Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Εμμηνόπαυση, κάντε μεσογειακή διατροφή και γλιτώστε από τις εξάψεις...


Νέα Υόρκη

Οι γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα, συγκεκριμένα λαχανικά, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ρώτησαν 6.040 γυναίκες, 50-55 ετών, για την διατροφή τους και πόσο συχνά κάπνιζαν, έπιναν ή γυμνάζονταν. Όλες οι συμμετέχουσες βρίσκονταν στη φάση της εμμηνόπαυσης, φυσιολογικά, δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί υστερεκτομή.

Οι γυναίκες που έτρωγαν πολλές φράουλες, ανανά και πεπόνι, και ακολουθούσαν πιστά το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής (πράσινες σαλάτες, σκόρδο, ζυμαρικά και κόκκινο κρασί), ήταν 20% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση.

Αντιθέτως, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έκαναν διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις κατά τη διάρκεια των εννέα ετών της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της μελέτης, το 58% των γυναικών είχε αναφέρει ότι υπέφερε από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις ή και τα δύο συμπτώματα ταυτόχρονα.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα λαχανικά γενικώς, καθώς και το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν συσχετίστηκαν με μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων.

Πάντως, μια διατροφή με λίγα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες είναι πιθανόν να μπορεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και να ανακουφίσει από τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις, εκτιμούν οι ειδικοί. Ενώ μια μεσογειακή διατροφή είναι ικανή να διατηρήσει τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά όρια, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανίσει η γυναίκα τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου