Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Καλύτερη και όχι απαραίτητα λιγότερη τηλεόραση για τα παιδιά!

      
Καλύτερη και όχι απαραίτητα λιγότερη τηλεόραση για τα παιδιά!
 Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  
 Pediatrics, με επικεφαλή τον παιδίατρο και επικεφαλή του 
 Seattle Children's Research Institute, Δημήτρη Χριστάκη...
 το περιεχόμενο των εκπομπών που παρακολουθούν τα παιδιά 
 είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Εάν μάθουμε τους γονείς να 
 αλλάζουν κανάλι και να επιλέγουν εκπαιδευτικά 
 προγράμματα  αντί για εκείνα που περιέχουν σκηνές βίας, 
 μπορούμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά των παιδιών προσχολικής ηλικίας, ακόμη και αν δεν μειώσουμε τις ώρες που εκείνα μένουν μπροστά από την οθόνη, υποστηρίζει η έρευνα. «Το τι βλέπουν τα παιδιά είναι εξίσου σημαντικό με το χρόνο τηλεθέασης» αναφέρει ο ερευνητής, ο οποίος συνεργάστηκε με 565 γονείς στο Σιάτλ που κρατούσαν τακτικό ημερολόγιο για τα προγράμματα που παρακολουθούσαν τα παιδιά τους στην τηλεόραση και στη συνέχεια παρατήρησαν τη συμπεριφορά των παιδιών.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες, οι μισοί γονείς έβαλαν τα παιδιά τους –ηλικίας από 3 έως 5 ετών- να παρακολουθούν εκπαιδευτική τηλεόραση όπως το «Σουσάμι Άνοιξε» και οι υπόλοιποι ανήκαν σε ομάδα επιφορτισμένη με συμβουλές για υγιή διατροφή προς τα παιδιά. Έξι μήνες μετά διαπιστώθηκε ότι όλα τα παιδιά είχαν βελτιωμένη συμπεριφορά αλλά λίγο καλύτερη τα παιδιά της ομάδας που παρακολουθούσαν ελεγχόμενα προγράμματα στην τηλεόραση. Αν και η έρευνα αναγνωρίζει ότι τα αποτελέσματα είναι πρωτόλεια, θεωρεί ότι η τηλεόραση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών και για το λόγο αυτό εκτιμά ότι οι γονείς πρέπει να ασχολούνται ενεργά με τα προγράμματα που παρακολουθούν τα παιδιά τους.

Πηγή: http://www.thestival.gr/technology/item/80920-kalyteri-kai-oxi-aparaitita-ligoteri-tileorasi-gia-ta-paidia21?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου