Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Οι τοπικές «κουζίνες»... αλλιώς.......

Κάθε τόπος και η δική του γεύση και η δική του ξεχωριστή κουζίνα. Μπορεί να έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας τη Γαλλία με τις κρέπες, την Κίνα με τα noodles και τη Γερμανία με τα λουκάνικα, αλλά υπάρχουν κι άλλα λιγότερο γνωστά τοπικά εδέσματα, διάσημα σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Ας τα γνωρίσουμε…

Ανάλογα με το κλίμα, ανάλογα με τις συνήθειες και τις παραδόσεις, οι ανά τον κόσμο κουζίνες είναι πολλές και διαφορετικές. Το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε γεύματα για όλα τα γούστα, πικάντικα, γλυκά, αλμυρά, λιπαρά ή θρεπτικά. Το μενού περιλαμβάνει όλα τα είδη διατροφής και καλά κρυμμένες τοπικές λιχουδιές. Η τελική επιλογή είναι δική σας…

Χαβάη
Όλοι κάνουν… Loco Moco! Στην εξωτική χαβανέζικη κουζίνα το παραδοσιακό πιάτο τους είναι το Loco Moco. Τι ακριβώς, όμως είναι αυτό; Ένα «πλούσιο» σίγουρα, πιάτο που αποτελείται από ρύζι, μπιφτέκι, τηγανιτά αυγά και ζωμό. Χορταστικό και ιδιαίτερα παχυντικό, το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζεται και σε άλλες παραλλαγές, καθώς ορισμένοι προτιμούν να το συνοδεύουν με μπέικον, τσίλι ή άλλες ποικιλίες κρέατος, εκτός από το βοδινό.

Νέα Ορλεάνη
Στη Νέα Ορλεάνη μην παραλείψετε να δοκιμάσετε Beignets, είναι κάτι αντίστοιχο με τα δικά μας ντόνατς. Παρασκευάζονται από τηγανισμένη ζύμη και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη, ενδέχεται όμως, να τα συναντήσετε και αλμυρά. Για αυτό να είστε προσεκτικοί πριν τη δοκιμή.

Αλάσκα
Αν βρεθείτε στα ψυχρά κλίματα της Αλάσκας, δοκιμάστε… μπριζόλα ταράνδου. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ, αφού χρησιμοποιείται σε όλα σχεδόν τα hot dog σε μορφή καπνιστού λουκάνικου. Εδώ θα βρείτε επίσης το παγωτό των Εσκιμώων. Δε μοιάζει ιδιαίτερα με τη συνηθισμένη σ’ εμάς εικόνα του παγωτού. Μούρα, ζάχαρη και γύρω γύρω… χιόνι είναι το πραγματικό παγωτό της περιοχής.

Ιταλία
Στη γειτονική Ιταλία, με το μεσογειακό κλίμα, δεν θα πάτε μόνο για τα ζυμαρικά και την πίτσα της. Δοκιμάστε τα περίφημα gelato, κάτι ανάλογο με τo γνωστό μας παγωτό, με περισσότερο κρεμώδη υφή. Άλλοι συνηθίζουν να λένε ότι το gelato είναι πιο υγιεινό από το κοινό παγωτό, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος απ’ όσους πιστεύουν το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα νόστιμο.

Νότια Αμερική
Αν βρεθείτε σε κάποια από τις νότιες Πολιτείες, εφοδιαστείτε με λίγα… βραστά φιστίκια. Βράζονται για περίπου τέσσερις ώρες και είναι κάτι ανάλογο με τα αλμυρά βραστά… φασόλια. Μπορείτε να φάτε τόσο τον εσωτερικό καρπό όσο και το κέλυφος τους.

Νέα Υόρκη
Εάν βρεθείτε στην πόλη που ποτέ δεν ησυχάζει, μπορείτε σίγουρα να ενδώσετε χωρίς ενοχές, στις πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές, όπως η πίτσα και τα hot dog. Αν θέλετε να είστε όμως, λίγο πιο εναλλακτικοί, στα βόρεια της μεγαλούπολης μπορείτε να δοκιμάσετε το «Garbage Plate». Ουσιαστικά, σημαίνει το πιάτο των σκουπιδιών, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα -από τηγανιτές πατάτες, μακαρόνια, φασόλια και ό,τι κρέας τραβάει η όρεξή σας.

Τέξας
Κροταλίας ψητός ή τηγανητός; Κι όμως, στο Τέξας μπορείτε να γευθείτε κάποια από τις ποικιλίες κροταλία. Είναι ιδιαίτερα γευστικός, όταν είναι καλοτηγανισμένος.

Πενσιλβάνια
Στην μακρινή Πενσιλάβανια, φημισμένο είναι το Scrapple. Παραδοσιακά, θεωρείται το γεύμα της εργατικής τάξης. Είναι ένα είδος μεγάλου μπιφτεκιού, που παρασκευάζεται με την μίξη πολλών ειδών κρέατος και την προσθήκη σιτηρών στο μίγμα τους.

Νιού Τζέρσεϊ
Ζαχαρωτά με αλάτι και νερό; Δεν είναι κακή ιδέα. Κατευθυνθείτε προς την πλησιέστερη παραλία και μπορείτε να σταθείτε τυχεροί και να εξασφαλίστε λίγα από τα αλμυρά αυτά… ζαχαρωτά.

Γαλλία
Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε, κρουασάν γαλλικής κατασκευής. Σίγουρα διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είναι περισσότερο αφράτα και πιο γευστικά, φτιαγμένα με αληθινό βούτυρο- και όχι με μαργαρίνη που αφαιρεί πολλή από τη γεύση τους.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/geusi/oi-topikes-kouzines-allios?id=2300461

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου