Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το γήρας είναι ζήτημα… μυαλού - Αντιμετωπίστε τη ζωή θετικά και θα ζήσετε περισσότερο‏!

 
 
     
  
 
Το κατά πόσο γέρος είναι κανείς, αποτελεί κατάσταση τόσο του σώματος όσο και του μυαλού, αναφέρεται σε μελέτη κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι, οι άνθρωποι που είχαν πάντα μια πιο προοδευτική αντιμετώπιση στη ζωή τους, είναι πιο υγιείς ακόμα και σε πολύ προχωρημένη ηλικία. 



Τα άτομα που θεωρούν τους εαυτούς τους εύθραυστους, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τις όποιες δραστηριότητες έκαναν, οι οποίες θα μπορούσαν να τους κρατήσουν και πιο υγιείς σε μεγάλη ηλικία, όπως είναι η τακτική άσκηση, αναφέρει το CapitalHealth.gr.

Όσοι όμως έχουν μια πιο θετική στάση ζωής, μπορούν να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί, υγιείς και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερα, ίσα ή μικρότερα επίπεδα σωματικής δύναμης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter, πήραν συνέντευξη από 29 άτομα ηλικίας 66 έως 98 ετών, τα οποία διέθεταν διαφορετικά επίπεδα υγείας. Κάποιοι από αυτούς εξακολουθούσαν να κατοικούν στο σπίτι τους, ενώ άλλοι έμεναν σε οίκους ευγηρίας. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την εμπειρία τους σχετικά με το γήρας και την αδυναμία του σώματος που επέρχεται μαζί με αυτό, προσδιορίζοντας όμως παράλληλα και πως θα μπορούσε η δική τους στάση να επηρεάσει την υγεία και την ποιότητα της ζωής τους.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες, ακόμα και εκείνοι που βρίσκονταν σε χειρότερη φυσική κατάσταση, υποστήριξαν πως βρίσκονταν ακόμα σε καλή φόρμα και καλή διάθεση, με έναν από αυτούς να σχολιάζει: «Αν οι άνθρωποι πιστέψουν ότι είναι γέροι και αδύναμοι, θα λειτουργούν σαν γέροι και αδύναμοι.»

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, οι ηλικιωμένοι που είναι σωματικά δραστήριοι και έχουν πλούσια κοινωνική ζωή, παραμένουν υγιείς και είναι πιο ευτυχισμένοι σε μεγάλη ηλικία.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από την Krystal Warmoth, στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.


Πηγή: http://eirinika.gr/gr/blog/ygeia/news/ghras-zhthma-myaloy.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου