Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Σοκολάτα......γλυκιά σαν αμαρτία !!!!


Γράφει η Κατερίνα Τζιώτζη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
 


Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά τη λατρεύουν...! Η σοκολάτα είναι από τους πιο γλυκούς πειρασμούς που μπορεί να συναντήσει κανείς, μας ανεβάζει τη διάθεση, μας τονώνει, μας συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές! Η ιστορία της χάνεται στο βάθος των αιώνων…

Ήταν το 600 μ.Χ. όταν οι Μάγια μετακόμισαν από τη Γουατεμάλα στο Μεξικό φέρνοντας μαζί τους και τα μυστικά της καλλιέργειας του κακάο. Η καλλιέργεια εξαπλώθηκε σε όλη την Κεντρική Αμερική και το φυτό του κακάο απέκτησε τέτοια αξία ώστε όλες οι οικονομικές συναλλαγές γίνονταν με τους σπόρους του φυτού. Αργότερα οι Ισπανοί, αν και δεν συνειδητοποίησαν από την αρχή τα οφέλη του κακάο, το μεταφέρουν στη χώρα τους και το κακάο συνεχίζει το γευστικό ταξίδι του και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η σοκολάτα με την στερεά μορφή της πρωτοεμφανίστηκε το 1674 στο Λονδίνο σε ένα παραδοσιακό μαγαζί με σοκολατένια ραβδάκια «αλά ισπανικά» και με ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή. Ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε πλάκας σοκολάτας σε κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα, πρόσθετους ξηρούς καρπούς και άλλα υλικά (σταφίδες, λικέρ, διογκωμένο ρύζι), προκύπτουν και διαφορετικά είδη.

Μερικά από τα πιο γνωστά, στην Ελλάδα, είναι: • Κουβερτούρα (bitter-πικρή με διάφορες περιεκτικότητες κακάο από 45-85%)
• Σοκολάτα υγείας (με μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο συνήθως 40-45%)
• Σοκολάτα γάλακτος
• Αμυγδάλου ή φουντουκιού
• Λευκή

Διατροφική αξία
Η σοκολάτα θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά φυσικά προϊόντα. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο αλλά και ένα πλήθος από βιταμίνες όλων των κατηγοριών.

Η σοκολάτα, εξαιτίας όλων των θρεπτικών αυτών συστατικών που περιέχει, ασκεί προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο, στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε εκφυλιστικές παθήσεις. Μεγάλος λόγος έχει γίνει για τις αντιοξειδωτικές της ουσίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι πολυφαινόλες, στις οποίες ανήκουν τα φλαβονοειδή και καταφέρνουν να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου- που δημιουργούνται από τον φυσιολογικό μεταβολισμό και δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και στην πρόληψη έναντι πολλών ειδών καρκίνου.

Πιο πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας (τα 100γρ. περιέχουν 600mgr πολυφαινολών) και ακολουθούν το πράσινο τσάι και το κρασί . Δύο κουταλιές της σούπας φυσικό κακάο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από 4 κούπες πράσινο τσάι, μία κούπα βατόμουρα και μία κούπα κόκκινο κρασί!
Είναι όμως όντως απαγορευτική η κατανάλωσή της για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή;

Παρά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της, η σοκολάτα έχει ενοχοποιηθεί για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα προϊόν με μεγάλη θερμιδική αξία (μια σοκολάτα υγείας 100γρ αποδίδει 479 θερμίδες). Άρα ακόμη και μικρές ποσότητες της μας αποδίδουν πολλές θερμίδες…! Καθώς λοιπόν η παχυσαρκία τείνει να χαρακτηριστεί ως επιδημία στην εποχή μας και έχει συνδεθεί με όλες τις σύγχρονες ασθένειες , ήταν αναπόφευκτο να μην συνδεθεί και με την κατανάλωση της σοκολάτας!

Και αν αναλογιστεί κανείς την συνεχόμενη μείωση της φυσικής μας δραστηριότητας με την παράλληλη αύξηση της ημερήσιας θερμιδικής μας πρόσληψης, ειδικά σε περίοδο κρίσης όπου οι περισσότεροι βρίσκουν «παρηγοριά» στο φαγητό, πόσο μάλλον στα γλυκά, είναι λογικό να αυξάνονται τα επίπεδα παχυσαρκίας και τα κρούσματα των παραπάνω ασθενειών, χωρίς όμως αυτό αυτόματα να σημαίνει ότι υπεύθυνη είναι η σοκολάτα!

Άλλωστε οποιοδήποτε τρόφιμο και αν καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση του βάρους μας! Μια ισορροπημένη διατροφή όμως όπου τίποτε δεν είναι "απαγορευμένο" αλλά όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται ισορροπημένα, μαζί με καθημερινή φυσική δραστηριότητα, μας βοηθά να ελέγχουμε το βάρος μας και να έχουμε καθημερινά ένα αίσθημα ευεξίας και ζωντάνιας.

Ας απολαύσουμε λοιπόν χωρίς τύψεις αυτό το αγαπημένο σε όλους μας τρόφιμο μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αξιοποιώντας τις ευεργετικές του ιδιότητες…!

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου