Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η μητρική αγάπη είναι μαγική (αλήθεια!)

Η μητρική αγάπη είναι μαγική (αλήθεια!)


Νέες πρωτοποριακές έρευνες δείχνουν ότι ο έντονος συναισθηματικός δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα σε μια μαμά και το μωρό της μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να αυξήσει το δείκτη ευφυΐας του παιδιού! 
Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που πρέπει να κάνετε για να είναι το παιδί σας πάντα γερό και να αναπτύσσεται σωστά; Να κάνει τα εμβόλιά του στην ώρα τους; Να το πηγαίνετε στο γιατρό όταν έχει πυρετό; Να φροντίζετε ώστε να μην υπάρχει τίποτα «επικίνδυνο» μέσα στο σπίτι; Σίγουρα όλα αυτά είναι σημαντικά και σίγουρα θα τα κάνετε ήδη για το μωρό σας. Όμως, το πιο σπουδαίο απ’ όλα, αυτό που πραγματικά μεγαλώνει γερά παιδιά, είναι η αγάπη σας. Αυτή η υπέροχη στενή σχέση που αναπτύσσετε μαζί του ήδη από τη στιγμή της γέννησής του, είναι ό,τι κυρίως χρειάζεται για να αποφύγει τις ιώσεις, να αποκτήσει γερό ανοσοποιητικό, αλλά και να γίνει ένα έξυπνο παιδί. Αυτό ισχυρίζεται ο διάσημος ενδοκρινολόγος και γκουρού της εναλλακτικής ιατρικής Ντίπακ Τσόπρα, στο βιβλίο του Magical Beginnings, Enchanted Lives: A Holistic Guide to Pregnancy and Childbirth. «Τα φιλιά και οι αγκαλιές σας είναι μια δύναμη της φύσης πολύ πιο ισχυρή από όσο φαντάζεστε», λέει. «Στο πέρασμα των αιώνων, η σχέση μητέρας-παιδιού εξελίχθηκε σε μια σύνθετη ψυχολογική διαδικασία, που αφορά όχι μόνο το συναισθηματικό μας κόσμο αλλά και τον εγκέφαλο, τις ορμόνες, το νευρικό σύστημα, κάθε κύτταρο του οργανισμού μας».

Η χημεία της αγάπης μας
Η φύση έχει προβλέψει ώστε μια μαμά και τα παιδιά της να είναι δεμένα από την πρώτη στιγμή. Είναι ενδεικτικό ότι οι φερομόνες, οι χημικές ουσίες που εκκρίνουμε προκειμένου να προσελκύσουμε έναν ερωτικό σύντροφο, εκκρίνονται και από τα μωρά μας, ώστε -κυριολεκτικά- να μας «τραβήξουν από τη μύτη». Σε μια σχετική έρευνα, το 90% των μητέρων που συμμετείχαν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά του μωρού τους ανάμεσα σε άλλες, αφότου είχαν μείνει κοντά τους μόνο 10 λεπτά. Όταν οι μαμάδες πέρασαν 1 ολόκληρη ώρα κοντά στα μωρά τους, τότε όλες αναγνώρισαν τη μυρωδιά τους. Αλλά και το μωρό αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μαμάς του. Πέρυσι, ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι τα μωρά που μύριζαν το γάλα της μαμάς τους τη στιγμή που τους έπαιρναν αίμα από τη φτέρνα για εξετάσεις, έδειχναν λιγότερα σημάδια στρες σε σχέση με τα μωρά που μύριζαν το γάλα μιας άλλης γυναίκας, συνθετικό γάλα ή τίποτα. Επιπλέον, το χαμόγελό του, όπως η μυρωδιά του, σας κινητοποιεί να φροντίσετε το παιδί σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν μια γυναίκα βλέπει σε φωτογραφία το παιδί της να γελάει, κινητοποιούνται εκείνες οι περιοχές του εγκεφάλου της που σχετίζονται με την ικανοποίηση και την ανταμοιβή. Εάν το σκεφτείτε, είναι μια πολύ απλή, φυσική διαδικασία: Η μαμά κάνει το μωρό να γελάει, αυτό την κάνει να νιώθει καλά, κι έτσι θέλει να κάνει το μωρό της να γελάσει ξανά!

Η αγάπη μεγαλώνει γερά παιδιά
«Φανταστείτε τα νεογέννητα σαν ανοργάνωτες δεσμίδες νεύρων», λέει ο Τσόπρα. «Δεν ξέρουν τι θέλουν, τι να κάνουν και είναι υπερβολικά ευαίσθητα σε ερεθίσματα, όπως η πείνα, οι αλλαγές της θερμοκρασίας, ο πόνος, το φως, τα πάντα». Έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι κάποιος τα κρατά και τα παρηγορεί, προκειμένου να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα καινούργια ερεθίσματα από τα οποία «βομβαρδίζονται» οι αισθήσεις τους. Στην πραγματικότητα, αυτό που βιώνουν είναι μια κατάσταση έντονου στρες και, όπως είναι γνωστό, το στρες είναι ένα εμπόδιο στη φυσιολογική λειτουργία ενός οργανισμού. Επίσης, όταν έχουμε έντονο στρες, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε, γιατί το ανοσοποιητικό μας σύστημα «πέφτει». Το ίδιο συμβαίνει και στα μωρά: Όταν νιώθουν συνέχεια στρες, ενδέχεται να επηρεαστεί μόνιμα το ανοσοποιητικό τους, γιατί «τα κύτταρα διαθέτουν ‘μνήμη’», όπως λέει ο Τσόπρα. Ένα παιδί που βιώνει το στρες με τη μορφή της παραμέλησης ή της κακοποίησης, μπορεί να αποκτήσει μόνιμες βλάβες στο ανοσοποιητικό, που πάντα θα «θυμάται» τη ζημιά που έχει προκληθεί. Έρευνα που έγινε πρόσφατα με τη συμμετοχή 9.000 ενηλίκων που είχαν βιώσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδιά, έδειξε ότι σε ποσοστό πάνω από 30% είχαν νοσηλευτεί στην ενήλικη ζωή τους για κάποιας μορφής αυτοάνοσο νόσημα (κάτι που στο γενικό πληθυσμό αφορά το 8%).

Πώς να κάνετε την αγάπη να ανθίσει
Πώς αναπτύσσεται όμως αυτή η σχέση ανάμεσα στη μαμά και το παιδί; Σε πολλές περιπτώσεις, απλά… συμβαίνει, έτσι όμορφα και ανεμπόδιστα. Άλλοτε, όμως, δεν προκύπτει φυσικά. Υπάρχουν γυναίκες που, όταν κρατούν ή θηλάζουν για πρώτη φορά το μωρό τους, νιώθουν περισσότερη αγωνία, ανασφάλεια και άγχος από ό,τι αγάπη και απόλυτη ευτυχία. Ή εκείνες που παθαίνουν επιλόχειο κατάθλιψη και δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν αυτό το δεσμό με το μωρό τους. Ή αυτές που κάνουν δίδυμα, ενώ ταυτόχρονα έχουν κι άλλα παιδιά που διεκδικούν το χρόνο και την προσοχή τους. Το θέμα είναι ότι δεν έχουν όλες τη δυνατότητα να αφοσιωθούν ήρεμες και χαλαρές στο πώς θα κάνουν την αγάπη για το μωρό τους να ανθίσει. Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν ότι δεν πειράζει εάν δεν νιώσουν ότι το ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά - ή ακόμα και με τη δεύτερη, τρίτη ή δέκατη όγδοη. Ακόμα κι αν δεν κατάφεραν καν να το κρατήσουν αγκαλιά τις πρώτες ώρες, μέρες ή μήνες της ζωής του, δεν σημαίνει ότι η ευκαιρία έχει χαθεί για πάντα. Όπως επισημαίνει ο Ντ. Τσόπρα, «είναι σημαντικό η κοινωνία και το κράτος να προσφέρουν όλη την υποστήριξη που χρειάζεται μια μητέρα το πρώτο διάστημα μετά την απόκτηση του παιδιού της. Ο σύντροφος, η οικογένεια, οι γείτονες, οι συνάδερφοι, όλοι είναι χρήσιμοι σ’ αυτή τη μετάβαση στη μητρότητα. Μια νέα μαμά χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να δώσει στο μωρό της την προσοχή που χρειάζεται». Γι’ αυτό, κλείστε τα e-mail, ξεχάστε τα άπλυτα ρούχα, την ηλεκτρική σκούπα ή το πώς θα φροντίσετε τους καλεσμένους σας. Καθίστε κοντά στο μωρό σας, χαϊδέψτε το, παίξτε μαζί του, δείξτε του τη φροντίδα σας με τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνει αντιληπτή από όλες του τις αισθήσεις. Θυμηθείτε ότι αυτό που κάνετε είναι να χτίζετε μια σχέση στην οποία τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα καταφεύγετε για να βρείτε ασφάλεια και παρηγοριά για πολλά πολλά χρόνια. Κι όταν νιώσετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα, απλά κάντε ένα!
«Ένα μονοκύτταρο έμβρυο χωρίζεται μόνο πενήντα φορές πριν γίνει ένα άτομο που αποτελείται από εκατό τρισεκατομμύρια κύτταρα, περισσότερα δηλαδή από τα αστέρια του γαλαξία μας», λέει ο Τσόπρα. «Και μόλις γεννηθεί, όλα τα κύτταρα τα δικά σας και τα δικά του συγχρονίζονται κρυφά με σκοπό να δημιουργήσουν αυτή την απίστευτη σχέση ανάμεσά σας. Κι όταν σε ένα χρόνο από σήμερα θα φιλάτε το χτυπημένο γονατάκι του για να γίνει καλά, το παιδί θα πιστεύει ότι το φιλί σας έχει μαγικές δυνάμεις. Και η αλήθεια είναι ότι έχει»!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου