Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Οι Μαγεμένες Las Incantadas.....

 

  (κριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου)

Κριτική Απόψεις



Οι Μαγεμένες Las Incantadas  (κριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου)


Δύο καλλιτέχνες και καθηγητές στην Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδα στην Ισπανία, επισκέφτηκαν την πόλη μας πριν από περίπου δυόμιση χρόνια. Μέσα σε όλα τα αξιοθέατα συμπεριέλαβαν και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα εκθέματα τους μάγεψαν.

Είχαν μία ιδέα. Να δημιουργήσουν μνημειακά έργα, ο κάθε ένας στο στυλ του, εμπνευσμένα από τα εκθέματα του μουσείου. Στην διεύθυνση άρεσε η ιδέα, και μέσα στα πλαίσια της παγκόσμιας τάσης να ανοίξουν τα μουσεία για εκδηλώσεις τέχνης, έκανε δεχτό το αίτημά τους. Για περίπου δύο χρόνια οι καλλιτέχνες πηγαινοέρχονταν για να κάνουν προσχέδια. Και ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουν τις Las Incantadas….. Τις Μαγεμένες….. απεικονίσεις εμπνευσμένες από την πολιτιστική παράδοση της αρχαίας Μακεδονίας.

Η Asuncion Jodar με ακουαρέλες σε σχεδόν φυσικό μέγεθος αναπαριστά ονειρικά γυναικείες φιγούρες από αγάλματα μαρμάρινα ή μικροσκοπικά μπρούτζινα ένθετα σε κρατήρες ή χρυσά κοσμήματα.

Ο Ricardo Marin Viadel πιο έντονος στο σχέδιό του μας δίνει, με διάφορα στυλ ζωγραφικής βασισμένα σε μολύβι, προτομές επίσης μνημειακού χαρακτήρα. Τα έργα τοποθετήθηκαν κοντά, μπροστά, πίσω ή πάνω από τα εκθέματα τα οποία ενέπνευσαν τους δημιουργούς.

Η διευθύντρια του μουσείου, στα εγκαίνια, μας πληροφόρησε ότι το όνομα Las Incantadas στην διάλεκτο των Ισπανόφωνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης προέρχεται από τέσσερις λίθινους πεσσούς (3ος-5ος αιων. μ.Χ.) με ανάγλυφες μορφές που βρέθηκαν στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο θρύλος και η εικόνα τους αποτελούν ένα από τα σύμβολα της πόλης…..

Την ώρα που παρακολουθούσα την ομιλία δεν είχα ιδέα ποιες είναι οι Μαγεμένες, και ας κάθομαι 2 τετράγωνα πιο πάνω από την αρχαία αγορά. Το έψαξα λοιπόν λίγο. Είναι 8 αγάλματα που στόλιζαν μια διπλή στοά με κιονοστοιχία στην νότια είσοδο της αρχαίας αγοράς στην Εγνατία, δίπλα στα λουτρά ο Παράδεισος. Η στοά αυτή είναι και γνωστή ως η Στοά την Ειδώλων, όπως ονομάστηκε από τους χριστιανούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης, ή των Μαγεμένων, όπως ονομάστηκε από τους Σεφαραδίτες, τους Ισπανοεβραίους που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά τον διωγμό του 1492 από την Ισαβέλλα και τον Φερδινάνδο της Ισπανίας.

Απεικόνιζαν, την Μαινάδα, τον Διόνυσο, την Αριάδνη, την Λήδα, τον Γανυμήδη, τον Διόσκουρο, την Αύρα και την Νίκη. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται στο Λούβρο αλλά δεν εκτίθενται. Είναι αμπαλαρισμένα στα υπόγεια του μουσείου. Είναι γνωστά ως οι «Μαγεμένες», ή τα «Είδωλα» ή οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης».

Οι κίονες-αγάλματα μεταφέρθηκαν στην Γαλλία το 1864 με την άδεια των οθωμανικών αρχών. Η στοά είχε και άλλα αγάλματα και σύμφωνα με μαρτυρίες κατάλοιπά της βρίσκονταν στην αυλή ενός σπιτιού αλλά η πυρκαγιά του 1917 έσβησε τα πάντα…. Φέτος με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης γίνονται ενέργειες για την επιστροφή των Μαγεμένων στην πόλη τους.

Η έκθεση των ισπανών καλλιτεχνών θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Και είναι λίγο διαφορετική από τις άλλες. Κατά την διάρκεια του χρόνου, οι καλλιτέχνες θα συνεχίσουν να ζωγραφίζουν και να εναλλάσσουν τα έργα στο μουσείο. Και μία επίσκεψη σε αυτήν την έκθεση είναι διπλό κέρδος. Είναι μια ευκαιρία να δούμε και το αρχαιολογικό μουσείο. Που όλο σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε αλλά το αναβάλουμε για κάποια άλλη στιγμή.

Περιοδική έκθεση Las Incantadas Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Δευτέρα 10:30 - 18:00
Τρίτη - Σάββατο 9:00 - 18:00
Κυριακή 9:00 - 16:00

Οι μόνιμες εκθέσεις : - "Προς τη Γένεση των Πόλεων" - "Στο βασίλειο της Μακεδονίας απο τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα" - "Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας Μητρόπολις" είναι επισκέψιμες απο τις 11:00 έως και τις 16:00

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012
 από cityportal (http://www.cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=205&article_id=40140)

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να ήξερα, πραγματικά, γιατί κορίτσι μου διάλεξες λάθος επάγγελμα στην ζωή σου? Αφου δεν υπάρχει κάτι "καλλιτεχνικό" που να μην τα καταφέρνεις!!! Ειλικρινά σε ζηλεύω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπάρχουν εκατομμύρια πράγματα που δεν μπορώ να κάνω.....
      η μαμά μου μου είπε να είμαι σεμνή...
      δες λίγο το νέο στυλ του blog και πες μου αν σου αρέσει...

      Διαγραφή