Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Εις Γευσείαν: Όσπρια, the comeback.......


"Τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, η φάβα, τα κουκιά και τα υπόλοιπα όσπρια μπορεί να τα μισοξέχασαν οι «πολιτισμένοι» κάτοικοι της Β. Ευρώπης, αλλά εξακολούθησαν να παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καθημερινή διατροφή των λαών του Νότου.
Τα φασόλια, κυρίως, αποτέλεσαν για πολλά έτη το «εθνικό» μας φαγητό, προτού πλουτίσουμε και μας κυριεύσει η τάση της κρεατοφαγίας. Υπήρξαν , μέχρι και αρκετά χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βάση της διατροφής της χώρας. Κάποια στιγμή ξεχάστηκαν, γιατί μάλλον ήταν βαθιά σφηνωμένο στις συνειδήσεις των ανθρώπων το «κατοχικό σύνδρομο»............ "

...........................
εγώ πάντως θυμάμαι το πρόγραμμα διατροφής της μητέρας μου: δύο φορές την εβδομάδα όσπρια, μία φορά κοτόπουλο, μία φορά ψαράκια, δύο φορές λαδερά φασολάκια, αρακάς ή μπάμιες, μία μακαρόνια ..... και 2 φορές τον μήνα κόκκινο κρέας...... και πολλές πίτες (οι αγαπημένες μου)....
σύμφωνα με μελέτες η καθημερινή κατανάλωση κόκκινο κρέατος αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του εντέρου.
Ας γυρίσουμε λοιπόν σε αυτά που μας έμαθαν οι γονείς μας, που τους τα έμαθαν οι δικοί τους γονείς.....

Σύνδεσμος:
http://www.k-mag.gr/%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%af%ce%b1%ce%bd-%cf%8c%cf%83%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1-the-comeback/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου