Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

9 βότανα που κάνουν τα γεύματά μας πιο υγιεινά.........

Προσθέστε στα γεύματά σας βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, με τα παρακάτω πολύτιμα βότανα που προσφέρει η φύση.

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Ποιος είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε τα αντιοξειδωτικά στα φαγητά σας; Προσθέστε ρίγανη. Χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο; Προσθέστε λεβάντα. Αν δεν χρησιμοποιείτε φρέσκα βότανα στα πιάτα σας, χάνετε μερικά πραγματικά θαυματουργά συστατικά της φύσης, που βελτιώνουν τη γεύση στα φαγητά και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που προσθέτουν ζωτικής σημασίας ανόργανα συστατικά σε κάθε πιάτο και μάλιστα μερικά μπορεί ακόμη και να καταστέλλουν τοξικές χημικές ουσίες που δημιουργούνται με το μαγείρεμα.
Ακόμα κι αν δεν νοιάζεστε ιδιαίτερα για τη διατροφή σας, τα παρακάτω βότανα θα σας βοηθήσουν να παρασκευάσετε φαγητά για… να γλείφετε τα δάχτυλά σας.

1. Θυμάρι
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαρμακευτικά βότανα και χρησιμοποιείται για να σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά και για τα κρυολογήματα. Δύο κουταλάκια του γλυκού αυτού του βοτάνου, έχουν σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών σας για σίδηρο, ενώ επίσης είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, ένα μέταλλο που ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθά στην υγιή οστά και επιδερμίδα.
Ταιριάζει με: Ζυμαρικά και σάλτσες για πίτσα, σος για σαλάτες, βραστά, πουλερικά, ψάρια και αυγά.

2. Μαϊντανός
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να τον χρησιμοποιήσετε: Δύο κουταλιές της σούπας φρέσκου μαϊντανού, προσφέρουν περισσότερο από 150% των ημερήσιων αναγκών σας για βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, τη σωστή διαμόρφωση των οστών, και τη λειτουργία του ήπατος.
Ένα ακόμη όφελος από την κατανάλωση μαϊντανού, είναι ότι η χλωροφύλλη του καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον μαϊντανό ως αφροδισιακό.
Ταιριάζει με: λαχανικά και σαλάτες.

3. Λεμονόχορτο (Lemongrass)
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Αυτό το αρωματικό, εσπεριδοειδές χόρτο, είναι ίσως περισσότερο γνωστό ως συστατικό της νοτιοανατολικής, ασιατικής κουζίνας. Το εξωτικό λεμονόχορτο, που αντλεί τη γεύση και το άρωμά του από την ίδια ένωση που βρίσκεται στο ξύσμα λεμονιού, δε νοστιμίζει απλά τις συνταγές, αλλά είναι και ένα περιζήτητο φυσικό φάρμακο που ανακουφίζει τον πυρετό, τις μυϊκές κράμπες, το ανακατεμένο στομάχι και τους πονοκεφάλους . Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία ενάντια στο οξειδωτικό στρες, μια από τις κύριες αιτίες των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες που καταπολεμούν το Ε. coli.
Ταιριάζει με: κοτόπουλο, ψάρια και βόειο κρέας.

4. Ρίγανη
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να την χρησιμοποιήσετε: Εάν χρησιμοποιείτε μόνο ένα βότανο στη μαγειρική σας, προτιμήστε τη ρίγανη. Αυτό το ισχυρό βότανο (που μερικοί σεφ πιστεύουν ότι έχει καλύτερη γεύση αποξηραμένα) περιέχει έως και 20 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο, από τα άλλα βότανα. Σύμφωνα με ερευνητές, μία κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη, έχει την ίδια ισχύ ως αντιοξειδωτικό, όσο ένα ολόκληρο μήλο. Και ανά γραμμάριο, το βότανο αυτό έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από τα βατόμουρα.
Ταιριάζει με: Σάλτσα ντομάτας, vinaigrettes, πουλερικά και θαλασσινά.

5. Δενδρολίβανο
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Σε ποιον δεν αρέσει μια ζουμερή μπριζόλα στη σχάρα; Αλλά η έκθεση του κρέατος (κόκκινου ή λευκού) στις καυτές φλόγες της σχάρας, οδηγεί στο σχηματισμό ετεροκυκλικών αμινών, καρκινογόνων ενώσεων που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο του κρέατος σε μπάρμπεκιου. Αν όμως προσθέσετε δεντρολίβανο, αυτό δε θα συμβεί, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Arkansas, Iowa State University και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που βρήκαν ότι το δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών κατά 60-80%.
Ταιριάζει με: λαχανικά, πατάτες, αυγά, αρνί, χοιρινό και κοτόπουλο.




5. Φασκόμηλο
Φωτογραφία: http://el.wikipedia.org
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Αυτό το βότανο με την έντονη γεύση, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ακολουθώντας σε αντιοξειδωτικές ουσίες τη ρίγανη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε φυτικές και παραδοσιακές θεραπείες και ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pharmacological Biochemical Behavior, 45 ενήλικες έλαβαν, είτε ένα εικονικό φάρμακο ή διαφορετικά επίπεδα αιθέριων ελαίων που βρίσκονται στο φασκόμηλο. Εκείνοι που έλαβαν ακόμη και τα χαμηλότερα επίπεδα έλαια από φασκόμηλο, παρουσίασαν καλύτερη μνήμη, με βάση τις γνωστικές δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκαν, από ό, τι τα άτομα που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.
Ταιριάζει με: Σάλτσες ντομάτας, κοτόπουλο, ψάρι και χοιρινό κρέας.

7. Κόλιανδρος
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να τον χρησιμοποιήσετε: Είναι ένα βότανο που ή το αγαπά κάποιος ή το μισεί. Καλό είναι πάντως να χρησιμοποιείτε πάντα μερικά κλωναράκια κόλιανδρου στο κοτόπουλό σας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, βρήκαν ότι μια ένωση που περιλαμβάνει αυτό το βότανο, είναι σχεδόν δύο φορές πιο αποτελεσματική στο να σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας (που βρίσκονται συνήθως σε ωμά κρέατα), από τα εμπορικά αντιβιοτικά.
Ταιριάζει με: Σάλτσες, ντιπ, σαλάτες, φασόλια και κοτόπουλο.




8. Λεβάντα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να την χρησιμοποιήσετε: Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη λεβάντα με το ποτ πουρί και τα κεριά καθώς έχει τη φήμη ότι χαλαρώνει και ανακουφίζει από το στρες. Αλλά αν δεν την χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα, χάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι αποθηκευμένα στα αρωματικά φύλλα της. Είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Α και έχει σίδηρο και της βιταμίνη C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στις εποχιακές αλλεργίες.
Ταιριάζει με: κοτόπουλο, χοιρινό και σε συνταγές ψωμιού.

9. Μέντα
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Πώς να την χρησιμοποιήσετε: Η μέντα είναι πολύ πιο σημαντική από το να συνοδεύει ένα κοκτέιλ ή να φρεσκάρει την αναπνοή μας. Κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από το φασκόμηλο και τη ρίγανη, όσον αφορά στην περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μπορεί επίσης να μας βοηθήσει σε περιόδους δίαιτας. Απλά και μόνο η μυρωδιά της μέντας, μπορεί να μειώσει τη λαχτάρα για φαγητό: μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit της Δυτικής Βιρτζίνια, διαπίστωσε ότι τα άτομα που μύριζαν μέντα κάθε 2 ώρες για μια εβδομάδα, κατανάλωσαν 2.800 λιγότερες θερμίδες από εκείνους που δεν το έκαναν.
Ταιριάζει με: λαχανικά, κοτόπουλο και αρνί.

Πηγή:
http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/9-botana-pou-kanoun-ta-geumata-mas-pio-ugieina?id=2250554

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου