.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Πράξε σαν αυτό που κάνεις να κάνει τη διαφορά. Το κάνει.
Στη ζωή, ότι δίνεις παίρνεις. Όταν έχεις μια θετική επίδραση στη ζωή κάποιου άλλου, έχεις μια θετική επίδραση και στη δική σου ζωή. Κάνε κάτι μεγαλύτερο από εσένα – κάτι που θα βοηθήσει κάποιον άλλο να είναι χαρούμενος ή να υποφέρει λιγότερο.
Κάνοντας κάτι καλό για κάποιον μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Ίσως όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τον δικό τους κόσμο.


5. Ξέρω τι είναι η πραγματική αγάπη.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Η εύρεση ενός συντρόφου ή φίλου δεν είναι το να προσπαθείς να μεταμορφώσεις τον εαυτό σου στην τέλεια εικόνα αυτού που πιστεύεις ότι θέλουν. Είναι το να είσαι ακριβώς αυτός που είσαι και έπειτα να βρεις κάποιον που το εκτιμά αυτό. Οι σχέσεις πρέπει να επιλέγονται με σύνεση. Είναι καλύτερα να είσαι μόνος, παρά με κακή παρέα. Δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς. Αν κάτι είναι γραφτό να συμβεί, θα συμβεί – το σωστό χρόνο, με το σωστό πρόσωπο και για τον καλύτερο λόγο.
Όπως συμβαίνει με όλα τα θέματα της καρδιάς, υπάρχει ένα μαγικό συστατικό στο να βρεις την αγάπη. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Η αγάπη είναι ωραία και απρόβλεπτη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις για να γίνεις όσο πιο σημαντικό πρόσωπο μπορείς. Το σύμπαν θα ξέρει όταν είσαι έτοιμος και τότε, η αληθινή αγάπη θα συμβεί, απροσδόκητα.


6. Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Πολύ λίγα χρειάζονται για να δημιουργήσεις ευτυχία. Βρίσκεται μέσα σου, στον τρόπο σκέψης σου. Το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και τον κόσμο σου είναι συνειδητές επιλογές και συνήθειες. Ο φακός που θα επιλέξεις για να δεις καθορίζει το πώς αισθάνεσαι για τον εαυτό σου και για τα πάντα γύρω σου. Πρέπει να επιλέξεις να είσαι χαρούμενος.
Ένα μεγάλο μέρος αυτού είναι το να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις. Όπως είπε και ο Mick Jagger κάποτε, «Δεν μπορείς πάντα να έχεις αυτό που θέλεις, αλλά αν προσπαθήσεις μερικές φορές ίσως βρεις αυτό που χρειάζεσαι«. Κοίτα τριγύρω σου. Εκτίμησε τα πράγματα που έχεις αυτή τη στιγμή. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί.


7. Είμαι περήφανος για τον εαυτό μου.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Είσαι ο καλύτερος σου φίλος και ο μεγαλύτερος σου κριτικός. Ανεξάρτητα από τις απόψεις των άλλων, στο τέλος της ημέρας η μόνη αντανάκλαση στον καθρέφτη θα είναι η δική σου. Το πώς αισθάνεσαι για το άτομο που βλέπεις είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη ευημερία σου.
Το να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου σημαίνει ότι έχεις ισχυρή αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι που είναι περήφανοι για τους εαυτούς τους τείνουν να έχουν πάθη στη ζωή, να νιώθουν ικανοποιημένοι και να γίνονται καλά παραδείγματα για τους άλλους. Χρειάζεται να οραματιστείς το άτομο που θα ήθελες να γίνεις και να καταβάλλεις κάθε δυνατή προσπάθεια να μεγαλώσεις σαν αυτό το άτομο.
Το να είσαι υπερήφανος δεν είναι το να κοκορεύεσαι το πόσο σπουδαίος είσαι. Είναι περισσότερο το να γνωρίζεις σιωπηλά ότι αξίζεις πολλά. Δεν είναι το να σκέφτεσαι ότι είσαι τέλειος – γιατί κανείς δεν είναι – αλλά το να γνωρίζεις ότι είσαι άξιος να σε αγαπήσουν και να σε αποδεχτούν. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του, αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα σου και αναδεικνύοντας τα. Αναγνώρισε τις θετικές σου ιδιότητες και όταν συναντήσεις μια ιδιότητα του εαυτού σου για την οποία δεν είσαι περήφανος, μην μελαγχολήσεις λυπημένος. Κάνε προληπτικές εργασίας για να την διορθώσεις.


8. Έγινα η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Είναι μια καλή ιδέα να είσαι ο εαυτό σου, όχι απλά επειδή κάθε άλλος εαυτός είναι πιασμένος, αλλά επειδή το να προσπαθείς να γίνεις οτιδήποτε άλλο συνήθως δεν σε πάει μακριά. Προσπαθώντας να γίνεις κάποιος άλλος χάνεις την προσωπικότητα σου. Η δύναμη, η επιτυχία και η ικανοποίηση προέρχονται από το να είσαι άνετα κάτω από το δικό σου δέρμα.
Η Judy Garland είπε κάποτε, «Πάντα να είσαι μια πρώτη εκδοχή του εαυτού σου αντί να είσαι μια δεύτερη εκδοχή κάποιου άλλου«. Ζήσε με αυτή τη δήλωση. Αν δεν είσαι ο εαυτός σου, δεν ζεις πραγματικά – απλά υπάρχεις.
Θυμήσου, σε κάθε δεδομένη στιγμή, βρίσκεσαι σε ανταγωνισμό με ένα άτομο μόνο – τον εαυτό σου. Ανταγωνίζεσαι να γίνεις όσο καλύτερος μπορείς.


9. Συγχώρεσα αυτούς που με πλήγωσαν.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Όλοι έχουμε πληγωθεί από κάποιο άλλο πρόσωπο κάποια στιγμή – προδοθήκαμε άσχημα, η εμπιστοσύνη εξαφανίστηκε, καρδιές πληγώθηκαν. Και ενώ αυτός ο πόνος είναι φυσιολογικός, μερικές φορές διαρκεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξαναζούμε αυτό τον πόνο – ξανά και ξανά – και δυσκολευόμαστε να τον αφήσουμε πίσω.
Αυτό προκαλεί προβλήματα. Όχι μόνο μας κάνει δυστυχισμένους, αλλά μπορεί να καταστρέψει σχέσεις, να μας αποσπάσει την προσοχή από την εργασία, την οικογένεια και άλλα σημαντικά πράγματα, να μας κάνει να διστάζουμε να ανοιχτούμε σε νέα πράγματα και ανθρώπους. Μένουμε παγιδευμένοι σε ένα φαύλο κύκλο οργής και θυμού και χάνουμε την ομορφιά της ζωής.
Οι κακίες είναι χάσιμο της τέλειας ευτυχίας. Το να συγχωρείς είναι το να αφήνεις ένα φυλακισμένο ελεύθερο και να ανακαλύπτεις ότι αυτός ο φυλακισμένος ήσουν εσύ.


10. Δεν μετανιώνω για τίποτα.

10 πράγματα που πρέπει να μπορείς να πεις πριν πεθάνεις | dailyarticle.gr
Αυτό αποτελεί ένα σύνολο των προηγούμενων εννέα προτάσεων.
Ακολούθησε την καρδιά σου. Να είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Κάνε αυτό που χρειάζεται για να εκπληρώσεις τα όνειρα σου. Να είσαι ευγενικός με τους άλλους. Πρόσφερε βοήθεια όταν είσαι σε θέση να το κάνεις. Αγάπα αυτούς που το αξίζουν και προστάτευσε τον δεσμό αυτό. Εκτίμησε όλα τα πράγματα που έχεις. Χαμογέλα. Γιόρτασε τις μικρές σου νίκες. Μάθε από τα λάθη σου. Συγχώρεσε. Και άφησε να φύγουν τα πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου