Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Λούβρο…. Η συνομωσία των 5 (Έλσα Παπαγιαννοπούλου)

 

Λούβρο…. Η συνομωσία των 5 (Έλσα Παπαγιαννοπούλου)
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στα μουσεία της «Κίνησης των 5 μουσείων Θεσσαλονίκης » που φιλοξενούν έργα του Λούβρου. Είναι η απάντηση στα 627 έργα που είχαμε δανείσει εμείς στο παρισινό μουσείο για την περσινή τρίμηνη έκθεση «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Αρχαία Μακεδονία». Ο γενικός τίτλος της έκθεσης είναι «Έργα τέχνης από το Λούβρο στην Θεσσαλονίκη» και θα διαρκέσει από 12 Οκτωβρίου 2012 έως 27 Ιανουαρίου 2013.

Την αρχή έκανε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου. Το θέμα της έκθεσης εδώ είναι « Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί Μύθοι: 16ος-19ος αιώνας». 82 τα έργα που ταξίδεψαν από το Παρίσι μέχρι εδώ, όλα σχέδια με κάρβουνο, σινική μελάνι, σαγκίνα, άσπρη κιμωλία και λαβί (αραιωμένο χρώμα). Δύο- τρία έργα μόνο είναι με λάδι. Είναι εξαιρετικά έργα γνωστών καλλιτεχνών, μεταξύ τους οι Ραφαήλ, Τισιανό, Ρούμπενς, και με ωραιότερο για μένα τον «Σάτυρο» του Ρέμπραντ. Αυτά στο ισόγειο. Η έκθεση πλαισιώνεται και με χαρακτικά ελλήνων καλλιτεχνών στον πρώτο όροφο. Και αυτά σε θέματα αρχαίων ελληνικών μύθων. Είναι μία εξαιρετική έκθεση για όλους, γιατί σπάνια βλέπουμε απεικονίσεις των μύθων μας και αντιλαμβανόμαστε πόσο επηρεάσαμε με αυτούς την ευρωπαϊκή τέχνη. Οι πιο ψαγμένοι στην ζωγραφική έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις τεχνοτροπίες των καλλιτεχνών και να αναγνωρίσουν κάποια προσχέδια από διάσημους πίνακες. Τα σχόλια καθώς και οι συσχετισμοί για κάθε έργο είναι άκρως βοηθητικά.

Την ίδια μέρα το βράδυ στις 8 η δράση μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το θέμα εδώ είναι «Από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο και τον Κοραή: Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και ο διαφωτισμός». Περιμέναμε υπομονετικά και ξανακούσαμε όλες τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς από όλους τους εμπλεκόμενους. Μάθαμε την πορεία τις φιλοσοφίας μέχρι και τον γαλλικό διαφωτισμό. Απολαύσαμε και δύο έργα στο πιάνο. Περιμέναμε υπομονετικά στην ουρά για να μπούμε στην έκθεση, επέτρεπαν 20 άτομα την φορά να περάσουν. Και ξεκίνησε η ξενάγηση. Εδώ θα πω ότι απογοητεύτηκα. Μετά από τα 82 έργα του Τελλόγλειου περίμενα κάτι αντίστοιχο. Τα εκθέματα περιορίζονται σε 2 προτομές από το Λούβρο, του Βολταίρου, του Ζαν-Ζακ Ρουσώ και δύο ανάγλυφα…. Τα υπόλοιπα εκθέματα είναι ένα ολόσωμο καθιστό γλυπτό ανώνυμου δασκάλου-φιλοσόφου, 5 προτομές αρχαίων φιλοσόφων, 5-6 βιβλία του διαφωτισμού και έξω από την πόρτα…. Έπρεπε να καταλάβω ότι όσο περισσότερο μιλάνε στην αρχή τόσο λιγότερα έχουμε να δούμε. Πάντως αν πάτε στο αρχαιολογικό η έκθεση «Οι Μαγεμένες» αξίζουν περισσότερο από την έκθεση του Λούβρου.


Σάββατο έχουν σειρά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, μέσα στην ΔΕΘ, και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το πρωί στο Μακεδονικό πήγα μισή ώρα νωρίτερα από την έναρξη των εγκαινίων, μήπως και βρω κάποια καρέκλα να καθίσω γιατί η μνήμη από την προηγούμενη στο αρχαιολογικό ήταν ….επώδυνη.
Στην υποδοχή με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν εκθέματα από το Λούβρο παρά μόνο προβολή κάποιου ντοκιμαντέρ….. από ότι διάβασα βέβαια δεν είναι ακριβώς ντοκιμαντέρ αλλά η δουλειά της Nan Goldin με θέμα «Scopophilia». Φωτογραφίες από πίνακες και γλυπτά του Λούβρου επεξεργασμένα μαζί με φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο της καλλιτέχνιδας και δοσμένα σε μία προβολή. Φυσικά όπως καταλαβαίνεται απλά είδα το μουσείο παραλείποντας επιδεικτικά να καθίσω για τα εγκαίνια.

Μετά από αυτό η αλήθεια είναι ότι δεν έκανα τον κόπο να πάω και στα δύο μουσεία που συμπληρώνουν την κίνηση των πέντε.
Από όσο διάβασα στο Κρατικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης το θέμα είναι «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» και αφορά τα έργα δύο φωτογράφων, του Mimmo Jodice που αποτυπώνει τόσο έργα όσο και τους εργαζόμενους του Λούβρου, και του Jean Christophe Ballot που εκθέτει φωτογραφίες του ίδιου του Λούβρου κατά την περίοδο της ανακαίνισης του από το 1992 έως το 2002.

Τέλος το θέμα στο Βυζαντινό Μουσείο είναι «Η Λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού». Το κύριο έκθεμα εδώ είναι η ίδια η ασημένια Λειψανοθήκη, βυζαντινό έργο του 12ου – 13ου αιώνα, η οποία έφτασε στην Γαλλία ως λάφυρο ίσως μετά την Δ΄ Σταυροφορία του 1204. Η έκθεση στο Βυζαντινό ουσιαστικά παρουσιάζει την χρήση του Σταυρού ως σύμβολο από την ελληνορωμαϊκή εποχή.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα
Έργα τέχνης του Λούβρου : Η λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού» στο Μ.Β.Π. Έργα τέχνης του Λούβρου: Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο, στο ΚΜΣΤ Έργα τέχνης του Λούβρου: Η Ευρώπη και οι Ελληνικοί μύθοι, στο Τελλόγλειο Έργα τέχνης του Λούβρου: από τον Πλάτωνα στον Βολταίρο, στο ΑΜΘ
Έργα τέχνης του Λούβρου: Nan Goldin, Scopophilia, στο ΜΜΣΤ
Έργα τέχνης του Λούβρου σε 5 Μουσεία της Θεσσαλονίκης

Πριν κλείσω δεν μπορώ παρά να παρατηρήσω ότι εμείς δανείσαμε 627 έργα στο Λούβρο, ενώ σε αντιδιαστολή το Λούβρο μας δάνεισε μόλις καμιά 100αριά. Από όσο ξέρω τα ελληνικά έργα στα υπόγεια του είναι εκατοντάδες (για να μην τολμήσω να πω χιλιάδες), επίσης τα έργα ευρωπαίων καλλιτεχνών με θέματα από την Ελλάδα επίσης είναι πάρα πολλά. Και μας έστειλαν μόνο τόσα λίγα? Και μάλιστα ούτε μία ελαιογραφία? Φυσικά, δεν θέλουν να μας στείλουν τα δικά μας ίσως γιατί φοβούνται ότι δεν θα τα πάρουν πίσω. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι είμαστε πολιτισμένοι και θα επιστρέψουμε ότι θα δανειστούμε. Αλλά, περίμενα να μας στείλουν πιο αξιόλογα έργα πιο γνωστών ζωγράφων. Παρόλα αυτά κάντε μία βόλτα από το Τελλόγλειο, κατά την γνώμη μου, είναι το πιο ενδιαφέρον από όλα.

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου