Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Σωστοί συνδυασμοί τροφίμων για καλύτερη χώνευση .....

Οι σωστοί συνδυασμοί των τροφίμων είναι η επιλογή για καλύτερη χώνευση, γρήγορη καύση του λίπους και τελικά υγιεινή διατροφή. Για να μη μπερδευόμαστε αρκεί, να ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες  τροφίμων με διαφορετικές χημικές αντιδράσεις κατά τη διαδικασία της χώνευσης. Υπάρχει όμως και μια ουδέτερη κατηγορία τροφίμων που ταιριάζει και συνδυάζεται με όλες τις άλλες:
 
 
 
 
 


Αλκαλικές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά. Είναι οι τροφές που αλκαλοποιούν τα αίμα, δηλαδή το κρατούν υγιές.
Πρωτεϊνες, όπως αυγά, ψάρι, κρέας, τυριά. Είναι τροφές που χρειάζονται όξινες χημικές αντιδράσεις για να χωνευτούν.
Υδατάνθρακες, όπως ψωμί και τροφές από αλεύρι, τα όσπρια, τα δημητριακά, το μέλι, η ζάχαρη. Είναι τροφές που δίνουν ενέργεια.
Όλες λοιπόν οι τροφές, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες για τη διαδικασία της χώνευσης επομένως, πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός τους.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και κάποιες ουδέτερες τροφές που  μπορούμε να συνδυάσουμε άφοβα με το καθημερινό μας μενού.
Ουδέτερες τροφές, όπως μαρούλι, σπανάκι, σπαράγγια, λάχανο, πιπεριές ( πράσινες και κόκκινες ), μπρόκολο, κουνουπίδι, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, φασολάκια φρέσκα, μαϊντανός. Οι τροφές αυτές περιέχουν άφθονο νερό, βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα και μπορούν να συνοδέψουν κάθε κύριο γεύμα.
Κάθε τροφή λοιπόν απαιτεί διαφορετικά είδη ενζύμων και χρόνο για να χωνευτεί. Συνεπώς μπορούμε να επιλέγουμε σε κάθε γεύμα μας  τροφές από την ίδια κατηγορία τροφίμων π.χ. πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κ.τ.λ.  προσέχοντας όμως ταυτόχρονα  τους συνδυασμούς στο  τραπέζι. Για παράδειγμα το κρέας δεν πρέπει να συνδυάζεται με το αυγό και το ψάρι με το τυρί. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν αυτές οι τροφές είναι διαφορετικής σύνθεσης και χρειάζονται διαφορετικά πεπτικά υγρά και χρόνο για να χωνευτούν. Για υγιεινή λοιπόν διατροφή αποφεύγουμε τέτοιους συνδυασμούς και να μη μας παραξενεύει το γεγονός ότι όλες οι τροφές από μόνες τους είναι καλές και θρεπτικές αλλά ο κακός συνδυασμός μεταξύ τους μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα στη χώνευση.
Σαφώς και υπάρχουν άλλες γευστικές προτάσεις που μπορούμε να προτιμήσουμε όπως είναι να συνδυάσουμε το κρέας και το ψάρι με φρέσκα ή βρασμένα λαχανικά εποχής και φυσικά λάδι και λεμόνι. Τα φασόλια, τις φακές, τα μπιζέλια μπορούμε να τα συνδυάσουμε με  το ψωμί ενώ το τυρί που αποτελεί αγαπημένο συνοδευτικό πολλών φαγητών πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι από μόνο του κύρια τροφή. Εκατό με εκατόν πενήντα γραμμάρια τυριού μαζί με φρούτο  ή σαλάτα αποτελεί ένα πλήρες και υγιέστατο γεύμα ή δείπνο.
Ο κανόνας λοιπόν για καλή χώνευση είναι ένας και απλός: Αποφεύγουμε  τους κακούς συνδυασμούς τροφίμων  που μπορεί να πέσουν σαν βόμβα μέσα στο στομάχι μας και έτσι ακολουθούμε ίσως την πιο σημαντική συμβουλή για υγιεινή διατροφή.
 
Πηγή: http://26ecopages.blogspot.co.uk/2013/04/blog-post_1971.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου