Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Βάλτε φυτά στο σπίτι, κάνει καλό και στην ψυχική υγεία ..................

 
Θα το έχεις παρατηρήσει: κάθε φορά που μπαίνεις σε ένα χώρο όπου υπάρχουν φυτά, η ατμόσφαιρα είναι πιο ευχάριστη και εσύ πιο ήρεμος. Γιατί λοιπόν να μην νιώθεις ακριβώς έτσι και στο σπίτι σου; Δες 12 φυτά που μπορείς να αγοράσεις και να φροντίσεις εύκολα.

 
 

 
 
Ο κανόνας είναι ένας: Κάνε τα φυτά σου να νιώθουν τόσο άνετα όσο θα ένιωθαν στο φυσικό τους περιβάλλον είτε αυτό είναι η ζούγκλα είτε η έρημος.

 
 
Αφρικανική Βιολέτα

 
Επειδή ανθίζει όλο το χρόνο έχει ανάγκη περισσότερο ηλιακό φως απ' ό,τι τα περισσότερα φυτά της ίδιας κατηγορίας. Βάλτο κοντά στο παράθυρο στη νότια πλευρά του σπιτιού σου, ειδικά το χειμώνα. Χρειάζεται πότισμα όταν το χώμα της ξεραθεί, όχι συχνότερα. Κράτα τη θερμοκρασία του δωματίου που τη φιλοξενεί στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.
Tip: Βάλε τη γλάστρα σε ένα πιατάκι με νερό για να κρατήσει το φυτό την υγρασία που χρειάζεται.



 
Αλόη


Μεγαλώνει πολύ εύκολα και χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και αυτό την καθιστά ιδανικό φυτό για πολυάσχολους. Το χειμώνα βάλε τη γλάστρα σου κοντά στο παράθυρο και μην την ποτίζεις αν δεν έχει ξεραθεί τελείως το χώμα της. Το καλοκαίρι, άφησέ την σε εξωτερικό χώρο και θα συντηρηθεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Καλό;
Tip: Όταν πας να αγοράσεις την αλόη σου, διάλεξε ένα φυτό χωρίς καφέ σημάδια.
 
 
 
Δράκαινα
 

Επιβιώνει εύκολα σε εσωτερικούς χώρους ακόμα κι όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Προσαρμόζεται και στη βεράντα, αρκεί να μην έχει παγωνιά. Χρειάζεται αρκετό φως αλλά φιλτραρισμένο από μία κουρτίνα, γιατί το απευθείας ηλιακό φως, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, θα κάψει τα φύλλα της. Αν και δεν χρειάζεται πολύ νερό, το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό και το χώμα της ελαφρύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε τύρφη.

Tip: Επειδή χρειάζεται αρκετή υγρασία κάπου κάπου ρίξε στα φύλλα της χλιαρό νερό στην μπανιέρα σου και άσε την για λίγο εκεί για να πάρει την υγρασία του μπάνιου σου.
 
 
  Φτέρη της Βοστώνης
 

Αγαπημένο φυτό εσωτερικού χώρου έγινε ιδιαίτερα γνωστό πριν από 100 περίπου χρόνια, όταν αντικατέστησε την κλασική φτέρη της Βικτωριανής Εποχής. Εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ όμορφη, διατηρεί την υγρασία στα σωστά επίπεδα και απορροφά τις βλαβερές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό αέρα του σπιτιού.

Κρέμασέ την κοντά σε παράθυρο στα δυτικά ή στα βόρεια του σπιτιού, μια που της αρέσει το έμμεσο φως. Χρειάζεται πολύ συχνό πότισμα, αλλά όχι υπερβολικό. Αυτό σημαίνει ότι το χώμα της πρέπει να είναι υγρό αλλά όχι μουλιασμένο. Φρόντισε επίσης η θερμοκρασία του περιβάλλοντος να είναι από 15 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.
 
Σανσεβιέρα
 

Είναι πολύ όμορφη, εξαιρετικά ανθεκτική και δεν χρειάζεται ούτε ιδιαίτερη φροντίδα ούτε τακτικό πότισμα. Το μόνο που μπορεί να την ενοχλήσει είναι η υπερβολική υγρασία. Μην την έχεις λοιπόν σε υγρό περιβάλλον.

 

 
 
 
  Κυκλάμινο

Ένα από τα πιο όμορφα φυτά. Προτιμά τις χαμηλές θερμοκρασίες και το έμμεσο φως. Βάλτο μπροστά σε ένα παράθυρο στη βόρεια πλευρά του σπιτιού και κράτα τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Tip: Αγόρασε ένα φυτό που έχει τουλάχιστον ένα κλειστό άνθος για να κρατήσει περισσότερο η ανθοφορία του.




 
  Κάκτος

Ευδοκιμεί στην έρημο και αυτό σημαίνει,  όπως καταλαβαίνεις,  ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Βάλτο κοντά στο παράθυρο και μην το ποτίζεις συχνά. Οι κάκτοι, εκτός από διακοσμητικοί, είναι και χρηστικοί, αφού, όταν τοποθετούνται κοντά σε τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και φούρνους μικροκυμάτων, απορροφούν τα μαγνητικά κύματα και την ακτινοβολία.

 
Πυξάρι  εσωτερικού χώρου


Βάλτο δίπλα σε ένα παράθυρο, σε ένα ηλιόλουστο δωμάτιο και πότισέ το μια φορά την εβδομάδα. Τόσο απλά!
Tip: Μια φορά το χρόνο μην ξεχνάς να του βάζεις λίπασμα.





 
Φιλόδεντρο
 


Αν και, όπως λέει και το όνομά του, του αρέσει να σκαρφαλώνει στα δέντρα, μπορεί  να ζήσει μια χαρά και σε εσωτερικό χώρο. Βάλτο σε μέρος φωτεινό έως σκιερό, όπου δεν θα πέφτει άμεσα πάνω του το φως του ηλίου. Του αρέσει η η υγρασία. Από την άνοιξη μέχρι τον Αύγουστο χρειάζεται να το ποτίζεις αρκετά, τόσο ώστε να διατηρείται υγρό το χώμα του, το φθινόπωρο και το χειμώνα όμως περιόρισε το πότισμα.
Tip: Μια φορά το χρόνο άλλαξέ του γλάστρα.
 
 
 
  Αγλαόνημα
 


Είναι το αγαπημένο φυτό όσων δεν ξέρουν και πολλά από κηπουρική, αφού μεγαλώνει εύκολα, χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα, και είναι πολύ ανθεκτικό στις ασθένειες. Προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες, που σημαίνει ότι μπορείς να το βάλεις ακόμα και σε σχετικά σκοτεινούς χώρους. Το μόνο που απαιτεί είναι θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους 15 βαθμούς.
Tip: Μην το ποτίζεις συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.
 

 
Κέντια


Αναπτύσσεται αργά αλλά μπορεί εύκολα να φτάσει ακόμα και στα δύο μέτρα σε ύψος. Χρειάζεται προσεκτική στράγγιση του νερού για να μην σαπίσουν οι ρίζες της. Δεν χρειάζεται πολύ φως, πράγμα που την καθιστά ιδανική για σκιερούς χώρους.
Tip: Καλό είναι να την έχεις σε περιβάλλον με θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους 12-15 βαθμούς Κελσίου.
 
 

 
Σπαθίφυλλο
 
Καθαρίζει τον αέρα από τοξικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το μονοξείδιο του άνθρακα που τις περισσότερες φορές αφθονούν στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων. Μεγαλώνει κυρίως σε πλάτος και λιγότερο σε ύψος ανθίζει με εντυπωσιακά λουλούδια που θυμίζουν κρίνους. Χρειάζεται υγρασία, αλλά και καλή στράγγιση, για να μην μουλιάζουν οι ρίζες του.
Tip: Βάλτο σε σημείο που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος σε  περιβάλλον με θερμοκρασία πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου