Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τσουκνίδα...... πανάκεια για τον Ιπποκράτη....


Μια και μιλούσαμε για τσουκνίδες έψαξα λίγο το αρχείο μου για να βρω περισσότερες πληροφορίες.

Ανήκει στην κατηγορία «πανάκεια» κατά τον Ιπποκράτη. Δηλαδή στην ομάδα των φυτών που ωφελούν όλες τις ασθένειες. Την αναφέρουν επίσης τόσο ο Πλίνιος όσο και ο Διοσκουρίδης. Χρησιμοποιείται όλο το φυτό. Λουλούδια, φύλλα και ρίζες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C E, B1, B2,  B3 KAI B5. Επίσης περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο…..

Αν περιείχε και χρυσό σίγουρα θα είχε εξαφανισθεί μέχρι τώρα…. Ε… ναι συνεχίζω…

Είναι σίγουρα πιο ωφέλιμη από το σπανάκι για ανθρώπους που έχουν αναιμία, γιατί εκτός από την μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο,  συνδυάζει 2 πράγματα. Την έλλειψη του οξαλικού οξέος,  το οποίο δεν επιτρέπει τον σίδηρο να απορροφηθεί από το αίμα, και την μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του.

Δεν θα αναφέρω όλα τα συστατικά που περιέχει αλλά τα αποτελέσματά τους, γιατί από ότι διαβάζω είναι πολλά, και δεν είμαστε γιατροί να χρειάζεται να αποστηθίζουμε όρους και συστατικά.

Οπότε, κάνει καλό στους διαβητικούς γιατί διεγείρει το πάγκρεας. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, στις γυναίκες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη κατά την διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Είναι διουρητική και βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεφρών, βοηθάει στην αποβολή λίθων από αυτά.

Με εξωτερική χρήση, ανακουφίζει από την αρθρίτιδα, ποδάγρα νευραλγίες, τενοντίτιδες, ισχιαλγία και γενικότερα πόνους αρθρώσεως. Είναι επουλωτική σε πληγές, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, έκζεμα, και αιμορροΐδες.

Καλά είναι ατελείωτος ο κατάλογος…… εντάξει, εντάξει επανέρχομαι….

Το μάζεμά της όσο και το καθάρισμα της θέλουν προσοχή, αλλά αν θυμηθούμε λίγο της οδηγίες της μαμάς μας θα δούμε ότι πάντα δίπλα σε τσουκνίδες υπάρχουν μολόχες για να παίρνουν τον έντονο κνησμό που προκαλεί η τσουκνίδα. Πάντως για καλό και για κακό βάλτε δύο ζευγάρια γάντια…
Λόγω της μεγάλης διατροφικής της αξίας αλλά και επειδή βρίσκεται παντού, ήταν ένα θρεπτικό φαγητό στην περίοδο πολέμων. Από τις πίτες της Μακεδονίας, στα κρητικά καλλιτσούνια, στα τσιγαριστά χόρτα ή στο πέστο με ελαιόλαδο η τσουκνίδα δίνει εξαιρετική αι ιδιαίτερη γεύση.

Πίνοντας την σας αφέψημα είναι πραγματικό φάρμακο για το κρύωμα, τον βήχα, την αλλεργική ρινίτιδα, την υπέρταση, την αρθρίτιδα και τις παθήσεις του πεπτικού.

Να συνεχίσω ή κουραστήκατε? Χμ….συνήθως δεν αφήνω μισές δουλειές, γι’ αυτό συνεχίζω…..

Ενεργεί κατά της διάρροιας, είναι γαλακταγωγό. Διώχνει τα σκουλήκια από το έντερο, καλμάρει από σπασμούς των εντέρων. Με γαργάρες θεραπεύει μολύνσεις του στόματος, άφθες, ουλίτιδα. Με κομπρέσες καθαρίζει το δέρμα, εξαφανίζει την ακμή, τονώνει το τριχωτό της κεφαλής και ηρεμεί από κεφαλαλγίες.

Η σωστή της και πιο θεραπευτική της χρήση προϋποθέτει φρέσκα φύλλα. Αλλά στην πόλη έχουμε μόνο αποξηραμένα, και ότι βρούμε στην λαϊκή από φρέσκα.

Σαν ρόφημα με φρέσκα φύλλα: ρίχνουμε μιάμιση χούφτα σε ένα λίτρο νερό. Βράζουμε 5 λεπτά και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα.
Για εξωτερική χρήση (γαργάρες, κομπρέσες, λοσιόν, σαμπουάν κ.λπ.) ρίχνουμε 3 χούφτες φύλλα φρέσκα και λουλούδια σε ένα λίτρο βραστό νερό, τ’ αφήνουμε 10 λεπτά και αφού το σουρώσουμε το χρησιμοποιούμε ανάλογα. Όταν χρησιμοποιείται αποξηραμένα φύλλα προσθέστε λίγο ακόμα γιατί χάνει μέρος των αιθέριων ελαίων της.

Ο Ησίοδος γράφει « να φας τσουκνίδα, για να προστατευτείς από όλες τις ασθένειες του έτους». Ο Αριστοφάνης συνιστούσε να τις καλλιεργούν συστηματικά στον κήπο. Και ο Πετρώνιος έγραφε, στην εποχή του Νέρωνα, ότι για να αποκτήσουν οι άντρες την χαμένη τους σεξουαλικότητα έπρεπε να «μαστιγωθούν» με μια δέσμη τσουκνίδες, στον αφαλό, τα νεφρά και τον…..πισινό…… Ο Πετρώνιος τα έγραφε, εγώ απλώς τα αναφέρω…..

Στην μαγειρική χρησιμοποιείται παντού…… αν βρείτε φρέσκιες ή αν μαζέψετε, μπορείτε να τις βουτήξετε σε άφθονο βραστό νερό και να τις συντηρήσετε στην κατάψυξη. Οι συνταγές που υπάρχουν στο διαδίκτιο είναι ειλικρινά πολλές.

Επίσης αν αποφασίσετε να μαζέψετε να το κάνετε από Ιανουάριο έως Μάιο. Μπορείτε να τις αποξηράνετε.
 

Ένα γιατροσόφι : για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας , σε 4 φλιτζάνια βραστό νερό ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη τσουκνίδα. Αφήνετε για 30 λεπτά σκεπασμένο. Στραγγίζετε και με αυτό κάνετε το τελευταίο ξέβγαλμα στα μαλλιά σας.
 

Πηγές : www.mednutrition.gr
               www.iatropedia.gr
               Βιβλία: Σπιτικά γιατροσόφια με βότανα (εκδόσεις Ιριδα)
                              200 Θεραπευτικά βότανα (εκδόσεις Εκδοτική Θεσσαλονίκης)
                              Βότανα και φρούτα, Γεύσεις ζωής (Μυρσίνη Λαμπράκη)

                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου