Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Η Κληρονομιά του Στόουνχεντζ (Βιβλιοκριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου)

 

Κριτική Απόψεις από www.Cityportal.gr

Η Κληρονομιά του Στόουνχεντζ  (Βιβλιοκριτική Έλσα Παπαγιαννοπούλου)
Το κυκλικό μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ στην κοιλάδα του Σώλτσμπερυ στα νότια της Αγγλίας έχει χτιστεί γύρω στο 3.000 π.Χ. σύμφωνα με νέες μετρήσεις. Ανήκει στην εποχή του Χαλκού, και ανακηρύχθηκε μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

Το γνωρίζουμε από τα διάφορα ντοκιμαντέρ που έχουν γυρισθεί. Όλοι όμως ασχολούνται με το πώς χτίστηκε. Για την τεχνική, για το πώς μετέφεραν τις πέτρες από χιλιόμετρα μακριά και πως τις έστησαν με τόση ακρίβεια που να στέκεται ακόμα. Μιλάμε για την νεολιθική εποχή. Μαθαίνουμε για τις διάφορες αστρονομικές θέσεις που αντιπροσωπεύει το μνημείο, ότι ήταν μάλλον ναός/θεραπευτήριο στο οποίο έρχονταν από όλη την Ευρώπη για να γιατρευτούν από διάφορες ασθένειες. Μαθαίνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τάφοι επιφανών τις νεολιθικής εποχής, όπως μαρτυρούν τα κτερίσματα που βρέθηκαν μέσα σε αυτούς. Μαθαίνουμε για τους δρυΐδες και σκεφτόμαστε πόσο γραφικοί είναι όλοι αυτοί που μαζεύονται εκεί κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου για να γιορτάσουν το θερινό ηλιοστάσιο.

Όλοι σπαζοκεφαλιάζουν για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι του Στόουνχεντζ , για το τι πίστευαν και ποιο ήταν το λειτουργικό αυτής της θρησκείας.

Ο Sam Christer στο βιβλίο του «Η Κληρονομιά του Στόουνχεντζ» κάνει ακριβώς αυτό. Ακολουθώντας τα γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα, πλάθει μία θρησκεία 5.000 ετών η οποία είναι ζωντανή μέχρι σήμερα. Μας βάζει μέσα στο άδυτο του Αρχιερέα του Στόουνχεντζ, και μας οδηγεί σιγά σιγά, συναρπαστικά μέσα στο λειτουργικό μιας ζωντανής μέχρι σήμερα αρχαίας θρησκείας. Και το κυνηγητό αρχίζει. Όπως κάθε μυθοπλασία που στηρίζεται σε ένα βασικό ιστορικό πλαίσιο, και εκτυλίσσεται στην σημερινή εποχή και φυσικά είναι γραμμένη με μία δυνατή πένα, σε συναρπάζει.

Στο βιβλίο δεν υπάρχει το γνωστό για το είδος πήγαινε έλα στην αρχαιότητα και στο σήμερα. Δεν χρειάζεται. Η πλοκή είναι στιβαρή. Το μόνο λίγο τραβηγμένο στοιχείο είναι ότι η νεαρή γυναίκα που απαγάγετε από τους πιστούς του ναού είναι η κόρη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Αυτό όμως δεν επηρεάζει καθόλου την σοβαρότητα του βιβλίου.

Ο πρωταγωνιστής ένας αρχαιολόγος καθηγητής του Κέιμπριτζ, μαθαίνει ότι ο πατέρας του, με τον οποίο δεν έχει μιλήσει εδώ και χρόνια, αυτοκτονεί. Πηγαίνοντας στο σπίτι για την κηδεία ανακαλύπτει κωδικοποιημένα ημερολόγια που κρατούσε ο πατέρας του από τότε που ήταν 18 χρονών, τα οποία και τον καθοδηγούν. Μαζί με μία αστυνομικό ξεσκεπάζουν την λατρεία των Ιερών Λίθων, η δύναμη των οποίων πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται ότι «Η Κληρονομιά του Στόουνχεντζ» είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ, που ανταγωνίζεται επάξια τα έργα του Νταν Μπράουν. Και αυτό ακριβώς είναι.

«Η Κληρονομιά του Στόουνχεντζ»,
Sam Christer,
εκδόσεις Λιβάνη

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012
Σύνδεσμος: http://cityportal.gr/articles_det1.asp?subcat_id=193&article_id=39504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου