Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Επικίνδυνα για την καρδιά των εμβρύων τα αντικαταθλιπτικά ......Οι γυναίκες που κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους παίρνουν ένα συγκεκριμένο είδος αντικαταθλιπτικών θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

Επιστήμονες από το βρετανικό Ινστιτούτο Υγείας NICE αναφέρουν ότι τα αντικαταθλιπτικά που περιέχουν τους λεγόμενους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), αυξάνουν στο διπλάσιο τις πιθανότητες που έχουν τα παιδιά να γεννηθούν με καρδιολογικά προβλήματα.

«Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος έχει άμεση σχέση με τα SSRI», είπε στο BBC ο καθηγητής Stephen Pilling από το NICE. «Καταβάλλουμε σοβαρή προσπάθεια να απομακρύνουμε τις εγκύους από το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά δεν κάνουμε το ίδιο για τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία προκαλούν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο κίνδυνο».

Το BBC αναφέρει στο δημοσίευμά του ότι επικοινώνησε με εταιρεία που ειδικεύεται στην παρασκευή αντικαταθλιπτικών που περιέχουν SSRI, η οποία ωστόσο αρνήθηκε ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την πρόκληση σοβαρών ανωμαλιών στο έμβρυο.

Ωστόσο, ο καθηγητής Pilling τονίζει ότι οι γυναίκες που κατά την εγκυμοσύνη τους παίρνουν τα συγκεκριμένα χάπια χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα κατάθλιψης, θέτουν τον εαυτό τους και το παιδί που περιμένουν σε κίνδυνο χωρίς να υπάρχει λόγος.
Μάλιστα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι οδηγίες των γιατρών πρέπει να αναθεωρηθούν, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του κινδύνου.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/669605

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου