Downshifting, easy living ή απλώς τεμπελιά. Τώρα πια το δικαίωμα μας στη βαρεμάρα είναι επιστημονικά κατοχυρωμένο. Όχι μόνο κάνει καλό στην εμφάνιση, κάτι που είχαμε αρχίσει να υποψιαζόμαστε βλέποντας την λαμπερή επιδερμίδα των φιλενάδων μας που δεν εργάζονται, αλλά είναι και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία.
Μετά από πολύχρονες έρευνες, οι δόκτορες Peter και Michael Axt, έγραψαν το βιβλίο «The Joy of Laziness: Why Life Is Better Slower - and How to Get There» ("Η ευτυχία της τεμπελιάς: Γιατί η ζωή είναι καλύτερη όταν είναι αργότερη- και πώς να το πετύχετε"). Εκεί υποστηρίζουν πως πρέπει να περνάμε τουλάχιστον το μισό χρόνο μας χωρίς να κάνουμε τίποτα, ότι πρέπει να κοιμόμαστε περισσότερο και να μην ταλαιπωρούμε τον εαυτό μας με γυμναστική και σπορ. Καθώς τα αποθέματα της ενέργειάς μας είναι πεπερασμένα, όπως αποδεικνύουν οι συγγραφείς, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να… «προσέχουμε για να έχουμε».
Τα επιχειρήματά τους προέρχονται τόσο από την επιστημονική έρευνα όσο και από προσωπικά παραδείγματα ασθενών τους. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πώς ο πολυδιαφημισμένος τύπος του lifestyle με την εντατική άσκηση, την ασταμάτητη δραστηριότητα και τις αμέτρητες ώρες εργασίας, είναι καταστροφικός για την υγεία και τη μακροζωία.
Κάθε ανθρώπινος οργανισμός έχει περιορισμένα αποθέματα ενέργειας και η ταχύτητα με την οποία καταναλώνονται προσδιορίζει το προσδόκιμο της ζωής του. Κάνοντας αναφορά στην επιστημονικά αναγνωρισμένη θεωρία τους, τη Μεταβολική Θεωρία, οι συγγραφείς εξηγούν πώς το να είσαι τεμπέλης -δηλαδή ήρεμος, να τρως με ησυχία, να γυμνάζεσαι λίγο και να ελαχιστοποιείς τη φιλοδοξία σου- ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να επιμηκύνει τη ζωή.
Γι' αυτό, στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται κόλπα για εξοικονόμηση ενέργειας σε ό,τι αφορά τη διατροφή, την εργασία και την άσκηση και συμβουλές για την εφαρμογή αυτού του αμφισβητήμενου ακόμα κόνσεπτ.
Σύνδεσμος:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου