Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πίεση στην παιδική ηλικία; Ναι, από το αλάτι έτοιμων τροφών......



Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μέσω των έτοιμων τροφών ευθύνεται για την αυξημένη πίεση που παρουσιάζουν πολλά παιδιά και έφηβοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα μελέτη ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις, κατά το διάστημα 1988 – 1994 με τη συμμετοχή 3.200 παιδιών και από το 1999 έως το 2008 με τη συμμετοχή 8.300 παιδιών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, που παρουσιάζει το naftemporiki.gr, τα παιδιά και οι έφηβοι που λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου μέσω της διατροφής τους παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή πίεση του αίματος, σε ποσοστό 36%.
Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι κατά τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των παιδιών που λάμβαναν υψηλές ποσότητες νατρίου από τη διατροφή τους, ξεπερνούσε το 80%.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά λάμβαναν τουλάχιστον 2.300mg νατρίου τη μέρα, ενώ η ημερήσια συνιστώμενη δόση δεν ξεπερνά τα 1.500mg.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Hypertension και αναφέρουν επίσης ότι μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυξημένη πίεση έχουν τα αγόρια, αλλά και πως τον τελευταίο καιρό αυξάνεται ανησυχητικά επίσης το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια.
«Φαίνεται ότι οι συστάσεις για τη διατροφή που γίνονται από τους ειδικούς δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Bernard Rosner.


Πηγή: http://www.eirinika.gr/gr/blog/ygeia/news/alati.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου