Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

10 απρόσμενα οφέλη από την απώλεια βάρους

Όχι, το μοναδικό όφελος από την απώλεια κιλών δεν είναι πως επιτέλους θα ξαναμπείτε στο skinny jean σας (αν και δεν το λες λίγο και αυτό…). Λιγότερα κιλά μεταφράζονται σε χαμηλότερη χοληστερίνη και πίεση, μειωμένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις καθώς και τόνωση της αυτοπεποίθησης. Αλλά όχι μόνο, καθώς μια πιο λεπτή φιγούρα είναι πολύ πιθανό να συμβάλει σε καλύτερο ύπνο, στη βελτίωση της γονιμότητας ακόμα και στο… κοφτερό μυαλό!


Στοματική υγιεινή: δόντια από ατσάλι!
Σύμφωνα με μελέτη του Case Western Reserve University σε παχύσαρκους με παθήσεις στα ούλα, όσοι συνδύασαν την περιοδοντική θεραπεία με απώλεια βάρους, σημείωσαν λιγότερο πρήξιμο, κοκκίνισμα και αιμορραγία των ούλων σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο την θεραπεία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μιας και οι παθήσεις των ούλων είναι μια μορφή φλεγμονής, και οι φλεγμονές τροφοδοτούνται από κύτταρα λίπους, όσο λιγότερο λίπος υπάρχει στο σώμα τόσο καλύτερο θα είναι το χαμόγελό μας.

Κοφτερό μυαλό
Αν κάθε φορά που ξεκινάτε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής, αδυνατείτε να το ολοκληρώσετε, τότε πιθανότατα το πρόβλημα αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη προσοχής και συγκέντρωσης. Έρευνες πάνω στη γνωστική λειτουργία και την παχυσαρκία έδειξαν, ότι οι παχύσαρκοι τείνουν να μην είναι καλοί σε εργασίες, όπως η εκπλήρωση των στόχων, η λήψη αποφάσεων και η δημιουργία πλάνου, σε αντίθεση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος. Τα καλά νέα όμως είναι ότι με μόλις δώδεκα βδομάδες δίαιτας, οι συμμετέχοντες στη σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντ βελτίωσαν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους.

Λιγότερο στρες
Η παχυσαρκία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να υπεραναλύουν πράγματα και καταστάσεις για τα οποία όσοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους δεν ανησυχούν σε καθημερινή βάση, όπως για παράδειγμα το λαχάνιασμα αν δεν βρουν θέση πάρκινγκ κοντά στον προορισμό τους. Το χάσιμο των κιλών λοιπόν συνεπάγεται λιγότερες έγνοιες στην καθημερινότητα. Όσο η κινητικότητα και η αντοχή αυξάνονται, τόσο βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής.

Αυθόρμητη κοινωνική ζωή
Χωρίς ανησυχίες για το βάρος, έχετε όλο το χρόνο και την ελευθερία να συμπεριφερθείτε με αυθορμητισμό, χωρίς να προβληματίζεστε για το αν θα χωρέσετε στη θέση του αεροπλάνου, του θεάτρου ή του λούνα παρκ!

Καλύτερο σεξ
Είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε πιο σέξι με μια πιο σφιχτή κοιλιά ή με πιο γραμμωμένα πόδια. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται θεαματική απώλεια κιλών για να τονώσετε την ερωτική σας ζωή. Η απώλεια του 10% του βάρους σας είναι αρκετή για να μεγαλώσετε την ικανοποίησή σας, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Duke. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο 25% των παχύσαρκων ατόμων αντιμετωπίζει προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή.

Γονιμότητα
Στο στόχο για τη δημιουργία οικογένειας, ένας από τους βασικούς σας συμμάχους είναι το υγιές σώμα. Οι παχύσαρκες γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας μιας και στο λιπώδη ιστό παράγονται επιπλέον οιστρογόνα, και έτσι καταστρέφεται η ισορροπία οιστρογόνων και προγεστερόνης. Μετά την απώλεια βάρους, πολλές γυναίκες μπορούν να σταματήσουν τις θεραπείες γονιμότητας και να μείνουν έγκυες. Στους άντρες, μολονότι η σχέση παχυσαρκίας και γονιμότητας δεν είναι τόσο μεγάλη, το αδυνάτισμα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Καλύτερος ύπνος
Η άπνοια στον ύπνο, η διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής κατά την διάρκεια τού ύπνου, έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, καθώς το επιπλέον λίπος που περικυκλώνει το λαιμό μπορεί να φράξει τις οδούς του αέρα ενώ κοιμόμαστε. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι η απώλεια βάρους διευκολύνει την αναπνοή, κάνοντας τον ύπνο πιο γαλήνιο. Πράγματι, παχύσαρκοι ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με άπνοια στον ύπνο και διαβήτη τύπου 2, μετά από συστηματική δίαιτα, γυμναστική και απώλεια περίπου 12 κιλών, παρουσίασαν λιγότερες διακοπές της ανάσας. Το 14% από αυτούς μάλιστα, εξάλειψαν πλήρως τα επεισόδια άπνοιας στον ύπνο.

Όχι πια συνάχι
Μπορεί η γράμμωση στην κοιλιά να αποτρέψει ένα κρύωμα; Αφότου χάσουν κιλά, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο επιρρεπείς στο συνάχι και σε άλλες λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί η παχυσαρκία κρατάει το ανοσοποιητικό σύστημα σε υπερβολική και μόνιμη εγρήγορση με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αντοχές του οργανισμού ενάντια στα βακτήρια και τις ιογενείς λοιμώξεις. Πιο αναλυτικά, το σώμα επιτίθεται στα κύτταρα λίπους και γεμίζει με ανοσοκύτταρα, ακόμα και αν δεν είμαστε άρρωστοι.

Λιγότερος πόνος
Με λιγότερα κιλά σίγουρα επιβαρύνουμε λιγότερο τις αρθρώσεις μας, γεγονός που θα μειώσει τον καθημερινό πόνο. Επιπλέον, με λιγότερα κύτταρα λίπους, να πυροδοτούν τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος, η μείωση του βάρους μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά πολύ γρήγορα μιας και ασθενείς έχουν νιώσει βελτίωση στην κατάσταση των γονάτων τους μετά από απώλεια μόλις πέντε κιλών.

Έλεγχος της ουροδόχου κύστης
Η ακράτεια είναι μια παρενέργεια της γυναικείας παχυσαρκίας. Το «φόρτωμα» με παραπάνω κιλά στην περιοχή της μέσης πιέζει την ουροδόχο κύστη και αποδυναμώνει τους μυς γύρω από αυτήν, αυξάνοντας την πιθανότητα ελαφριάς ακράτειας. Ωστόσο οι έρευνες, όπως αυτή στο πανεπιστήμιο Brown, δείχνουν ότι έστω και μια μικρή απώλεια κιλών μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/10-aprosmena-ofeli-apo-tin-apoleia-barous?id=2288714

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου