Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Κοιλιά...φέτες: βασικοί κανόνες για να την αποκτήσουμε και όλα όσα πρέπει να τρώμε.....

Η πολυπόθητη «κοιλιά – φέτες» είναι το άπιαστο (σχεδόν) όνειρο των περισσότερων. Σμιλευμένοι κοιλιακοί, που όλοι ποθούν σημαίνει όμως μόνο ένα πράγμα: δίαιτα με βασικούς κανόνες και αρχές.


Φυσικά δε μιλάμε για ένα περίεργο - ιδανικό για επαγγελματίες μόνο- πρόγραμμα συνδυασμού γυμναστικής με δίαιτα. Αλλά για ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα για...καλοσχεδιασμένους κοιλιακούς. Ακολουθήστε τις βασικές αρχές και δε θα χάσετε.
Φαγητό: Ο πρώτος και βασικός κανόνας είναι να μην παραλείπετε ποτέ τα γεύματά σας. Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο δεν θα αδυνατίσετε αλλά θα πεινάτε, θα καταφεύγετε σε γρήγορα γεύματα και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνετε κιλά.
Αλλαγή σε προϊόντα ολικής αλέσεως: Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, βοηθώντας τον οργανισμό να παραμένει «χορτάτος» για περισσότερη ώρα και εμποδίζοντας τις εξάρσεις ινσουλίνης, που ενεργοποιούν την αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
Άσκηση: Ακόμη και αν δεν ασκείστε σε καθημερινή βάση, σιγουρευτείτε, ότι κάνετε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα. Υπάρχουν ειδικές συσκευές, οι οποίες μετρούν τα βήματα για να σας βοηθήσουν σε αυτό.
Από την παραγωγή στην κατανάλωση: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι το κλειδί για μία θρεπτική δίαιτα. Είναι γεμάτα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, που σας προστατεύουν από τις ασθένειες. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλή θερμιδική αξία και μπορείτε να τα απολαμβάνετε άφοβα.
Υδατάνθρακες και παχυντικά τρόφιμα: Οι υδατάνθρακες και τα παχυντικά φαγητά βοηθούν στην αποθήκευση λίπους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Αν επιθυμείτε να κάνετε «κοιλιακούς-φέτες» αποφύγετε τους υδατάνθρακες και τα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε λίπη. Μεταξύ αυτών, φυσικά είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνήθως «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Υγιή λίπη: Ωστόσο δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Φροντίστε καθημερινά να περιλαμβάνετε μία ή δύο «πηγές» καλών λιπών στην διατροφή σας. Με απλά λόγια, τα Ω3 λιπαρά οξέα, που υπάρχουν σε αφθονία στα ψάρια, είναι ιδανικές πηγές τροφής, που συμβάλουν στο κάψιμο του λίπους. Εξάλλου, μη ξεχνάτε, ότι για να κάψετε λίπος πρέπει να πάρετε λίπος.
Το θαυματουργό νερό: Η ενυδάτωση διατηρεί τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού υψηλά, δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού στο στομάχι με αποτέλεσμα να χρειάζεστε μικρότερες ποσότητες φαγητού και παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
Σκεφτείτε πριν φάτε: Αυτή η αρχή ίσως είναι η πιο σημαντική. Πρέπει να μάθετε να «ακούτε» το σώμα σας. Πολλές φορές η κατανάλωση φαγητού γίνεται για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την πείνα. Το «συναισθηματικό φαγητό» για παράδειγμα, που αρκετοί καταναλώνουν αλόγιστα λόγω στρες ή στενοχώριας είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.
Ποια είναι τα κατάλληλα τρόφιμα για «κοιλιά –φέτες»;
Εκτός από τις βασικές αρχές που πρέπει να έχουμε κατά νου, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα τρόφιμα εκείνα, τα οποία βοηθούν με τις ιδιότητές τους να κάψει ο οργανισμός το κοιλιακό λίπος. Θυμηθείτε, ότι τα τρόφιμα αυτά καλό είναι να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.
Πράσινο τσάι: Βασικό αντιοξειδωτικό προϊόν, το ισχυρό αυτό ρόφημα καίει το λίπος, έχει εξαιρετική γεύση, είναι διουρητικό και ευεργετικό για τον οργανισμό, καταπολεμώντας ασθένειες και λοιμώξεις. Ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα, είναι ιδανικά για καθημερινή απόλαυση.
Καυτερά καρυκεύματα: Τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά, όπως είναι το πιπέρι καγιέν, ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλουν στην γρηγορότερη καύση των θερμίδων.
Άπαχες πρωτεΐνες: Στοχεύστε στην κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών, όπως είναι τα ψάρια, το στήθος του κοτόπουλου ή το τοφού, αν είναι δυνατόν σε κάθε σας γεύμα. Οι άπαχες πρωτεΐνες, όχι μόνο ενισχύουν τον μεταβολισμό, αλλά δημιουργούν το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα αφού τις καταναλώσετε.
Ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά: Το άπαχο (ή με λίγα λιπαρά) παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το ασβέστιο, που όπως έχουν δείξει έρευνες, συμβάλλει στη μείωση του συνολικού λίπους του σώματος, ειδικότερα δε, του λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιακή περιοχή. Επειδή ακριβώς το ελληνικό άπαχο γιαούρτι περιέχει όλες τις πρωτεΐνες ενός «κανονικού» γιαουρτιού, πλήρες σε λιπαρά, βοηθά ώστε να παραμένετε χορτάτοι για αρκετή ώρα, καταπολεμώντας τη «λαχτάρα» για παχυντικά σνακ.
Λαχανικά: Επειδή τα λαχανικά χορταίνουν, δρουν ευεργετικά για τον οργανισμό, παρέχοντάς του τις θρεπτικές αξίες που χρειάζεται, χωρίς να πεινά. Επιπλέον, τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην εξάλειψη του κοιλιακού λίπους. Τουλάχιστον τέσσερις μερίδες λαχανικών ημερησίως είναι το ιδανικό ποσοστό.
Καρύδια, λιναρόσπορος και ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί και τα σπόρια είναι πλούσιες πηγές Ω3 λιπαρών οξέων, δηλαδή των φυσικών …εχθρών του λίπους. Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δημιουργούν την αίσθηση του κορεσμού. Ωστόσο, προσοχή γιατί έχουν υψηλή θερμιδική αξία αν το …παρακάνετε.
Bonus: Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20. Ο κανόνας αυτός λέει, ότι το 80% της δίαιτας, πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινά τρόφιμα ενώ το 20% είναι ο χρόνος που μπορείτε να σπαταλήσετε σε ότι λαχταράτε. Μπορείτε μία φορά την εβδομάδα να καταναλώσετε μία πίτσα, για παράδειγμα αλλά θυμηθείτε τις υπόλοιπες να τρέφεστε υγιεινά. Εναλλακτικά, μπορείτε δύο φορές την εβδομάδα να απολαμβάνετε «αμαρτωλά» σνακ. Μην ξεχνάτε όμως, ότι ο σκοπός σας είναι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί, άρα να είστε φειδωλοί στις …γευστικές σας αμαρτίες.

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/story/euzoia/koiliafetes-basikoi-kanones-gia-na-tin-apoktisoume-kai-ola-osa-prepei-na-trome?id=2292768

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου