Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Χωρίς επιστημονικές αποδείξεις τα οφέλη των πολυβιταμινών ......

 


Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν συστηματικά πολυβιταμίνες με στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους ή να παραμείνουν υγιείς. Ωστόσο το αν τα συμπληρώματα διατροφής ωφελούν ή όχι τον οργανισμό παραμένει αναπόδεικτο σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια νέα μελέτη ωστόσο διερευνά το γιατί οι άνθρωποι επιμένουν και συνεχίζουν να καταναλώνουν συμπληρώματα διατοφής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Regan Bailey και επιδημιολόγο διατροφής στο τμήμα διατροφικών συμπληρωμάτων του Αμερικανικού Εθνικού Iνστιτούτου Υγείας (NIH), «οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής γιατί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η πλειοψηφία των επιστημονικών δεδομένων πάντως δεν αποδεικνύει την χρησιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής στην βελτίωση της υγείας ή την πρόληψη. Για την διεξαγωγή της μελέτης οι ειδικοί εξέτασαν δεδομένα από 12.000 ενήλικες που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Αμερικανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας και Διατροφής κατά το χρονικό διάστημα 2007 – 2010.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 45% των ασθενών που έλαβαν ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα το έκαναν γιατί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία τους ενώ το 33% γιατί πίστευε ότι τα συμπληρώματα βοηθούν στην διατήρηση της υγείας τους. Μόνο το 23% υποστήριξε ότι η απόφασή τους στηρίχθηκε στην συμβουλή του γιατρού τους. Οταν οι γιατροί συστήνουν συμπληρώματα σε ποσοστό 24% συστήνουν ασβέστιο για την υγεία των οστών, 12% συστήνουν ιχθυέλαιο για την υγεία της καρδιάς και 11% ως συμπλήρωμα διατροφής.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως ένας σαφής ρόλος υπάρχει για ορισμένα συμπληρώματα διατροφής όπως το φολικό οξύ για να μειώσουν τον κίνδυνο των γενετικών ανωμαλιών, το ασβέστιο και η βιταμίνη D για την υγεία των οστών. Εκπρόσωποι της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής στις ΗΠΑ, πάντως υποστηρίζουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι μέρος μιας φιλοσοφίας που υποστηρίζει ένα γενικότερο τρόπο υγειινής ζωής. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στo επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine στις 4 Φεβρουαρίου.

Πηγές:
- Regan Bailey, Ph.D., R.D., nutritional epidemiologist, Office of Dietary Supplements, U.S. National Institutes of Health
Feb. 4, 2013, JAMA Internal Medicine, online

Πηγή:  http://alttherapy.blogspot.com/2013/02/blog-post_9045.html#ixzz2LcqeoiMU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου