Τρίτη 2 Απριλίου 2013

5 πράγματα που μας «λένε» τα όνειρα για την υγεία.....

Μπορεί οι διάφοροι ονειροκρίτες να μας προϊδεάζουν για…λαχτάρες και αναπάντεχα γεγονότα, αλλά σίγουρα τα όνειρα δεν αποτελούν «οδηγό» στις αποφάσεις που παίρνουμε. Mπορούν όμως να μας προειδοποιήσουν για θέματα υγείας;




Όταν πρόκειται να ερμηνεύσουμε τα όνειρα, οι περισσότεροι περιμένουμε υπερφυσικά οράματα που θα μας αποκαλύψουν την αλήθεια για την ψυχική μας υγεία και το υποσυνείδητό μας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει, σύμφωνα με τη Huffington Post, ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ των «ζωντανών» ονείρων και μιας κοινής μορφής άνοιας, που ανοίγει το δρόμο για να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα από τα όνειρα για την υγεία μας.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αποκάλυψε ότι οι άνδρες με ορισμένο κίνδυνο για άνοια με οργανισμούς Lewy (η άνοια με οργανισμούς Lewy (DLB) εκθέτει την κλινική επικάλυψη μεταξύ της ασθένειας του Alzheimer και του Parkinson), παρουσιάζουν διαταραχές συμπεριφοράς του ύπνου REM, πενταπλασιάζοντας τις πιθανότητες να παρουσιάσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια. Η ίδια διαταραχή του ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με τη νόσο του Parkinson, τα συμπτώματα της οποίας είναι παρόμοια με αυτά της άνοιας με οργανισμούς Lewy.
Επιπλέον, κάποιοι ισχυρίζονται, ότι τα όνειρα έχουν προβλέψει τον καρκίνο, έχουν προειδοποιήσει έναν ασθενή με φυματίωση ή ακόμα και προϊδεάσει για καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένες επιστημονικές αποδείξεις, ότι ορισμένα σύμβολα στα όνειρα μπορούν όντως να προβλέψουν κάποιο πραγματικό σύμπτωμα υγείας. Για ποιο άλλο πρόβλημα υγείας μπορούν όμως να μας προειδοποιήσουν τα όνειρα;

Μήπως έχετε πυρετό;
Αν ανήκετε σε εκείνους που αγνοούν τα σημάδια, ίσως ένας φρικιαστικός εφιάλτης σας κάνει να αναθεωρήσετε. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, όταν κάποιος είναι άρρωστος βλέπει συχνά εφιάλτες, ειδικά μάλιστα αν η ασθένεια συνοδεύεται από πυρετό. Αν δεν είχατε δώσει προσοχή σε αυτό που το σώμα σας προσπαθεί να σας πει πριν, καλό θα ήταν μετά από μία ανήσυχη νύχτα με εφιάλτες να βάλετε ένα θερμόμετρο.
Φταίει το στρες
Όταν αγνοείτε τι σας προβληματίζει, οι παράγοντες του άγχους μπορεί να σας ακολουθήσουν στο κρεβάτι. Μερικές φορές, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί μέσω ενός κοινού ονείρου, όπως είναι για παράδειγμα να χάνετε την πτήση σας ή να σας πλησιάζει ένα παλιρροϊκό κύμα.
Άλλες φορές πάλι, ένα ιδιαίτερα περίεργο όνειρο μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε, ότι ίσως πρέπει να ηρεμήσετε λίγο. Αρκετοί είναι εκείνοι, που ισχυρίζονται ότι το στρες στα όνειρα μπορεί όντως να είναι χρήσιμο, αποκαλύπτοντάς τι πραγματικά σας ενοχλεί και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Χαμηλό σάκχαρο
Αν οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη παρουσιάσουν μια σοβαρή πτώση του σακχάρου στο αίμα, ένα πιθανό σύμπτωμα ενδέχεται να είναι τα άσχημα όνειρα και οι εφιάλτες. Η λήψη υπερβολικής ινσουλίνης ή ορισμένα φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πτώση, που ονομάζεται υπογλυκαιμία.
Φυσικά, οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη αναγνωρίζουν τα πρώιμα συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, προτού κάποιος εφιάλτης να τους το επισημάνει. Ωστόσο, η υπογλυκαιμία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ψυχικές ασθένειες
Αν το στρες και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν περίεργα και συχνά ανατρεπτικά όνειρα, δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός, ότι με τον ίδιο τρόπο και οι πιο σοβαρές συνθήκες ψυχικής υγείας μπορούν να διακόψουν τον ύπνο. Η διπολική διαταραχή είναι γνωστό, ότι προκαλεί έντονα ή περίεργα όνειρα σε μερικούς ανθρώπους.
Μάλιστα, μια μελέτη που έγινε σε βετεράνους του Βιετνάμ, διαπίστωσε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 52% με μετατραυματικό στρες (PTSD), είχε εφιάλτες αρκετά συχνά, σε σύγκριση με μόλις 3% των πολιτών. Στην περίπτωση λοιπόν, που παρατηρήσετε ότι έχετε συχνούς εφιάλτες ή πολύ έντονα όνειρα καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό.

Επιλόχεια κατάθλιψη
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης, τα όνειρα γίνονται πιο συχνά και μάλιστα, αρκετά είναι ιδιαίτερα περίεργα ή έντονα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μια ισραηλινή μελέτη που έγινε σε 166 εγκύους, αποκάλυψε, ότι όσο πιο οδυνηρά όνειρα έχει μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να παρουσιάσει επιλόχεια κατάθλιψη.

Πηγή:http://www.clickatlife.gr/story/ygeia/5-pragmata-pou-mas-lene-ta-oneira-gia-tin-ugeia?id=2291284

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου