Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Θυρεοειδής: Κούραση, ατονία, παραπάνω κιλά....

Θυρεοειδής: Κούραση, ατονία, παραπάνω κιλά
 
 
 

Γνωρίζετε ότι ο θυρεοειδής σας μπορεί να μη λειτουργεί σωστά και να μην το έχετε αντιληφθεί;

Νοιώθετε κουρασμένοι;
Έχετε πάρει βάρος;
Το δέρμα σας είναι ξηρό ή υποφέρετε από δυσκοιλιότητα;
Η νόσος του θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όψη της υγείας.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι προβλήματα του θυρεοειδή επηρεάζουν 10-15% των γυναικών. Παρόλα αυτά, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι μέχρι και 1 στις 2 γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει κάποια μορφή δυσλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα.
Πού βρίσκεται ο θυρεοειδής και τί κάνει;
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα θυρεού (ασπίδα, οικόσημο), από όπου προκύπτει και η ονομασία του (θυρεο - ειδής). Βρίσκεται στο λαιμό πίσω και κάτω από το μήλο του Αδάμ.
Ο θυρεοειδής παράγει αρκετές ορμόνες.Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τους αδένες και ρυθμίζουν λειτουργίες του οργανισμού.
Οι λειτουργίες αυτές ανάγουν το θυρεοειδή σε κύριο αδένα του μεταβολισμού.Αυτές οι ορμόνες βοηθούν το οξυγόνο να μπει στα κύτταρα. Η πρωταρχική λειτουργία αυτών των ορμονών είναι να μετατρέψουν τις τροφές σε ενέργεια.
Από αυτές δύο έχουν βαρύνουσα σημασία:1. Η Τ3 τριιωδοθυρονίνη
2. Η Τ4 θυροξίνη
Όταν η παραγωγή αυτών των δύο ορμονών είναι μικρότερη (υπο-θυρεοειδισμός) ή μεγαλύτερη(υπερ-θυρεοειδισμός) από όσο πρέπει, υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Η πιο κοινή κατάσταση είναι ο υπο-θυρεοειδισμός. Επηρεάζει το 80% περίπου των ατόμων που έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή.
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι οι όζοι (στρογγυλά ογκίδια) του θυρεοειδούς αδένα.
Η νόσος του θυρεοειδούς αν παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά νοσήματα, υπογονιμότητα, παχυσαρκία, μυϊκή αδυναμία, οστεοπόρωση και σε ακραίες περιπτώσεις σε κώμα και στο θάνατο. Υπολογίζεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει αδιάγνωστο.
Επομένως, αν παρουσιάζετε κάποια συμπτώματα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα - ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα - να είστε ένα από τα άτομα στα οποία ο θυρεοειδής δυσλειτουργεί.
Πώς μπορείτε να ξέρετε ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά;
Ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να "ακούσετε" το σώμα σας. Τα κυριότερα συμπτώματα που σχετίζονται με υπολειτουργία του θυρεοειδούς είναι τα εξής:
Τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
  • Κούραση. Νοιώθετε κουρασμένοι σαν να μην κοιμηθήκατε αρκετά και νοιώθετε την ανάγκη να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Κατάπτωσησυναισθηματική και θλίψη
  • Τριχόπτωση. Ιδιαίτερα στις γυναίκες αν οφείλεται στην κακή λειτουργία του θυρεοειδούς τα μαλλιά μπορούν να αποκατασταθούν με σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος
  • Ευαισθησία στο κρύο, αίσθημα ρίγουςσε χώρους με κανονική θερμοκρασία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Δυσκολία στην απώλεια βάρουςπαρά την αυστηρή εφαρμογή κατάλληλης δίαιτας, φαίνεται να είναι κοινό σύμπτωμα ιδιαίτερα στις γυναίκες
  • Μειωμένη εφίδρωση. Η εφίδρωση είναι μειωμένη ή απουσιάζει πλήρως ακόμα και σε περιπτώσεις έντονης άσκησης ή σε μια ζεστή ημέρα
  • Ξηρό δέρμα
  • Κακή μνήμη
  • Νύχια που σπάνε εύκολα ή ξεφλουδίζουν
Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού
  • Έντονο αίσθημα ταχυκαρδίας. Νοιώθεις ότι η καρδιά θα βγει από το στήθος. Είναι το πλέον χαρακτηριστικό και συχνό σύμπτωμα.
  • Νευρικότητα
  • Χαμηλή ανοχή στη ζέστη και έντονη εφίδρωση
  • Γρήγορη απώλεια βάρους
  • Τρόμος
  • Κολλώδες δέρμα
Η κούραση που είναι το πλέον κοινό σύμπτωμα δεν οφείλεται πάντα σε δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
Πώς μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά;
Αν ο θυρεοειδής σας είναι αδύναμος, είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ενέργεια σας σε υψηλό επίπεδο. Η κούραση που σχετίζεται με το θυρεοειδή χαρακτηρίζεται από μείωση της διάρκειας της ενέργειάς σας σε σχέση με προηγούμενες περιόδους. Δηλαδή δεν μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργεια σας για αρκετό χρονικό διάστημα.
Υπόφυση
Θυρεοειδής Αδένας και Γενική Κατάσταση της Υγείας
Μικρές διαφοροποιήσεις στη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την υγεία. Κάθε κύτταρο του οργανισμού για να λειτουργήσει εξαρτάται από τα επαρκή επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών.
Αν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι χαμηλά, τότε τα κύτταρα υπολειτουργούν, το σώμα παράγει λιγότερη ενέργεια, λιγότερη θερμότητα και το άτομο γίνεται ληθαργικό, ενώ νοιώθει σημαντική έλλειψη ενέργειας.
Παραδοσιακά ο πιο κοινός τρόπος με τον οποίο οι γιατροί κάνουν διάγνωση υπο-θυρεοειδισμού είναι μέσω της μέτρησης της TSH. Πρόκειται για μια ορμόνη που παράγεται στη βάση του εγκεφάλου, στην υπόφυση, και ρυθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Παρά το γεγονός ότι είναι ο πιο ακριβής εργαστηριακός δείκτης σχετικά με τη λειτουργικότητα του θυρεοειδή αδένα, δεν είναι μια αξιόπιστη εξέταση.
 Θα πρέπει πάντοτε να αξιολογείται σε συνάρτηση με την κλινική εικόνα του ατόμου.
Στον υπο-θυρεοειδισμό, η TSH ανευρίσκεται αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Για τα περισσότερα εργαστήρια αυτές οι τιμές είναι μεταξύ 0.3 - 4.5μIU/mL.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Αμερικάνικής Ένωσης Κλινικών Ενδοκρινολόγων οι αποδεκτές τιμές είναι μεταξύ 0,3-3μIU/mL.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και με ένα θαυμάσιο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και βασίστηκε σε στοιχεία 20 ετών, τιμές πάνω από το 2 για την TSH σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υπο-θυρεοειδισμού.
Ένα επιπλέον στοιχείο για τη διάγνωση του υπο-θυρεοειδισμού είναι η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. O Dr. Broda Barnes, ο κορυφαίος ειδικός σχετικά με τον θυρεοειδή αδένα στον 20ο αιώνα, χρησιμοποιούσε τη βασική θερμοκρασία του σώματος ως τη βασική παράμετρο για την αξιολόγηση της θυρεοειδικής λειτουργίας και ανέπτυξε μια συγκεκριμένη διαδικασία (πρωτόκολλο) μέτρησής της.
Τί μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε τον θυρεοειδή σας αδένα;
Τροφές που θεραπεύουν ή βλάπτουν τον θυρεοειδή
Μια από τις τροφές που βλάπτουν τον θυρεοειδή είναι η σόγια που δεν έχει υποστεί ζύμωση. Περιέχειισοφλαβόνες που είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένες με μειωμένη θυρεοειδική λειτουργία.
Έλλειψη ιωδίου - μια κοινή αιτία υπο-θυρεοειδισμού
Ο αριθμός μετά το Τ, όπως στις Τ3 και Τ4, αντιπροσωπεύει των αριθμό των μορίων ιωδίου που περιέχει η κάθε ορμόνη.
Η έλλειψη ιωδίου είναι μια από τις πιο κοινές ελλείψεις, μαζί με αυτές της βιταμίνης D και του μαγνησίου.
 Η χρήση ραφιναρισμένου αλατιού και η έκθεση σε μέταλλα που εμποδίζουν τη διαχείριση του ιωδίου από τον οργανισμό, όπως το φθόριο και το βρώμιο είναι οι βασικές αιτίες.
Θεραπευτικές δυνατότητες
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μια πρώιμη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να αποκαταστήσει αποτελεσματικά τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
Όσον αφορά την ορμονική υποκατάσταση υπάρχουν
 δύο επιλογές συνθετικές και φυσικές. Υπάρχουν υπέρ και κατά και για τις δυο περιπτώσεις ή δύναται να χρησιμοποιηθεί και συνδυασμός ανά περίπτωση.
Φυσικές διαδικασίες για την αποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας
Για να διαχειριστούμε το πρόβλημα στη ρίζα του είναι σημαντικό να γίνουν και αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής
1. Μια υγιεινή διατροφή που θα αποφεύγει τα επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα τρόφιμα. Είναι πολύ σημαντικό να πίνουμε αρκετές ποσότητες καθαρού φιλτραρισμένου νερού, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ζάχαρη, τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί και μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.
2. Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετό σελήνιο, ιώδιο και τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η χρήση φυσικού μη ραφιναρισμένου θαλασσινού αλατιού, βοηθάει σημαντικά σ' αυτή την κατεύθυνση.
3. Θα πρέπει να κοιμάστε καλά και επαρκώς, σε απόλυτο σκοτάδιγια να μην διαταράσσονται οι ορμονικές ισορροπίες στο σώμα. Οι ορμονικές εκκρίσεις ρυθμίζονται με βάση τον κύκλο ημέρας - νύχτας.
4. Διαχειριστείτε το συναισθηματικό και σωματικό στρες. Η άσκηση μαζί με τον ποιοτικό ύπνο βοηθούν τα μέγιστα σ' αυτό το κομμάτι. Στην πλειοψηφία των ανθρώπων, ο θυρεοειδής αδένας προσπαθεί να υποκαταστήσει την ανεπάρκεια των αδένων που είναι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση του στρες, τα επινεφρίδια, δεν τα καταφέρνει και στο τέλος εγκαταλείπει και σταματάει να λειτουργεί.
Ο θυρεοειδής είναι ένας βασικός αδένας που η ομαλή του λειτουργία μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική μας υγεία.
Το θέμα του θυρεοειδή αδένα είναι πολύ μεγάλο. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στο δρόμο για την επαναφορά του σώματος μας στη φυσική κατάσταση λειτουργίας του.
ΣτηνΥγειάΣας!
 
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.Na Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Μεταβολικές Διαταραχές
American College for Advancement in Medicine
http://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=41

Πηγές:
Medscape: TSH values in normal population
Broda Barnes
Medline Medical Encyclopedia TSH
Thyroid deficiency
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου