Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Τι είναι τα Τσάκρας.......

Τι είναι τα ΤΣΑΚΡΑΣ

 

Τα Τσάκρας είναι στρόβιλοι ενέργειας που δημιουργούνται μέσα μας έχοντας διεισδύσει στο φυσικό μας σώμα. Μετατρέπονται με λίγα λόγια σε κέντρα δραστηριότητας για την υποδοχή, αφομοίωση και διαβίβαση ζωτικών ενεργειών. Ο εαυτός μας εξελίσσεται, αλλάζει και αλληλεπιδρά με τον κόσμο μέσω των τσάκρας.

 
 
Η λέξη Τσάκρα στα σανσκριτικά σημαίνει «δίσκος», «τροχός». Υπάρχουν επτά κεντρικά τσάκρας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης τα οποία ξεκινούν από τη βάση της και φτάνουν μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Τα επτά αυτά τσάκρας αντιστοιχούν σε κύρια γάγγλια, σε διάφορες σωματικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, η πέψη, η τεκνοποίηση, σε αδένες του ενδοκρινικού συστήματος. Ενώ τα τσάκρας υπάρχουν εντός του φυσικού σώματος, τα ίδια δεν είναι φτιαγμένα από φυσικά συστατικά.
Στον ψυχολογικό κόσμο όπου συμπεριλαμβάνεται (ο διανοητικός , συναισθηματικός και ο πνευματικός ) τα τσάκρας αντιστοιχούν σε σημαντικούς τομείς της ζωής μας, όπως το σεξ, η αγάπη, η επικοινωνία, η κατανόηση, η δύναμη.
Φιλοσοφικά τα τσάκρας αντιστοιχούν σε βασικές αρχέτυπες έννοιες, όπως τα στοιχεία της γης, της φωτιάς, του αέρα, του ήχου, της σκέψης και του φωτός. Τα στοιχεία αυτά περιγράφουν τη ζωτική φύση της λειτουργίας του συγκεκριμένου τσάκρα, όπως η φωτιά που μετασχηματίζεται, η γη που περιέχει το νερό που ρέει. Με τα τσάκρας συσχετίζονται επίσης οι ήχοι, τα χρώματα, οι πολύτιμοι λίθοι, τα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία για εισχώρηση και ανάπτυξη των τσάκρας.
Υπάρχουν και άλλα μικρότερα τσάκρας, όπως για παράδειγμα αυτά στα χέρια και τα πόδια μας. Αυτά όπως και τα υπόλοιπα είναι κέντρα λειτουργίας, δεν καταλογίζονται όμως στους ευρύτερους φιλοσοφικούς χώρους. Είναι πολύ πιθανό κάποιος που εξασκεί χειρωνακτική εργασία να έχει καλά ανεπτυγμένα τσάκρας στα χέρια, ή ένας δρομέας να έχει ανεπτυγμένα τα τσάκρας των ποδιών.
Σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης τα τσάκρας αντιστοιχούν στην πρόοδο από τη νηπιακή ηλικία στην πρώιμη ενηλικίωση, που επαναλαμβάνεται από την ενηλικίωση προς τα γηρατειά καθώς καταρτίζουμε στρατηγικές επιβίωσης, επικοινωνούμε, μαθαίνουμε, οραματιζόμαστε, εξελίσσουμε την προσωπική μας δύναμη, αναπτύσσουμε σεξουαλικές σχέσεις. Καταλαβαίνοντας τη σημασία των επιπέδων αυτών, μπορούμε ν' αναπτύξουμε καλύτερα τις κατάλληλες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ή προσωπικών καταστάσεων.
Κάποιες φορές τα τσάρκας αναφέρονται και σα νούφαρα καθώς ανοιγοκλείνουν σαν ένα λουλούδι, ενώ στο ταντρικό σύστημα παρουσιάζονται με αριθμό πετάλων που μεταβάλλεται. Τα πέταλα είναι αντιπροσωπευτικά του ρυθμού δόνησης του κάθε τσάρκα. Ο αριθμός του τσάρκα της βάσης κυμαίνεται από τέσσερα μέχρι και χίλια, ενώ το τσάκρα της κορυφής ξεπερνά τα χίλια.
Όταν ένα τσάκρα είναι κλειστό η ζωτική ενέργεια δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσω αυτού του μέρους του σώματος. Εάν όντως συμβαίνει αυτό αισθανόμαστε μία έλλειψη στη ζωή μας στο σχετικό τομέα (π.χ. έλλειψη επικοινωνίας- πέμπτο τσάκρα). Επίσης μπορεί να υπάρξει υπερφόρτωση ενός τσάκρα εάν είναι εκτός ισορροπίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τσάκρας του συστήματος. Στην περίπτωση αυτή το τσάκρα καταναλώνει τόση πολύ σωματική ενέργεια και προσήλωση του μυαλού που επιφέρει ανεπάρκεια στις υπόλοιπες περιοχές. Για παράδειγμα, ένα υπερφορτωμένο τρίτο τσάκρα επιφέρει ανάγκη για εξουσία και έλεγχο των άλλων εμποδίζοντας την ικανότητα εύρεσης της αγάπης και ισορροπίας που συνδέεται με το τσάκρα της καρδιάς το οποίο βρίσκεται ακριβώς από πάνω.
Με προσήλωση και κατανόηση μπορούμε και να ελέγξουμε αλλά και να επηρεάσουμε τα τσάκρας μας. Μπορούν και αυτά ν'αναπτυχθούν όπως και οι μύες ή ν' ανατραφούν όπως ένας σπόρος. Η ανάπτυξή τους επιτυγχάνεται αρχικά μέσω της κατανόησης του συστήματος σαν κάτι το ακέραιο και μετά με δουλειά πάνω σε συγκεκριμένες περιοχές. Μέρος των τεχνικών μπορεί ν' αποτελούν οι σωματικές ασκήσεις, ο οραματισμός, τα μάντρας , ο διαλογισμός, τα βότανα, οι πολύτιμου λίθοι που αντιστοιχούν σε τσάρκας, η θεραπεία παλιών τραυματισμών καθώς και γενικές διδαχές που μας προσφέρει η καθημερινότητα.
Θεωρώντας ότι το σώμα είναι ένα όχημα τα τσάκρας μπορούν να ερμηνευτούν ως τα πηδάλια της ζωής που μεταφέρουν αυτό το όχημα μέσα από το εξελικτικό ταξίδι προς τη διαφώτιση. Αυτά τα πηδάλια μέσα μας λειτουργούν σαν ταχύτητες, που η κάθε μία είναι κατάλληλη για διαφορετικά στάδια ή δραστηριότητες της ζωής. Όσο πιο πολύ ανοίγουμε τα τσάκρας μας τόσο πιο ζωντανοί και ευσυνείδητοι γινόμαστε.
 
Αρθρογραφεί για την AthensTrainers® η Αγγελική Γιάννου
συνεργάτιδα της Βαρβάρας Σολομωνίδου στην AthensTrainers®
 
Πηγή: http://www.athlisis.gr/sport/%CE%B3%CE%B9%CF%8C%CE%B3%CE%BA%CE%B1/1614-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%83

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου