Ο τρόπος ζωής και η κουλτούρα του κάθε λαού, καθορίζουν όχι μόνο την ιστορία μιας χώρας αλλά και τη συμπεριφορά, που έχουν οι κάτοικοί της στα ζητήματα της υγείας. Οι καθημερινές ανάγκες, η διατροφή, ο τρόπος σκέψης έχουν διαμορφώσει διαφορετικές πρακτικές αναφορικά με την υγεία. Το click@Life σας προσφέρει τα πιο «κοσμογυρισμένα» μαθήματα υγείας από όλον τον κόσμο.
Η Βόρεια Αμερική στεγάζει μόλις το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και το 34% του βάρους των ανθρώπων, λόγω της παχυσαρκίας, κάνοντας τον διαβήτη και τις καρδιοπάθειες μέγιστα ζητήματα υγείας.
Ποιες χώρες διδάσκουν τελικά …υγεία;
Ινδία: Κάντε πικάντικη τη ζωή σας
Τα πικάντικα και τα καυτερά φαγητά από τη Ινδία βοηθούν σημαντικά τους κατοίκους της να παραμένουν αδύνατοι. Επιβραδύνουν την κατανάλωση φαγητού και απαιτούν πολύ νερό, προκειμένου να δροσιστεί κανείς. Το βασικό όμως είναι, ότι τα πικάντικα και τα μπαχάρια είναι πλούσιες αντιοξειδωτικές πηγές και μπορούν να καταπολεμήσουν το λίπος και τις ελεύθερες ρίζες. Ειδικά μάλιστα η καψαϊκίνη, που περιέχουν οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, «ξυπνούν» το μεταβολισμό και συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους, ενώ ο κουρκουμάς εμποδίζει την αύξηση του βάρους.
Στην Ολλανδία υπάρχουν περισσότερα ποδήλατα από ότι άνθρωποι. Περισσότεροι από το 50% του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, κάνοντας την καθημερινή γυμναστική τρόπο ζωής. Αποτέλεσμα αυτού είναι το κάψιμο θερμίδων, ενώ η καλή κυκλοφορία του αίματος ειδικά στα πόδια, ενισχύει τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια, που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις.
Αν είστε από κείνους που μετά από ένα γεύμα, χρειάζεται να ανοίξουν τη …ζώνη του παντελονιού τους, ίσως πρέπει να πάρετε μαθήματα από τους μεξικανούς. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι της Κεντρικής Αμερικής τρώνε τα δύο μεγάλα γεύματα της ημέρας μεταξύ 2 και 4 το μεσημέρι. Με αυτόν τον τρόπο δε μένει…χώρος για το βραδινό (το οποίο μάλλον απογευματινό είναι εκεί), το οποίο εμποδίζει την απόλαυση ενός καλού ύπνου και φυσικά των ευεργετικών ιδιοτήτων του. Σημαντικό μάθημα από το Μεξικό είναι, ότι μετριάζοντας την κατανάλωση φαγητού το βράδυ, αποφεύγεται ο κίνδυνος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
www.wikipedia.org |
Η έντονη κοινωνική ζωή είναι σημαντικός παράγοντας, που εγγυάται τη μακροζωία. Μάλιστα, είναι τόσο σημαντικός όσο το κάπνισμα. Σε μία έρευνα, που διεξήχθη μεταξύ ανθρώπων 70 και 79 ετών, αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι φίλοι μπορούν να χαρίσουν επιπλέον 7 χρόνια ζωής. Οι φίλοι εξάλλου, ευθύνονται για την παραγωγή της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως η ορμόνη της αγκαλιάς, η οποία ηρεμεί τον εγκέφαλο και ισορροπεί τα επίπεδα της πίεσης. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι, ότι οι Βραζιλιάνοι περνώντας την ώρα τους με φίλους και συγγενείς μειώνουν σημαντικά το στρες.
www.wikipedia.org |
Οι Πολωνοί ξοδεύουν μόλις το 5% του μισθού τους σε γρήγορα φαγητά. Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ υπολογίζεται, ότι διαθέτουν το 41% σε fast food. Τα έτοιμα φαγητά παρέχουν στους Αμερικανούς το 75% του ποσοστού της πρόσληψης νατρίου στον οργανισμό, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων. Εάν ακολουθήσετε το παράδειγμα των Πολωνών βέβαια, θα μπορέσετε να ελέγξετε όχι μόνο την ποιότητα του φαγητού σας, αλλά και την ποσότητα της…τσέπης σας, γλιτώνοντας επιπλέον το άγχος των χρημάτων.
Οι Ιάπωνες φαίνεται, ότι γνωρίζουν πολύ καλά τη διαφορά του χορτασμένου από τον «σκασμένο», άρα τον σωστό τρόπο διατροφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κάτοικοι της Οκινάουα, οι οποίοι παραδοσιακά καταναλώνουν το 80% του φαγητού, που έχουν στο πιάτο τους. Έτσι κατέχουν την πρώτη θέση στις λίστες της παγκόσμιας μακροζωίας. Ένας τρόπος για να τρώτε σαν τους Ιάπωνες, είναι να τρώτε αργά, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται ώρα για να μεταφέρει το μήνυμα, ότι χόρτασε από το στομάχι στον εγκέφαλο.
www.wikipedia.org |
Έρευνες έχουν δείξει, ότι ο διαλογισμός σε τακτά χρονικά διαστήματα, συμβάλλει στη μείωση των εγκεφαλικών και καρδιακών επεισοδίων, καταπολεμώντας παράλληλα τα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και διαφόρων διαταραχών. Ο διαλογισμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε άτομα, που ξοδεύουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους καθισμένοι σε ένα γραφείο, μία συνηθισμένη στάση σώματος που προκαλεί άγχος, πόνο και μυϊκές ανισορροπίες.
Στο δυτικοαφρικανικό αυτό κράτος, τα φιστίκια έχουν αντικαταστήσει το κρέας, παρέχοντας τις απαραίτητες πρωτεΐνες στον οργανισμό, ως μέρος ενός κυρίου γεύματος. Η κατανάλωση ξηρών καρπών είναι ευεργετική για τον οργανισμό, καθώς μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερίνης, ταχυκαρδίας, αρρυθμίας και διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ξηρούς καρπούς, τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων τουλάχιστον κατά 50%. Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και λίπους, που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς, μπορούν να προκαλέσουν αισθήματα κορεσμού και απώλεια βάρους. Το μυστικό ωστόσο είναι, ότι οι ξηροί καρποί πρέπει να λειτουργούν ως υποκατάστατο του κρέατος και όχι ως συμπλήρωμα στη διατροφή.
Εκτός από τη χαρά της ξεκούρασης, η μεσημεριανή σιέστα από την Ισπανία προσφέρει στον οργανισμό το χρόνο για να θεραπεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, να εξαλείψει το στρες και να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, έδειξε, ότι ένα μισάωρο μετά το γεύμα, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, αρκεί για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 37%.
Είναι γνωστό, ότι τα ψάρια είναι η πιο πλούσια πηγή σε Ω3 λιπαρά οξέα, διάσημα για την ικανότητά τους να εμποδίζουν την αύξηση βάρους, τις καρδιακές παθήσεις και τις φλεγμονές. Εξάλλου, τα Ω3 περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 10 πιο υγιεινά τρόφιμα. Επιπλέον, οι Ισλανδοί οφείλουν να ευγνωμονούν τα…ψάρια, γιατί τα Ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με μελέτη υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία των κυττάρων του εγκεφάλου, τα επίπεδα ενδορφίνης και τη θετική διάθεση, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας τους σκοτεινούς και κρύους χειμωνιάτικους μήνες της Ισλανδίας. Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν, όχι μόνο αντιφλεγμονώδη αλλά και αντικαταθλιπτική δράση.
Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/10-mathimata-ugeias-apo-10-diaforetikes-xores?id=2277265
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου