Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Unplugged ...Σάββας Πουρσανίδης....

 (Έλσα Παπαγιαννοπούλου)

Ή πώς να μείνετε άφωνοι από την μαεστρία ενός καλλιτέχνη.

Unplugged ...Σάββας Πουρσανίδης (Έλσα Παπαγιαννοπούλου)
Βρήκα την πρόσκληση σε ένα κατάστημα πώλησης ειδών ζωγραφικής. Εντυπωσιάστηκα από το μικρό κομμάτι ενός πίνακα που είχε πάνω της. Κάρβουνο και μολύβι.

Περίμενα ανυπόμονα να έρθει η 17η Οκτωβρίου και να πάω στα εγκαίνια. Στην Αποθήκη 9 στο λιμάνι. Επί μία ώρα, ίσως και παραπάνω, περιπλανιόμουν μέσα στην έκθεση άφωνη. Γύρω μου περίπου άλλα 50-60 άτομα, να κάνουν ακριβώς το ίδιο. Οι παρέες διαλύθηκαν. Όλοι έψαχναν να βρουν ένα μέρος να απολαύσουν μόνοι τους τα έργα.

Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης η δουλειά για την συγκεκριμένη έκθεση κράτησε πεντέμισι χρόνια. Η ιδέα. Γυμνά κορμιά με όλους τους μυς σε ένταση ζωγραφισμένα με κάρβουνο σε ειδικά επεξεργασμένο καμβά, να παίζουν μουσικά όργανα. Τα μέγεθος των έργων μνημειακό. Μοντέλα, φοιτητές από τους οποίους αντέγραψε μόνο την κίνηση, την συστροφή των σωμάτων, την έκφραση. Μετά ο καλλιτέχνης τα ξανάπλασε, γυμνά, με κάθε ίνα να αντηχεί τον ήχο των μουσικών οργάνων. Βιολιά, βιόλες, χάλκινα, σαξόφωνα, βιολοντσέλα, τύμπανα, μπουζούκι, κιθάρες, ακορντεόν, αγκαλιάζονται από τα κορμιά, γίνονται ένα με αυτά. Φαίνετε σαν το ίδιο το σώμα να είναι το ηχείο του κάθε οργάνου.

Το κυρίως έργο «η Μπάντα» έχει διαστάσεις 9 μέτρα επί 3 ½ περίπου. Η τοποθέτηση των έργων σε οδηγεί σιγά-σιγά σε αυτά. Αρχικά τα πρώτα σκαριφήματα, μετά η σπουδή των σωμάτων. Οι λεπτομέρειες. Τα δάχτυλα, τα χέρια, τα πόδια, οι μελέτες για τα μουσικά όργανα. Και μετά ο ίδιος ο πίνακας. 11 συνολικά μεγάλα έργα και πάρα πολλά σχέδια και σπουδές για αυτά.

Δεν ήξερα τον κύριο Πουρσανίδη. Στο βιογραφικό του διαβάζω ότι είναι γεννημένος στην Θεσσαλονίκη και τελείωσε την Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από το εργαστήριο του Δημήτρη Κοντού (1987-1993). Στον κύριο Κοντό κάνει, στην εναρκτήρια ομιλία του, ειδική μνεία. Ο ίδιος είναι και καθηγητής στην Καλών Τεχνών. Διδάσκει εδώ και είκοσι χρόνια σχέδιο και χρώμα. Από ότι διαβάζω η έκθεση «Unplugged» είναι η πρώτη ατομική του. Έχει πάρει μέρος σε άλλες 6 ομαδικές.

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα έργα. Για την εντύπωση που μου έκαναν. Με τίποτε όμως δεν θα μπορούσα να σας δώσω έστω και ένα δείγμα της ομορφιάς τους. Γι’ αυτό ένα απόγευμα που θα κατηφορίσετε για το καθιερωμένο ποτό σας στο κέντρο της πόλης ή το πρωινό κάπου Σαββάτου ή Κυριακής μην παραλείψετε να περάσετε από την Αποθήκη 9 του λιμανιού. Αξίζει πραγματικά τον κόπο σας. Πιστέψτε με.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την έκθεση
Έκθεση «Unplugged” Savas Poursanidis
Ο.Λ.Θ. Αποθήκη 9 17.10.2012 – 19.11.2012 Δευ. – Παρ. 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 22.00 Σαβ. – Κυρ. 10.00 έως 22.00

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου