Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μανιτάρια και... μερικά ακόμη

Είτε σας αρέσουν, είτε δε θέλετε να τα... βλέπετε και πολύ περισσότερο να τα τρώτε, καλό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη των μανιταριών στη διατροφή και την υγεία σας. Και δεν είναι λίγα...



Σύνδεσμος : http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/ola-osa-prepei-na-kserete-gia-ta-manitaria-kai-merika-akomi?id=2248736

Καλλυντικά από σπίτι: Αβοκάντο - Λάδι αβοκάντο

Καλλυντικά από σπίτι: Αβοκάντο - Λάδι αβοκάντο: Το αβοκάντο - Αvocado (Persea americana) είναι αείφυλλο, ιθαγενές δέντρο γνωστό και με την ονομασία βουτυρόδεντρο. Ανακαλύφτηκε στις τ...

Είστε λάτρεις του κρασιού?... φτιάξτε ένα χαλάκι μπάνιου...



Αν πίνετε συχνά κρασί μην πετάτε τους φελλούς.
Μόλις μαζέψετε 150 μπορείτε να κάνετε γρήγορα και εύκολα το χαλάκι για το μπάνιο.
Έτσι για μία ανανέωση.
Τώρα θα μου πείτε ότι είναι λίγο καλοκαιρινό.....
Ε, γι΄αυτό σας το λέω τώρα. Μέχρι το καλοκαίρι να μαζέψετε τα υλικά......
Οδηγίες θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.....

http://www.recyecology.net/diy-project-hazlo-tu-mismo/2012/3/23/make-a-bath-mat-out-of-wine-corks-crea-una-alfombra-de-bao-c.html

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Για ένα καρότο.....





http://www.youtube.com/watch?v=q1K9EH90CyA&feature=watch-vrec

Μικρού μήκους ταινία της Pixar.....

Lifted...... ή αλλιώς εκπαίδευση εξωγήινου....

΄

Μικρού μήκους ταινία της Pixar.........


http://www.youtube.com/watch?v=pY1_HrhwaXU&feature=related

 

Συνταγή για τα Κρυολογήματα.....

Σιγά σιγά μπαίνουμε στον χειμώνα. Οι απότομες αλλαγές του καιρού, αυτές τις ημέρες, είναι πολύ επικίνδυνες για να εμφανιστούν τα πρώτα κρυολογήματα.
Για να καθαρίσει γρήγορα ο οργανισμός και να απαλλαχθείτε πιο γρήγορα από τα συμπτώματα, σας μεταφέρω μία πολύ απλή και υγιεινή συνταγούλα....

Υλικά
4 λίτρα νερό
3 φλυτζάνια μέλι
1/3 φλυτζάνι φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι σταφίδες
6 λεμόνια τον χυμό
4 πορτοκάλια τον χυμό

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, το τζίντζερ, το μέλι και τις σταφίδες. Μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για μία ώρα. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε τον αφρό από την επιφάνεια. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε όλο το βράδυ.
Την άλλη μέρα στίβουμε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια τα προσθέτουμε στο μίγμα και πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα.

την συνταγή την βρήκα στο βιβλίο Σπιτικά Γιατροσόφια με Βότανα....

Καλό χειμώνα σε όλους μας......

 

Μικροί παραγωγοί ενάντια στη φτώχεια | ActionAid

Μικροί παραγωγοί ενάντια στη φτώχεια | ActionAid

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού «Κιανών Έργα» στη Νέα Κίο Αργολίδας, ετοιμάζουν τα προϊόντα τους.
Το ίδιο κάνουν χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ιβίσκος αναψυκτικό.....

Ιβίσκος αναψυκτικό - Γρήγορες Συνταγές | γαστρονόμος online

Ο ιβίσκος είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα, εκτός από υπέροχο δροσιστικό αναψυκτικό, γίνεται και ένα ζεστό ρόφημα. Αν μάλιστα αντί για ζάχαρη προσθέσετε ένα κουταλάκι μέλι είναι ότι καλύτερο.
Δοκιμάστε το.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Λούβρο…. Η συνομωσία των 5 (Έλσα Παπαγιαννοπούλου)

 

Λούβρο…. Η συνομωσία των 5 (Έλσα Παπαγιαννοπούλου)
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στα μουσεία της «Κίνησης των 5 μουσείων Θεσσαλονίκης » που φιλοξενούν έργα του Λούβρου. Είναι η απάντηση στα 627 έργα που είχαμε δανείσει εμείς στο παρισινό μουσείο για την περσινή τρίμηνη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία». Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι «Έργα τέχνης από το Λούβρο στην Θεσσαλονίκη» και θα διαρκέσει από 12 Οκτωβρίου 2012 έως 27 Ιανουαρίου 2013.

Την αρχή έκανε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Το θέμα της έκθεσης εδώ είναι « Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας». 82 τα έργα που ταξίδεψαν από το Παρίσι μέχρι εδώ, όλα σχέδια με κάρβουνο, σινική μελάνι, σαγκίνα, άσπρη κιμωλία και λαβί (αραιωμένο χρώμα). Δύο- τρία έργα μόνο είναι με λάδι. Είναι εξαιρετικά έργα γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ τους οι Ραφαήλ, Τισιανό, Ρούμπενς, και με ωραιότερο για μένα τον «Σάτυρο» του Ρέμπραντ. Αυτά στο ισόγειο. Η έκθεση πλαισιώνεται και με χαρακτικά ελλήνων καλλιτεχνών στον πρώτο όροφο. Και αυτά σε θέματα αρχαίων ελληνικών μύθων. Είναι μία εξαιρετική έκθεση για όλους, γιατί σπάνια βλέπουμε απεικονίσεις των μύθων μας και αντιλαμβανόμαστε πόσο επηρεάσαμε με αυτούς την ευρωπαϊκή τέχνη. Οι πιο ψαγμένοι στην ζωγραφική έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις τεχνοτροπίες των καλλιτεχνών και να αναγνωρίσουν κάποια προσχέδια από διάσημους πίνακες. Τα σχόλια καθώς και οι συσχετισμοί για κάθε έργο είναι άκρως βοηθητικά.

Την ίδια μέρα το βράδυ στις 8 η δράση μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το θέμα εδώ είναι «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ο διαφωτισμός». Περιμέναμε υπομονετικά και ξανακούσαμε όλες τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς από όλους τους εμπλεκόμενους. Μάθαμε την πορεία τις φιλοσοφίας μέχρι και τον γαλλικό διαφωτισμό. Απολαύσαμε και δύο έργα στο πιάνο. Περιμέναμε υπομονετικά στην ουρά για να μπούμε στην έκθεση, επέτρεπαν 20 άτομα την φορά να περάσουν. Και ξεκίνησε η ξενάγηση. Εδώ θα πω ότι απογοητεύτηκα. Μετά από τα 82 έργα του Τελλόγλειου περίμενα κάτι αντίστοιχο. Τα εκθέματα περιορίζονται σε 2 προτομές από το Λούβρο, του Βολταίρου, του Ζαν-Ζακ Ρουσώ και δύο ανάγλυφα…. Τα υπόλοιπα εκθέματα είναι ένα ολόσωμο καθιστό γλυπτό ανώνυμου δασκάλου-φιλοσόφου, 5 προτομές αρχαίων φιλοσόφων, 5-6 βιβλία του διαφωτισμού και έξω από την πόρτα…. Έπρεπε να καταλάβω ότι όσο περισσότερο μιλάνε στην αρχή τόσο λιγότερα έχουμε να δούμε. Πάντως αν πάτε στο αρχαιολογικό η έκθεση «Οι Μαγεμένες» αξίζουν περισσότερο από την έκθεση του Λούβρου.


Σάββατο έχουν σειρά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα στην ΔΕΘ, και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το πρωί στο Μακεδονικό πήγα μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη των εγκαινίων, μήπως και βρω κάποια καρέκλα να καθίσω γιατί η μνήμη από την προηγούμενη στο αρχαιολογικό ήταν ….επώδυνη.
Στην υποδοχή με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν εκθέματα από το Λούβρο παρά μόνο προβολή κάποιου ντοκιμαντέρ….. από ότι διάβασα βέβαια δεν είναι ακριβώς ντοκιμαντέρ αλλά η δουλειά της Nan Goldin με θέμα «Scopophilia». Φωτογραφίες από πίνακες και γλυπτά του Λούβρου επεξεργασμένα μαζί με φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της καλλιτέχνιδας και δοσμένα σε μία προβολή. Φυσικά όπως καταλαβαίνεται απλά είδα το μουσείο παραλείποντας επιδεικτικά να καθίσω για τα εγκαίνια.

Μετά από αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα τον κόπο να πάω και στα δύο μουσεία που συμπληρώνουν την κίνηση των πέντε.
Από όσο διάβασα στο Κρατικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης το θέμα είναι «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» και αφορά τα έργα δύο φωτογράφων, του Mimmo Jodice που αποτυπώνει τόσο έργα όσο και τους εργαζόμενους του Λούβρου, και του Jean Christophe Ballot που εκθέτει φωτογραφίες του ίδιου του Λούβρου κατά την περίοδο της ανακαίνισης του από το 1992 έως το 2002.

Τέλος το θέμα στο Βυζαντινό Μουσείο είναι «Η Λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού». Το κύριο έκθεμα εδώ είναι η ίδια η ασημένια Λειψανοθήκη, βυζαντινό έργο του 12ου – 13ου αιώνα, η οποία έφτασε στην Γαλλία ως λάφυρο ίσως μετά την Δ΄ Σταυροφορία του 1204. Η έκθεση στο Βυζαντινό ουσιαστικά παρουσιάζει την χρήση του Σταυρού ως σύμβολο από την ελληνορωμαϊκή εποχή.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα
Έργα τέχνης του Λούβρου : Η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού» στο Μ.Β.Π. Έργα τέχνης του Λούβρου: Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο, στο ΚΜΣΤ Έργα τέχνης του Λούβρου: Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί μύθοι, στο Τελλόγλειο Έργα τέχνης του Λούβρου: από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο, στο ΑΜΘ
Έργα τέχνης του Λούβρου: Nan Goldin, Scopophilia, στο ΜΜΣΤ
Έργα τέχνης του Λούβρου σε 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Πριν κλείσω δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι εμείς δανείσαμε 627 έργα στο Λούβρο, ενώ σε αντιδιαστολή το Λούβρο μας δάνεισε μόλις καμιά 100αριά. Από όσο ξέρω τα ελληνικά έργα στα υπόγεια του είναι εκατοντάδες (για να μην τολμήσω να πω χιλιάδες), επίσης τα έργα ευρωπαίων καλλιτεχνών με θέματα από την Ελλάδα επίσης είναι πάρα πολλά. Και μας έστειλαν μόνο τόσα λίγα? Και μάλιστα ούτε μία ελαιογραφία? Φυσικά, δεν θέλουν να μας στείλουν τα δικά μας ίσως γιατί φοβούνται ότι δεν θα τα πάρουν πίσω. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι είμαστε πολιτισμένοι και θα επιστρέψουμε ότι θα δανειστούμε. Αλλά, περίμενα να μας στείλουν πιο αξιόλογα έργα πιο γνωστών ζωγράφων. Παρόλα αυτά κάντε μία βόλτα από το Τελλόγλειο, κατά την γνώμη μου, είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

"Emotional Clothing" "Aspects of Balkan Photography.......

............ Νέα διαδρομή σε καιρούς κρίσης" Θεσσαλονίκη 2012” ...........
 
Την Τρίτη 30/10 στην γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ (Διαλέτη 3) από 18.30 ως 19.00 θα πραγματοποιηθεί performance με τη Γεωργία Γρηγοριάδου, στο πλαίσιο της έκθεσης. Η καλλιτέχνης θα ολοκληρώσει μπροστά στο κοινό ακόμη ένα πλεκτό και θα το αναρτήσει στον τοίχο δίπλα στα άλλα της έργα, με τα οποία συμμετέχει στην έκθεση.

 
Αν δεν μπορέσετε να παρευρεθείτε μπορείτε να παρακολουθήσετε την performance μέσω live streaming στο
http://www.ustream.tv/channel/fkth-gr

Η έκθεση "Emotional Clothing" συνεχίζεται μέχρι τις 31-10-2012
(video από τα εγκαίνια)


 


13 – 31/10/2012 Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: "Emotional Clothing".

Εγκαίνια το Σάββατο 13/10 στις 8.30μμ, στη γκαλερί ΤΕΤΤΙΧ

 
Συμμετέχουν: Senay Ozturk (Βουλγαρία/Τουρκία), Margareta Kern (Βοσνία Ερζεγοβίνη/UK), Irina Pidova (Βουλγαρία), Θανάσης Ράπτης, Μαρίνα Προβατίδου, Γωγώ Γρηγοριάδου.
Επιμέλεια: Θανάσης Ράπτης
H έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Aspects of Balkan Photography. Νέα διαδρομή σε καιρούς κρίσης", θα είναι η συμμετοχή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης στους εορτασμούς του Δήμου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και έχει τεθεί υπό την αιγίδα του του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Τομέας Πολιτισμού).


http://freshfkth.blogspot.gr/2012/08/emotional-clothing-aspects-of-balkan.html

Bradshaw Foundation

      Το ταξίδι της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες.......

καταγωγή των ανθρώπων, μεταναστεύσεις, τέχνες, πολιτισμός.....


Σύνδεσμος:   Bradshaw Foundation

Οι καπνίστριες που κόβουν το τσιγάρο πριν τα 40 κερδίζουν σχεδόν μια δεκαετία ζωής - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα μέχρι τα 30 μειώνουν κατά 97% την πιθανότητα ενός θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα 






Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Οι γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40 (ακόμα καλύτερα πριν από τα 30) ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύει το περιοδικό Lancet, σε καπνίστριες στη Βρετανία βρήκε ότι το ποσοστό θανάτων σε γυναίκες που καπνίζουν στη μέση ηλικία είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν, ακόμη και αν το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Περίπου 1,2 εκατομμύριο γυναίκες στη Βρετανία συμμετείχαν στην έρευνα.

Γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών ρωτήθηκαν σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους.
Το 20% των συμμετεχόντων ήταν καπνίστριες, το 28% πρώην καπνίστριες, ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχε καπνίσει ποτέ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν, ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, με τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70 χρόνια, για εκείνες που καπνίζουν, να είναι αυξημένος κατά 24%, έναντι μόλις 9% για αυτές που δεν καπνίζουν.
Οι Βρετανοί ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στο να καθορίσουν τι συνέβη στις γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα σε διάφορες ηλικίες της ζωής.
Βρήκαν ότι οι γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 40 ετών θα μπορούσαν να «κερδίσουν» πάνω από 9 χρόνια ζωής, ή ακόμα και 10 χρόνια αν η διακοπή έγινε σε ηλικία 35 ετών.
Οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα μέχρι τα 30 τους μειώνουν κατά 97% την πιθανότητα ενός θανάτου από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Για τις γυναίκες που κόβουν το κάπνισμα στα 40 τους το ποσοστό αυτό είναι 90%.

«Οι άνδρες και οι γυναίκες καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα σε μέση ηλικία, κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής» δήλωσε ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, ο Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια να καπνίζουν μέχρι τα 40 χρόνια και στη συνέχεια να σταματήσουν, γιατί διατηρούν τις επόμενες δεκαετίες το ποσοστό θνησιμότητας κατά 20% υψηλότερο από εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ» πρόσθεσε.

Ο πρόωρος θάνατος των καπνιστών οφείλεται κυρίως στον καρκίνο του πνεύμονα και στις χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για όσους σταματήσουν μεταξύ των ηλικιών 45 και 55, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 56%, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, αλλά εξακολουθούν να κερδίζουν 6-7 χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνους που θα συνεχίσουν να καπνίζουν.
Ο κίνδυνος αυξάνεται και από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά, αλλά και ανάλογα με την ηλικία στην οποία οι γυναίκες άρχισαν να καπνίζουν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε με αφορμή τη γέννηση του Σερ Ρίτσαρντ Ντολ, ο οποίος πρώτος επισήμανε τη σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα και τον καρκίνο των πνευμόνων.

in.gr - Οι καπνίστριες που κόβουν το τσιγάρο πριν τα 40 κερδίζουν σχεδόν μια δεκαετία ζωής - Ειδήσεις - Επιστήμη-Τεχνολογία

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Αρχαία Αρώματα: τα είδη και οι μέθοδοι επεξεργασίας......

 
Η αρωματοποιία αποτελούσε έναν κλάδο ξεχωριστό, που απαιτούσε δεξιοτεχνία, εφευρετικότητα, αλλά και την απαραίτητη μυστικότητα. Επρόκειτο για μια σπουδαία τέχνη για την οποία γράφτηκαν ποικίλα αρχαία συγγράμματα, με περιεχόμενο θεραπευτικό, καλλωπιστικό και επικουρικό. Οι αρχαίοι διέκριναν τα αρώματα σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που βρίσκονταν σε υγρή κατάσταση, τα έλαια, και στα παχύρρευστα και στερεά, τις αλοιφές. Τα ρήματα που χρησιμοποιούσαν αντίστοιχα ήταν το χρίω και το αλείφω, ενώ συναντάται επίσης το ξεραλοίφειν για επάλειψη σε στεγνό και όχι υγρό σώμα. Τα αρωματικά έλαια χαρακτηρίζονται ως ευώδη.

Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Αθήναιος, ο Ιπποκράτης, ο Ξενοφών, ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Θεόφραστος και άλλοι, αναφέρουν λεπτομέρειες σε σχέση με τα αρχαία αρώματα από λουλούδια, τα οποία έπαιρναν το όνομά τους είτε από το αρωματικό φυτό από το οποίο παράγονταν είτε από το όνομα του παρασκευαστή τους. Το μεγαλείον για παράδειγμα, διάσημο άρωμα της Εφέσου, πήρε το όνομά του από τον Μέγαλλο από τη Σικελία. Τα πιο γνωστά αρχαία ελληνικά αρώματα ήταν το ίρινον, ελαιόλαδο με εκχυλίσματα από ρίζες ίριδας, το νάρδον, το βάλσαμο, η στακτή το αυθεντικό βάλσαμο μύρου, το μελίνιο από κυδωνέλαιο, το ρόδιο μία διάσημη αλοιφή από τη Ρόδο από εκχύλισμα τριαντάφυλλου μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, τοτύλιον έλαιον και άλλα.

Πολλές πόλεις μάλιστα ήταν ταυτισμένες με την παραγωγή συγκεκριμένων αρωμάτων και αλοιφών, όπως η Κύζικος περίφημη για το άρωμα της ίριδας, η Κως για το άρωμα μαντζουράνας και μήλων, η Φάσηλης για το ρόδο της κ.τ.λ.

Οι αρχαίοι συχνά εισήγαγαν αρώματα από την Ανατολή, τα οποία μάλιστα ασκούσαν σ’ αυτούς μία ιδιαίτερη γοητεία. Αρώματα, όπως το βρενθείον το ονομαστό άρωμα των Λυδών με μυρωδιά μόσχου και λεβάντας, το οποίο σκεύαζαν σε μικρά αγγεία, τα λυδία, το σούσινο το αρωματικό λάδι κρίνων από τα Σούσα, το μενδήσιο από τη Μέντη στο Νείλο, από λάδι βαλάνου αρωματισμένο με λάδι πικραμύγδαλων, όπως και το μετόπιο, μία ακριβή αρωματική κρέμα από την Αίγυπτο. Επίσης από τον 6ο αιώνα ήδη εισήγαγαν λάδι φοίνικα από την Ναύκρατη του Νείλου, κρίνο, λωτό και άνιθο από την Αίγυπτο και σίλφιο από τη Λιβύη από το οποίο παρασκεύαζαν ναρκωτικές, φαρμακευτικές αλοιφές, ως αντίδοτο κατά των δηλητηριάσεων. Τις εμπορικές σχέσεις με την ανατολή ευνόησαν ιδιαίτερα οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από κει οι Έλληνες προμηθεύονταν καινούργια αρώματα και είδη καλλωπισμού. Η βιομηχανία των αρωμάτων έφτασε δε στο αποκορύφωμά της στην πτολεμαϊκή Αίγυπτο.

Μυρεψεία – Σκεύη και Μέθοδοι Επεξεργασίας των προϊόντων

Στο Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό πρέπει να υπήρχαν πολλά μυρεψεία, χώροι παρασκευής προϊόντων καλλωπισμού, αλοιφών και αρωμάτων. Τέτοια στοιχεία εντοπίστηκαν στο ανάκτορο της Ζάκρου (α΄ μισό 15ου αιώνα), στο ανάκτορο της Πύλου (τέλη 13ου αιώνα), στην Οικία του Λαδεμπόρου, αλλά και στην Οικία των Σφιγγών στις Μυκήνες.
Στα μυρεψεία αυτά και κυρίως σ’ αυτό της Ζάκρου, βρέθηκε πλήθος αγγείων, κυάθια, κύπελλα, αγγεία κοινής χρήσης, σταμνοειδή, ευρύστομα καδοειδή, αλλά και ολόκληρες σειρές από πύραυνα, θυμιατήρια δηλαδή με διάτρητο πόδι και άνοιγμα για την τοποθέτηση του κάρβουνου, πυριατήρια, καλύμματα χυτρών, ηθμοί (σουρωτήρια), τριποδικές χύτρες, πήλινη σχάρα, σκεύη που στο σύνολό τους χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή εκχυλισμάτων αρωματικών βοτάνων.

Γενικώς τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων και αρωμάτων ήταν:
  • Τα γουδιά και οι τριπτήρες, για το κομμάτιασμα ή το άλεσμα του καρπού ή για την επεξεργασία άλλων υλών, όπως το θρυμμάτισμα των ανόργανων υλικών για τα χρώματα
  • Οι λεκάνες, για την παραγωγή του κρασιού ή του λαδιού
  • Η ασάμινθος, η μπανιέρα δηλαδή, για το μούλιασμα των λουλουδιών μέσα σε νερό, λάδι ή λίπος για την εξαγωγή του αρώματός τους
  • Οι χύτρες, για το βράσιμο του λαδιού με σκοπό την παρασκευή του αρώματος
  • Τα μυροδοχεία, τα αγγεία στα οποία συσκεύαζαν το έτοιμο προϊόν, τα οποία είχαν διάφορα σχήματα, ονόματα, αλλά και διακόσμηση
  • Τα θυμιατήρια, τα λεγόμενα πύραυνα ή πυριατήρια

Σε σχέση με τις μεθόδους επεξεργασίας που πιθανόν χρησιμοποιούσαν οι αλοιφοποιοί της μινωικής και μυκηναϊκής εποχής, δεν έχουμε σαφείς γραπτές μαρτυρίες αλλά ούτε και άλλες αρχαιολογικές πληροφορίες. Ο Διοσκουρίδης του 1ου αι. μ.Χ. περιγράφει λεπτομερώς τη μέθοδο παρασκευής αρωματικών λαδιών, η οποία από τους ερευνητές θεωρείται πως θα πρέπει πιθανόν να ήταν ίδια με αυτή και των προγενέστερων εποχών (Demateria medica 1.43-55):

Η επεξεργασία γινόταν σε δύο στύψεις. Σκοπός της πρώτης ήταν να καταστήσει το λάδι δεκτικό στο άρωμα των λουλουδιών και των φύλλων που θα προσέθεταν αργότερα. Κατά την πρώτη φάση λοιπόν παρασκεύαζαν μία αλοιφή από κονιορτοποιημένες ρίζες καλάμου, σχοίνου και κύπειρου, αναμεμειγμένες με νερό ή κρασί και την έβραζαν σε λάδι. Μετά σούρωναν το λάδι και το άφηναν να κρυώσει. Η δεύτερη στύψη αποτελούνταν από το βούτηγμα στο κρύο λάδι, εκείνων των λουλουδιών ή των φύλλων που θα έδιναν το τελικό άρωμα. Στο τέλος προσέθεταν τεχνικό χρώμα, αλάτι για τη συντήρηση ή μπαχαρικά”.

Η απόσταξη με τη σημερινή της έννοια δεν ήταν γνωστή στην αρχαιότητα. Οι μέθοδοι για την εξαγωγή αρώματος ήταν η εξαγωγή αρώματος από λουλούδια με εμποτισμό και η έκθλιψη – στύψη.
Στην πρώτη περίπτωση τα πέταλα των λουλουδιών απλώνονταν σε ζωικό λίπος ή λάδι και αντικαθίσταντο με νέα μέχρι το λίπος να κορεστεί από το άρωμά τους. Μέσα σ’ αυτό το λάδι ή το λίπος, που πιθανόν να ήταν ζεστό, τα λουλούδια θα έπρεπε να παραμείνουν για να μουλιάσουν. Από αυτή τη διαδικασία προέκυπτε έπειτα μία μυραλοιφή στην οποία έδιναν σχήμα σφαίρας ή κώνου και τη χρησιμοποιούσαν στις γιορτές και τον καλλωπισμό.

Στην έκθλιψη ή στύψη τα άνθη ή οι σπόροι τοποθετούνταν σε λινά υφάσματα υπό μορφή σάκου με θηλιές στις δύο απολήξεις οι οποίες στρέφονταν αντιθετικά ή ακολουθούσαν την ίδια διαδικασία του πιεστηρίου, όπως για την παρασκευή του κρασιού και του λαδιού.
Στην όλη διαδικασία θα χρησιμοποιούνταν επίσης η ρητίνη του λαδάνου, του στύρακος, της μαστίχας, του κέδρου και του πεύκου. Τα υλικά θα πρέπει να ανακατεύονταν στις κατάλληλες ποσότητες, στη σωστή σειρά και θερμοκρασία, ενώ στο μείγμα θα προστίθετο και μία ορυκτή χρωστική ουσία. Τις αλοιφές θα πρέπει να τις έβραζαν.

Οι Μινωίτες γνωρίζουμε πως εισήγαγαν κανέλα, βάλσαμο, μύρο, χέννα, νάρδο, βάλανα από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Κύπρο και το Λίβανο, ενώ εξήγαγαν πρώτες ύλες, όπως ξύλα κυπαρισσιού, αλλά και έτοιμα προϊόντα όπως λάδι ελιάς, αμυγδάλου και λαδάνου. Πολλά μινωικά βάλσαμα ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αίγυπτο και αναφέρονται σε πολλά κείμενα της 18ης και 19ης Δυναστείας.
Στις πινακίδες της Γραμμικής Β αναφέρονται επίσης διάφορα καρυκεύματα, κάποια από τα οποία αναφέρεται ότι ζυγίζονταν και άλλα ότι μετριόταν σε όγκο. Προφανώς οι ουσίες που αποτελούνταν από μικρούς σπόρους ή μόρια με συμπαγή και ομογενή φυσιογνωμία καταγράφονται με βάση τις μετρήσεις όγκου, ενώ αυτές που αποτελούνταν από μόρια διαφορετικών διαστάσεων και δεν παρουσίαζαν συμπαγή όψη, καταγράφονται με βάση τις μονάδες βάρους.

Ορισμένα αρώματα της αρχαιότητας

Ίρινον
Το ίρινον παράγονταν από τις ρίζες της ίριδας, αφού κόβονταν, απλώνονταν στη σκιά και ξεραίνονταν περασμένες σε νήματα. Το ίρινον ήταν άρωμα εύκολο στην παρασκευή του, με απλά συστατικά και οσμή που βελτιώνονταν με την πάροδο του χρόνου, καθώς και με την προσθήκη ελαιολάδου ή αιγυπτιακής βαλάνου. Επρόκειτο για ένα αγαπητό και σχετικά φθηνό άρωμα.

Νάρδον
Παράγονταν από τη ρίζα της ινδικής νάρδου, με λεπτό άρωμα που άντεχε στο χρόνο. Το καλύτερο νάρδον παράγονταν στην Ταρσό της Κιλικίας. Αποτελούσε απαραίτητο συστατικό της γυναικείας τουαλέτας, ενώ χρησιμοποιούνταν και για τον αρωματισμό του κρασιού, αλλά και για την παρασκευή παστίλιας για ευχάριστη αναπνοή.

Στακτή
Ακριβό και πολυτελές άρωμα, πικρό και δηκτικό, ήταν εισαγόμενο από την Ανατολή, από το έλαιον του θάμνου της σμύρνας. Ήταν ιδιαίτερα γνωστό στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ το όνομά του υποδηλώνει τον τρόπο παρασκευής του, μέσω του σταξίματος του πολύτιμου υγρού της σμύρνας, όταν χαράσσονταν ο βλαστός και τα κλαδιά της. Η συγκομιδή της γινόταν στις πιο ζεστές μέρες του χρόνου και διαρκούσε αρκετό διάστημα. Η σμύρνα χρησιμοποιούνταν για υγρά αρώματα, αλοιφές, παστίλιες, θυμιάματα και αρωματικά κρασιά, καθώς και για ως συστατικό διάφορων σύνθετων αρωμάτων ή για τον εμπλουτισμό φτηνότερων ελαίων.

Βάλσαμο
Το φυτό αυτό ευδοκιμούσε στην Αραβία και τη Συροπαλαιστίνη και ήταν περιζήτητο για τις θεραπευτικές και τις κοσμητικές του χρήσεις. Επρόκειτο για μία ακριβή και σπάνια πρώτη ύλη που χρησιμοποιούνταν μάλιστα και ως ήδυσμα, συστατικό δηλαδή άλλων αρωμάτων. Καθώς λεγόταν, μία σταγόνα από το βάλσαμο αρκούσε για να αρωματίσει ολόκληρο δωμάτιο.

Τύλιον έλαιον
Ήταν διάσημο για το γλυκό και απαλό του άρωμα. Παράγονταν από τη σύνθλιψη σπόρων του φυτού τήλιος ή βούκερας, το γνωστό ως ελληνόχορτο, που συναντώνταν σε κάποια από τα εδάφη της Αττικής. Οι Αθηναίοι το προτιμούσαν μάλιστα ιδιαίτερα για καλλωπιστικούς και ιατρικούς σκοπούς, καθώς και για το φαγητό.



Βιβιογραφία
Forbes J. R., Studies in Ancient Technology, Volume III, 1993.

Λιβέρη Α., “Η χρήση των αρωματικών φυτών και βοτάνων για την παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών στην ελληνική αρχαιότητα, 56-82, στο Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά, Ζ΄ Τριήμερο Εργασίας, Κύπρος, Παραλίμνι, 21/25-3-1997, ΕΤΒΑ, Αθήνα 1997.

Ραυτοπούλου Ε., «Η πώληση και χρήση του ελαιολάδου και του αρωματικού λαδιού στην Αρχαϊκή Ελλάδα», 110-117 στο Ελιά και Λάδι, Δ’ Τριήμερο Εργασίας, Καλαμάτα 7-9 Μαΐου 1993, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, 1996.

Τζιγκουνάκη Α., Perna M., “Καρυκεύματα και αρωματικά φυτά κατά τη μυκηναϊκή εποχή”, 39-48, στο Ελιά και Λάδι, Δ’ Τριήμερο Εργασίας, Καλαμάτα 7-9 Μαΐου 1993, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, 1996.
Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ΕΠ Κοινωνία της Πληροφορίας Ευρωπαϊκή Επιτροπή
πηγή: www.tmth.edu.gr

Πηγή: http://www.ellinikoarxeio.com/2012/07/arxaia-ellinika-arwmata.html#ixzz2AVjpJTuA

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σοκολάτα......γλυκιά σαν αμαρτία !!!!


Γράφει η Κατερίνα Τζιώτζη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
 


Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά τη λατρεύουν...! Η σοκολάτα είναι από τους πιο γλυκούς πειρασμούς που μπορεί να συναντήσει κανείς, μας ανεβάζει τη διάθεση, μας τονώνει, μας συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές! Η ιστορία της χάνεται στο βάθος των αιώνων…

Ήταν το 600 μ.Χ. όταν οι Μάγια μετακόμισαν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό φέρνοντας μαζί τους και τα μυστικά της καλλιέργειας του κακάο. Η καλλιέργεια εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική και το φυτό του κακάο απέκτησε τέτοια αξία ώστε όλες οι οικονομικές συναλλαγές γίνονταν με τους σπόρους του φυτού. Αργότερα οι Ισπανοί, αν και δεν συνειδητοποίησαν από την αρχή τα οφέλη του κακάο, το μεταφέρουν στη χώρα τους και το κακάο συνεχίζει το γευστικό ταξίδι του και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η σοκολάτα με την στερεά μορφή της πρωτοεμφανίστηκε το 1674 στο Λονδίνο σε ένα παραδοσιακό μαγαζί με σοκολατένια ραβδάκια «αλά ισπανικά» και με ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή. Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη.

Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Ελλάδα, είναι: • Κουβερτούρα (bitter-πικρή με διάφορες περιεκτικότητες κακάο από 45-85%)
• Σοκολάτα υγείας (με μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο συνήθως 40-45%)
• Σοκολάτα γάλακτος
• Αμυγδάλου ή φουντουκιού
• Λευκή

Διατροφική αξία
Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών αυτών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Μεγάλος λόγος έχει γίνει για τις αντιοξειδωτικές της ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή και καταφέρνουν να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου- που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και στην πρόληψη έναντι πολλών ειδών καρκίνου.

Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι και το κρασί . Δύο κουταλιές της σούπας φυσικό κακάο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από 4 κούπες πράσινο τσάι, μία κούπα βατόμουρα και μία κούπα κόκκινο κρασί!
Είναι όμως όντως απαγορευτική η κατανάλωσή της για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή;

Παρά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα προϊόν με μεγάλη θερμιδική αξία (μια σοκολάτα υγείας 100γρ αποδίδει 479 θερμίδες). Άρα ακόμη και μικρές ποσότητες της μας αποδίδουν πολλές θερμίδες…! Καθώς λοιπόν η παχυσαρκία τείνει να χαρακτηριστεί ως επιδημία στην εποχή μας και έχει συνδεθεί με όλες τις σύγχρονες ασθένειες , ήταν αναπόφευκτο να μην συνδεθεί και με την κατανάλωση της σοκολάτας!

Και αν αναλογιστεί κανείς την συνεχόμενη μείωση της φυσικής μας δραστηριότητας με την παράλληλη αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής μας πρόσληψης, ειδικά σε περίοδο κρίσης όπου οι περισσότεροι βρίσκουν «παρηγοριά» στο φαγητό, πόσο μάλλον στα γλυκά, είναι λογικό να αυξάνονται τα επίπεδα παχυσαρκίας και τα κρούσματα των παραπάνω ασθενειών, χωρίς όμως αυτό αυτόματα να σημαίνει ότι υπεύθυνη είναι η σοκολάτα!

Άλλωστε οποιοδήποτε τρόφιμο και αν καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας! Μια ισορροπημένη διατροφή όμως όπου τίποτε δεν είναι "απαγορευμένο" αλλά όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται ισορροπημένα, μαζί με καθημερινή φυσική δραστηριότητα, μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας και να έχουμε καθημερινά ένα αίσθημα ευεξίας και ζωντάνιας.

Ας απολαύσουμε λοιπόν χωρίς τύψεις αυτό το αγαπημένο σε όλους μας τρόφιμο μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αξιοποιώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες…!

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

 

Καμία ένδειξη ζωής - μέχρι στιγμής- στη λίμνη Βοστόκ (Ανταρκτική)

  

Η λίμνη Βοστόκ, η μεγαλύτερη από τις δεκάδες υποπάγιες λίμνες της Ανταρκτικής, πιστεύεται ό είναι το μοναδικό πραγματικά απομονωμένο οικοσύστημα στον πλανήτη.
Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στις πρώτες αναλύσεις της μεγαλύτερης μάζας νερού κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, δεν βρήκαν σημάδια ζωής.
Αυτό, τονίζουν, δεν σημαίνει ότι η λίμνη Βοστόκ δεν φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς και ελπίζουν ότι θα βρουν ζωή, υπό τη μορφή ακραιόφιλων βακτηρίων που μπορούν να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αφιλόξενα περιβάλλοντα, με ελάχιστα θρεπτικά συστατικά.
Η λίμνη Βοστόκ, η μεγαλύτερη από τις δεκάδες υποπάγιες λίμνες της Ανταρκτικής, πιστεύεται ότι είναι το μοναδικό πραγματικά απομονωμένο οικοσύστημα στον πλανήτη. Καλύπτεται από πάγους ηλικίας άνω των 400.000 ετών και το ίδιο το νερό υπολογίζεται ότι απομονώθηκε πριν από 15 εκ. έως 25 εκ. χρόνια.
Ρώσοι επιστήμονες προσπαθούσαν να την φθάσουν εδώ και δεκαετίες, όμως πολύ πρόσφατα κατόρθωσαν να λιώσουν τοπικά τον πάγο και να εξαγάγουν δείγμα. Ορισμένοι συνάδελφοί τους εξέφραζαν την ανησυχία τους για την επιχείρηση φοβούμενοι το ενδεχόμενο μόλυνσης του παρθένου οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση Nature, το πρώτο δείγμα, που δεν φιλοξενεί ζωή, προέρχεται από τα ανώτερα στρώματα της λίμνης καθώς συλλέχθηκε από το νερό που ήρθε στην επιφάνεια μέσα από τη γεώτρηση και πάγωσε μέσα στο ειδικό τρυπάνι. Η έλλειψη μικροβίων ωστόσο δεν καταδεικνύει ότι η λίμνη είναι «νεκρή».
Οι πρώτες γεωτρήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από 14 χρόνια και ενώ οι ερευνητές κατόρθωσαν σύντομα να φθάσουν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων, αναγκάστηκαν να σταματήσουν εν μέσω φόβων για μόλυνση της λίμνης. Η ρωσική ομάδα προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τρυπώντας μέχρι τη στιγμή που αισθητήρες θα τους προειδοποιούσαν ότι βρίσκονται κοντά σε νερό. Σε εκείνο το σημείο αφαίρεσαν την κηροζίνη που λιπαίνει το τρυπάνι και προσάρμοσαν την πίεση έτσι ώστε να μην μολύνουν τη λίμνη με υγρά, αλλά να «σπρώξουν» το νερό της προς την επιφάνεια.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα στο 2013 θα βρουν βακτήρια σε δύο συγκεκριμένες τοποθεσίες: στην επιφάνειά της, μεταξύ του πάγου και του νερού και στα ιζήματα, στον πυθμένα της λίμνης. Εκτιμούν ότι ο εντοπισμός ασυνήθιστων μορφών ζωής θα τους δώσει μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζουν οι ζωντανοί οργανισμοί σε άλλες περιοχές του σύμπαντος.

Πηγή: NAFTEMPORIKI.GRΤετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 10:11   

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γαρύφαλλο........αυτό το ξέρατε?


Όλοι θυμόμαστε την μαμά μας ή την γιαγιά μας να μας λέει να βάλουμε λίγο γαρυφαλέλαιο  στο πονεμένο δόντι μας…..

Τουλάχιστον ελπίζω να το θυμόμαστε. Σήμερα το γαρύφαλλο το βγάζουμε από το ντουλάπι μας  μόνο όταν θέλουμε να κάνουμε έναν ωραίο μπακλαβά, ή γενικά κάποιο γλυκό. Σπανίως το χρησιμοποιούμε κάπου αλλού. Ίσως κάποιες φορές να το καρφώνουμε σε πορτοκάλι για υπέροχη ….χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Ποιες άλλες ιδιότητες όμως έχει το γαρύφαλλο?

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ακόμα από την εποχή του Ιπποκράτη που το χρησιμοποιούσε για ένα  ελιξίριό του. Είναι το μπουμπούκι του φυτού Eugenia caryophyllata ή αλλιώς της αειθαλούς γαρυφαλλιάς, ένα δέντρο που συγγενεύει με τον ευκάλυπτο και το βρίσκουμε κυρίως στην Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη και την Ζανζιβάρη.  Είναι γνωστό ακόμα ως μοσχοκάρφι ή καρυόφυλλο. Μαζεύουν τα μπουμπούκια μόλις πάρουν ένα βαθύ ροζ χρώμα, λίγο πριν ανοίξουν, και τα αποξηραίνουν.

Περιέχει μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες κυρίως της ομάδας Β καθώς και φαινόλες. Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για το γαστρεντερολογικό σύστημα. Διεγείρει τις στομαχικές λειτουργίες και καθαρίζει τα βακτήρια από το στομάχι, το δέρμα, τα νεφρά, τα έντερα, τα πνευμόνια και τους βρόγχους.

Το γαρύφαλλο και το γαριφαλέλαιο έχουν ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Ακόμα και αν δεν έχουμε το έλαιο αν ρίξουμε λίγη σκόνη πάνω σε ένα κόψιμο αποφεύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης. Χρησιμοποιείτε στην αρωματοποιία καθώς και για στοματικά διαλύματα.

Στις αρχές του 20ου  αιώνα το χρεισιμοποιούσαν χειρουργοί και μαιευτήρες για να αποστειρώνουν τα χέρια τους πριν την επέμβαση.

Είναι επίσης πλούσιο σε ευγενόλη, ένα αιθέριο έλαιο  με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση, ανακουφίζει από τον πόνο αλλά και από τον τυμπανισμό, την δυσπεψία, και την ναυτία. Ανακουφίζει από τα  τσιμπήματα εντόμων και  αναστέλλει τον εμετό. Είναι χωνευτικό, αντικαρκινικό, σπασμολυτικό και…….. αφροδισιακό αφού τονώνει την ερωτική διάθεση. Επίσης διεγείρει την πνευματική λειτουργία και αυξάνει την μνήμη.  Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες και φλαβονοειδή έχει ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Στην ανατολίτικη κουζίνα θα το βρούμε και στα φαγητά. Ταιριάζει στο χοιρινό, στο ζαμπόν, στις σάλτσες με ντομάτα, στο κυνήγι, επίσης αν το καρφώσουμε σε κρεμμύδια δίνει άρωμα σε ζωμούς. Αρωματίζει υπέροχα το ρύζι και το τσάι.

Για αφέψημα χρησιμοποιούμε 1 κουταλάκι του τσαγιού γαρύφαλλα σε 2 κούπες νερό. Αφού το βράσουμε, το στραγγίζουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα το 1/8 της κούπας. Τώρα για να πούμε και του στραβού το δίκιο πως μπορούμε να υπολογίσουμε κάθε φορά το 1/8 της κούπας. 3 κουταλιές της σούπας είναι πιο ασφαλής μέτρηση.

Τέλος, το γαρύφαλλο ανήκει στα κυριότερα μπαχαρικά με αντιγηραντικές ιδιότητες μαζί με την κανέλα και τη ρίγανη.

Οπότε να θυμάστε, την επόμενη φορά που θα πονέσει το δοντάκι σας μασουλίστε ένα γαρύφαλλο. Ή, όπως οι Κινέζοι, κάντε το απλά για να έχετε φρέσκια αναπνοή.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Βιολογικά μόνο στην ετικέτα.....

Βιολογικά μόνο στην ετικέτα

Ρήγμα αξιοπιστίας στην ελληνική αγορά των βιολογικών διαπιστώνουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι όπου ο υδροφόρος ορίζοντας έχει διαπιστωμένο πρόβλημα ρύπανσης μοιραία επηρεάζεται και η αγροτική παραγωγή.

Ο προβληματισμός προκύπτει από τα μεγάλα ποσοστά προέλευσης βιολογικών προϊόντων από περιοχές όπως η Βοιωτία -με το γνωστό πρόβλημα ρύπανσης του Ασωπού- ή η Θεσσαλονίκη και η Ημαθία, όπου το καλοκαίρι γινόταν εκτεταμένη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων. Παρά τις αιτιάσεις των επιστημόνων, εκατοντάδες κιλά «βιολογικών» προϊόντων από τις παραπάνω περιοχές κατακλύζουν την ελληνική αγορά και μάλιστα πωλούνται κατά 30% με 50% πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα.

Το πρόβλημα της παραγωγής βιολογικών προϊόντων σε βεβαρημένες περιοχές αναδεικνύει πρόσφατο πείραμα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Χρησιμοποιώντας πιστοποιημένο οργανικό χώμα, ο Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλλιέργησε σε συνθήκες θερμοκηπίου οπωροκηπευτικά και βολβούς, τα οποία πότισε επί τουλάχιστον 4 μήνες με νερό που προσομοίαζε ρυπασμένους υδροφόρους ορίζοντες της Ελλάδας, δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξασθενές χρώμιο και νικέλιο.

Οι μετρήσεις μετά το πέρας του πειράματος ήταν εντυπωσιακές. Ορισμένα προϊόντα, όπως τα κρεμμύδια, βρέθηκαν επιμολυσμένα με νικέλιο σε ποσοστό από 64% έως 99% σε σύγκριση με αυτά που είχαν αρδευτεί με καθαρό νερό. Στην πραγματικότητα, αποδεικνύεται ότι το μολυσμένο νερό μπορεί να ακυρώσει όλες τις προσπάθειες βιολογικής καλλιέργειας, έστω κι αν οι καλλιεργητές δεν χρησιμοποιούν ίχνος φυτοφαρμάκων.

«Αν τα “βιολογικά” προϊόντα που παράγονται σε ρυπασμένες περιοχές αρδεύονται με το νερό της περιοχής ή αν γειτνιάζουν με άλλες συμβατικές καλλιέργειες που έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα, τότε δεν “δικαιούνται” να θεωρούνται “βιολογικά”», αναφέρει ο καθηγητής. Την ίδια άποψη έχει και ο καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Δαουτόπουλος. «Δεν είναι δυνατόν μια περιοχή όπως αυτή του Ασωπού να παράγει βιολογικά προϊόντα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιοχές της χώρας - και συγκεκριμένα της Μακεδονίας, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας είναι βεβαρημένος. Το σύνηθες είναι να υπάρχουν δύο με τρία χωράφια τα οποία είναι βιολογικά ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που ψεκάζονται με χημικά, κάτι που δεν συμβαδίζει με τη λογική», αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικοί οργανισμοί που έχουν την ευθύνη πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων αναφέρουν ότι δεν έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν το σύνολο των βιολογικών παραγωγών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αν και διαβεβαιώνουν ότι οι έλεγχοι που διενεργούν είναι αποτελεσματικοί και κανένα «μαϊμού» βιολογικό δεν καταλήγει στο πιάτο του καταναλωτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κρατική υπηρεσία που να διενεργεί ελέγχους για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι έλεγχοι για τα βιολογικά προϊόντα γίνονται μια φορά τον χρόνο σε όλες τις μονάδες παραγωγής, εμπορίας, παρασκευής, αποθήκευσης ή και εισαγωγής προϊόντων βιολογικής γεωργίας. «Συμπληρωματικά των επισκέψεων, πραγματοποιούνται αναλύσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο ένα προϊόν περιέχει ουσίες που δεν συνάδουν με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας» επισημαίνει η Νόνικα Μπάκα, συντονίστρια του Τμήματος Πιστοποίησης της Παρασκευαστικής Δραστηριότητας και του Γραφείου Διαχείρισης Ποιότητας της ΔΗΩ.

Οι έλεγχοι γίνονται τυχαία ή προγραμματισμένα, όμως σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 5% των συμβαλλόμενων με τον οργανισμό παραγωγών και συνήθως μετά από καταγγελίες. Στους παραβάτες, που υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν στατιστικά το 3% επί του συνολικού των βιοκαλλιεργητών, επιβάλλονται κυρώσεις στους επιχειρηματίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. «Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα με τους ελέγχους για την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων. Κάποιοι βιάστηκαν να αλλάξουν τις καλλιέργειές τους από συμβατικές σε βιολογικές, ώστε να καρπωθούν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίχως να ενδιαφέρονται πραγματικά για την ποιότητα των τελικών προϊόντων», δηλώνει ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μπελαλής.

Πηγή real.gr

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Λόλα, από τα νησιά Batanes, στις Φιλιππίνες… (Η γυναίκα της εβδομάδας)

Τα Batanes είναι ένα συγκρότημα 10 μικρών νησιών στα βόρεια , προς την Ταϊβάν.
Είναι γνωστά σαν «η πατρίδα των ανέμων».

 Η φυλή στην οποία ανήκει ονομάζεται Ivatans και οι πρόγονοί της μετανάστευσαν στα νησιά από την Αυστραλία πριν 4.000 χρόνια. Γεωργοί αλλά και ψαράδες, ικανότατοι στην κατασκευή σκαφών.  Όπως οι περισσότεροι λαοί στον κόσμο η πατρίδα τους είναι μοιρασμένη μεταξύ της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων εξαιτίας των Ολλανδών κατακτητών του 17ου αιώνα.

Η καθημερινότητα της Λόλας μοιράζεται που αλλού, στα χωράφια και στο σπίτι. Κατά κύριο λόγο καλλιεργούν σκόρδα, ένα είδος γλυκοπατάτας, και ζαχαροκάλαμα. Τα τελευταία χρόνια η αλιεία έχει μειωθεί λόγο έλλειψης τεχνογνωσίας και αναπτύχθηκε η κτηνοτροφία.

Το 1993 η Unesco κήρυξε τα νησιά Batanes πολιτιστική κληρονομιά του κόσμου. Η ιδιαίτερη κατασκευή των σπιτιών τους από πέτρα, για να αντιστέκονται στους ισχυρούς μουσώνες της περιοχής, έρχεται σε αντίθεση με τα τυπικά σπίτια της περιοχής που γίνονται συνήθως από άχυρο, μπαμπού και ξύλο.
Οι υδροβιότοποι-σταθμοί μεταναστευτικών πουλιών, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι με ροζ και κόκκινα κοράλλια, πολύ σπάνια πλέον, η μοναδική φυσιολογία του εδάφους και των ακτών καθώς επίσης και η παραδοσιακή κουλτούρα που διατηρείται σχεδόν ανέπαφη λόγω της απομόνωσης  από τα υπόλοιπα νησιά των Φιλιππίνων, προστατεύονται επίσης από την Unesco.

Όπως καταλαβαίνετε η ζωή κυλά με αργούς ρυθμούς. Φοράνε τις παραδοσιακές τους φορεσιές, καμία επέμβαση από «πολιτισμένα» ρούχα. Χαρακτηριστικό τους το vakul, το ιδιαίτερο «καπέλο» φτιαγμένο από φοίνικα Voyavoy, που τους προφυλάσσει από τον ήλιο και την βροχή.  

Τα πέτρινα σπίτια τους  χωρίζονται σε 3 κατηγορίες το αγροτικό, το «σπίτι που φτιάχνεται το αλάτι» και το σπίτι-βάρκα. Η κουζίνα είναι ξεχωριστά κτισμένη γύρω από μία μεγάλη εστία η οποία παραμένει πάντα ζεστή κατά την διάρκεια κάποιου τυφώνα. Η τοπική κουζίνα δεν περιλαμβάνει εξωτικά πιάτα όπως στις γείτονες χώρες. Είναι απλή βασισμένη σε ψάρια, μπανάνες, τοπικά μυρωδικά και χόρτα, κίτρινο ρύζι με τζίντζερ και καρύδες. Τέλος πίνουν ένα είδος κρασιού φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο, από το οποίο προέρχεται και το ξύδι τους.

Σε όλα τα site που διάβασα για να σας δώσω αυτές τις λίγες πληροφορίες, γίνεται ειδική αναφορά στην ευγένεια και καλοσύνη των Ivatans. Είναι πάντα χαμογελαστοί. Επειδή είναι απλά μια απομακρυσμένη επαρχία των Φιλιππίνων δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω περισσότερες φωτογραφίες. 

Αν σας ενδιαφέρει πάντως η Λόλα από τα νησιά Batanes, κάντε ένα σερφάρισμα.
Είναι πολύ όμορφο να μαθαίνεις για άλλους πολιτισμούς.